вторник, декември 15, 2009

Дебатите по ЗЕС в парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност (лично свидетелство)

На 14 декември 2009г. присъствах на работна среща на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, на която присъстваха членове на комисията (само от ГЕРБ), представители на МВР, прокуратурата, Комисията за защита на личните данни, аз и Илия от Електронна граница, хора от "Програма достъп до информация" и "Сдружение за електронни комуникации".

Бисерът на дебатите е това:

Понякога ми се струва така, когато слушам представителите на неправителствения сектор, че в някаква степен прекалено много залитаме по защита на правата на човека, цитираме различни директиви, някак си ми се струва, че станахме по-католици от папата. Съвсем наскоро, лично френския посланик, всички знаем, че Франция е люлката на демокрацията – френската революция и т.н., ни упрекна, че в доста голяма степен ние преекспонираме правата на отделния гражданин и правата на обвиняемия. До такава степен, че да блокираме цялото наказателно преследване. Всички си спомняме това нещо, това беше съвсем наскоро коментар.

Просто бих искал да дадем в ръцете на служителите на МВР необходимия правен инструментариум, с който те да могат да вършат по-добре своята работа и да гарантират действително, в максимална степен сигурността на гражданите на страната. Значи, аз като гражданин на тази страна съм разговарял с познати, с роднини, по-скоро те се притесняват да не бъдат ограбени, да не бъдат окрадени, да не бъдат убити, да не бъдат изнасилени, отколкото, че някой ще може да контролира тяхната кореспонденция или нещо такова. (Борислав Сарафов, прокурор от ВКП)


Ценя вашата искреност, господин прокурор. Иначе съм разочарован, че повечето политически сили не намериха за необходимо да чуят какво имаме да им кажем. Но те ще го разберат, така или иначе, по друг път.

Целият протокол от срещата може да бъде открит тук

Тук има една интересна инициатива, разгледай я:.

10 коментара:

Димитър каза...

От СК никого ли нямаше?

Комитата каза...

Чух слух че май Йордан Бакалов е трябвало да присъства, но го нямаше.

Зелен Бетон каза...

Абе. от някое време ми се върти в главата една идея. Какво ще стане, ако обърнем малко нещата наопъки.
________________________________

Имам предвид следното: достъпът на МВР до трафични данни да бъде разрешен при исканите условия, но СЛЕД ИЗГРАЖДАНЕ НА СИСТЕМА ЗА НАСРЕЩЕН КОНТРОЛ от страна на интернет потребителите.

Примерно, МВР да създаде и пусне в експлоатация уебсайт, на който от всяко IP да може да се влезе и да се провери онлайн дали това IP е било следено. По-точно казано: дали информация за това IP е била изисквана, извеждана на дисплей, съхранявана във файл или разпечатвана, ползвайки тоя пословичен вече МВР интерфейс. А информацията за осъществяване на такива действия да се записва автоматично с началото на действието, в реално време, без възможност за операторски достъп до процеса.

Ако IP-то е статично, насрещен контрол да може да се осъществява най-малко за една година назад - колкото се пазят трафичните данни. Ако е динамично, да може да се проверява дали е следено по време на текущата сесия.

При това МВР да е задължено да съхранява данните за извършено следене за целия период (съответно 1 година или продължителността на текущата сесия), без възможност да се изтриват или модифицират. А целостта на тези данни да подлежи на контрол, включително непрекъснат дистанционен и/или внезапни проверки на място, от един или повече външни за МВР органи (парламентарна комисия, Комисията за защита на личните данни, а защо не и граждански организации). Не да се ровят в работата на министерството, просто да проверяват дали някой пипа или трие в този конкретен масив от данни. Без да могат да четат самите данни.
________________________________

Щом потребител провери и види, че от МВР са следили трафика от неговото IP, той да може да отправи през същия този уебсайт запитване кога, за какви периоди и на какво основание е ставало това. И те да са задължени да му дадат отговор в, да речем, едноседмичен срок.

Ако потребителят сметне отговора за неудовлетворителен, да може да предяви съдебен иск срещу МВР за нарушаване на гражданските му права. Ако не искат да обяснят лично на него защо са го следили, да обяснят на съдията в съдебна зала.

В случай, че МВР не може да посочи валидни основания за следенето, да бъде задължено:
а) да установи отговорните за нарушението лица;
б) да им наложи дисциплинарни санкции и да оповести публично длъжностите им и какви санкции са им наложени;
в) да издири и унищожи всички копия на неоснователно събраната информация.

Това при условие, че не са настъпили (или поне не е известно да са настъпили) никакви вреди за потребителя вследствие на използване, предоставяне или разгласяване на тази информация.

Ако обаче впоследствие се окаже, че информацията е попаднала в трети лица и/или по някакъв начин е използвана във вреда на потребителя, виновните да носят наказателна отговорност.

Без давност.

При това наказателните санкции да се приравнят с тези при тежки престъпления.
________________________________

(продължава)

Зелен Бетон каза...

