петък, декември 11, 2009

"Човек на годината" в Гранд-хотел София

В Гранд-хотел София се проведе годишната церемония за награждаване на "човек на годината" за изключителни заслуги за защитата на човешките права в България през 2009г. Наградата се връчва от Българския хелзинкски комитет и е под патронажа на Посланика на кралство Нидерландия в България.

Гранд-хотел София е типичен символ на мутро-бароковия ренесанс в България. Построен на мястото на бившата столична библиотека, рожба на един от най-добрите български архитекти, съборена в зората на демокрацията и после "фасадно възстановена" като гранд-хотел София, той е истински символ на българския преход към демокрация и свободно общество. Но пък от алчност от партера може да се стигне до горните етажи само по миниатюрни асансьорчета, които с мъка събират по 4 човека, а стълбище няма. Много ми е интересно каква е процедурата при пожар.

И ето ни, уж граждани на една демократична държава, на церемонията, която показва, че демокрацията ни е още далеч от съвършенството. Аз присъствах там благодарение на верните ни зрители на "Пристрастно", които предложиха нашия видеоблог за наградата. Въпреки че се лаская от мисълта, че може би и ние сме свършили нещо в тази посока, истината е, че нашето действие за демокрация и човешки права се изразява повече в подигравки към политиците и техните постъпки, отколкото в реална борба, в каквато много други хора участват и напълно сериозно са встъпили в тежка схватка с родната бюрокрация и държава за своите права и в крайна сметка за правата на всички.

Не познавам добре каузите и борбата на повечето от спечелилите, но се радвам изключително, че инициативата "Гласуване без граници", която беше посветена на борбата на българите в чужбина за отваряне на повече избирателни секции, и в която съвсем мъничко помогнах и аз, също беше една от наградените, а аз използвах случая, за да се щракна с наградата. Моят принос към инициативата е незначителен и не претендирам за никакви заслуги за това отличие. Антони, браво!
Снимка: Ладислав Цветков

Подробности при Иван Бедров (който беше отличен водещ на церемонията), а също и на сайта на организацията.


.

1 коментар:

Анонимен каза...

Това, че ги разобличавате хич не малко. Има много, които дори не се досещат за нещата, които обсъждате.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)