петък, февруари 05, 2010

Плановете за македонско ВъзражданеТова са плановете на сегашното правителство на Македония как да изглежда Скопие през 2014 г. Паметници, фонтани, мостове и сгради. Някои от паметниците са на познати исторически фигури.

Аз се сещам за идеите на някои хора да префасонират хотел България по същия начин, (кубета, шпилове, колонади) а и за шедьоврите на новоархитектурата в полите на Витоша.

Баварският крал Лудвиг II е имал подобни идеи, но те поне са се оказали туристически привлекателни.

Линкът ми беше пратен и от читателя на този блог Анонименъ, който го коментира така:

"Това е шестминутна презентация на плановете на Н. В. Цар Никола I Македонски Велики Имеборец Градител Възродител за бъдещия архитектурен и градоустройствен облик на центъра на престолния му град Скопие."

34 коментара:

Peter Petrov каза...

Комита, не бива да се чудим! Най-лесният път да поведеш глупаци е да им обещаеш светло бъдеще, много пари и да си сменят старите жени с нови...
Но какво правят Гоце и Даме на коне? Това е явна провокация, напомнящата на зяпачите за татарски родствени връзки на тези двама мъже... Моето предложение до модераторите е двамата да се снемат от конете и да се качат на файтон...

Стойчо каза...

И тяхната не е лесна

Спас Колев каза...

@Peter Petrov: Точно така, и скулптурата на "лав" накрая стои съмнително. :)

А иначе изглежда в РМ държавните поръчки в рекламата са целомандатно явление. А при нас - мизерия, главно по избори потръгва алъш-вериша (добре че поне пиратството ограбва през останалото време).

Търновец каза...

Плановете за граденjе немат нужда от коментар... Такъв тежък кич у нас няма и в Слънчев браг.

Но има и шепа разумни хорица май останли в РМ - http://www.facebook.com/group.php?gid=288218721790&ref=mf

Пламен каза...

Тцъ-тцъ много паметници, много нещо... не можеш се размина от паметници.

Belomore каза...

Архитектурна еклектика в действие!
Моят нъсемнен фаворит е триумфалната аркица. Портал Македония :)))

Както се каза в неедин коментар из македонските сайтове - а къде са пирамидата и сфинксът?!

По-интересното е друго - липсата на възстановена Бурмали джамия в концепцията на "новия" център заплашва да се превърне в нов (измислен и излишен, несъмнено) повод за раздухване на етническо и верско противопоставяне.
От нищо нещо или от ума / вкуса си пати.

Belomore каза...

Зезате се вие со Груйо, а снощи жена му Боркица (sic!) му родила второ женско чедо.

Работи човекът, дава пример, изпълнява собствените си програми за три деца във всяко македонско семейство.

Анонимен каза...

За мен е напълно неразбираемо това, че македонското правителство поднася на обществото си направени в тесен кръг и държани в тайна от гражданите решения и конкретни планове, при което няма нито конкурси за проекти и ипълнители, нито предварителни експертни и публични дискусии. Също така няма и съобразяване със съществуващите обществени несъгласия, например по отношение на построяване на църква на площад "Македония", където просто няма място за такава и се налага отстоянието между нея и съседните сгради да е едва няколко метра (както е видно във филма). Нито протести, нито негативни експертни оценки стреснаха сатрапията на Никола Груевски - на протестиращите бяха изпратени контрапротестиращи съпартийци, които набиха протестиращите под погледите на полицията, а експертните оценки бяха игнорирани най-вече с довода, че идат от недоброжелателната политическа опозиция. Може би в такава обстановка презастрояването, неокласицистичната пародия и историческата мистификация изглеждат почти пренебрежими проблеми...

АнонименЪ

Хесапов каза...

Че тези градежи няма да се случат до 2014 е ясно, даже повечето изобщо няма да се случат, но съм впечатлен от размахът не кражбите вапцани с националистически боички. Като за начало съм любопитен колко ли е хонорарът на приятелската фирма правила представянето? Ще добавя, че такова филмче се прави сравнително лесно от светнат с програмите човек /хора/, а парите са добри, ако има кой да ти ги даде. Със сигурност ще се раздадат доста денари на придворните архитекти за проекти, които ще влязат в кратката история на вардарското княжество...
Моят фаворит също е триумфалната арка, само ми се губи Грую на каляска и по къси гащета под нея.

Търновец каза...

Хесапов, поне половината от тези обекти вече са в различна фаза на градеж... Някои, като театъра, музея "мак. борба" и уставния съд са почти завършени в груб строеж ...

Анонимен каза...

Търновец е прав. Повече информация и снимки на строителството в Скопие може да се намерят в този форум:

http://www.build.com.mk/forum/

АнонименЪ

Анонимен каза...

Дискусия на www.build.com.mk/forum/ за Скопие 2014:

http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=846

АнонименЪ

Анонимен каза...

Груевски иска да искара историята на площада и с нея да млати всеки по главата, който не е наясно с македонските корени, които били далеч в античността.
Така новата държава тръгва не напред - към Европа, а назад - към Алесандър Македонски, който е световно известен.
Няма мърдане. Всеки да си знае мястото.
А Българите в Пиринско трябва да прогледнат и най-после да разберат кои са и що са.
Такъв грандомански македонизъм накрая ще се сруши от тежестта на собствените си лъжи, с които е зареден и ще погребе окончателно творците и бранителите му.
Сал един Грую ще остане като пследния бранител.

