четвъртък, октомври 01, 2009

Казусът Роман Полански

Снимка: Уикипедия

(С помощта на Уикипедия, Гугъл транслейт, и с малко моя помощ)

През 1977 г., Полански, тогава на възраст от 44, е замесен в скандал, включващ 13-годишната Саманта Гейли (сега Саманта Геймър). Това в крайна сметка довежда до осъдителна присъда за Полански, поради незаконни сексуални контакти с непълнолетни.

Според Геймър, Полански попитал майка и, ако може да заснеме момичето за френското издание на Vogue, където Полански бил канен понякога като гост-редактор. Майка и лично разрешава снимките. Геймър споделя в интервю през 2003 г., "Всичко вървеше добре, когато той ме помоли да се преоблека пред него." Тя добавя: "Това не изглеждаше наред, и аз не исках да се върна за втора фотосесия."

Геймър по-късно се съгласява на втора сесия, която се е състояла на 10-ти март 1977 г. в дома на актьора Джак Никълсън в квартал Мълхоланд в Лос Анджелис. "Направихме снимки с мен как пия шампанско," разказва Геймър. "Към края стана малко страшно, и аз установих, че той има и други намерения и знаех, че не съм там, където трябва да бъда. Аз просто не знаех как да се измъкна от там." Тя припомня в интервю от 2003 г., че тя започнала да се чувства неудобно, след като той я помолил да легне на леглото, и как тя се опитвала да се съпротивлява. "Аз казах:" Не, не. Не искам да отида там. Не, не искам да правя това. Не! И след това не знаех какво друго да направя", казва тя и добавя: "Ние бяхме сами и аз не знам какво друго ще се случи, ако бях вдигнала скандал. Така че аз бях просто уплашена, и след като е известна съпротива, си мислех, как ще се прибера у дома, след всичко това" .

Геймър свидетелства, че Полански и дал комбинация от шампанско и Quaaludes (успокоително лекарство) и "въпреки протестите и, той провежда орален секс, секс и содомия с нея", и то всеки път, след като тя му казва "не" и иска той да спре.

След като е осъден, Полански не изчаква да бъде произнесена присъдата срещу него и успява да избяга в Европа (подробности има в статията). От тогава той избягва държави, от които може да бъде екстрадиран и пребивава главно във Франция, Чехия, Полша и Германия.

Какво мисли бившата жертва:


В интервю през 2003 г. Саманта казва: "Накратко, това, което той направи с мен нередно. Но аз искам той да се върне в Америка, така че цялото изпитание да приключи и за двама ни." Освен това, "Аз съм сигурна, че ако той може да се върне, той няма да го направи отново. Той направи ужасна грешка, но той е плати за нея." През 2008 г. Геймър заявява в интервю, че желае на Полански да бъде простено, "Аз мисля, че той съжалява, мисля, че той знае, че е сбъркал. Аз не мисля, че той е заплаха за обществото. Аз не мисля, че трябва да бъде затворен завинаги и никога да не излезе - и освен мен - никой не го обвинява в нищо. Това беше преди 30 години. Това е едно неприятен спомен ... но мога да живея с него. "

Моята лична прогноза е, че на Полански му се пише зле. Защото никой по веригата, освен неговата бивша жертва, не му мисли доброто.

Швейцарското правителство и без друго си има проблеми с банковата тайна на която хем се крепи икономиката на страната, хем от САЩ напират да отварят сметки за да видят кой какво е скрил там за черни дни.

Американското правителство и съд с удоволствие биха осъдили един световно известен режисьор, за да покажат безкомпромисност в борбата с педофилията и ще получат временна индулгенция и подкрепа от лобитата, които подозират всеки мъж, че е male chauvinist pig.

Вероятно Полански няма да излезе от затвора до края на живота си.

Съдбата цял живот му поднася големи изпитания. Като малък преживява войната във Варшавското гето, докато баща му оцелява в лагера Маутхаузен-Гузен, а майка му загива в Аушвиц (Освиенцим). Преживява сталинизма в Полша, като се дипломира през 1959г. в Лодз.