(продължение)

За да е сигурно, че информацията от електронното следене ще се използва само и единствено за борба с престъпността, законовата регламентация трябва да е такава, че тези, които разрешават и осъществяват подобно следене ДА СЕ СТРАХУВАТ да го използват. Повтарям: ДА СЕ СТРАХУВАТ. Отнася се за всички по веригата - от операторите на въпросния интерфейс до министъра включително.

На операторите трябва да им треперят пръстчетата, когато бръкват да следят някое IP. А началниците им триста пъти да четат издаденото разрешение, да не би да има сбъркана някоя буквичка. Съответно разрешаващият съдия/прокурор трябва треска да го тресе, когато подписва такива разрешения.

Защото всички те трябва да са наясно, че ако ВЕДНЪЖ сгафят, без значение с умисъл или поради невнимание, може да изгният в затвора. В добавка към финансовите санкции в полза на потърпевшия.

За ефективна превенция е добре да има и един-два случая на бързо осъдени (защото със сигурност нарушения ще има, поне в началото). Плюс периодично напомняне в публичното пространство, че тия осъдени продължават да гният в затвора.

Още по-добре ще е, ако гният за някаква тъпотия - примерно, издаване на нечии любовни похождения.

За да стане ясно, че с тия неща няма майтап. И не може да има компромис.
_______________________________

Това няма да отмени възможността на МВР да следи престъпниците. Те едва ли ще посмеят да проверяват често дали са следени, защото така биха насочили вниманието към себе си. Да не говорим да искат обяснения.

За сметка на това, ако даден потребител не е закононарушител, в случай на неправомерно следене спокойно може да гони виновните до дупка. И подобна схема би била прилична (мисля) гаранция, че със следенето няма да се злоупотребява.

Така както са нещата в момента, именно липсата на подобна гаранция прави електронното следене неприемливо. С "вЕрвайте ни" няма да стане. НавЕрвахме се, свърши тая.
_______________________________

Много ми е любопитно как г-дата Цветанов и Борисов биха коментирали една такава идея.


P.S. Аналогично, би следвало регистрираният собственик на дадена SIM карта да може да изисква информация дали данни за разговорите и местоположението на картата му са били предоставяни от мобилния оператор по искане на МВР. И съответно да изисква обяснение.

P.P.S. Може да не съм съвсем коректен от техническа гледна точка, но професионалистите ще кажат как точно трябва да се направи. Въпросът е в принципа: МВР да бъде не само следЯЩО, а и следЕНО. И то не от някакви назначени за целта юнаци, а пряко от нас, потенциалните обекти на следене.

Ако намеренията им са чисти като утринна роса, би трябвало възторжено да прегърнат идеята. Айде да видим.

Belomore каза...

Сите поркурори (sic) са за немедленно трудоустрояване в специализирани общежития без каквото и да е преекспониране на правата им, още повече, че бидейки не-човеци, те човешки такива си нямат.

Цялата симеоновско-магнаурска псевдоправна котерия - също.

Анонимен каза...

Странно как удобно си наместват смисъла на думите на френския посланик. Едва ли казвайки, че в доста голяма степен ние преекспонираме правата на отделния гражданин и правата на обвиняемия е имал впредвид точно безконтролното подслушване на интернет. На мен ми се струва, че по-скоро е визирал изключителната заболеваемост по време на дела, странните изчезвания на хора в часа на съдебно заседание и появяването им след отлагането им, липсата на желание на лекари да преглеждат обвиняеми или свидетели и т.н. и т.н.

Георги Павлов каза...

Люшкаме се от крайност в крайност.
Не се слушаме.
Чета нервното ти изказване и се питам .. чуваш ли притесненията и на МВР, и на хората. Има ли спор, че хората са притеснени и притиснати от престъпността? Поставящ ли се на тяхно място?
И за какво е спорът? Дали МВР може да злоупотребява? Ами то и сега може.

Въпросът е много прост - кой е по-голям обществен проблем днес: възможността на МВР да злоупотребява или увеличаването на възможностите за борба с престъпността?

В един чиститък и идеален свят всички трябва да е по конец - черно и бяло, 1 и 0.
В реалния свят никога не е така.

И в реалния свят на 7-8 милиона българи престъпността е проблем ежедневен, сериозен и ужасно съществен.

Комитата каза...

Определено опасността от злоупотреби в МВР е много по-опасното явление. Безконтролната изпълнителна власт води до диктатура, корупция и срастване на мафия с държава (и комунизъм понякога). А само добре контролираната изпълнителна власт води до върховенство на закона, демокрация и справяне с престъпността. Имаме си конституция, време е да я изпълним.

Георги Павлов каза...

Е точно тук се различаваме.

Класовият враг за теб е правителството, а за мен е престъпността.

Просто нямаш представа как е изкривила живота на всички ни (престъпността).

От друга страна имаме здрава демокрация. Сменяме правителствата по график! Няма преизбиране в България, а ти ми говориш за диктатура. Ама моля ти се, няма такова нещо като краткосрочна диктатура :-)

Пак казвам: демокрацията в България действа безотказно (но не и разумно).

Анонимен каза...

@Георги Павлов “…българинът не ще бъде роб, а свободен”

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)