петък, април 02, 2010

Братска любов, сестрински закачки

Big Brother е голяма работа.

Дори и сайтът не ме дразни както обикновено

Загледах последния сезон на шоуто. След първия сезон, това е следващият, който ми е интересно да следя какво става. Предния път го отказах брадъра насред сезона заради оня кон Миро, дето много рива! (А и нали съм ексхибиционист, тогава дори стигнах до интервю на кастинга.)

Естествено, не го гледам на телевизията (много време гълта, а и не гледам телевизия), а направо в архива в сайта, така хем превъртам рекламите, хем тъпите дискусии в студиото, хем сцените, които не ме вълнуват. С тая скорост успявам да проследя 5 серии за времето, необходимо да се изгледа една. Супер.

Какво забелязвам:

Определено Нико Тупарев и Николай какмубешеимето, които водят кастингите, имат слабост към миньончетата. Тая година си имаме две. И двете убедени, че са черешката на сладоледа.

Казах ли за кастинга — брилянтен е! Лесна работа да дращиш романчета, защото можеш да измислиш всичките си герои и да ги натаманиш както ти трябват. Ами ако трябва да ги избираш от реални хора? — По-трудно е!

Значи, нашият тв роман започва с 10 семейства, които изглеждат като сбъдната мечта поне за единия. Един мухъл, който бачка като пиколо, гепил стриптизьорка с измама (и се чудим защо обслужването по морето масово смуче?!). Силиконена лейди не е работила един ден в живота си, омъжила се е за заможен италианец, живее отделно от него а той праща кинти за силикон, за прически и за детето. Каката успява да говори италианския на меко! Гениално! Интелектуалка с претенции (хем учила в мойто училище, трябва да сме се засекли поне за година), от жълтите павета, омотала най-вървежния гларус от Приморско (съвпадение!) и го е превърнала в отчаяна съпруга. Диджей от Руси (Русе) забил най-яката колежка — сервитьорка, имат дете, живеят отделно, а тя сега му пили нервичките с най-бързооборотната машинка. Таксиметраджия се хванал с клиентка от екс-съветски произход, която го храни, пои и облича, с едно мъъъничко кусурче — дамата си изкарва парите с порнофилми. Рокер с татуировки женен за истеричка. Душата на купона гледа мачове на плазмата по цял ден, докато семейството мръзне у дома, защото нямат пари за ток, играе на комар, изневерява, жена му го изхранва с 300 лева на месец. За ботевградската битова драма с балканската Лолита хич няма да отварям и дума. Всяка от историите с потенциал, с роднини от ада, само ефир да имаш и клявки, които да викаш да ти коментират историите.

Ники Кънчев се забавлява като никога досега. Шоуто експлоатира колкото участниците, толкова и коментаторите. И по-умните (като Михнева и Азис) дори се усещат.

Сюжетът е така забъркан, че най-нормални изглеждат дамите с не най-тежкото поведение. Съпругите от примерни семейства по-добре да не ги доближаваш. От мъжете привлекателен образ не съм забелязал, всъщност всичките са по свой начин симпатични в безпомощността си.

Какво значение има дали са типични български семейства? Това е изкуство, а художникът е достатъчно смел да твори с живи хора, вместо с четки. Ако на някой друг му стиска, да представи своята визия за българското семейство пред обществото. Излагаме ли се (особено пред чужденците?) — Те чужденците отдавна ни знаят що за стока сме, време е и ние да го научим.

Шоуто е много, много нива над това, което наблюдаваме през последните години като „реалити“ формат по телевизиите. Може да го сравните с последната боза на Слави. Последния път ми се повръщаше от претенциозността на денс форматите. („Талантите“ са един добре изкопиран формат, и освен заради един участник, който следя, нямам защо да го похваля.)

Браво на Тупарев, удоволствие е да се гледа майстор, който работи с такова вдъхновение.

