вторник, октомври 27, 2009

Да си поиграем със статистиката

Малко незаслужено незабелязано мина в България презентацията на Ханс Розлинг в TED.com (има и втора част,
има и субтитри на български!).
Човекът се занимава с Global Development (глобално развитие) и със статистика предоставена от националните статистически институции удря в сърцето, това което наричаме "национална гордост" ( на руски ме кефи повече — "чем гордится коллектив")

Наскоро бях на гости на Жоро, който ме светна на далаверата и прекарахме няколко часа генерирайки графики.

Някои интересни попадения. Започвам със спекулациите:

Консумацията на захар на глава от населението може би обяснява защо американците са по-пълнички от европейците.

А ние сме консумирали много повече захар преди 90-та година — тогава нямаше подсладители и се консумираха големи количества домашни компоти и сладка, а захарта очевидно се е използвала много по-широко като суровина (например за производството на алкохол).

Русия консумира значителни количества захар, изглежда само в течно състояние, защото Турция, където консумацията на алкохол е ограничена по културно-исторически причини, а имат баклавата, халвата и кадаифа, консумацията на захар е доста по-ниска. Поне не повече, отколкото тук ;-)

Обаче!

Продължителността на живота в Америка продължава слабо да се увеличава, въпреки гигантските количества захар, които се поглъщат дневно. Турция непрекъснато успява да повишава продължителността на живота, независимо от количеството погълната захар (но все пак тя не надминава 80г на ден) и в началото ограничава консумацията на захар, а после дори го намалява.

Интересното продължава:

Връзка между развалените зъби на 12-годишните деца и консумацията на захар. Българските деца са с изключително лоши зъби, на същото ниво като Украйна, Габон, Нова Каледония. По-зле в Европа са само Сърбия и Босна, а в света - Бруней, Мавриций и Гватемала. Това говори много ясно за качеството на детското здравеопазване, въпреки намаленото количество консумирана захар след 90-та.

В Русия децата са с по-здрави зъби, въпреки по-високата консумация на захар, очевидно е заради поемането на захар в течен и ферментирал вид от възрастните. При почти същата консумация на захар като в България, Турция демонстрира много по-добро качество на детското здравеопазване (но може да се дължи и на намалената консумация на алкохол при по-възрастните). А в САЩ очевидно се хвърлят големи пари за детско здравеопазване, защото зъбите на децата са окей, въпреки че се тъпчат с каквото се сетят.

И накрая:


Връзка между продължителност на живота и урбанизация. При Турция връзката е съвсем еднозначна — в града качеството на живот е по-добро и продължителността на живота се увеличава. Подобно е и състоянието на САЩ, макар и на по-високи нива.

В Русия и в България в градовете се живее зле. Качеството на живот не се подобрява, ако се преместиш в града. В Русия дори продължителността на живота пада, въпреки че урбанизацията е на приблизително еднакво ниво през последните 10-тина години (може би има връзка с увеличената консумация на захар), а в България въпреки рекламираните "гигантски" успехи на социализма, от половин век насам продължителността на живота не е мръднала, съответно и качеството му. А ако се вгледате по-внимателно в графиката, ще забележите че по-зле са главно африкански държави, които ги мори СПИН. За да бъда съвсем справедлив, след 1998г (Кой, кой, кой??), започва плахо подобрение, но очевидно доста скромно, в сравнение например с Турция.

На тези, които си мислят че живеят в напреднала европейска държава, която е много зле, ама все пак е по-добре от ония в Африка, Азия и Латинска Америка, им препоръчвам да си поиграят със софтуера и да си ориентират възгледите спрямо днешна дата.

9 коментара:

Belomore каза...

НемАл си си работа, играл си си със софтуера.
То верно мяза на игра.

Излишно е на човек на твоята възраст и с твоята информация да обяснявам колко подвеждащо нещо са статистиките относно произволно взети факти и фриволните изводи, правени от тях.

Само един въпрос в тази връзка - статистиката ти за консумираната захар включва ли отмитата от дъжда захар или не? :)))

Комитата каза...

Ей Беломоре, не го чепкай идентитетот!

Нека е игра, важното е да се правят изводи ;-)

Милко Георгиев каза...

Какво се има предвид под "захар"?

Ivanov каза...

интерсно видео за захарта и за фруктозата
http://www.uctv.tv/search-details.aspx?showID=16717
и за хора които се интеруват от диети
http://www.uctv.tv/search-details.aspx?showID=16715

струват ми се доста информативни макар и да са малко длъжки.

Хесапов каза...

...след увеличена консумация на захар в течно състояние, руските учени установиха, че мъж не може да ражда! В Турция обаче, след също така увеличена консумация на захар във вид на баклави, малеби и други, местните учени продължават опитите в тази любопитна научна област...

Комитата каза...

определено има връзка ;-)

И.Е. Станков каза...

Зъбното здраве на децата в България е наистина лошо.
Странното е, че всъщност точно в тази сфера здравната каса отпуска по няколко безплатни пломби на година за всяко дете, така че не става въпрос за скъпотия и недоимък.

Възможност за безплатна профилактика и лечение има и сякаш родителите са виновните в случая.

Анонимен каза...

"Възможност за безплатна профилактика и лечение има и сякаш родителите са виновните в случая."- Това е доста странно като се има пред вид колко българите са склонни да се вживяват в ролята си на грижовни родители. Моите обяснения са две: повечето родители от ромски произход са далече от нужната култура и информация за да проявят тази грижа, а някои родители-нероми са толкова притеснени от своите работодатели с различни видове психически и икономически тормоз, че не им достигат сили да обръщат нужното всестранно внимание на своите деца, въпреки че биха искали.

Комитата каза...

хаха, работодателите виновни за това, че родителите не водят децата на зъболекар... смех

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)