петък, октомври 16, 2009

Хералдика на националната сигурност

От Дневник научавам, че е пуснат в действие сайтът на ДАНС
Най-голямо впечатление естествено ми направи логото:

картинка
Със заповед № З-2081/01.10.2009 г. на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност” е определен видът на служебния знак на държавните служители на агенцията.
При изработването на служебния знак на агенцията са използвани традиционни български символи, съобразени с т. нар. институционална хералдика. Значението на символите в знака е следното:
Син кръг – основен символ, означаващ цялост, преграда и защита на усвоеното пространство, универсалност и скрито участие в развитието, олицетворение на слънчевата и земната енергия и на жизнената сила;
Колона – стилизиран вариант на Асеновата колона, означаващ държавност, власт, интелигентност, култура, традиции, наследственост, заръка;
Надпис върху колоната – скрито послание на глаголица, чиято транскрипция на кирилица ДЛЖНЗПМ означава: „Добро Люди Живете Наш Земля Покой Мислете”;
Лъв – традиционен символ на българския дух;
Щит – идентичен по форма и цвят с щита в националния герб и означаващ защита на държавата;
Меч с насочено острие към земята – сила в защита на сигурността и закона. (източник на текста)

Моя забележка - неподготвен човек като мен може да си помисли, че третия лъв са го заклали и вместо него са сложили оръжието на престъплението.

Други въпроси, които възникват:
1. Защо по подразбиране се отваря английската версия на сайта - ама много сте прости - ето затова:

Агенцията е създадена, за да осигури ненамеса във вътрешните работи на българската държава от страна на външни фактори...
Ясно е, че когато международен терорист реши да прави магарии в България първо се осведомява през Гугъл какво е положението в държавата и попада на този сайт, който го РЕСПЕКТИРА да се откаже от всякакви щуротии. И международните терористи определено са повече от българските граждани, които биха посетили тоя сайт (току виж дори е истина).
2. Историческата справка пък умилително разказва за приемствеността между тоталитарната ДС и ДАНС:
"През периода 1944–1946 г. на ДС са възложени и следствени функции."
и днес —
"В изпълнение на законовите си функции ДАНС работи с целия инструментариум от оперативноиздирвателни методи и средства"
Националноотговорни и двете. Да се разплачеш (от умиление) направо :-)
И естествено — колко пари струва сайтът?

13 коментара:

Лъчо каза...

Би трябвало да не струва много, при положение че отдолу седи Joomla. Което не е упоменато никъде и макар да не съм сигурен си мисля, че това нарушава лиценза на CMS-a (GPL).
Дано Пейо или някой друг юрист, запознат със свободните лицензи да чете и да каже.

Ivan-Assen каза...

GPL не се отнася до сайтове, правени с GPL продукти - нещо, което много бъркаше в здравето на Негово Сталманейшество, и което, доколкото знам, се опитаха да коригират в GPL 3.0. Т.е. правиш каквото правиш, щом кода си седи на твоя сървър и само сервира заявки отвън, не трябва нито сорс да показваш, нито нищо.

А за герба - тага "попфолк" е най-добър. Особено за кичозно-фашизоидната глаголица. Горката азбука, с какво е заслужила да става знаме на черешово-артилерийско-парцуцения национализъм (по templar).

Анонимен каза...

Кичозно-фашизоидна глаголица, черешово-артилерийско-парцуцения национализъм... И това е кич, но словесен и антинационалистически.

АнонименЪ

Анонимен каза...