Емигрира на запад (Франция, САЩ, Великобритания), където се жени за Шарън Тейт. Докато е бременна, тя е убита от групата на серийния убиец Чарлз Менсън и дълго време Полански е единственият заподозрян, като полицията се рови сериозно в личния му живот, за да открие мотив.

През 1977 се случва историята със Саманта Геймър.

Въпросът е, това ще доведе ли до справедливост? Защото очакваният продукт на съдебната система е справедливостта.

67 коментара:

Mike Ramm каза...

Кое би нарекъл справедливост в този случай? Жертвата му днес е 40-годишна жена, която му прощава. Обществото, обаче - не. Какво значи справедливост и за кого?

Това са много оплетени въпроси. Аз също не знам как да отговоря. Но за шовинисткото прасе си прав - ще си го отнесе. Такава е модата днес.

Longanlon каза...

Очакваният ефект от съдебната система не е "справедливост". Преговори си "Основи на правото" :)

Комитата каза...

"Съдебната власт е система от съдилища, които налагат справедливост в името на владетел или държава и дават механизъм за решаване на спорове. " Уикипедия казва това ;-)

Георги Павлов каза...

А Полански съжалява ли наистина?
Това е важно.

Boris Loukanov каза...

Все си мисля, че световното еврейско лоби ще се намеси и Полански или няма да го екстрадират, или няма да го осъдят или накрая Обама ще го помилва...:-)

kosio каза...

"Въпросът е, това ще доведе ли до справедливост?"

Da. Spravedlivostta se postiga ne samo s emocionalna uverenost v pravilnoto reshenie, no i s narochno potypkvane na emociqta v imeto na suhata bukva na zakona. Tochno tova dokazva, che zakonyt e nad vsqkakva emociq i vodi do spravedlivost - ne samo dnes, no i utre.

Mozhe i "nazidanie" da se nareche, vypreki che ne e tochno.

Спас Колев каза...

Освен справедливост, правосъдието преследва и образователен ефект (според някои школи, най-вече такъв).

Във вторник, във връзка със случая, синът ми остана искрено изненадан, че човек може да отиде в затвора заради това, че е правил секс с момиче. Дотолкова, че ако не го карах към детската градина, бих се замислил за мотивите му. :)

Комитата каза...

В детската градина и вече си говорите за секс?

Комитата каза...

И в крайна сметка каква е целта на правосъдието — възпитателен ефект, спазване на буквата на закона или справедливост? Вероятно и трите, но трябва да има приоритети.

Belomore каза...

Концепцията за справедливостта в наказателното правораздаване включва два основни елемента - лична и генерална превенция.
Първото означава да бъде направено така, щото конкретният човек да не прави повече лоши работи.
Второто означава да бъде направено така, щото други хора, имайки предвид случилото се с конкретния човек, да си вземат поука и те да не правят лоши работи.
Има и още две категории, поне по българското право - престъпления от общ и от частен характер. Първите се преследват независимо дали жертвата иска или не, тъй като деянието е от такова естество, че засяга устоите и правовия ред на цялото общество. Вторите са деяния, които се преследват само ако жертвата поиска това.

Да обобщим - в случая най-вероятно (доколкото не познавам правото на съответния щат) става въпрос за престъпление от общ характер - т.е. фактът, че жертвата смята това или онова днес няма голямо значение. Ако съответните давности не са изтекли, то няма причина Полански да не погледа слънцето на карета. Дали се е разкаял или не е нещо, което е било от значение по време на процеса и е можело да повлияе на размера на наказананието му - т.нар. смекчаващи вината обстоятелства. Оставам с впечатление обаче, че навремето Полански не е демонстрирал нито разкаяние, нито желание да съдейства на съда, тъй като просто си е вдигнал чукалата и е зачезнал да си бохемства по Европа. Сигурно съжалява, но съжаление не значи разкаяние. Той може да съжалява просто защото е видял колко много му струва една моментна глупост.
Вероятно днес Полански не представлява обществена заплаха, но съм убеден, че си е взел съответните поуки от случката още тогава и е имал едно наум на всяка следваща оргия, на която е присъствал.

