вторник, февруари 02, 2010

Когато елфите победиха хората

Гледахме заедно със Стойчо и Тони "Аватар" и двамата със Стойчо решихме да напишем по нещо за филма, без да си сверяваме записките, за да видим какво ще се получи. Отдолу е моята версия:

снимка: avatarmovieblog.com

Това не е точно рецензия за филма Аватар, а по-скоро размишление върху него. Ако не сте го гледали, по-добре не четете надолу, защото издавам части от сюжета. Предупредени сте!

Футурологията е занимание, в което се впускам винаги с удоволствие, защото е културен начин да пофантазираш като запазиш изглед на сериозен човек.

Много мои познати не харесаха "Аватар" като сюжет и идея, но аз да ви кажа, съм доста впечатлен, именно от идейната страна на филма.

"Аватар" е приказка, нещо, в чието производство Холивуд преуспява вече почти век.

Да приемем, че филмите са фантазиите на обществото, защото всеки филм е нечия фантазия, получила финансиране. Филмът се счита за успешен, ако има резонанс в обществото, т.е. ако се намерят достатъчно хора, за които този филм означава нещо. При по-свободна аналогия можем да считаме, че филмите са емоциите на обществото, а успешните филми са силните обществени емоции.

Първо, поразява киномайсторството, с което Камерън прави филми.

Присъстват цитати от Матрицата (идеята за самите аватари), "Властелинът на пръстените" (елфите), Старгейт (преходите), Звездни рейнджъри (някой използва войната, за да се легитимира), уестърните (Танцуващият с вълци, много хора го споменаха), игрите (Mech Warrior например).

Второ, пак присъства централната идея за ОНЗИ, КОЙТО ЩЕ УСТАНОВИ РАВНОВЕСИЕ В СВЕТА - познаваме я от Междузвездни войни, от Матрицата и от някои по-стари книги ;-)

"Аватар" е граничен филм. Филм на границата между старото и новото. Филм, който под формата на приказка ни обяснява как ще се променя светът от тук нататък. Филм за антитехнологичната революция и за границата на индустриалния свят. Филм за това, колко можем да вземем от природата и на каква цена.

Преди всичко, филмът поставя въпроса за собствената ни цивилизованост и доколко технологичната цивилизация е наистина цивилизована (т.е. дали има право да задава правилата за всички останали) и ни пита директно — кой всъщност е див, а кой е цивилизован?

И именно в това, за мен, е основната идея на филма, в обръщането на целия цивилизационен модел на обществото. В промяната на фундаменталните ни разбирания за света. Или в регистрацията на тази промяна.

Ще ви цитирам един от малкото наистина мислещи самостоятелно българи - Юлиян Генов и неговата книга "Защо толкова малко успяваме":

"Мъжествените" общества са общества на успеваемостта. В тях както за мъжете, така и за жените характерни са състезателен дух и амбиция за високи постижения. Ориентацията към високи цели и успех е водеща мотивация както в училище, така и в работата. Насърчават се конкуренцията и дори конфронтациите в името на постигане на набелязаните цели и резултати. В такива общества се адмирират успелите хора, като успехът на другите се приема като предизвикателство, а не като причина за завист. Акцентът в ценностните системи е върху справедливостта - възнаграждение всекиму според работата и постиженията.

В противовес на това, в "женствените" общества доминира принципът на солидарността - от всекиго според способностите, всекиму според потребностите - принцип, добре познат ни от времето на социализма. В такива държави хората симпатизират на по-малко успелите и съчувстват на неуспелите. В "женствените" общества и момчетата и момичетата се научават, че "скромността краси човека" и предпочитат хармонията във взаимоотношенията пред конкуренцията и успеха. За разлика от мъжествените култури, в които конфликтите се разрешават в честна битка, в женствените водещи са компромисът и преговорите.


И сега, да си спомним как беше във филма - кои бяха добрите - един човек с увреждания, една жена шеф на екипа, една жена пилот (и двете — мъжки момичета), двама не особено мъжествени мъже-учени и потиснатото синьокожо малцинство. Усетихме абсолютната ценност на живота над всякакви обществени цели и икономически/технологични резултати. Почувствахме важността на свързаността между всички и всепобеждаващата всяко зло солидарност. И видяхме напълно нетипичните победители в един динамичен екшън.

А лошите бяха до един мачовци и един бизнесмен, който се интересува само от успеха и от резултатите от тримесечието.

Върховното божество беше "богинята-майка", което поддържа връзките между всичко живо, и проявява солидарност в критични моменти. Въвеждането на новодошлия в племето беше извършвано от една жена, при това с нисък статус, не ви ли прави впечатление? А предателството на "своите" доведе до прераждане.