Символите на съвременните български служби от системата на сигурността почти без изключение са безсистемни и дори произволни. Резултатът е хералдическа какофония. МВР - малък български държавен герб, но без корони и с голям сребърен кант, щитът се крепи от вертикален меч в златно и сребърно, под щита лента в националния трицвет. Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" - на диагонално разпожен национален трицвет лъв от съвременния герб, щитът е поддържан от шланг, брадва и пламъци, край щита - венец от маслинови и дъбови клонки. Главна дирекция "Противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и превенция" - на синьо сребърен лъв, държащ сребърен меч, около щита картуши с национални трицвети и надписи. Главна дирекция „Гранична полиция” - на зелено златен лъв, държащ златен меч, под и над щита сребърни картуши с надписи, а на знамето на същата структура - на червено златен лъв, държащ златен меч, над щита короната от малкия държавен герб, около щита венец от дъбови клонки. Отдел "Пътна Полиция" при СДВР - подобие на герба на Главна дирекция "Противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и превенция", но със златни лъв и меч. На областните дирекции пък изглежда е била предоставена творческа свобода да творят собствени символи според наличните въображение и култура...

АнонименЪ

Ivan-Assen каза...

На "антинационалистически" не можеш да ме обидиш, sorry.

Анонимен каза...

Ти пък, а нима целя да обидя някого... Просто според мен фрази като "кичозно-фашизоидна глаголица" са чалга-патриотизъм (както ти вероятно би се изразил) с обратен знак. :-)

АнонименЪ

Анонимен каза...

Според мен се налага корекция в тълкуването на символа. Следното

"Син кръг – основен символ, означаващ цялост, преграда и защита на усвоеното пространство, универсалност и скрито участие в развитието, олицетворение на слънчевата и земната енергия и на жизнената сила."

трябва да бъде заместено от:

"За да придобием повече легитимност в собствените и на обществото очи, избрахме синия кръгъл фон със златен кант по подобие на символите на легендарните ФБР и ЦРУ."

Проверете:

https://www.cia.gov/kids-page/k-5th-grade/the-cia-seal/

http://newhaven.fbi.gov/fbiseal_history.htm

АнонименЪ

Atanas Boev каза...

>Ivan-Assen каза...
>На "антинационалистически" не можеш
>да ме обидиш, sorry.

Хехехехе.

galin dimitrov каза...

polezno info ;)

Анонимен каза...

Боев, самото мислене анти- е белег за радикализъм и елементаризъм. Българският антинационализъм има своя профанизирана версия, огледална на т. нар. чалга-патриотизъм, и коментарът на Ivan-Assen е свидетелство за това. В него няма аналитизъм и аргументация, а вместо това порой от негативизиращи етикети и клишета:

"А за герба - тага "попфолк" е най-добър. Особено за кичозно-фашизоидната глаголица. Горката азбука, с какво е заслужила да става знаме на черешово-артилерийско-парцуцения национализъм (по templar)."

Особено нелепо е прибягването до т. нар. аргумент на фашизма - когато липсват убедителни доводи против врага, той се обявява за фашист...

АнонименЪ

Анонимен каза...

На мен ми изглежда като двата лъва да са изпуснали щита и меча и маниерно да махат с лапките, един вид "Изпуснахме ги (или изпуснаха ни) от контрол, ама карай"

Анонимен каза...

Пипилота Ментолка, лъвовете, които по силата на хералдическите правила са крепители на герба, в този случай не държат щита и дори не поддържат колоната, а размахват лапи пред нея. Абсолютно права си. Също така полето на щита е празно, липсва основният хералдически символ, тъй като мечът е изобразен не върху щита, а свободно стоящ пред него. Комитата много сполучливо отбелязва, че нещото от щита ще да е било заклано... Моето мнение е, че от хералдическа гледна точка символът е недоразумение.

АнонименЪ

Анонимен каза...

От няколко дни се занимавам с хералдическата проблематика. Всичко тръгна от нищо и никаква юбилейна значка. Колкото повече ровя по темата, толкова по-ясно ми става, че пак сме 200-300 години назад и встрани от цивилизацията, на която се напъваме да заприличаме. Получава се следната картинка: Тези, които поръчват символиката, нямат ни най-малка представа от хералдика; другите, които ще я изработват, нямат време да задълбават във витиеватия смисъл на отделните елементи, така и така няма кой да го разбере; а парите трябва да се усвояват - основна повеля на съвремието ни.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)