петък, октомври 02, 2009

Номерът с еленчето или кой готви новия закон за лова в България

Леко съмнение ме загложди, когато чух за готвените промени в закона за лова, особено за удължаване на ловния сезон при някои видове дивеч, внесени от депутата от ГЕРБ Емил Димитров - "с цел уеднаквяване на ловния сезон на България и съседните страни".

Не съм ловец и щях да си остана невеж, ако на Мария Ненова не и беше хрумнало да провери тая работа със синхронизацията (тя знае гръцки) и да открие, че фактите тотално се разминават с мотива за уеднаквяването в закона. Например — в Гърция сроковете за най- многобройният вид - зеленоглавата патица са еднакви с България, а за останалите са до 10 февруари, което прави ловния сезон в България с 20 дни по-дълъг от този в Гърция, т.е. господин Димитров ни пуска по пързалката, защото предложените промени са към драстично увеличаване на ловния сезон.

Няма значение, че има европейско законодателство още от 1978г. което налага всяка държава да определя сама продължителността на ловния сезон. Също е и странно България да се съобразява със северния и южния си съсед за сроковете, а не със западните например.

Един неподготвен ум като моя може да си помисли, че с този елементарен ход Емил Димитров се опитва просто да си удължи ловния (туристическия) сезон на повереното му стопанство с три седмици.

Кой е Емил Димитров? В България извън ловните среди той е скромен и слабо известен притежател на две ловни стопанства — “Елен” край Етрополе и “Шерба” край с. Горен Чифлик.

Но да не се заблуждаваме от неговата скромност. Емил Димитров и неговото ловно стопанство "Елен" са СВЕТОВНО ИЗВЕСТНИ!

През 2005 г. господин Димитров сбъдва мечтата на барон Еберхард фон Гемиген-Хорнберг. Баронът удря световен рекорд в неговото ловно стопанство - 300 килограмов елен, с невероятен трофей - цели 37 разклонения на рогата. (простете ако има неточност в терминологията). Баронът си е платил 65 000 евро за удоволствието и пристига в България със специален екип помощници и снимачен екип, който заснема събитието.

През следващите месеци баронът става световна ловна знаменитост. Снимката му е публикувана в ловните списания по цял свят, той дава интервюта.

Новина за радостното събитие още стои на сайта на Бороинвест


Обаче антибългарската кампания не спи и започва да върши зловредната си дейност, главно в Интернет. Появяват се снимки на еленчето, оказва се че се казва Бърлей, отгледано е в резерват(по-скоро мини зоопарк) в Австрия, напълно питомно е (децата на туристите са го хранили с шоколад) а растежът на рогата му е бил подпомаган с калциеви таблетки. Бившият собственик на Бърлей го е продал на двама български търговци на дивеч за 20 000 евро.

В кампанията, в която любовта към България прогресивно намалява, се включва и австрийската полиция, която опитва да определи самоличността на двамата български "търговци на дивеч".

Случката е отразена от флагмана на идеологическата диверсия Индипендънт (както и от множество други медии), а баронът става за смях и обещава да съди ловното стопанство.

Измаменото еленче. Снимката е от сайта на Бороинвест

Шпигел не изостава. Международният съвет за опазване на дивеча, в който участват представители на Обединените нации, правителства, ловни организации от 42 страни и учени, анулира световния рекорд и декларира:

"Ловецът, участвал добросъвестно във въпросния лов е умишлено измамен!"

И казвате, че никой не работел за авторитета на България и на българския ловен туризъм! А господин Емил Димитров забравихте ли го?

Световната слава на стопанството —
netnatur.dk (Дания), The New Zealand Herald (Нова Зеландия), oberpfalznetz.de (Германия)

(Благодаря на Мария Ненова за информацията)

PS. Също така ми е интересно президентът на републиката в какви отношения е с Емил Димитров и дали и кога е посещавал ловното му стопанство.

PPS. Емил Димитров е купувачът в скандалната сделка за 14 декара имот в Стрелбище, (и в Труд също) продаден от Петър Драшков с фалшив подпис на Бойко Борисов. (10х Беломоре)

23 коментара:

Atanas Boev каза...

"не и беше хрумнало ... и открива, че" е несъгласувано. (бел. ред. :) )

Комитата каза...

повече харесвам коментарите по същество. ;-) благодаря, оправих го

Belomore каза...

Е т'ва е сега сериозна работа, Комитоски!
На това му викам аз интересно, бравос!

Нещо ми се върти из главата за тоз' Емил - не беше ли той "добросъвестният" купувач, който щеше да купува от брата на Драшков общинския терен в Стрелбище, за който уж беше подправен подписа на б.Б. и цяло решение на общинския съвет?
Какво ли стана с тази преписка... Дали след 32 г. ще ни върнат някого отнякъде?! :)

Комитата каза...

Ха, същият е!

Анонимен каза...

Много показателно за ситуацията в България - с трици маймуни ловят. Така е в туризма, земеделието, промишлеността...
Петков

Спас Колев каза...

2007 е избран за общински съветник в Етрополе от партията Средна европейска класа (включваща Кишишев и други известни муцуни).

А тук е споменат (поне трите имена съвпадат) като солиден търговец на цигари. Управител на ООД с многозначителното име Симеон-2...

Как сме живели без Гугъл? :)

Анонимен каза...

Да убиваш красиви животни ей така, за удовоствие, си е диагнозяа. нарича се патогенна олигофрения. А след това и да се снимаш до трупа....всички вие "скъпи" ловци сте нещастници, участващи в страховита гротеска. Какви сте вие, да отнемате живот, за да удовлетворите мерзките си перверзии. А да, вие сте също представители на онази висша раса - homo sapiens. Горко ви!

arctg каза...

