неделя, февруари 28, 2010

Когато качеството прерасне в количество

 Хаити, януари 2010, източник

Само в рамките на два месеца две земетресения раздрусаха западното полукълбо.


Хаити, 12-ти януари 2010

Статистика:

  • Сила — 7,0 бала, (Рихтер)
  • Засегнато население: 3 000 000 души.
  • 250 000 разрушени жилища
  • 30 000 разрушени обществени сгради
  • 250 000 жертви (само потвърдените!)


Чили, 27-ми февруари 2010

Статистика:

  • Сила — 8,8 бала (скалата е логаритмична, т.е. силата е 500 пъти по-голяма от тази в Хаити!)
  • Засегнато население: поне 8 000 000 души (Само в столицата живеят към 7 000 000)
  • Няма данни за броя разрушени сгради, но нищо подобно на горните цифри.
  • 300 жертви (потвърдени)


Извод: Качеството на управлението не се измерва само в пари, а и в човешки живот. Още някой да си мисли, че не си заслужава да се интересува от политика?


Жокер: Спомнете си колко често не работят автоматите за билети в градския транспорт в София и автоматите за таксуване на магнитни карти и можете да помислите защо. И дали това има връзка с евентуалните щети от евентуалното (но неизбежно) земетресение в България.


Можете да си спомните и антибългарското интервю за работа на една дама, която трябваше да бори такива бедствия. И дали оставката и е провал за България или за някой друг. И кой бди над нас в момента.

PS. Излишно ли е да обяснявам какви щяха да са числата, ако Алиенде беше успял?

.

17 коментара:

Ицо каза...

Ако в Европа имаше земетресение от подобен мащаб, Румяна Желева би се справила по възможно най-добрият начин. Разбира се щеше да и е нужно малко време да открие къде по дяволите се намираше това нещо Португалия (да речем)и някой друг час ровене в учебниците как се реагира при създалата се ситуация. Европа не знае какво изпусна.

Ужасно е,че се очаква и цунами в Чили. Дано да се размине. И не че не искам да има възможно най-малко жертви, но при 1 500 000 разрушени сгради, цифрата 300 е някак неестествена, а медиите продължават да си я повтарят цял ден.

Комитата каза...

Ицо, откъде имаш сведения за милион и половина разрушени сгради? Няма как да са толкова много, може би има грешка в нулите.

Комитата каза...

Цунамито в Чили вече отмина между другото.

Ицо каза...

По Nova, но ми се стрва, че не правят разлика между разрушени и сгради, по които има щети.
Но да.. казаха милион и половина и това ме шашна.
А с нашите панелки не искам да си представя и трус от 6та степен какво ще направи.
Цунамито с каква височина е било?

Стойчо каза...

Хм, Ицо, не мисля, че точно панелките ще бъдат проблем. Помисли си качеството на ел.захранването в кои райони на градовете е лошо? Там, където построеното не съответства на конструкцията или конструкцията изобщо не предвижда такова натоварване. Та, как мислиш, след като ел.захранването не е проектирано за ежедневна употреба, дали останалите параметри са проектирани така, че да издържа на катастрофални събития? Не панелките са проблем в този ред на мисли

Ицо каза...

При едно силно земетресение всичко ще е проблем. Част от сградите в селата са все още керпичени; във vbox съм гледал как стени на панелки падат от самосебе си; електрозахранването не искам да го мисля при положение, че през месец токът неочаквано спира; не искам да мисля и за водата. Изобщо не искам да мисля, че може да се случи. Доста апокалиптична картнка ми ражда главата.

И.Е. Станков каза...

Добър анализ, само последното изречение е меко казано инфантилно. ;)

Хаити не е соц. страна тип "управлявана от Алиенде", тя е просто (по лошо и от) бананова република.

А да екстраполираме, колко биха умряли днес, АКО преди един кусур години Пиночет не беше убил няколко хиляди и не беше измъчвал още няколко десетки хиляди, е меко казано странно.

Защо всичко трябва да се обръща на примитивен "антикомунизъм"...

Стойчо каза...

Захранването на новото стрителство не е нужно да го гледаш във vbox-a – разходи се новите райони на София и Варна.
А във vboxa можеш да видиш и непанелки как се срутват, така че доводът ми е малко странен.
Абе, да пази Господ!

Иначе социалисточеска е страна, в която чужденците са изгонени и държавните служители (чиновници) определят живота. В този ред на мисли Хаити е ... ? А Чили е ...?

