сряда, април 21, 2010

Европейската смърт на демокрацията

Юлия Латинина. Снимка


Миналата седмица бях в Лион на фестивал на книгата (по повод публикуването на моя роман „Лов на благородни елени“ във Франция).

През през 1831 г. в Лион е избухнало въстанието на тъкачите. Тъкачите работели по 12 часа в денонощието за дребни пари и въстанали с мотото "победа или смърт." Разстрелвали са ги на тумби. Сега всичките им искания са изпълнени. Въпреки това, тъкачи в Лион вече няма.

Луксозните сгради с петметрови тавани, където се помещавали становете, сега струват невъобразими пари. А тъкачите работят в Китай.

Във Франция съществува забележителна система от високоскоростни влакове, и аз от Лион трябваше да стигна до Монако. Но тъй като имаше жп стачка, влаковете не вървяха. По същата тази причина, не отскочих до Монако и на железопътните работници, които искат повишение на заплатите в условия на криза, не заплатих двеста и нещо евро (което, между другото, е два пъти повече от същия билет в САЩ).

Франция обаче е петзвездна страна, а Лион - шестзвезден града. Там улиците са чисти, ресторантите – прекрасни, и там за три евро на седмица се сдобиваш с обществен велосипед: четири хиляди велосипеда пребивават на четиристотин стоянки в града. Въвеждаш номера на билета си, вземаш го под наем и да го оставяш на друга стоянка.

В Лион по улиците се шляеха сладички анархисти, които палеха аварийни факли, които вероятно скоро ще се продават и по магазините, за да отговарят на местното търсене на протестиращите, викащи срещу Саркози "Фашизмът няма да мине", а полицията не ги бие като някакви си „несъгласни“. Напротив, тя чака търпеливо, да изгърмят всички фишеци и да счупят всички бутилки. И, много характерно, на десет метра от демонстрацията, хората в едно кафене се препичат на слънце.

Да обобщя, нищо не напомня за Лион на бунтовниците и тъкачите, за Лион на касапина Фуше, а там, където в Рона са потапяли шлеповете, пълни с аристократи, циркулират плавателни съдове за развлечение (и нито един товарен), а в близост до кметството, където е стояла гилотината, до камбанарията, няма нито един знак, напомнящ за това тъжно събитие.

Във Франция още по-ясно отколкото в Гърция, ще се убедите, че Европа е мъртва и че причината за смъртта ѝ е демокрацията.

Установявам го без радост, защото човечеството не е измислило нищо по-добро от демокрацията, но САЩ, слава богу, са все още живи и са най-добре устроената, към днешна дата, страна в света.

Аз дори се надявам, че Европа е възможно да се върне към живота, защото демокрацията е един много гъвкав режим и основното му предимство пред диктатурата е, че демокрацията - това е такова нещо, при което правителствата, които правят грешки, си отиват. А диктатурата - това е такова нещо, при което правителството, което прави гафове, остава на власт.

Всяка изпразнена от съдържание култура започва да прилича на друга изпразена от съдържание култура. Тя невероятно много се интересува от изкуство и секс (дали това ще е галантният френски роман от 18-ти век, преди революцията, дали това ще са мемоарите на Казанова - това са истории за хора, които нямат никакво друго занимание в живота).

Французите (за разлика от китайците) не са любители на изучаването на английски език. Всичко, което ви трябва да знаете, е великият френски език, на който е направено Просвещението. Скоро французите ще се позовават толкова често на Просвещението, колкото арабите на алгебрата. Да, арабите са изобретили алгебрата, но сега в арабския свят има 34 регистрирани патента срещу 16 хиляди в Южна Корея.

Европа не харесва САЩ по начин, доста подобен на арабите - със същата дребнава завист на изоставащите. Самият мюсюлмански проблем във Франция и в Европа е следствие от авантата. В САЩ нямат никакви проблеми с техните мюсюлмани, тъй като средният мюсюлманин в САЩ печели 6 пъти повече от средния американец. А мюсюлманинът, живеещ на аванта във Франция, презира глупавите гяури, които му осигуряват тази аванта.

Путинова Русия е абсолютно права да избере Европа като отправна точка за своите инвестиции и корупция. Всяка бюрокрация поражда корупция. Ширак и Шрьодер изглеждаха като изключения. Саркози и Меркел са показват, че това е правилото. Европа няма да се кара с Русия, защото това е неприятно, и ако Сталин по време на войната с Финландия беше изпъден от Обществото на народите (въпреки че Сталин спря войната и за дълго време обясняваше, че Финландия го е нападнала), то Путин за войната с Грузия беше само порицан, а Комисията Талявини под вещото ръководство на експерти, близки до Шрьодер, написа доклад със следния зашеметяващ извод: "Русия обвинява Грузия, Грузия обвинява Русия, а кой е виновен, ние не знаем."

