вторник, март 16, 2010

Кажи ми кои са приятелите ти...

Думата „стенограма“ едва ли е очаквала, че ще извади шестицата от тотото на зрителския интерес през 2010 година. Но ето какво имаме според Google Trends за „стенограма“:


Експлозивният ръст се дължи главно на на комбинацията „Първанов“ + „стенограма“:
След бъканата с комедиен потенциал среща на новобранеца-министър със старото куче-президент, в Капитал излезе още една стенограма, от срещата на екипа на президента през 2007г., на 29-30 март. в х. Белмонт, Пампорово, където се обсъждат целите на втория мандат.

Няколко акцента:

Приоритети на втория мандат според докладчика Добрин Канев —

- поддържане на политическа стабилност и съдействие за динамично икономическо и социално развитие на страната като член на Европейския съюз за постигане на съществен прогрес в ключови области – икономически, социални, по отношение на правовата държава;
- запазване и развитие на националната идентичност в рамките на Европейския съюз;
- оставяне на устойчиви следи от десетте години президентски мандат;
- създаване на организационни ресурсни предпоставки за активно обществено присъствие на президента и вицепрезидента след края на мандата.

Накратко — президентът трябва да съкрати скандалите до минимум, да бди над българщината, да остане в историята и да си постеле за след мандата.


Година преди края на мандата можем да кажем категорично — „скандал“ е третото име на Първанов, след Георги и Гоце. Станахме за смях с черната тоалетна на Черни, херостратовите опити да се остане в историята са на път да се увенчаят с успех с твърде устойчиви следи, а пост-президентската кариера на националноотговорния бивш историк-агент очевидно минава през много топли отношения със спонсорите и особено тези, които имат нещо общо с медиите (иначе къде да се „присъства“?!)

Да продължим с президентските програми, или технология на оставане в историята на България


1. Историческа памет и национална идентичност.

 • "Съхрани българското", което да обедини голяма част от  дейности, започнати от президента и достигнали много високо равнище по време на първия мандат, като проектът с летните бригади в исторически места и археологически;  клубовете и годишният Национален младежки събор "Съхрани българското";
 • Друг характер, по-висок статус в празничния календар на Деня на будителите;
 • Българската история на лента   —  филми на историческа тематика в българските училища;  (разбира се, с правилната история)
 • Св. Георги Победоносец – поддържане на военните паметници в страната;
 • Реставрация и възстановяване на западното крило на Зографския манастир.
Винаги съм казвал, включително на хора, които са ми много симпатичнитози също) — в България има само двама истински консерватори: Божидар Димитров — Джаба и Георги Първанов — Гоце. Горната амбициозна програма го доказва — религия, българщина, национална идентичност. Е, наистина, разбирани по милиционерски.
  2 . Солидарна България, която да обедини инициативите в, най-широко казано, социалната област, включително и благотворителност. — Българската Коледа

  3. Младите, перспективата на България.
  • Наградата "Джон Атанасов";
  • Президентът да мисли и за една президентска награда в сферата на обществените науки, най-общо (поощряване на правилните история, философия изкуство и журналистика);
  • Проектът “Дни на открити врати” до голяма степен е свързан с младежката и детската приемна на президента,     — Една награда от миналата година на президента за най -добър млад фолклорен изпълнител и фестивал;
  • Създаване вече на един по-постоянен форум за млади лидери в различни сфери на обществения живот на България, които биха могли чрез президента... да получат шанс за развитие
  Освен че всяка година се връчва наградата „Джон Атанасов“, някой да си спомня нещо от другите инициативи, насочени към млади хора? Ало, приемната? Кой получи шанс за развитие?

  4. Президентски дебати.
  • Годишните икономически доклади (Да, същите тези, скандалните)
  • Поредицата от конференции и други изяви, за пенсионната реформа, на здравеопазването, на други проблеми на социалната политика и всички други възможни близки до президента области на политиката – демографската, науката и образованието.
  • Корупцията и организирана престъпност,
  • Етническа политика
  От оценките за икономическите доклади на президентския екип тръгнаха скандалите в БАН и приказките за феодалните старци, състоянието в демографията, науката и образованието продължава да е катастрофално, а само във виц можем да споменаваме в едно изречение решаване на проблеми в корупцията, организираната престъпност и етническата политика и Първанов.

  5. Стабилност и развитие на Балканите.
  • Проект за културните коридори в Югоизточна Европа.
  • Развитието на балканската инфраструктура
  • Търсене на специалния подход към Македония и по-специално към проблемите с общото ни минало.

  Резултат — не познавам човек, който е чувал за културните коридори в Югоизточна Европа, под балканска инфраструктура се имат предвид любимите енергийни проекти на Г., а специалният подход ни доведе до безпрецедентно охлаждане на отношенията.


  По-голяма тежест върху марката “България в света” или “Образът на България в света”, където досега освен определени изявления, определени усилия спрямо други институции нямаме нещо, което може да кажем, че е започнато като едни вид проект или инициатива и очевидно тук трябва да продължат нашите разсъждения.