Апостол Апостолов каза...

Не само Лудвиг, а и Хитлер е имал такива планове. И стана тя една...

Комитата каза...

Нарочно не споменах Хитлер, за да не изглежда като злобарско заяждане. Иначе и той е имал грандиозни планове за столицата си.

Хесапов каза...

За Чеушеско не се ли сетихте? И как свърши!

arch(minus) каза...

Очевидно мутробарокът не е само българско извращение.

Анонимен каза...

Българският мутробарок в преобладаващата си част е дело на вкусовете на частното предприемачество, докато при Скопие 2014 имаме проекция на фантазмите на правителството на една държава...

АнонименЪ

arch(minus) каза...

Малкото построени обществени сгради в последните години ме карат да мисля точно обратното.. Както и преобладаващите фаворити в "Сграда на годината"

Анонимен каза...

Малкото построени обществени сгради срещу плановете за цялостна промяна на властовия център на една столица.

АнонименЪ

arch(minus) каза...

Да, грандоманските мащаби и политическата подплата са съвсем различни. Но от чисто архитектурна гледна точка си е същото: кич.

Анонимен каза...

Конкретният македонски кич освен архитектурен е и политико-национален кич, елемент от т. нар. антиквизация, осъществявана от правителството на Никола Груевски. Обхватът и контекстът на кичовостта са различни.

АнонименЪ

arch(minus) каза...

За това си прав.

Анонимен каза...

Оти си не кажем правичката, ами все врътим, сучем, все около газот и никак не улиза.. :-) Лошото дете, с чужда пита, майчин помен прави.
Майно льо, майно льо, "пази боже, сляпо да прогледа", че тежко за татко ле.

Анонимен каза...

Вече не смея да коментирам:


... Архитектот Вангел Божиновски смета дека е добро што владата прва се нафати да го гради плоштадот и што единствена досега покажала дека има пари. За него не е чудно ни што ќе се гради во барок стил.

„Во традицијата на Македонската архитектура лежи длабоко вкоренет барокот. плоштадот во барокен израз пред најголемата католичка катедрала „св.Петар“ во Рим е копија на плоштадот во Џараш изграден од македонски архитекти при походот на Александар Трети Македонци“, изјави Вангел Божиновски, архитект...

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?vestID=119616


АнонименЪ

Анонимен каза...

И още...


... Импресивна идеја, грандиозно градителско дело, историски невидена визија. Ова се само дел од епитетите што апологетите на проектот „Скопје 2014“ ги изрекоа денеска на трибината под покривителство на вмровскиот институт „Павел Шатев’. Еден од најактивните автори во последните неколку години, творецот на спомен куќата на Мајка Тереза ги повика професорите на архитектонскиот факултет да мрднеле од катедрите и да читале за да не ги доведуваат студентите во заблуда. Според неговите анализи, барокот не е хеленистичка туку автентична македонска архитектура, оти архитектите на Александар го создале овој стил. Светските автори само ги копирале...

http://www.vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=36&egId=6&eventId=18043


АнонименЪ

климент каза...

Кич плюс соцреализъм! Просълзих се...

Търновец каза...

Леко допълнение - цък :))))

Belomore каза...

Тежко допълнение :) - цитати из днешната колумна в "Дневник" досежно темата на промовирания овде млад конзервативец А. Букарски:
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=C8627D92F4C57E45A715AE018E57973C

"Повеќе столетија разни окупации, освојувања и владеења не успееја да ја поништат желбата на овој народ да биде свој на своето, да се осмели да го уреди својот јавен простор како што ќе посака. Дека народот е на страна на градителството се виде и по брзата реакција на градоначалниците на СДСМ во Охрид и во Струмица, кои најавија големи преуредувања на своите плоштади."
...

"Во тој контекст*, воопшто не е важно цар Самуил за каков цар се прогласил, туку дека територијално му припаѓа на ова културно поднебје."
...

"А, „Плоштад Слобода“ и „Архибригада“** по се' изгледа се поддржувачи на крупниот капитал, кој сигурно има свои планови за плоштадот, свои потенцијални лумикси.

За да расправаат за естетичност, најпрвин треба да исполнат одредена етичност.

„Скопје 2014“ не само што треба да биде целосно остварлива визија туку и крај на една макотрпна одисеја и себепотрага, која треба да заврши со зацврстување на корените, на враќање кон домот и почеток на една нова грандиозна епоха."

Толкоз.

* Контекстов е следниот:
"Но, по што се разликуваат грчките негатори со ставовите на некои овдешни мислители дека не смееме да копаме, не смееме да истражуваме археолошки и историски, не смееме да се идентификуваме со историски личности што потекнуваат од овие простори и кои оставиле белег во светската цивилизација."

** Сдружение на горецитираните "овдешни мислители", които не се разликуват от грчките негатори.

Търновец каза...

Беломоре, освен младия конзервативец Букарски, разбра ли, че и Мизар се кефели на "Скопие 2014" :)))

Търновец каза...

Скопие 2015 :)))

Стойчо каза...

Търновец, иглуто съвсем не е на място ;-)

Хесапов каза...

...Търновец, Букарски претърпя много странна метаморфоза...Чудна работа?

Анонимен каза...

http://dematom.com/images/2009/01/09/3594-iuschenko_snova_otravili.jpg

_________________
Учитесь у всех — не подражайте никому.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)