Правата на човека, борбата срещу глобалното затопляне и подобни дрънканици отдавна са превърнати в безсмислени лозунги от бюрокрацията, която избягва да закача тези, с които усвоява заедно пари (например, палестинските терористи), и с удоволствие напада тези, които се осмеляват да се борят срещу тероризма, като Израел или ЦРУ с тяхното Гуантанамо. Освен това, критиката срещу Израел е напълно безопасна, а я пробвай да се изкажеш прекалено рязко срещу радикалния ислям – ще те заколят като Тео ван Гог.

Демокрацията е добра само за богатите. Сред бедните, като в Боливия и във Венецуела, тя неминуемо води до диктатура. Но дори и сред богатите нации, тя върши работа само докато икономическият растеж не се забави и политиците, обещаващи да разпределят и да обезщетяват, не вкарат икономиката в неспасяема въртележка: колкото повече данъци, толкова повече авантаджии; колкото повече авантаджии, толкова по-малко аванта от издъхващата от данъци и чиновници икономика.

Тъкачите спечелиха, но тъкачи в Лион няма.

Интересното е, че всички разбират това. Всички мрънкат, че производството отиде в Китай, а стачките ги довършват. Но няма политик, който може да спечели изборите с такава програма. Нито един политик няма да спечели, заявявайки, че хората трябва да работят по 14 часа на ден, а стачниците трябва да бъдат разстрелвани.

Това е друг основен проблем на демокрацията: всеки политик в една демокрация говори неща, които да се харесат на гласоподавателя. Нито един политик не мисли за повече от четири години напред.

Франция е, разбира се, петзвездна страна. А аз се чувствах като през 1789 година. Когато бъдещите бивши се забавляват, четат Волтер и обсъждат Русо. А до тях бучи и се бунтува пълното с енергия и лишено от права трето съсловие. В момента, бъдещите бивши са цяла държава, а третото съсловие са Китай, Индия и Бразилия.

Накратко, страните от БРИК, от които, по волята на Путин, Русия отпадна.

Юлия Латинина, Газета.ру

К: Аз искам да добавя от себе си любопитна информация за влиянието от изригването на вулкана Лаки в Исландия през 1783-та година. (източник Уикипедия)

Лятото на 1783-та година е било най-топлото дотогава и рядко срещана област на високо атмосферно налягане над Исландия предизвиква ветровете да духат на югоизток (горе долу като сега). Отровният облак стига до Берген в Норвегия, след това се спуска до Прага на 17-ти юни, Берлин – на 18-ти юни, Париж 20-ти юни, Хавър 22-ри юни и в Британия на 23-ти юни. Мъглата е толкова гъста, че корабите остават в пристанищата, без възможност да плават, а слънцето е описвано като "кърваво"

Вдишването на серен двуокис причинява задушаване в жертвите, поради подуване на вътрешните им органи. Смъртността в Шартр се вдига с 5% през август и септември, с над 40 загинали. Във Великобритания, архивите показват, че допълнителните жертви са работници на отркито и смъртност около 2-3 пъти над нормата в Бедфордшир, Линколншир и източния бряг. Според оценки, около 23 000 британци умират от отравяне.

Мъглата се загрява, предизвиквайки жестоки гръмотевични бури с мълнии, които убиват добитък, докато мъглата не се разсейва през есента. Това смущение води до най-студената зима през 1784-та година, при което Гилбърт Уайт от Селбърн в Хампшир съобщава за 28 непрекъснати дни на мраз. Екстремната зима допълнително причинява 8000 жертви в Обединеното кралство. При пролетното пълноводие Германия и Централна Европа страдат от жестоки наводнения.

Метеорологичното влияние на Лаки продължава, осигурявайки няколко години екстремно време в Европа. Във франция последователност от екстремни години включват свръхреколта през 1785-та година, която предизвиква бедност при селяните, придружена със суши и лоши зими и лета, включително и жестока буря през 1788 година, която унищожава реколтата. Това допълнително води до нарастване на бедността и глада и е възможно да е допринесло за Френската революция през 1789-та година.

...

Съществуват доказателства, че изригването на Лаки има ефект и извън Европа, с отслабените Африкански и Индийски мусони, при които намаляват валежите с около 1 до 3 мм на ден, предизвиквайки между другото и ниско ниво на река Нил, Гладът, засегнал Египет през 1784-та година е причина за смъртта на грубо една шеста от населението му. Възможно е и да има влияние върху глада Тенмей в Япония.

