сряда, октомври 21, 2009

Европейска свобода без (журналистическо) покритие

В годишната класация на "Репортери без граници", България се е сринала с девет места надолу - от 59-то на 68-мо.

В предишния доклад, уж доброто 59-то място беше между Косово — почти държавата с известната по цял свят мафия и Никарагуа, където на власт е приятелят на Путин и на цялото прогресивно човечество Даниел Ортега. Който и единствен в света призна Южна Осетия и Абхазия, които дори другарят Лукашенко не посмя да признае.

Дали не бяхме в тази компания, защото на власт в България е била приятелски настроена към Путин мафия.

Тази година е още по-зле. България, заедно с Румъния (50) и Италия (49), си дели последните места на държави-членки на ЕС по свобода на медиите. А пък медийният император на Италия ни беше на гости и покани Първанов да му гостува като много скъп гост. Съвпадение.

България е по-зле и от Сърбия (65)

А интересно ли ви е кои държави са между Румъния и България?

Изброявам:
Северен Кипър, Малдиви, Мавриций, Парагвай, Панама, Папуа Нова Гвинея, Буркина Фасо, Хаити, Тайван, Кувейт, Ливан, Ботсуана, Либерия, Малави, Сърбия, Танзания и Того. Подчертаните ми правят особено силно впечатление, защото са известни с мощните си демократични институции.

Честито, другари журналисти. Честито, другарко Кръстева. Честито, другарю Тошев. Честито, другарю Бареков (моля не ставайте, не отдавайте чест)

Македония е на 35-то място. Който познава македонската преса толкова добре като мен, знае за какво титанично постижение става дума.

8 коментара:

Анонимен каза...

Питам се дали македонската позиция показва титанично постижение на Македония или чутовен провал на "Репортери без граници"... Както и да е, не искам да отклонявам насоката на дискусията от България.

АнонименЪ

fen каза...

Всъщност трябваше да сме на 69-то място. То олицетворява сексуалните предпочитания на журналистиката у нас спрямо политиката и не само.

И.Е. Станков каза...

Тия класации на така наречени независими организации са нещо между чешене на езиците и политически мотивирано подреждане.
Не ми трябват накакви "експерти" да ми обясняват колко зле са масмедиите в България. Очевидно е.

Очевидно е, че и подредбата е смешна. Миналата година Исландия беше номер едно. Странно защо хиперсвободната им журналистика съвсем не ги предуперди за мегадалаверите на банките там, загробили държавата сега. Примерно.

веселина каза...

Тия класации на така наречени независими организации са нещо между чешене на езиците и политически мотивирано подреждане.

Апостол Апостолов каза...

Все съм се чудил и още не мога да се начудя- ние, българите, страхливи ли сме или наплашени. И в двата случая от подобен вид хора свободно слово не можеш да очакваш!

Анонимен каза...

Комита, в твоето предаване по RETV кой те ограничава? Като потвърждаваш ограничението у нас на масмедиите, дай хората или органите, които те притискат да коментираш едни определени въпроси а други да отминаваш. Като вземем например "София ленд" или Трайчо Трайков дали е действал в "конфликт на интереси". Или си правиш саморегулация?

Комитата каза...

Анонимен, ти май не можеш да четеш или не можеш да интерпретираш информация? Това че аз мога да дърдоря каквото си искам по retv, не означава че в другите медии е така. Нали затова има такива анализи като на Репортери без граници. Все едно да кажеш, на Пенчо заплатата му е 3000 лева, защо твърдят че средната заплата в България е 600? Просто не е истина колко сте неграмотни, анонимниците.

albert venn dicey каза...

Голяма грешка е да се бърка свободата на медиите със свободата на словото. Липсата на специални привилегии и защита на определени корпорации и техните платени служители не е същото като липса на свобода на словото. От тази гледна точка САЩ са безспорно най-свободната страна в света (никаква защита на източника на журналиста, но затова пък пълна свобода всеки да говори каквото му падне, включително и на т. нар. hate speech).

Впрочем самият факт, че САЩ са се придвижили 10 места в класацията само заради избирането на Обама, показва, че става дума за политическо мотивирано подреждане и пълна глупост.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)