Филмът носи и други послания от бъдещето — условността на изпълняваните роли, възможното развитие на виртуализацията на личността и възможността виртуалната личност да надделее над "реалната".

Интересна приемственост откривам между българския филм Йо-хо-хо (и холивудския му римейк The Fall) и Аватар. Например мотивът за детето, което води смъртно ранения мъж към ново състояние. В Йо-хо-хо водачът е момче, а в The Fall е момиче, а в Аватар вече е млада жена. Технологичното стъпало пречи на героите от първите два филма да минат през всички стъпки на трансформацията, но технологията както виждаме, в един момент помага да се прескочи границата.

Не мисля, че аналогията ми е произволна. Танцът на аборигените от The Fall ( гледай след 1:50 ) и танцът на синьокожите в Аватар твърде много си приличат обаче, за да си мисля, че паралелът между трите филма е случаен .

И така, да резюмираме - съгласието побеждава насилието като средство за постигане на цели, солидарността побеждава агресията, животът побеждава техниката.

Еротичната сцена беше типично по женски орязана. Бях любопитен да видя ефектите, които режисьорът ни е приготвил, когато двамата влюбени сплетат плитките си.

Героят, който прави невъзможно геройство с червената птица, показва желание за диалог и хармония, вместо с един удар на оръжието да реши проблемите с лидерството в племето.

И още - забелязахте ли философския конфликт между бойните роботи и сините "аватари". Бойните роботи също са вид аватари, ново тяло, в което човешкото съзнание съществува. Но бяха обречени - заради това, че бяха тъпкани с оръжие, заради това, че бяха твърде механични и затова, че опитваха да решават задачите си със сила.

А на динамичния финал богинята от природата напъжда бога от машината и въздава справедливост. Венера тегли шута на Марс.

Наистина, възможно е да си фантазирам и да използвам филма като огледало, в което да проектирам собствените си разбирания за изкуството и за бъдещето.

Човекът, предизвикал най-големият световен катаклизъм през последните 60 години - Михаил Горбачов, обаче предсказа - "Вероятно ни очаква ерата на жените".

Напълно възможно е, броячът на цивилизацията да превърта някоя от големите си цифри. Във финала на филма цивилизацията, каквато я познаваме днес, се върна безславно на родната си планета.

Завърши ерата на хората (която започна във "Властелина", нали помните) и елфите се върнаха отново в гората.

Аз, да ви кажа, започвам да се уморявам от толкова много интересни времена и не държа да съм свидетел на още една гигантска революция през живота си.

Ще видим.

Странични бележки: Заснемането на филма е революционно без съмнение, и много изпипано. Бог да поживи интернета и пиратите, че накараха киноиндустрията да ни зарадва с нови технологии, а не само с нови цени. Технологиите, показвани във филма са реалистични, при положение че бъдат открити нови мощни и компактни енергийни източници. Биологично и физично Пандора не е много вероятна, но предполагам Стойчо ще се разпростре по-подробно върху този въпрос.

Очаквам с нетърпение неговия текст.

PS. Използвам случая, за да благодаря на "Алфа Секюрити", които охраняват мола на Стамболийски и Опълченска, както и на чистачките от "Василка" за това, че ми намериха на паркинга и ми върнаха жив и здрав портфейла със всичките документи вътре. Отидох до мола да си търся портфейла не защото мислех, че ще го намеря там, а защото просто исках да изчерпя всички възможности преди да тръгна по софийските чиновници за нови документи. Имам надежда, че нещата се променят за добро.

26 коментара:

smiling каза...

Коце, перфектен коментав за един перфектен филм. Споделям напълно мнението ти. И се радвам, че Интернета провокира така киното. Както каза някой "квото беше за нас Междузвездни войни, това ще е Аватар за напите деца" :)
А и това за Венера и Марс много ми допадна. :)

Анонимен каза...

Нещо, което според мен трудно може да не бъде забелязано:

War on Terror backdrop to James Cameron's Avatar

[...]

However, it also contains heavy implicit criticism of America's conduct in the War on Terror.

As the director of Aliens, The Terminator and Terminator 2, as well as Titanic, the highest-grossing film of all time, Cameron has a formidable box-office track record.

However, a string of films about the wars in Iraq and Afghanistan have flopped at the box office in the past two years, including the Reese Witherspoon vehicle Rendition and Lions for Lambs, which starred Tom Cruise, Robert Redford and Meryl Streep.