  Нямам сили да правя пълна рекапитулация на свършеното от Първанов по отношение на собствените му цели. Но само да напомня, че вместо резултати, в най-добрия случай имаме пълна тишина, обикновено имаме шумен скандал, а в най-лошия прочит на проблема така, както дяволът чете евангелието.


  И тъй като съм вероятно един от малцината, дръзнали да прочетат стенограмата до край, ето любимият ми цитат от проф. Васил Проданов, за държавното устройство на Англия:


  „В същото време има страни, в които от гледна точка на институционалните правомощия, например в една Англия, където са много по-силни правомощията на президента, в публичната представа както в страната, така и в международен план, това изглежда като че ли в много по-висока степен една парламентарна република, отколкото това, което тя реално е. Тоест конституционната юридическа дреха, която е ушита за президента, може да бъде, така да се каже, в зависимост от личността, която я изпълва.“

  Т.е. може би да очакваме на българския трон да се възкачи като цар Гоце Първи, който да хвърли омразния му конституционен фрак и да се вмести в по-удобния и обемен ямурлук (или анцуг)?


  В контраст с една традиционна либерална идея за държавата,... силно популярна в този свят, в който ние влизаме, и ... една немалка част от образците, които ни се задават оттам ..., предполагат неутралност, ... на държавата спрямо множеството частични интереси или представи за едни или други ценности.

  Значи според господин Проданов президентът трябва  да се откаже от либералните измишльотини за неутралността на  държавата спрямо интересите  на отделните граждани, а винаги да взима страна в обществените спорове, защото безпристрастността е вредна либерална идея, придошла от либерална Европа (от Англия може би?)

  За 18 години почти всичко, което съществуваше в нашата история, в литературата, като образец на поведение беше смачкано и унищожено


  Абе ние си знаем бе, ние още се учим от живота и делото на Тодор Живков.

  Може би само Левски остана, но понеже виси над главите на ужасно много твърде различни хора, които с него си правят имидж, има опасност покрай тях и той да получи петна по образа си.

  Съгласен!

  В една страна, в която фактически активно образци на поведение се налагат от участниците в Биг брадър, ние трябва да видим функциите на тази основна институция от тази гледна точка.

  Институцията много точно приложи опита натрупан от Биг Брадър.

  Няма да ни е за пръв път да имаме цар от село.

  PS. Надълго и нашироко обсъждаме Първанов и компетентния му екип в последното издание на Пристрастно

  .

  5 коментара:

  Анонимен каза...

  И аз изчетох стенограмата. Видях тая глупост за Английския президент. Истината е, че попаднах на още няколко фактически грешки, от които ясно личи, че стенографът(-ката) има акъл само колкото да чука по клавишите. С други думи, не че Проданов не знае какво е държавното устройство на Англия, а невинното оръдие на труда се е объркало (на н2колко пъти и при различни говорители).
  Да знаете, че имаше много по-тревожни изказвания на съветници в това четиво, откъм липсата на оригиналност и мъдрост, но и откъм странни комуноидни послания.
  Иначе си напълно прав.

  Господин И каза...

  Успокоих се малко.

  Васил Проданов не му е назначен съветник, а по-скоро външен такъв - пише го още на 3 стр. на стенограмата в откриването, което прави Първанов.

  Спокойствието ми е привидно... :)

  Стойчо каза...

  Мда, т.е.играе го фриленсър ;-) Интересно още ли работи за Президента на хонорар щом е фриленсър.

  Илия, оня ден ти пусна една реплика за случайните хора в политиката, сещаш се. Та си мислех, че за народни представители някак мога да допусна (да гледаме положително ;-) че могат да бъдат избирани случайни хора – все пак това са представители на народа, а като цяло всеки от нас е „случаен“ човек. В крайна сметка от 6-7 милиона избиратели не се сещам за някой със синя кръв – т.е.мога да допусна, че тези, които избираме ни представляват нас, случайните хора и те също могат да бъдат „случайни“.
  Но хора, които се назначават на работа ми се струва абсолютно недопустимо да са случайни, т.е. да твърдят, че правомощията на английския президент са по-големи от тези на българския (което беше и същността на изказването, де;-)

  (А те тия, че не са случайни, не са – но са неслучайни по съвсем други параграфи;-)

  Стойчо каза...

  Иначе и аз искам и народните представители да не са случайни хора, но се опасявам, че страната все още няма достатъчен ресурс точно за това. Има още много да се работи по въпроса

  Анонимен каза...

  Пак искаш да замърсиш образа на държ. глава. В бай-ганьовски стил. Гадно и ехидно. Както го направи олигрофена Дянков. Помня, че веднъж нарече ББ гъз. А какво да кажем за некадърниците около него, говорещи само за арести, прокурори и нищо повече, защото от друго не разбират. Жална България. Реалист съм, а не фен на миналото.

  Споделените неща на Комитата

  Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)