Да се върнем на генералната превенция - какъв би бил изводът за обществото, ако Полански се размине със затвора? Изводът би могъл да бъде - ако надрусаш и напиеш 13-годишно дете (щото е дете, барем на 17 да беше) и го онодиш по всички налични телесни отвори, но си известен и е минало много време, можеш да се разминеш с наказанието, с което тираджията Майк не би се разминал.
Къде е тук справедливостта, да попитам аз на свой ред?

Дали Полански ще лежи е съвсем друг въпрос - наистина може и Обама да го помилва, може и друго, може и трето.
Важното е друго - случката показва, че за една категория общества и държави, общественият ред включва съзнанието, че за определени деяния прошка няма и че държава не спи, колкото и време да е изтекло.
Дали това е хубаво или лошо, нека всеки си прецени сам.

Комитата каза...

Въпросът има още една страна - това е Саманта Геймър и съдбата и. Фактът, че съдебното преследване срещу Полански продължава я измъчва цял живот и ще я измъчва, ако той влезе в затвора. Тя не просто му е простила, но и вече и е омръзнало с нея да се занимават.

"Аз искам той да се върне в Америка, така че цялото изпитание да приключи и за двама ни."

Настояването да продължи съдебното преследване травмира Саманта Геймър и до днес и ще продължи да я травмира, ако той влезе в затвора.

Тя трябва да изтърпи всичко това, след 32-те години в които живее с тоя случай, за да се предаде урок на обществото? Без да има вина?

А какъв е урокът който получава обществото от нейното наказание?

Longanlon каза...

въпросът за престъплението и наказанието в случая няма нищо общо с мнението на жертвата.

Стойчо каза...

Според мен престъплението е обществено опасно, т.е.независимо дали жертвата е доволна или не от секс с по-възрастен, той трябва да бъде наказан. Не е редно да бъде освободен, най-малкото защото по света остават още много загорели чичковци и непораснали деца.

Комитата каза...

С мнението на жертвата може и да няма много общо, но със страданието и има, нали за това го наказват.

Стойчо каза...

е, той беломоре го обясни – трябва да има и превантивен ефект върху останалите.

Не забравяй на кого съм мурук все пак :-)

Комитата каза...

Ясно, разбрах вече. Продължаващото повече от 30 години изпитание за Саманта трябва да продължи, за да има възпитателен ефект върху останалите.

Longanlon каза...

не, не го наказват заради страданието на жертвата.

нямаше да го пуснат, ако тя беше заявила, че не е страдала.

няма да го пуснат и само защото тя ще страда, ако не го.

Belomore каза...

Да не забравяме фактологията - Саманта мисли така сега, тридесет години по-късно, а е известно, че времето лекува всичко, вкл. травмата, която е имала навремето.
Ако Полански не беше възирал навремето и си беше отлежал тогава, можеше нещата да изглеждат по-иначе и за самата Саманта.

Т.е. страданията на Саманта сега не се дължат на факта на осъществяване на правосъдието, а единствено и само на това, че Джипси Панталонски е избягал от правосъдието тогава.
Кой е виновен за тези страдания? Отново самият Полански.

Какво излиза - бягаш от правосъдие и черпиш права от факта на бягството си, щото на жертвата тридесет години по-късно естествено не й се иска журналята да й се ровят по същите телесни отвори, които е сондирал престъпникът.
Аре нема нужда. Това вече застрашава обществения ред и случката вече отдавна няма нищо общо със Саманта, а с обществото и принципите на правовата държава.

Отново отбелязвам, че наказателното преследване няма за цел (само) моралното удовлетворяване на жертвата и нейната лична нужда или не от възмездие.

Стойчо каза...