Cameron said yesterday the theme was not the main point of Avatar, but added that Americans had a "moral responsibility" to understand the impact that their country's recent military campaigns had had.

"We went down a path that cost several hundreds of thousands of Iraqi lives. I don't think the American people even know why it was done. So it's all about opening your eyes."

[...]

The hero is with the Na'vi when the humans attack their homes. The fusillade of gas, incendiary bombs and guided missiles that wreck their ancient habitat is described as "shock and awe", the term popularised by the US military assault on Baghdad that opened the Iraq war in 2003.

The humans' military commander declares: "Our survival relies on pre-emptive action. We will fight terror, with terror." One of the more sympathetic characters preparing to resist the human invasion bemoans the need for "martyrdom".

One theory for the box-office success of the Star Wars films in the 1970s and 1980s was that, in their depiction of a plucky guerrilla insurgency against a vastly better equipped superpower, they enabled a generation of Americans to refight the Vietnam war on the side of the underdogs. The same idea holds true for Avatar. The War on Terror references are more complex than simply equating the US with the villains in the film...

http://www.theaustralian.com.au/news/arts/war-on-terror-backdrop-to-james-camerons-avatar/story-e6frg8pf-1225809286903

АнонименЪ

Анонимен каза...

П. п. Не зная дали дискусиите за детайлите на поредната вариация на един отдавна добил класически форми сюжетен шаблон имат кой знае какъв смисъл. Елементите, придаващи илюзия за актуалност (в конкретния случай природосъобразност, конфликт на техногенното с първичното, сблъсък на технологично развити и "примитивни" общества за ресурси) също са класически похват в маркетинговата стратегия на киноразвлечението. В това отношение ми се наложи по-скоро да... изтърпя "Аватар".

АнонименЪ

Анонимен каза...

Браво Коце / Комита! Най-после и аз да прочета коментар за филма, който изцяло съвпада със собственото ми (и според мен доста масово :) ) усещане. Има и още нещо - перфектната визия съвсем свойствено покрива значително количество пластове на заложени усещания. Когато мозъка ни не е толкова зает с възприемането й, дава възможност да достигнем и до тях. Филма е от тези, които трябва да се гледат повече от веднъж...

Георги Павлов каза...

Чудесен коментар!

Н.Никифоров каза...

Свобода на изказа, лакониност и същевременно широта. Хубаво и ясно.
Освен едно "браво", не знам какво друго да кажа, без да трупам баналности.

САНДО каза...

Много интересна рецензия! Но Аватар наистина докарва човек до раздвоение на личността - от една страна любителят на научна фантастика задължително ще похвали чудните ефекти, а от друга не можем да се отървем от усещането за déjà vu и от лепкавите аналогии с други филми...

Камерън просто е създал един универсален филмов хамбургер, който да пълни тумбаците и да се харесва на всички, за да можем след това да намерим нещо общо с вълнуващите ни екзистенциални проблеми, благородни помисли и оригинални хрумвания (например "социалната промоция на жените и новото съотношение на силите между половете" :)))). И е толкова доволен от успеха на рецептата, че вече обяви продължение на филма. А всички знаем какво се получава, когато човек сервира нещо, изсмукано от пръстите.

Във всеки случай, филмът може да предизвика възгласи и възклицания от рода на "Ихаа-уха" и "Хм", но в никакъв случай "Хлип-хлип" и "Аха!"

Анонимен каза...

Много добър коментар. Искам само да внеса едно уточнение и то изцяло в подкрепа на тезата ти. Ти пишеш: " Въвеждането на новодошлия в племето беше извършвано от една жена, при това с нисък статус". Аз мисля, че жената не само че не беше с нисък статус, а дори напротив, тя беше главната магьосница и беше с най-високия статус в племето. И още нещо, това което на мен не ми хареса в посланието на филма, е това, че не дава алтернативи. Щ поясня: или си от добрите и си свързан с Природата, или си от лошите - и не си. Което автоматично ни поставя от страната на лошите. Мисля, че нищо в реалния живот не е черно-бяло. Всичко е шарено и ние винаги се намираме някъде из нюансите на многото цветове. Поздрави, Веси

Анонимен каза...

e,i?

Анонимен каза...

Още една прехвалена и доста скъпа холивудска боза,макар че самото питие за тях е непознато.Идеята за доброто и злото от приказния епос е представена в "Аватар" като едно връщане във времето на Дивия Запад.Вместо каубои-зли човешки същества,а вместо индианци-елфи...Колко гениално!!!!Почти зашеметяващо за Великата американска интелигентност...А за нас Аборигените ,остава само да клатим многозначително глави и пулейки се на този мега шедьовър да цъкаме с език по балкански/разбирай по български/ и току да отроним едно многозначително-брей,бря,бряяя!!!

