сряда, януари 06, 2010

Горчивата истина

Удивително е как никой не говори за тази идея.

А идеята е проста — това е, което е.

Чушкопекът бил символ на бита на българина и е неговият принос към световната цивилизация. И голямо мрън-мрън по медии и блогове. Ами това е, което е. Българинът беше поставен в ситуация, в която токът и чушките в определен момент от годината бяха евтини, а през зимата нямаше нищо свежо за ядене. Събираш две и две и правиш най-неикономичния в историята на света електроуред. Всъщност ако опечеш към 2000 чушки може и да е икономичен, кой знае, тогава чушките омекват предателски пред топлата му мощ.

Ескимосите са ги поставили в ситуация на лед, сняг, вода, тюленови кожи и кости от кит и те са ни дали каяка. И иглуто. Трудно е именно те да дадат чушкопека на човечеството, при положение, че си нямат АЕЦ и чушки.

Ние си имаме Аспарух и нашето славно минало, а каякът ни харесва като принос, който ни приляга. Но няма как да го дадем. Няма и как да дадем на света малко повече красота, законност и демокрация.

Защото...

6 коментара:

Анонимен каза...

....както и да я въртим, задницата ни е все отзад и в посока нагоре.:-)

Анонимен каза...

Аааа, за красотата не съм съгласен, ние много скоро - на 12.01. ще дадем ако не на човечеството, то поне на Европа, "малко повече красота", като им пратим Румбата Зелева за еврокомисар.

Хубаво ще ги разкрасим, "иврупейцити им с иврупейци"...

mapto каза...

"Българинът беше поставен в ситуация, в която токът и чушките в определен момент от годината бяха евтини, а през зимата нямаше нищо свежо за ядене." - всъщност това е естественото и устойчиво състояние на нещата. Мисля, че всички ще се съгласите, че импортът на зарзават със самолети, замразените и бланширани зеленчуци, парниковите и нитратни производства водят само до някаква илюзорна представа за полезна храна, която освен, че е далеч от хранителната качества на прясно набрани сезонни плодове и зеленчуци, е и изключително безвкусна.
Иначе фактът, че българите сочат чушкопека като символ на век е доста странен. Поне ако наистина е българско откритие, е похвално, че все пак в България някога някой е направил иновация с реално практическо значение. Защото мисля, че е пресилено да се оспорва ефективността му, предвид, че аз се сещам само за алтернативите на огън и котлон, за които ще е абсурдно някой да твърди, че са по-ефективни за печене на чушки.

Стойчо каза...

По съм склонен да мисля, че гласуващите са проявили леко сардонично чувстсво за хумор при избора на чушкопека.

Анонимен каза...

Комитаа...
Не си пекъл чушки нагъзен,:) затова така мислиш.
Голяма работа е чушкопека.


ivanrd

Анонимен каза...

За разлика от нас, на запад имат в кухнята използуват много малко чушки, особено печени. Преди чушкопека се използваше етернитова тръба, около която се навиваше гол реотан. Ако на немец му покажем нашето откритие, у него ще предизвикаме недоумение. Вижда се , че Комитата не клечал в пушека да пече чушки

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)