PS. Искам да се сприятеля с човека, който пуска музиката в BigBrother. Страхотен е! Надявам се, взимат мерки да не им го откраднат.

15 коментара:

Emil A. Georgiev каза...

Коце, поздрав за поста - супер попадение! И аз го заглеждам този ББ по интернет и се забавлявам искрено -). Има обаче и моменти, които стъписват. Чудя се и не знам доколко това, което некои семейства демонстрират, и което Ники Кънчев катадневно не пропуска да каже, е реално и наистина присъства в редица български семейства? Това да псуваш жена си на майка пред децата си, да заплашваш с бой - направо echt sprachlos.

Belomore каза...

Гледам датата на поста - не е 01.04. Явно е на сериозно...
Че си нямаш работа е очевидно, ама след тоя анализ вече започвам да се притеснявам за теб :)))

А Тупарев и двойникът му - другото Ники, вероятно си падат по миньончета, може би защото и те двамата са миньони.

Весели празници!

Господин И каза...

Накара ме да разгледам двойките и направо ми стана тъжно. Особено за онова момче с "танцуващата сервитьорка" и заемите от банките...

Комитата каза...

Емо точно, това което се чудиш дали присъства - за това мога да гарантирам като свидетел.

Изводът за мен е — семействата са такива, каквото е всичко останало в България — и пътищата, и градовете, и производството, и търговията... едни и същи хора ги правят.

Не спирам да се учудвам на хората, които влизат семейно в Брадъра, те не стоплят ли, че точно техните семейни отношения ще бъдат разнищени до последно и разказани на цяла България?

Беломоре, имам слабост към социалните експерименти. Но компресирам според мен доста успешно "контента". ;-)

Илия, тая история може директно да стане филм или книга, която да излезе извън границите на България. Не е истина, колко нюанса на мрачното видяхме покрай тия двамата.

Belomore каза...

Чекай, чекай малко!
Никакъв социален експеримент няма тук, а просто бизнес за едни хора връз гърба на други.

Удивен съм, че смяташ сериозно, че кандидатстващите за Биг Брадър, вкл. Фемили, наистина са представителна извадка за каквото и да е, вкл. семействата в България?

Явилият се на кастинг е изначално пресят, откъм тип занимания и интелект, вкл. и доколкото не всеки нормален човек би се явил, т.е. участниците могат да бъдат представителна извадка само за определена категория от народонаселението, но не и за цялото такова.

Доколкото не гледам предаването, въобще не мога да коментирам дали от тази непредставителност на извадката резултатите са по-такива или по-онакива, макар че имам основателни подозрения, че няма как след изначалното пресяване, което споменах, качеството на "човешкия матрял" да е особено високо.

Накратко - съжалявам, но тук няма място нито за мащабни изводи, нито за народопсихология.
Примери - да, обобщения - не.

Обаче напоследък има епидемия от патологична изводомания - всички масово у'мрат да правят изводи от какво ли не. Всички - от бакшиш до джорналист, през сичкото Фесбук.

Не знам защо е този всеобщ мерак, още повече че предвид подвеждащата изходна база и изводите често също са подвеждащи.
Най-тъжното е, че после тези подвеждащи или произволни "изводи" се тръбят наляво-надясно и всеки представително ограничен интернет потребител си казва: "Е, копеуе, верно сички са ебаси тъпаците в тая шибана държава, никога нема'а са'опрайме".
И съответно не прави нищо и верно нищо не се променя.

Комитата каза...

О не, не ми се обясняваше подробно, затова има леко недоразумение. Въобще не смятам групата за "представителна", но я смятам за "типично българска". Мисля, че е очевидна разликата.

И пак да напомня това, което написах в материала - това не е социологическо проучване, а шоу.

Тупарев прави една картина на българското семейство, без претенции за "представителност", а просто като картина, описана от художник - това е решил, това е нарисувал.

Мен ме радва неговото майсторство, и въобще не ме вълнува дали от това трябва да се правят "генерални" изводи...