Комитата каза...

Охоо, колко много коментари. Благодаря, благодаря!

Никифоров, кажи че си ти бе, човек, на тая тъмна снимка не мога да те различа като хората. Ха добре дошъл и някой път трябва да се видим.

Веси, говоря за дъщерята на шефа, на която и беше възложена тази свръхотговорна задача. При това с уговорен брак и т.н. Твърде голямо доверие за един твърде свободен електрон, си мисля аз. После не бих се чудил на мястото на дъртата защо е станало така.

За останалите — аз ви споделям какво си мислех, докато гледах филма и след това като го сравних с други филми и книги. Дали това е ИСТИНАТА — един господ знае ;-) Подарявам ви моята перспектива.

Анонименъ — това потвърждава тезите ми за филмите, като колективни халюцинации на обществото. И нещата, които цитираш звучат доста интересно. Между другото, Междузвездни войни също не блести с диалог или с правдивост, а е един от най-успешните проекти на всички времена.

Защо така — поради същите причини, поради които ни въздействат старогръцките митове (случайно ли планетата се казва Пандора), защото ни показва света като сблъсък на архетипове (дано употребявам правилно думата) а реализмът, който във фантастиката е малко по-особен, не е върховното правило.

А въпросът за каубоите и индианците, ние това сме го гледали още в "Танцуващият с вълци", нали така. Не пречи да се направи отново по друг начин.

Стойчо каза...

Филмът определено си заслужава, щом предизвиква такива разнопосочни и задълбочени коментари. Комита, поздравления!

Джули каза...

Много добър анализ! Честно казано филмът не ме впечатли особено като сюжет и дори леко ми доскуча в един момент, но коментарът ти ме накара да се замисля по-сериозно. Може би ценното в този филм (освен впечатляващата визия) е наистина начинът, по който отразява прехода в масовото мислене от идеята за прогреса и всемогъществото на науката към идеята за връщане към природата, живот в хармония с нея и пр. Нещо като окончателно развенчаване на Модерността; на мита за Мъжкия разум, който покорява природата (женското начало)и нейните ресурси, за да докаже себе си. Между другото Фуко имаше една много интересна статия за властта - че при мъжете винаги е власт НАД, докато при жените е власт ДА направиш нещо, да отгледаш живот и пр. Спирам с мисленето засега (слава Богу това при мен не е никак трудно ;))

Анонимен каза...

Няма да се изразявам с високопaрни изрази и сложни думи. Пpосто искам да изкажа поздравленията си на автора на този, бих казала, достоен анализ на филма.
Двата коментара са доста различни. В другия намирам доста слаби места и не ме впечатли особено, но този e наистина интересен и подтиква към разсъждение.
На мен също не ми пречи, че сюжетът в Аватар е предъвкван хиляди пъти. Това не прави от него по-лош филм. Просто ни кара отново да се замислим. Върху техническите качества на филма няма да разсъждавам - не е моята силна страна.
Според мен филмът нито е расистки, нито е сексистки, да не говорим за безпочвените обвинения на Ватикана относно религията - поредния опит на едни костеливи старци да си направят малко реклама. Смятам, че повторението на идеята за агресивността на белия човек в толкова филми само потвърждава, че това наистина е така. И няма нищо лошо това да бъде напомняно. Редицата теми, засегнати във филма винаги ще бъдат актуални и аз нямам нищо против да ми бдят поднасяни по такъв интересен начин и в бъдеще.
Всеки има право на мнение. За някои филмът е боза с happy end, холивудска простотия и така нататък... За мен е един нов свят, в които се потопих за няколко часа и не можех да остана безразлична към красотата на природата във филма, която изглеждаше невероятно реална. Фантастичният свят на Пандора е едно чудесно място да се потопи човек, стига да не си разваля удоволствието, напомняики си постоянно нeговите недостатъци и нереалистичност.
Това е моят съвет - не влизайте в киното с мисълта за реалистичен филм. Това е просто един красив и фантастичен свят, на които зрителят да се наслади.

Predvaritelno se izvinqvam za pravopisnite gre6ki. Pisah tozi komentar s pomo6ta na kirilizator, poneje nqmam bulgarska klaviatura.

Стойчо каза...

„Смятам, че повторението на идеята за агресивността на белия човек в толкова филми само потвърждава, че това наистина е така – това просто изчерпва дискусията

Хесапов каза...