27 коментара:

Анонимен каза...

"критиката срещу Израел е напълно безопасна" хахахххах то0ва направо цепи мрака.

Анонимен каза...

Куууурво мръсна!!!

Анонимен каза...

ne e viarno 4e demokracjata e nai-dobrata sistema.tova se vnuszava na horata.Az liczno rabotia po ciala nova filosofia i sistema na obsztestvoto koiato kardinalno szte promeni sistemata.ima viarni neszta v statiata ,no ima i meko kazano nepremisleni.pozdravi

Господин И каза...

Ох, още един "конник на Апокалипсиса", дошъл да ни предупреди за заплахата от глобалното господство на политическата коректност, комбинирано с прикрития социализъм на Западна Европа...

Мъка, мъка, как ли ще се спасим?

Комитата каза...

Илия, твоят коментар липсваше в карето. Вече не.

Анонимен каза...

Йорданов
Тава е една интересна гледна точка. Вярно е, че вече почти нищо не остана от демокрацията.Дали обаче причината е в това, че французите обичат и пазят езика си, и съвсем естествено не желаят да говорят един елементарен език /съвременния английски/, в който една и съща дума има множество значения, в зависимост от контекста. Може ли на този език да се разбира материята на Хегел, Кант или структурализма например.Та този език, дори не разбира вече оригиналите на Шекспир.Боя се, че в случая темата на този материал е "Как се отвращавам от французите и Просвещението, защото не говорят английски, пък Янките са то-о-о-лкова готини".

Комитата каза...

Ама янките са наистина много по-готини от франсетата! ;-)

Анонимен каза...

към всички горни коментари:

уви, нищо не сте разбрали... а ето това е, което доведе до смъртта на Европа и на демокрацията, което по нашите ширини пък (ще) доведе до поредния авторитаризъм с руски генотип.

толкова е безнадеждно, толкова е задушаващо...

Анонимен каза...

Йорданов
Всеки има право да харесва каквото си иска. Може би за Вас е така, защото предпочитате да живеете в мита. Нарцисизма на тази нация е в самото и назоваване. Може ли да се наричаш с името на два континента...или "Щатите"? Кои щати Мексиканските или Бразилските? Те си живеят в митологията, вярвайки, че причина за Троянската война е Елена.Или причината за Иракската война са скритите оръжия за масово унищожение от лошия Садам, а не заграбването на природни и исторически ресурси. Краят на демокрацията е не защото Европа се различава от САЩ, а защото иска да заприлича на тях. Истината не е в очевидното. Вижте статията на Чомски "Контролът над медиите".

Анонимен каза...

"В САЩ нямат никакви проблеми с техните мюсюлмани, тъй като средният мюсюлманин в САЩ печели 6 пъти повече от средния американец."

Фактологична грешка.
http://pewforum.org/docs/?DocID=376
http://pewforum.org/surveys/muslim-american/

Комитата каза...

Дай точната цифра, че докладът е голям и не я откривам.

Стойчо каза...

Не можах да намеря в текста израза „политическа коректност“? Сигурно не чета внимателно или търсачката ме лъже

Анонимен каза...

Човек остава с впечатлението, че в САЩ има много станове и тъкачи. Иначе авторката е забавна, макар че не мога да разбера точно поуката от статията.

Комитата каза...

Обяснението е елементарно бе, анонимен. Тъп си като гъз.

Raymond каза...

Опитах се да се ориентирам в тази приятна за четене фантазия.За това само ще си позволя да споделя,че политически системи не е възможно да съществуват поради същата причина,заради която хората не могат да наложат своите закони
над природните.А,както е добре известно,природните закони са универсални и действат навсякъде по един и същи начин.И проблемът е само един,но с две алтернативи.Ако искаме да оцелее цялото човечество,това означава победа на комунизма.Ако искаме част от хората/обикновенно ние самите/да притежаваме целият свят,тогава се освобождаваме от излишните.И това вече започна.

Гонзо каза...

Според мен в статията сериозно се смесват демокрацията и социализма и се приравняват. На това отгоре се намесват политическата коректност и толерантност (Стойчо, не е спомената пряко, но примерите се отнасят до нея), което прави съдържанието силно манипулативно.

Mladen каза...

Какво и е манипулативното в статияте бре Гонзо ? Авторката си дава мнението и да си кажа на места звучи страшно правдоподобно

Хесапов каза...

