четвъртък, февруари 04, 2010

Среща с испанския посланик по проблемите на ЗЕС и задържането на трафични данни

Днес присъствах на среща с Н. Пр. Хорхе Фуентес, посланик на Кралство Испания в България.

Делегацията беше в състав — Асен Генов, Мария Капон, Минчо Спасов и аз, като представител на "Електронна граница".

Бяхме посрещнати много любезно в посолството, бях приятно изненадан, че ни посрещна служителка на посолството, която беше научила доста добре български. Преводачката на посолството също се справи блестящо със задачите си.

Господин Фуентес ни прие в кабинета си, където пихме кафе и разказахме за опасенията си от предлаганото репресивно законодателство в България, не само от ЗЕС, но и от готвените промени в Наказателния кодекс и Закона за митингите и манифестациите.

Аз повдигнах въпроса въобще за уместността на директива 24 / 2006 в европейското законодателство, която предизвиква сериозно брожение и оспорване, не само в България, но и в Германия, Румъния и други страни от ЕС.

Казах, че сме притеснени от приемствеността в похватите и инициативите на МВР в две уж много различни правителства.

Споменах, че предложеното законодателство нарушава българската Конституция и Европейската конвенция за правата на човека и че от "Електронна граница" ще използваме всяко средство, позволено от закона, за да и се противопоставим. Накрая зададох въпрос на посланика, каква ще бъде политиката на испанското председателство по въпросите на задържане на данни и приложението на директива 24.

Какво казаха другите, както и официалното прессъобщение на щаба на протеста, можете да прочетете при Асен.

Посланик Фуентес ни благодари за това, че изложихме проблемите от различни ъгли, и каза, че гледа много сериозно на тези въпроси и ще запознае с проблема посланиците на държавите-членки на ЕС на следващата им редовна среща в средата на месеца. За съжаление не допуснаха журналистите в сградата, така че изпуснах възможността да си направя едно кадро с посланика.

Point delivered.

Когато започне да се обновява по-редовно, на този сайт ще намирате информация за акциите ни против готвените промени.

PS. Имало е открито заседание на комисията по вътрешен ред и сигурност в Парламента, където "Електронна граница" не беше нито поканена, нито уведомена. Надявам се, че не е нарочно и няма да им стане навик.

2 коментара:

Анонимен каза...

Комита, прости ми за офтопика, но... ще ме разбереш като хард-кор фен, както ти би се изразил. :-)

http://www.youtube.com/watch?v=S1AxSj32NNI

Това е шестминутна презентация на плановете на Н. В. Цар Никола I Македонски Велики Имеборец Градител Възродител за бъдещия архитектурен и градоустройствен облик на центъра на престолния му град Скопие.

АнонименЪ

Комитата каза...

Знам го това, Анонименъ и ме принуждаваш да го пейстна преждевременно, защото развали изненадата ;-)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)