Ето и един коментар по същество:
като начало ловуването в ловно стопанство няма нищо общо с ловния сезон. Незнайно защо е даден пример с лова на зеленоглава патица (чийто прелет малко не съвпада с ловния сезон в България и това "леко" дразни ловците) и лова на елени.
Автора се надявам да не се обиди от твърдението ми, че все още е невеж на тема лов.
Малко тема за размисъл са миграционните пътищата през които минава примерно зеленоглавата патица, колко впреме е прелета през България и т.н.
Бих препоръчал да говорите с ловци а не с преводачи по темата, но ме съмнява че ще ме вземете насериозно.

Комитата каза...

Обещавам да проуча въпроса със сезоните и датите и следващия път да съм по-подготвен

arctg каза...

До Анонимния природозащитник:
Най са мили природозащитници които знаят само да плюят по форуми, но са виждали животинки (котките и кучетата не ичерпват животинския свят) само на сннимка или при баба на село. Когато започнете да се грижите за истински животни и то не за 15 минути давайки им нещо за хапване пред блока тогава можете да плюете наред.
п.п.: Предполага не наричате същата тази баба на село дето е заклала я кокошка я прасе "патогенна олигофренка"...

Boris Loukanov каза...

Въобще новото Народно събрание, начело с ГЕРБ, все такива ултра приоритетни и изключително важни , нетърпящи отлагане закони за България разглежда първо - за нотариусите, за лова, ...за какво още беше...някой да ме допълни...

Анонимен каза...

Връзката между сроковете за лов в закона за лова на Емил Димитров и ловното стопанство на Емил Димитров е, че и двете се предлагат от един и същ човек.
Ако не се лъжа Емил Димитров държи и Държавна дивечовъдна станция Несебър, в която има и влажни зони и зеленоглави патици.
А само преди месец Министерски съвет (02.09.2009) прехвърли от закритото МДААР на ДАГ територии около резиденцията в Шабла. На същото место Мирослав Найденов и Емил Димитров откриха ловния сезон за пъдпъдък.
Искате ли да се обзаложим, че Емил ще поиска да се намести на Шабла, където е пълно и с патици и гъски? И затова предлага удължаване на ловния сезон...

Анонимен каза...

На кметските избори вози пенсионерите от Етрополе В Гърция, а за тазигодишните - на нашето Черноморие в негов хотел. Отделно даваше и за гласували за ГЕРБ по 50 лв. и двата пъти. Човека с най-много заменки на гори при предишното правителство. Ще видим по-нататък какво му е обещал Бойко.

Комитата каза...

Благодаря на анонимните коментатори за разясненията. Подозренията ми се потвърждават.

M каза...

Комита, едно малко уточнение: в Гърция най-късният срок за ловуване на някой вид водна птица е 10 февруари, но за много видове (сред които и Зеленоглавата патица) срокът според гръцкия закон е 31 януари. Т.е. искащите да ни "уеднаквят" с Гърция няма да постигнат целта си поради простата причина, че предлагат съвсем различен срок: а именно "последния ден на февруари". Ако вносителите са искали да мотивират предложението си с по-логични доводи, то на всички нас ни остава само да се чудим защо не са го направили.

Анонимен каза...

М, защо да си правят труда да обясняват? От действията на този (Н)еМИЛ се вижда, че изобщо не му пука! Явно нещата вървят по определен сценарий. Цинизмът им е брутален! Защото вярват, че няма кой да ги спре! И ще се окажат прави. Вмомента се подготвят изменения в закони, където все още има какво да се краде - земеделските земи, морските пространства / искам да видя, как ще ги заграбят, с помощта на тричленния Управителен съвет?/, вътрешните водни пътища, и пристанища... и т.н. 97% от законите са предложени за изменение от ГЕРБ или Министерският съвет/кето също значи ГЕРБ/. Вижте това: http://parliament.bg/?page=app&lng=bg&aid=4&action=execute ! За мен тази страница е като филм на ужасите. Изобщо....

Боян Икономов каза...

Сигурно някой ден ще имаме властимащи, които не работят за своя интерес. Лошото е, че няма да сме живи тогава.

Люба каза...

Много яко са навързани фактите :). Цитирах го, почнах да събирам инфо за интересите, кръгове и мрежи на хора на публични длъжности.

Анонимен каза...

"Номерът с еленчето... " във вестник Дневник" в съкратена версия с препратка към блога:

http://dnevnik.bg/ekobiznes/2009/10/07/796080_nomerut_s_elencheto_ili_koi_gotvi_noviiat_zakon_za/

АнонименЪ

Георги Антонов каза...

Правилно ли разбирам, че Димитров, който е участвал в измама изготвяйки документи с фалшифициран подпис на ББ в момента е депутат в партията, излъчила за премиер ББ?

Комитата каза...

Георги Антонов, не е той. Той е измаменият с фалшивия подпис на Бойко

Анонимен каза...

Искам да ви кажа няколко неща за Емил Димитров.Дарението му за Българската Коледа не е било поза. Всъщност това е единственото му публично дарение(отразено в медиите).Има много хора на които е помагал и продължава да помага.На болни деца,на възрастни хора,на организации,изобщо на хора които имат нужда и които един типичен депутат би подминал с пренебрежение.Но той не обича да се шуми около това. В неговия град Етрополе има хора които го обичат и такива които го мразят.Тези които го обичат казват че е човек със златно сърце.

Анонимен каза...

Ей "Анонимен"задавали си си въпроса кой в Етрополе го"Обича".Я провери по-хубаво кой са хората и лицата който гравитират около него в града и го преставляват в същия този град,и тогава ще коментираме.P.S.той не е от Етрополе.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)