Една много прочувствена /наистина!/ статия, която предлага гледна точка, близка до моята.
Комита, поздрави за това, че предлагаш този текст - има върху какво да мисли човек!
...мисля, че въпросът с резаните пишкири не стои точно така, както пише авторката, но съм съгласен с нея за Америка, въпреки че френската реч е приятна за ухото ми...
Наздраве!

Стойчо каза...

Боже, пък аз си мислех, че търсим под вола теле – а то си било там (телето)

Фил каза...

Като чета статията и оставам с впечатлението, че авторката лелее по т.нар. див капитализъм, където бедните нямат никакви права, а богатите - всякакви и общественият строй не се различава много-много от робството. Разбирам, че в България хората, които осъзнават пагубното действие на социализЪма и комунизЪма у нас и по света им се повдига като чуят за "леви идеи", но това е просто ефекта на махалото в следствие на тези 45 години. Смешно е хора, които са на заплата да мечтаят за общество, в което работниците нямат никакви права, (почти) никакъв шанс за промяна на положението си в това силно разслоено общество, и които работят много (цитираните 14 часа на ден като някакво хубаво нещо) за пари, които стигат просто да оцелеят физически до следващия месец.
Колкото до "най-добре устроената страна в света - САЩ" настоящата криза, в която престанаха да съобщават за уволнения под 200 000, защото вече не са новина, в която хората живеят в палаткови лагери и дори хора, които имат работа, са бездомни, както и други разни фактчета водят пак до същото - не всичко там е прекрасно. Разбира се, това никъде по планетата не е вярно, но бруталният капитализъм, в който или мачкаш или биваш смачкан, не е толкова чудесен за бедните хора. Иначе нямаше да има толкова много доброволци за Ирак и Афганистан - това са млади мъже от забутани кътчета, в които няма никакъв поминък. В такива среди държавната пропаганда вирее добре и варианта да ти дадат M16 и каска и да стреляш по лошите араби, които ти завиждат за свободата ти се струва примамлива.
Тъжното въздишане по липсата на разстреляни тъкачи се чудя дали въобще има смисъл да го коментирам. Но хайде ще се опитам. Мечтата за "здрава ръка" и тежки условия, в които оцеляват само приспособените, коравите, здраво работещите, подчиняващите се, чисти арийци са довели на власт Хитлер, Сталин, а от по-новата история Путин че дори и Бойко. Резултатът обаче винаги е, че крупните индустриалци (Круп) печелят, а обикновения човек губи и умира. И държавата не става някаква утопия от само качествени хора, а се срива и отгоре остава шлаката, по принципа "лайната винаги изплуват отгоре". И за мен проблемът е, че има страни като Китай, в които има лоши условия и никакви права за ниската класа от работници и страни като САЩ, в които бонусите в края на годината, осигуряващи яхти и бизнес-джетове са целта, оправдаващи всички средства, правят "демокрациите" нестабилни и не конкурентни, така че логиката е обърната. Ако в Китай нямаше милиард малки жълти роботчета, и САЩ и Европа бяха достатъчно далновидни да не изнасят производството си там, въпросните САЩ и Европа нямаше да са на това дередже, а не обратното. Според авторката ако в "развитите страни" условията бяха като в Китай за средния Джо, работник в General Motors, то те щяха да бъдат прекрасни демокрации.
Та така - митът за невероятната потентност на САЩ поради "нерегулиран от държавата пазар" ги води до по-лоши условия за работническата класа и се лансира от Уолстрийт и мегакорпорациите, но в крайна сметка стигнаха до криза, в която взимат мерки, надхвърлящи по държавна намеса старата аристократична, прекалено социална Европа. А ние въздишаме по Щатите поради надеждата, която те са представлявали по времето на Държавна Сигурност и радио "Свободна европа". И най-вече, че мислим само двуполюсно. Или смяташ САЩ за най-прекрасните на света, или си скапан комунист, фен на Станишев. Не търсим причините за дадена позиция, просто я констатираме, класифицираме в един от двата полюса и без мисъл или подкрепяме, или заклеймяваме. Но това прилича на българският футбол, в който всъщност няма футбол, но кой ти гледа - важното да викаме "нашите - шампион" и "ууу на вашите". Това тесногръдие е страшното.

Спас Колев каза...

В Русия обичат да си създават фетиши и някак си успяват да им повярват. Недостиг на скептицизъм, изглежда.

През последните години сравнително успешно се опитват да възпроизведат собствената си илюзорна представа за Запада от 80-те - силно обществено разслоение, корумпирани политици, полицейско насилие, потребителски блага за средната класа. Кой знае как ще изглеждат след още 30 години.

Анонимен каза...

