понеделник, април 12, 2010

Ела, кризо, изяж ме!

В сряда ще излезе мой материал във вестник „Седем“, посветен на качеството на управлението на България в момента.

Мислех за тогава да оставя разсъжденията по темата (Ще ви пейстна статията към петък, обещавам, а ако бързате, защо не си купите вестника ;-)), но да ви призная, като истински бъзливец почва да ме хваща страх.

Защо така?

Ами защото наблюдавам същите предкризисни признаци, като по времето на последните години на управлението на Тодор Живков:

1. Начело на държавата е клоун, чието показване по телевизията предизвиква почти всеки път взрив от смях. Помня как сядах пред телевизора, в очакване Т.Ж. да каже „нещо смешно“. Шоуменът от Правец не пропускаше да ни направи качествено шоу: „Немам пари, другари“ „Нема лабаво“ „Приземяване“... Сегашният шоумен не изостава, с гениални антикризисни идеи почти всеки ден.

2. Мърлящината завзема вече опасни територии. Помните ли какво представляваха административните сгради от последните години на Т.Ж. - шперплатови бараки, които още седят тук там по дворовете на болниците, например. А да ви напомня новините от последните дни – няма да кандидастваме за еврото, защото мърляшки си правим отчетите, от 110 000 заявени нови паспорта преди курортния сезон и в годината, когато трябва да се сменят масово лични документи, са издадени 4500. Кой е изненадан? Със сигурност не тези, които помним старта на сайта за детските градини или системата за електронно таксуване в градския транспорт.

3. Непроницаема стена, отделяща ни от бъдещето. През лятото на 1989-та беше ясно, че „нещо става“. И сега „нещо става“. Ама какво?

4. Ново нашествие на магьосници, екстрасенси, изобретатели (Ахмед Доган, големият учен) и обикновени мошеници.Натрупва се сериозно напрежение в обществото по екологични, икономически, политически и бюрократични причини. И отнякъде ще избие.

Не искам, честно, не искам отново толкова интересни времена. Предпочитам скуката на пазарната икономика.

11 коментара:

Ангел Грънчаров каза...

За жалост, впечатленията и наблюденията ти са верни, и други хора имаме аналогични усещания. Така че и сега, подобно на мъгла, се стеле аналогичен абсурд. Ала ако искаме да сме верни и на истината, трябва да добавим, че ситуацията въпреки всичко е принципно различна - въпреки набиващите се на пръв поглед аналогии.

Това, че Бойко Борисов ("бато") често сякаш е имитатор на Тодор Живков ("тато"), че явно се стреми по същия начин като правешкия простак да гъделичка простодушната народна душа, е безспорно; ала все пак трябва да имаме предвид, че в тази насока Т. Живков беше "първообразът" и "оригиналът", а сега насреща имаме карикатура, неумело копие, пародия.

Освен това Тодор Живков, въпреки че му се смеехме, беше и страшен, а Б.Борисов, ако се опита да стане и в това отношение подобен на учителя си бай Тодаря, т.е. ако продължи да засилва тенденциите към нескриван авторитаризъм на управлението си, рискува да си строши главата, да загуби всичко; все пак България сега е член на ЕС, а не на комунистическия лагер. Смятам, че Б.Борисов си дава сметка за това, въпреки че нищо чудно някой да му пусне мухата да почне да работи за това да стане нещо като наш Путин, "бащица" и прочие.

Да, ама не: Русия никога не е и помирисвала демокрацията и свободата (с изключение на на 2-3 елцинови годинки), докато ние, макар че също сме с млада, пародийна, трафаретна демокрация, но все пак имаме сериозни наченки на демократичност; въпреки че и у нас, и в Русия господства всъщност все една и съща българо-руска ченгесаро-кагебистка мафия и олигархия.

Та в тази връзка ми се иска да вярвам, че Б.Борисов и управлението на ГЕРБ няма да успеят да подхлъзнат страната към един лош путино-лукашенковски вариант на олигархичен авторитаризъм. И това ще стане по една единствена причина: България е в ЕС и трябва да се съблюдава известно приличие.

Пък и ние, българското гражданско общество, колкото и да сме заспали, все пак, чини ми се, имаме сили да се противопоставим и да противодействаме. Ала ако на едни следващи избори Б.Борисов успее да вземе пълно мнозинство, т.е. ако успее да изсмуче електората на СДС-ДСБ, на традиционната десница, нещата тогава ще станат сериозни.

За щастие клоунадите и издънките, които се разиграват пред очите ни, ще подтикнат повече хора да се позамислят; да се надяваме де, но не е сигурно. Щото какъвто ни е "матрьялът", такова ни е правителството; на такъв "матрьял" - такъв напет премиер с байтодорова осанка се аресва; що да праиме, от матрьяла сичко зависи...

Счетоводител каза...

Искаме или не - застигна ни китайското проклятие. Нали го знаете - "Дано живееш в интересни времена".

Комитата каза...

Между другото, като говорим за мърлящина – искам да ви напомня аварийното казане на правителствения самолет на Азорските острови преди няколко години. Господ реши да ни спести полския сценарий.

Стойчо каза...

И тогава за Гоце щяха да се леят сълзи ... :(

Анонимен каза...

Комита, много си позволяваш. В никакъв случай не трябва да се правят аналогии, защото като враг можеш да бъдеш подслушван и по-нататък сам разбираш. Щом властта владее всички медии, може да си позволи просташко-полицейски начин на изказване. Трябва да се подготвим продължително да ни управляват Бойко и Цецо, понеже други няма. Ще бъдат ликвидирани райзбойниците и другомислищите. Не виждаш ли на къде отиваме?

wattie каза...

Аз пък предпочитам скуката на НЕпазарната икономика... Ама за това време след двадесетина-тридесет години ще говорим... Сега ни е рано да си видим кафявата точка на задника.

Апостол Апостолов каза...

А, то само това да беше... Накъдето и да погледнеш, само с дивотии се сблъскваш...

Стойчо каза...

@wattie – най-близкото място със скуката на НЕпазарната икономика е в Централния софийски затвор – все пак внимавай какво си пожелаваш ;-)

wattie каза...

Стойчо - не си прав, там също всичко се върти на пазарен принцип.

Стойчо каза...

Равенство, централизирано разпределение на благата, социална справедливост - само не ми казвай, че го няма в затвора

А това, че има изкривявания...то и в Северна Корея има подобни изкривявания от непазарната икономика. Така че изборът остава за теб. Пък аз бих казал, че непазарната икономика очевидно не е съответства на човека (щом даже и в затвора и в КНДР не може да се приложи), което казано с други думи: антихуманна и нечовешка е непазарната икономика :-) Та пак си помисли какво си пожелаваш де – важното е мен да не ме завличаш (и децата също) натам.

Търновец каза...

Какво стана с материала от в-к Седем? :)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)