понеделник, януари 18, 2010

Колко струва инатът на Бойко Борисов?

Инфраструктурни проекти за най-малко 500 млн. евро по програма ИСПА са рискови в момента, защото ако бъдат забавени или останат нереализирани, България ще загуби еврофинансиране.

В момента почти всички водни проекти по ИСПА на стойност около 300 млн. евро са рискови, каза зам.-министърът на околната среда Ивелина Василева. Според нея със сигурност ще се наложи част от тях да се довършат със средства от бюджета, но точната сума ще е ясна след преговорите с Брюксел. (източник)

Говорихме си наскоро с приятели, каква ли е цената, която Бойко Борисов ще трябва да плати на Барозу, за да наложи Желева като еврокомисар. Мисля, че част от сумата вече е ясна.

P.S. Появиха се и едни по-големи цифри.

13 коментара:

Никoлай Никифоров каза...

това както се кзава са евентуалните преки загуби.косвените как да ги изчислим?

Комитата каза...

Не познавам всички капани, които могат от Брюксел да заложат на Бойко, но със сигурност асортиментът е богат и ще ни мачкат толкова, колкото намерят за добре. Желева е сериозен удар по Барозу и той няма да го забрави и няма да го остави така.

Никoлай Никифоров каза...

Тъжно и смешно беше да наблюдавам как уклончивият му отговор (на Барозу), беше изтълкуван като одобрение?! от почти всички ангелогласни медии тук.
Надявам се Б.Б. да си даде сметка за отражението, което има всеки негов ход или дори изказване, върху съставянето и одобрението на Комисията. А Барозу е е политик от класа, в това няма съмнение.Дали е отмъстителен?Надявам се не...:-)))

Комитата каза...

Става дума за компенсация на политически и други щети, не за отмъстителност

Belomore каза...

Абе от маоист на млади години всичко може да чакаш :)

Оф топик - виде ли за Латас? :)))

Хаджиева каза...

Не само това ще ни излезе солено заради самовлюбеността на Бат’ни и неговите несамозвани министри. Само Цв.Цветанов засега показва някакви резултати с „Наглите”, а за Маргините серията „аз ги хващам – те ги пускат” продължава.
Що се отнася до Румяна Желева, наистина нападките и въпросите бяха много. Беше смутена, дали от въпросите или от фактите, които остави да решават упълномощените . Най-грозно от всичко беше, че трябваше на европейска сцена да си развяваме кирливите ризи и основателно ни посъветваха да си решаваме политическите проблеми у дома. Не мога да давам преценка кой какво е свършил, но след като М.Кунева беше избрана за евродепутат на годината, смяната й за мен беше чист, безсмислен и вреден за страната ни ход. НДСВ е последната политическа партия, която бих подкрепила в каквото и да е, но в случая не става дума за партия, а за България. Нямам нищо против популистките изяви на г-жа Желева в Мюзик Айдъл и Вип Данс, но това време щеше да й е много по-полезно, да си задълбочи познанията в работата, с която се е захванала като депутат.
И тия безкрайни смени на министерски постове – първо с г-жа Фандъкова, която си изглеждаше много подходяща за Министър на образованието / нима Бойко не знаеше, че ще трябва да си търси заместник за Общината!/, сега с Министъра на външните работи. Сега пък ще сменя 11 – 19 министри! Все още само реорганизации и колко са виновни предишните управници. За последното не ще и дума, иначе нямаше така яко да ги изритаме от там. Но само с това държава не се управлява! Докато Станишев ни „приспиваше” , повтаряйки непрекъснато „Няма криза у нас”, Бойко ни държи будни с не секващото „Криза е!”
Много се надявам г-жа Желева да излезе права, че при нея няма конфликт на интереси. Не това е важното. По-важно е да ни повярват, че казваме истината и работим за страната си. Дори да не е толкова веща в ресора, за който кандидатства, тя е упорита и бързо ще навлезе в работата. Боли ме за начина, по който г-жа А.Първанова изложи страната ни. Дори да е права в преценките си и да разполага с факти за твърденията си, пак заслужава не само упрек за действията си по време на изслушването. Е, сега ще чакаме … прецедентното решение на Брюксел. А изчакването не е най-добрата тактика понякога.

Анонимен каза...

Когато ГЕРБ беше в опозиция в Брюксел
всички техни евродепутати тръбяха за огромната корупция във високите етажи на властта у нас. Това доведе до милиарди загубени инвестиции. За сега няма обвинен нито един бивш министър. За сравнение случаят Желева е детска игричка и в замяна очаквам за много въпроси да слушкаме и се съгласяваме и да продължим да дотираме ЕС.

Анонимен каза...

Чувствам срам, че нашия кандидат не знае къде е Аденския залив и не знае, че в Сомалия няма функциониращо правителство. За това на Запад мислят, че в развитието си сме стигнали нивото на питекантропите.

Анонимен каза...

Барозу ще спре съдът против нас за боклука в София, с който ББ не можа да се справи два мандата.

Стойчо каза...

@Беломоре (по повод офтопика): какъв шок, каква изненада. Плаках цяла нощ – светът ми се срина от тази новина ;-) ;-) ;-)

Бай Стоен каза...

ББ е само един гаден популист. Симеон Дянков и той само се изхвърля и говори как бил един от 100-те най-добри икономисти в света, а няма резултати. В миналото на България, Марко Рясков, стабилизира цялата икономика на страната само за около 180 дни. Аман от приказки.

Спас Колев каза...

@Бай Стоен: Добре е да почетеш още за Марко Рясков, и не само собствените му мемоарите. То и Дянков кой знае какво ще напише един ден. :)

Георги Павлов каза...

Става въпрос за ВиК проекти в Своге, Каолиново, Кърджали, Стралджа и Дулово.

Ако не е ясно да обясня:
- покриват се малки като население общини и не решаваме истинските проблеми;
- проектите са много скъпи и ако за изграждане Европа ще плати 80%, за поддръжката ние ще плащаме 100% (а полза много няма - виж горното тире);
- по една случайност става въпрос за ДПС общини и колко ще са кражбите там .. казват, че стигат до 90%.

Накратко .. по-добре да не направим тези проекти.
Не знам дали е възможно удължаването на сроковете за подготовка на нови проекти. Това е много бавна работа, а Европа си има правила ..

(Изобщо .. хайде без заключения когато проучване.)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)