Фил: Много си написал, но си личи, че малко си разбрал, а пък си поукрасил тук таме.

Фил каза...

@Спас Колев: Ето, затова говоря, като казвам че се мисли като на футболен мач. Изказвам мнение и първият коментар е, че вярвам на руската(може би се има предвид съветската) пропаганда.
@анонимен (малко съм разбрал): Ами добре, опитайте се да ми обясните тогава.
"Във Франция още по-ясно отколкото в Гърция, ще се убедите, че Европа е мъртва и че причината за смъртта ѝ е демокрацията." Добре, демокрацията е лошо нещо, обричащо на гибел страните, в които се практикува. Коя е алтернативата? Очевидно не комунизмът, значи диктатурата? Или ако пак не съм разбрал, кажете кой друг режим.

"Европа не харесва САЩ по начин, доста подобен на арабите - със същата дребнава завист на изоставащите. " А, да, САЩ са най-великата страна в света, другите просто им завиждат и затова искат да ги унищожат. Това е точно толкова вярно, колкото пропагандата на СССР за тяхното светло бъдеще и освобождаване на поробените народи.
"Путинова Русия е абсолютно права да избере Европа като отправна точка за своите инвестиции и корупция." Да разбирам, че в напредналите спрямо Европа САЩ няма корупция?
"и с удоволствие напада тези, които се осмеляват да се борят срещу тероризма, като Израел или ЦРУ с тяхното Гуантанамо." - тоест Израел и ЦРУ могат да убиват когото си искат, за да се пазят от завистливите изостанали народи?
Но най-вече много държа да ми бъде обяснено това:
"Нито един политик няма да спечели, заявявайки, че хората трябва да работят по 14 часа на ден, а стачниците трябва да бъдат разстрелвани." Да работим по 14 часа на ден и да разстрелваме стачниците. Това е хубавия недемократичен строй, който трябва да гоним, а не демокрацията, така ли? Да, това е диктатура. И ако някой смята, че е хубаво, да работи по 14 часа за жълти стотинки и да се самозастреля, ако не му харесва. Иначе да харесваме едни идеи, които обаче да се прилагат за другите, а не за нас - съжалявам, ама е смешно.
И ако все пак смятате, че идеята на текста е съвсем друга и цитираните от мен неща не трябва да се приемат буквално - моля обяснете каква е тезата тогава.

Анонимен каза...

За Израел няма да коментирам, защото имам по-друго мнение, но ще оставя на авторката правото на нейно и ще ти кажа, ЧЕ ДА ХОРАТА ТУК, НА ЗАПАД ТРЯБВА да работят повече, много повече (има достатъчно лентяи) и не може само да се стачкува и да се ИСКА повече. Не можеш да ползваш повече отколкото произвеждаш, не можеш да си позволиш да осигуряваш на безработните почти същия статус като на обикновения работник. Това се случва на запад, наистина. Не може при икономически срив ти да ми се бунтуваш за увеличения и само да искаш, а компанията ти да губи.

Човекът трябва да се научи, че от него зависи страшно много и държавата не е там, за да го храни и пои, а да съблюдава спазването на законите и да осигурява някакъв жизнен минимум при нужда, както и ВЪЗМОЖНОСТИ за работа. Имам чувството, че посления абзац на авторката е много точен. Наистина се забелязва отпусналост, липса на цел, някакво самодоволство и една ленност и безгрижност.

Не знам дали Америка е най-великата държава. Вероятно не е, но за 200 години е постигнала страшно много.

GlobalAdmin каза...

Не е вярно, че човечеството не е измислило нищо по-добро от демокрацията. По-добра система ВЕЧЕ е измислена и се нарича ДОИП демокрация - Версия 2 на демокрацията.

Арабите не са измислили цифрите, а са ги внесли в Европа.

Стойчо каза...

Май ще се превеждат още материали на Латинина :-)

Emil каза...

@GlobalAdmin
Авторката не казва, че арабите са измислили цифрите, а че са измислили алгебрата. И макар че математиката е доста по-стара, то наистина арабите оформят алгебрата като отделна дисциплина.

По-нагоре пък един от анонимните, се чуди как една нация наричала себе си "Щатите". Всъщност само ние наричаме държавата им "Щатите". Те самите употребяват "United States" или "U.S.". А за това, че употребяват и "Америка"... е, южноамериканците също го правят. Когато казват: "Отивам в Америка" имат предвид САЩ. Не Канада, Мексико или Бразилия.
Впрочем така правим и ние. Наричаме Европейския съюз - Европа, въпреки че континентът Европа включва повече държави, отколкото са членките на ЕС.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)