Тоя път няма само една мега история като ревливия миро навремето, жена му миньончето и другия пич, който не помня как му беше името, а всяко семейство е история, която може да се развие. Отлично!

Анонимен каза...

Може да се приеме всичко за нормално. На фона на другите телевизионни предавания, всичко изглежда закономерно. Имайки в предвид агресивния цинизъм на Слави, педераските изпълнения на Азис, елемементарния, просташки изказ на премиера, и ред други елементарни изпълнения дават облика на нашето общество. Даже едно интелегентно изказване би звучало ненормално.
Това е, простащината настъпва, нямам думи.

Belomore каза...

ОК, така да бъде! Сигурно наистина съм те разбрал погрешно на първо четене, но не е като да няма(ше) и известни противоречия в словата ти.
Както и да е, нема везе :)

Що се отнася до картините и художниците - въпрос на вкус.
Днешно време и дефинициите са доста обтекаеми.

Комитата каза...

За противоречията — съгласен. На второ четене се откриват ;-)

Стойчо каза...

Ще се опитам да уточня терминологията, още повече, че съм съгласен с наблюдението:
Избраните семейства не са представителни за днешните семейства (пази, Боже!), но sa типични т.е.характерни, за което авторите на БигБрадър наистина заслужават адмирации за усилието.

Гледайки предаването започвам да се убеждавам във верността на протестантския, (а и марксисткия ;-) морал, че наистина трудът (работата) вкл. и за собствена сметка, ни правят нравствени хора

Апостол Апостолов каза...

Не е смешно, а тъжно. Дори трагично. Особено пък ако се окаже, че тия мърши са нещо като представителна извадка!

Стойчо каза...

@Апостол Апостолов – нали точно в това е една от тезите на дискусията, че това не са представителни, а характерни образи!

kathryn каза...

Отначало бях изумена от самата себе си, че гледам последния сезон на ББ. Хората един по един не ме интригуват, но ми е интересно, как ще се развият взаимоотношенията на двойките и как ще реагират на изкривената ситуация. Много бих искала да зная, до къде е манипулацията върху участниците и къде са откровено режисирани.
Колкото до "представителна ли е извадката там?" Ваня Щерева го каза много добре: "Въпрос на среда е."

Парфюми каза...

Не знам тези за какъв социален експеримент говорят, според мен това си е чист сценарии и няма тук грам социален експеримент, ако някой се интересува от социални експерименти да гледа филма Das Experiment или да прочете книгата Die Welle(има и филм към нея), въпреки че са измислени, тези експерименти са много по-реални от тези, които ги дават по българските реалита шоута :)

Вълшебна каза...

Поздравления за поста! Явно екипа на Биг Брадър подбира един тип хора. Само дето веднъж беше приютил техни братя и сестри във ВИП брадър, сега в Биг брадър Фемили. Целта както се вижда е, да бъдат показани низки човешки страсти. Ниска култура, средно образование, липса на емоционална култура. Последното е всъщност водещо в "братството". Няма да слагам всички семейства под общ знаменател, но само с малки изключения домуващите в къщата на Биг Брадър осмислят краткия човешки живот с псуване, повърхностни диалози, ексхибиционистично представяне на скромните си личностни постижения. Направих си тези изводи след бегъл поглед върху предаването. Феноменът Биг Брадър има плашещо голям мащаб, защото тези вътре са малка извадка на братството живеещо извън къщата.
Само си представете колко Цветелиновци, Веселиновци и подобни са част от днешната история, без да ги виждаме на телевизионния екран. Не знам колко дълго трябва да съзерцаваме и осъзнаваме явлението "Биг Брадър" (чиити братя и сестри щъкат навсякъде), за да прогледнем и да пожелаем да работим над собственото си израстване като личности. Или да махна с ръка и да кажа "Който слуша (респ. гледа), нека разбира!"

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)