Във всеки случай се вижда разликата в качеството на управление и на политиката. Това се видя и при разрушенията и жертвите на Доминиканската република, намираща се в другата половина на остров Еспаньола.

Спас Колев каза...

Хаити има два века стаж, а Алиенде би се удавил/поукротил сам след 2-3 мандата. Разликата е на по-дълбоко ниво.

Комитата каза...

Не го пожелавам на Венецуела, но се чудя какви биха били резултатите при Чавес, за да знаем акво щеше да бъде при Алиенде.

Но не в това е въпросът — ето и в Хаити си имаха Дювалие, докато в Чили имаха Пиночет. "Неизвестно" защо резултатите на Пиночет са добри, а тези на Дювалие - отчайващи.

Освен това сградният фонд рефлектира състоянието на държавата за по-продължителен период от време - последния половин век да речем.

Дълбоко ми е жал за невинно пострадалите по времето на Пиночет, но е време да започнем да правим разлика между видовете управление — например много любопитния въпрос за качеството на управлението на държави, в които политическите свободи са ограничени, а правото на собственост и икономическите права (правото на инициатива най-вече) са гарантирани.

Ето затова нашата държавичка не успява, която е демокрация без гарантирано право на собственост, а авторитарни държави с гарантирано право на собственост и на частна инициатива се справят по-добре. Защо българското земеделие е зле — не защото капитализмът е лош, а защото на село никой не ти гарантира правото на собственост, нито върху реколтата, нито върху частното ти имущество.

Това идва да покаже че гарантираното право на собственост и справедливото правосъдие (част от правовата държава) и на частна инициатива са най-важните белези на една добре развиваща се държава.

А корупцията в строителството, освен унищожена природа, поставя в риск всички граждани в държавата в случай на масово бедствие (например земетресение)

Т.е. ние решихме в общи линии лесната задача (демокрацията), макар че има какво да се желае, а ни остава трудната - икономическия климат, правовата държава и правото на собственост.

Комитата каза...

Но косвените белези - кофти функциониращите обществени услуги, ме карат да си мисля, че сме по-скоро в категорията на слабите ученици и ще патим от земетресения.

Голямо земетресение в България ще има. Въпросът е кога.

Анонимен каза...

Преди време се бях виждал с чилийския консул тука и човека разправяше доста интересни неща за Чили. Там архитектите и проектантите отговаряли с главите си за това, което строят и за 200 години демокрация имат не повече от 1-2 социални сътресения като преврата на Пиночет, докато в другите държави не е така. Твърдеше също че Чили е най-скучната държава на света.

Доколкото съм чувал Алиенде е искал като Кастро да национализира американските компании, което от чилийска гледна точка може и да е ок, едва ли А. е лошият, а П. добрият.

Георги Павлов каза...

Хайде да речем Хаити-Чили не е коректно сравнение.
Хаити-Доминикана е коректно отвсякъде. Делят един остров все пак.

Разровете се, прочете .. шокиращи разлики ..

Иначе .. това, което времето ни доказа е, че разликата не е просто капитализъм-социализъм, а rule of law или без него.
Свободна инициатива с правила, гарантирани от закон. Правова държава му викахме навремето (и спряхме да говорим за това).

Ако имаме свободна инициатива без правила .. ами спомнете си земетресението в Турция и местния строителен гений.
(И респективно, заметресението в Армения за пораженията от соца.)

Няма ли закон, няма свобода.

Стойчо каза...

@Георги, сравнението Хаити-Чили е само заради това, че и на двете места имаше събитие „разрушително земетресение“. Защо земетресението не е било разрушително в Доминикана е истинския въпрос ;-)
Иначе си прав, така е

Belomore каза...

@Анонимен

Национализирането на чуждите компании в страната е "аспиринът" на всеки латино-левичар. Справка - Уго и Ево.
Идват на власт, посочват врага, национализират, изпразват бюджета и накрая концесионират национализираното в полза на същите национализирани врагове, щото никой друг не може да свърши работата.

И все пак никой не знае какво щеше да е, ако Алиенде беше просъществувал повече. В историята няма ако.
Единственото, което знаем със сигурност, че едни хора щяха да са живи малко по-дълго.
Затова никога няма да стана искрен почитател на никой Пиночет.

Стойчо,
Земетресението в Хаити беше тип локално, с епицентър на няма и 20 км от Порт-о-пренс. То и в самото Хаити на много места няма разрушения, та камо ли в Доминиканската.

Belomore каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
kangaroo каза...

Медиите не казват достоверна информация, повечето си я измислят.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)