четвъртък, февруари 25, 2010

Двусмислената гъба

Гледната точка на романтика...
...и гледната точка на циника ;-).

13 коментара:

Н.Никифоров каза...

А ти как я погледна?

Стойчо каза...

Оставяйки настрана гъбата, но образът на снимката и като образ е единен. Когато са измисляли образа на сърцето (а то е именно образ – да не би истинското сърце на човека да изглежда по този начин? чист аватар си е този образ) през Средновековието съвсем умишлено просто са обърнали образа на дупето.
Идеята е малко дълга за обясняване, но нали се сещате за жеста, когато децата се дразнят едно друго и си показват и се потупват отзад? Жестът има своите корени в дълбокото Средновековие. Причината за появата му е, че по този начин се дразни Дявола. А дяволът няма задник, с извинение (погледнете средновековните фрески и ще се убедите). Дяволът и по канон се рисува без дупе. А дупето при човека се е считало за нещо, отличаващо го от Сатаната. Та, оттам идва и жеста с тупането отзад – „Дяволе, нямаш си задник!“ Та по това време задните части не са възприемани като нещо срамно, а даже и гордо. Та когато решават задачата с изобразяването на сърце, решават да обърнат образа на дупето на обратно. И така се получава днешният аватар на сърцето.

Благодаря за вниманието! :-)

Стойчо каза...

Е сега ще почнат едни коментари... ;-)

Стойчо каза...

@Н.Никофоров – мога да се хвана на бас, че не я е гледал, а я е сготвил после :-) Вкусна ли беше?

Стоян Стоянов a.k.a Deeron каза...

всичко зависи от наблюдаващия.

Комитата каза...

За сведение, гъбата отдавна е изядена сурова. ;-) Гъбите се сбръчкват и не стават за пазене... беше една добре оформена гъба.

Комитата каза...

Стойче, ценни сведения.. ще ги ползвам.

Н.Никифоров каза...

Комита, след забележката, че е била добре оформена, предположението как си я погледнал е изяснено, нали? :)))

Хесапов каза...

Стойчо, благодаря за ценния коментар :), колкото и до съм отворен :), е те тоя момент не го знаех!
Комита, ти си художник :)!

Апостол Апостолов каза...

Защо на циника?... Тази гледна точка е на еротомана.

Анонимен каза...

Не знаех за този момент с дявола. Доколкото си спомням опашката му е отзад, как да го назова тогава това място, ако не задник, Стойчо?
Как ще погледнем на гъбата, но и не само на нея, а и на всичко останало, с което се сблъскваме, зависи само от въображението ни. На мен ми заприлича гъбата на кекс, например... Нали не искаш да кажеш, че съм изпаднала в състояние на делириум, Стойчо?... Жеста на децата и аз съм го правила, но с тайното послание: "Не ми пука! По-дебел ще ми стане задника!" и обикновено тупането по задника беше съпроводено с реплилката: "Пръц, Марийке!"..;)
Албена

Стойчо каза...

@Албена, погледни стенописите в църквите и ще ти мине желанието да казваш „Пръц, Марийке“.

Анонимен каза...

В нашата махала имаше една баба, която редовно събираше, нас, децата и ни разказваше много приказки. Това беше преди много години... повече от 40-ет г...;) Няма значение това, нали знаеш какво правят децата, Стойчо? ;) Та често ни плашеше с опашатия дявол, дето прибирал непослушните... Попрочетох в нета за рогатия ангел на смърта. В реалния живот злото, символ на дявола е преобладаващо - съблазън, поквара, интриги, а в примерите от Библията, странно защо, по-малко се пише затова. Може и това да е някакво скрито послание. Много харесвам един израз: "Да не дърпаме дявола за опашката!" Навярно с това се обеснява рядката му поява. ;)
Албена

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)