сряда, януари 13, 2010

България не е Биг Брадър!

Мисля че няма човек от читателите на този блог, който да не знае за протеста утре, 14.01.2010 от 11 часа пред Народното Събрание — "България не е Биг Брадър!"

Знам, че всички сте сериозни хора, които ходят на работа и нямат време за много неща.

Моята молба е, заповядайте на протеста. Въпросите, за които протестираме, са изключително важни.

Ще разрешим ли на МВР безконтролно да ни бърника из личните данни?

Трябва ли такива важни закони да се пробутват по време на празници?

Трябва ли България да се превръща в Биг Брадър и да се погазва Конституцията?

Повече информация можете да откриете на сайта на инициативата:

Това е нашият апел до всички вас:


Позиция

1. Директива 24/2006 на Европейския съюз е вече приложена в България и то с намерен баланс между граждански права и нуждите на МВР. МВР не бива да злоупотребява с това като мотив, за да разширява правата си извън Конституцията.

2. МВР и сега разполага с достатъчен по европейските стандарти правен и технически инструментариум за борба с престъпността.

3. Ниската ефективност на МВР се дължи на изтичането на информация от Министерството към престъпния свят, на организационни и професионални дефицити, а не на липса на информация.

ИСКАМЕ

1. Министър-председателят да предложи на Народното Събрание незабавно да оттегли целия законопроект за изменение и допълнение на Закона за електронни съобщения, внесен от Министерски съвет и приет на първо четене на 22.12.2009, на основание на, член 75 от правилника за организацията дейността на Народното Събрание, като ненужен и противоконституционен.

2. Спешни организационни мерки за превръщане на МВР в съвременна европейска правоохранителна институция, която да бъде един от основните гаранти за върховенството на закона, а не заплаха за него и конституционните права на гражданите.

3. При нужда от законодателни промени, допълнително разширяващи правомощията на ведомството, такава необходимост следва да се реши след консултации със съответните специалисти от ресорите на законопроекта и с участие на представители на гражданско общество, които да помогнат в изготвянето на адекватни предложения, преминали през оценка на въздействието им върху човешките права.

В МВР са казали — "И ние четем форуми, и не очакваме повече от 1000 човека на протеста".


10 коментара:

Belomore каза...

И преди една година, и сега си повтарям все един и същ въпрос:

Кой и защо определя началния час на събитието?

Комитата каза...

Кой - Зелените. Защо. No idea.

marfi каза...

Не издавай тайни от кухнята на СДВР ей :)

Belomore каза...

Ясно.
Първият отговор съдържа и втория.

Защото тогава вече са се наспали, пили кафе и започнали да се чудят "ко ша прайм днес" :)

Верно no idea...

Анонимен каза...

Не чукате ли ма отворена врата ?

Георги Антонов каза...

Какво съвпадение, аз също не очаквам кой знае колко повече хора утре.

Павел Борисов Николов каза...

Там съм!

Владимир Стоянов каза...

Без журналистите, агитаторите на НДСВ и организаторите, може би имаше около 100-на човека. Явно онлайн обществото си е останало онлайн и не успя да подкрепи протеста. Хората както обикновено, бяха заети с нещо друго, вместо да си отстояват правата и свободите. Докато не се научим да протестираме, нищо няма да променим.

Чудно ми е - какво правеха НДСВ на този протест? Къде бяха преди година, когато отново бяхме пред парламента? А, да - тогава бяха в управлението и не се интересуваха много от гласа на народа... Жалки позьори!

Belomore каза...

Да се научим да протестираме означава да се научим и да организираме протести.

Ако искаме да има повече хора - правим ги в ден, час и място, позволяващо на повече хора да дойдат.
Ако не ни интересува колко хора ще дойдат и искаме да дадем на Цецо Ц. възможност да използва ниската посещаемост като довод в собствена полза - правим протест в 11 ч. в работен ден, след което мрънкаме по адрес на еснафите.

Иначе може и в 3 ч. през нощта някой да организира протест за някаква достойна кауза и после да се сърди защо лошите безразлични хора както обикновено са заети със сън.

Анонимен каза...

Ант. Първанова информирала по интернет фактите по търговския регистър. Въпрос : От къде Желева разбра за това? Нямам думи, с или без протест тя ще има винаги достъп до важна информация.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)