петък, май 14, 2010

Четири демона и четири ангела на българската култура

Връщам се от закриването на дните на свободното слово, но за самото събитие ще ви разкажа вероятно утре.

Демоните:

1. Чалгата. Лично аз съм изпадал в депресия от факта, че наблюдавах навлизането ѝ в България, а няма да доживея да видя напускането ѝ. Странно е, че някои от оригиналните арабски, турски, румънски и прочее ориенталски песни слушам с интерес, докато от българските им варианти ми се драйфа. Кой ще отрече, че чалгата създаде цяла шоубизнес индустрия, която има успехи дори в чужбина.
2. Слави Трифонов. Сега шоуменът е олицетворение на скуката, халтурата, балканбулгар националната „гордост“ и баналността. А беше време, когато Дългият къртеше мивки с шоуто си, докарваше световни имена на диванчето, събираше цели стадиони публика и учеше цяла България на телевизия.
3. Жълтата преса. Далеч по-трагична от нея е пресата, която се преструва, че не е жълта (ориентирайте се по ордените „Стара планина“). Това че сериозна журналистика има в жълтата преса, сутрешните блокове и късните шоупрограми не е минус за тях, а за местата, където липсва.
4.Big Brother. Два пъти съм кандидатствал да участвам в социалния експеримент, като веднъж дори стигнах до интервю. Айде отречете, че брадърът показа всекидневието на българина от много видове по-добре от всеки филм през последните 20 години. Иначе випът sux биг тайм. Откак има випове тоя сезон, почти напълно изгубих интерес.


Ангелите:

1. „Интелектуалците“ Някои хора забелязаха (via lyd), че „интелектуалец“ в България се самонарича само този, който подписва отворени писма в подкрепа на президента.
2. Иван Вазов. Плодовит, но не много талантлив писател, достатъчно политически удобен, за да влезе в читанките. Недостатъчно добър (за разлика от чалгата),  за да му обърнат внимание извън България.
3. Държавните ансамбли за народни песни и танци. Генератори на скука, евтина екзотика и кич. Докога?
4. Българските естрадни изпълнители от едно време, които пригласят на МВР в борбата с „пиратите“. Га крадохте парчета от западни групи не ревахте, а?

PS. Двете групи символи са почерпени от подслушване на разговори за гибелта на българската култура и за сриването на устоите на българското общество. Извадките не са пълни.

PPS. Явно не ме бива като разказвач. Идеята беше да покажа, че демоните не са толкова черни, а ангелите не са толкова бели. И мразя да обяснявам вицове. 

11 коментара:

Стойчо каза...

Много добра дефиниция на термина интелектуалец :)

nik666 каза...

Тъжното е, че стадото все още възприема Станислав Трифонов като стожер на българската култура, и ще остане без шанс да разбере колко вреден е бил той за българското самосъзнание (без да съм фен на това понятие, ама стадото си го харесва).

САНДО каза...

В качеството си на наблюдател, забавляващ се с мутациите на българското общество от безопасно разстояние, мога само да ръкопляскам на тази толкова трезва и сполучлива синтеза :-)

За Слави Трифонов - би трябвало терминът "славитрифоновщина" да бъде официализиран в българския книжовен език така, както съществува например термин "байганьовщина". Защото, поне за мен, славитрифоновщинаат не е толкова скука и балканска простащина, колкото мерзост и безскрупулност.

Само не разбрах какво им е "ангелското" на ангелите и защо въобще съществува разделение в списъка... Все пак именно мумифицираните "ансамбли за песни и танци" и анахроничните "естрадни певци" са една от предпоставките за появата на чалгата и на всичко останало.

Комитата каза...

Ами ако послушате разговор „на високо ниво“ за гибелта на българската култура и за устоите на българското общество, тези две групи символи се противопоставят една на друга. Разбира се, изброяването не е пълно, а и съм подбрал по-екстремните примери.

Atanas Boev каза...

Ангели №2 и №4 са много добри наблюдения! :)

Bruce Wayne каза...

първа и вотора точка можеш да ги обединиш. Слави до голяма степен измисли чалгата

Стойчо каза...

Е, неее, аз съм слушал чалга мнооогo преди Трифонов да се появи.

Belomore каза...

Питай Комитата тогава, да ти обясни докъде се носи йощ славата на Хисарския поп! :)))

Стойчо каза...

Сигурен съм, че географски е доста по-разпространен ;-) А като се замислиш каква невинна чалга е неговото ...

Анонимен каза...

Ааа.... това с Вазов нещо не го разбирам. Защо трябва някой да го "признава" в чужбина? Това ли е мерилото?
Боже опази!

ivanrd

Комитата каза...

Да, определено трябва да бъде признат в чужбина, защото ние тук не можем реалистично да го оценим. Той се занимава с чувствителни за българина теми и можем да сбъркаме историческото умиление с литературни качества.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)