понеделник, ноември 02, 2009

Глупостта като неизчерпаем ресурс


В Украйна се затварят училища, забраняват публични събрания и се ограничават пътуванията, във връзка с разпространението на свинския грип. Вчера по телевизията показваха възмутени украински лелки, че не са се доредили до хапчета и маски в аптеките. Това пък дава възможност на Юлия Тимошенко да спести доста усилия по предизборната си кампания за президент на Украйна.

В САЩ ще бъдат спешно произведени около 200 милиона ваксини, отвори се неприкосновеният запас (ох на батко, питайте ДПС дали е сладко) а гражданите чакаха часове скупчени на открито, за да бъдат ваксинирани. Производителите на ваксини вероятно трябва да почерпят някого за спестената рекламна кампания, защото това им се случва в правилния сезон и по време на икономическа криза.

А премиерът Бойко Борисов и министрите няма да се ваксинират срещу свински грип. Как защо? Герои!

Свинският грип не е по-опасен от ежегодните грипове (на 1000 болни, 40 се нуждаят от хоспитализация, един умира), но обективните факти са като безполезен камъняк - непоклатими са, и не произвеждат енергия по алхимичен път. Докато глупостта е жива, енергична и блика от енергия.

PS. А кой подрива отново устоите на държавността, след като беше хванат да продава нафта?

.

7 коментара:

Illa каза...

Комита, да ти призная, съвсем се обърках по темата за грипа. Оня ден в блога на една украинка прочетох, че в Украйна е възможно да няма грипна епидемия (на какъвто и да е грип, вкл. "свински") и че става въпрос за политика. Днес тя намеква, че може би става въпрос и за бизнес. Откъде да знам дали тя просто не разполага с информация, откъде да знам коя я тя всъщност.
Днес по БНР министърът каза, че специфичната ваксина за т.нар. "свински" грип, щяла да пристигне в България не по-рано от януари. Говорим за ваксина, не за противогрипни лекарства (с които се лекуват вече заболелите). Лекарствата си ги има. Но те не се прилагат профилактично.
Къде започва политиката и откъде натам е (фармацевтичният)бизнес? Не знам. Съвсем се обърках.

Анонимен каза...

С прискърбие научавам, че държавното ръководство нямало да се ваксинира. Този факт предизвика у народа и журналистките покруса, защото се поставя под опасност живота на премиера-слънце. Направете нещо, разчитам на Стойчо.

Марин каза...

Производителите на ваксини няма нужда да черпят, те вече са си платили за сериозна PR кампания.

@ Illa: Противогрипни лекарства всъщност няма, организмът се лекува сам. Профилактични лекарства срещу грип също няма. Всъщност в България има масово незнание за действието на вирусите и на бактериите. Срещу първите организмът се бори сам (с помощта на витамини, чайове, греяна ракия, мокри кърпи и т.н.), най-добрата мярка е да се избягва контакт с болни. Срещу вторите се ползват доста лекарства, вкл. антибиотици (започват да ги отричат).

#/bin/bash каза...

Намесвам се само, за да уточня нещо - противогрипни ваксини ИМА, Марине. Но те са правени за точно определени щамове и съответно помагат само ако се заразиш именно с тези щамове (разновидности) на грипния вирус. За съжаление, освен наличието на почти безброй такива разновидности, вирусът на грипа има и свойството до мутира много бързо. Тъй че обикновено преди още ваксината да е влязла в употреба, по света циркулират още няколко десетки, да не кажа стотици мутации. Ако си ваксиниран и си късметлия - ще те нападне точно този щам, от който си защитен. В този случай ваксината ще си свърши работата; но само тогава.

Павел Борисов Николов каза...

Това със свинския грип е същото като с "компютърния проблем 2000". От цялата работа доста хора ще натрупат значително количество финикийски знаци.

Ivanov каза...

Има противогрипни лекарства:
http://en.wikipedia.org/wiki/Zanamivir
http://en.wikipedia.org/wiki/Oseltamivir
http://en.wikipedia.org/wiki/Amantadine
http://en.wikipedia.org/wiki/Rimantadine
за последните пише че са резистентни тазгодишните щамове, но първия е ефективен

Марин каза...

@ #/bin/bash: Писал съм, че лекарства няма, ваксини (както и ти си казал) има.

@ Ivanov: Благодаря за инфото, явно не съм прав. Все пак обаче, поради мутациите на вирусите, посочените от теб лекарства не действат 100%, част от тях само ограничават действието а не лекуват. Със сигурност се води сериозна PR война между различните производители, ама май печеливши ще са тези на Tamiflu (Oseltamivir), явно не най-ефективен срещу H1N1.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)