Комита, хубав коментар, но не споделям начинът, по който приемаш филма...Но добре се описал възприятията си, поздрави! Разбира се всичко е въпрос на гледна точка...
..."Смятам, че повторението на идеята за агресивността на белия човек в толкова филми само потвърждава, че това наистина е така. И няма нищо лошо това да бъде напомняно." - Ако не беше тази "агресивност", щяхме да живеем в друг свят и може би не толкова добър за нас, като сегашния. Знам, че ще има възражения от сорта "бати света" и т.н., но в сравнение с индийците, които въпреки цялата йога и медитация умират от елементарна дизентерия, ни сме си направо царе...

Стойчо каза...

Хесапов имах пред вид само, че „непрекъснатото повтаряне на една идея я превръща в истина“ – авторката на коментара очевидно не е осъзнала какъв опасен паралел прави с това изявление.

deep zone каза...

Струва ми се,че рецензията към филма "Аватар" е съчинена от жена или поне от мъж с женско мислене. Слабите натури (както и слабите народи)се отъждествяват с губещите и неспособни да се справят с предизвикателствата със собствени сили.Един нов матриархат,при който жените биха доминирали,би ги зарадвал особено. Иначе филмът е една прослава на всичко слабо и женствено и обругаване на онези ценности и фактори,които са направили homo sapiens доминиращ вид.Тежко ни и горко ни,ако някога тази тенденция вземе връх във все по изнежващото ни се общество. kordon

Комитата каза...

deep zone, you made my day! ;-)

metalistite каза...

Браво за коментара.Хареса ми както и филма.Успех в следващото писане и дано скоро станеш професор.Такива хора трябват на БЪЛГАРИЯ.Не ти го пожелавам със ирония а от сърце.....

Анонимен каза...

Ами обмислял ли си варианта, това което наричаш женския отбор, може би не е женски, ами просто добре балансиран - с равни части "мъжко" и "женско", докато отбора на мачовците е само "мъжко" и следователно дисбалансиран отбор. Равновесие му е мамата :)

Svetoslav Marinov каза...

"Еротичната сцена беше типично по женски орязана. Бях любопитен да видя ефектите, които режисьорът ни е приготвил, когато двамата влюбени сплетат плитките си."

аз дочух, че blue-ray версията ще съдържа повече "материал" :)

Стойчо каза...

deep zone, свидетел съм – объркал си се

Анонимен каза...

Oshte vednaj sam si davash smetka spored tvoq komentar,che majete i jenite vinagi varvqt raka za raka,a spored dr.bix kazala che nishto v nashiqt kratak jivot na zemqta ne e nikoga samo bqlo ili cherno i ako kauzata e -ne na voinata i agresiqta,koeto az razbiram-zashto ne.efektite sa neveroqtni,dano nqkoi den bg. filmova industriq napravi neshto takova za da ne kritikuvame samo "silnite-majestveni"amerikanci i texnite"bozi".kato cqlo vijdam kak chovechestvoto lesno se otegchava,lesno kritukuva i malko pravi za promqnata,filma zadeistva imenno tova v nas-pozdrav na Komitata

Анонимен каза...

Как говорилось на Seexi.net Решила открыть этот топик тем кто ест себя! Да.Да. Как бы странно это не звучало. Я ем все кутикулу,перхоть и всякое разное. Я не прошу советов как избавиться от этой привычки. просто интересно много ли таких как я. И что имено едят эти люди,

Ant Krost каза...

....Интересни коментари и интересни позиции защитават.......но основното е да не забравяме, че Холивуд-киноиндустрията има главно за цел манипулацията на широки обществени маси......та заставайки зад етикета манипулация то тогава съсвсем спокойно можем да си задаваме въпроси от рода -защо, кой, с кое за какво.......а това,че приличало на тожва или на онова.....ами и преди са манипулирали и сега......но ние като едни осъзнати изманипулирани трябва да си дадем ясна сметка към какво ни бута манипулацията и то не само явната и откритата ами и тази на втори, трети план и . т н......та кое е главното в Анатар- това да поискаме да сме някои други.....такива които не сме,... нещастните, неудолетворените и др подобни......дават "магично" хапче......ето вземаш и всичко се оправя...няма да мислиш за проблеми, революции и др. тоест всичко както е било винаги и в Алиса в страната ...и в Магьосника от Оз и други признати манипулации...та когато назрее момента да е наситено обществото с подобности такива и чипирането ще е по лесно ...даже желано и живота в един Онирофилм ще е търсен......да ама не....защо? защото има Бели байтове за черни дни...

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)