Сега се замислям, че няма да е зле в България съдът да бъде със заседатели (като в американски филм)
Със сигурност това ще допринесе за усилване усещането на справедливост у обществото

Стойчо каза...

Ако аз бях в такова жури за този случай с тази (поне засега известна информация) бих гласувал „виновен“

Комитата каза...

За този принцип и аз съм чувал — "Никой не може да черпи права от неправомерно поведение". Това е така, разбира се.

Но с давността според мен нещата се променят. Животът на Полански е бил необратимо променен и 32 години е трябвало да живее с едно наум, като беглец.

За живота на Саманта вече говорих.

Може да потърсим прецеденти - например в съдебното преследване на нацисти за деянията им по време на Втората световна война.

Адолф Айхман - отвлечен от Аржентина от службите на Израел, осъден в Израел на смърт. Изпратил 430 000 унгарски евреи в концлагери

Емануел Шефер - Осъден на шест години и половина затвор в Германия за убийството в газови камери на 6280 жени и деца.

и човекът по младежката политика:

Балдур фон Шрирах - бивш лидер на Хитлерюгенд и гаулайтер на Виена по време на войната. Оправдан още на Нюрнбергския процес.

И още един, малко страничен пример:

Аугусто Пиночет, арестуван през 1998 г. в Лондон, по испанска съдебна заповед за смъртта на испански граждани. Нашият добър познат Джак Стро отказва екстрадацията му по "здравословни причини" и без никакви правни последици от испанската заповед, Пиночет се прибира у дома.

Юристите знаят, че както случаите с нацистките престъпници, така и този с Пиночет са изключително важни от гледна точка на международните въпроси на наказателното право.

Къде слагате Полански в тая редичка?

Belomore каза...

Никъде. Въобще не го слагам в тази редичка.

Ако обърнеш внимание на първия ми коментар, там споменавам давността. Дали в случая е изтекла давността нямам идея. Може и да е изтекла, в който случай ще отиде в САЩ и ще бъде освободен - адвокатите му вече знаят дали е така. Ако не е - да не е борил малолетни в този щат.

В този ред - ако на Полански му се пише зле (по думите ти), то това е единствено и само, защото е постъпил зле и никой не му е крив.

Стойчо,

zur Info - и сега в България по определена категория дела на първа инстанция има съдебни заседатели, избрани по някакъв древен ОФ принцип, май от общината. Заседателите имат същите права като съдията и може присъдата да бъде постановена с двата гласа на заседателите срещу гласа на съдията.

Според НПК:
Съдът разглежда наказателните дела като първа инстанция в състав от:
1. един съдия, когато за престъплението се предвижда наказание до пет години лишаване от свобода или друго по-леко наказание;
2. един съдия и двама съдебни заседатели, когато за престъплението се предвижда наказание повече от пет години лишаване от свобода;
3. двама съдии и трима съдебни заседатели, когато за престъплението се предвижда наказание не по-малко от петнадесет години лишаване от свобода или друго по-тежко наказание.

Втора и трета инстанция вече са само съдии.

Повечето заседатели май са чичковци и лели, които сигурно са участвали в градежа на Димитровград и биха обесили с кеф сума народ...
Нямам представа за реалната им роля в процеса и влиянието на институацията върху качеството на правосъдието.
Не съм привръженик на народното правосъдие, защото народните съдилища ги знаем какво правят, но все пак може би 12 + 1 се подкупват по-трудно от 2 + 1 :)

Illa каза...

Беломор, +1
Демек, подписвам се под всяка твоя дума.
Впрочем, делото на Полански не е подхванато, защото прокуратурата се е самосезирала, а по жалба от бащата на Саманта. И днес чета, че прокурорът, който е говорил някакви оневиняващи неща в документалния филм, признава, че е лъгал пред камерата.
Полански първоначално е обвинен в изнасилване. Той сключва споразумение с прокуратурата да признае секс с малолетна, за да получи по-ниска присъда. Пускат го под гаранция и той избягва. Прегрешенията му са доста.
Ако сега му ги простят, ще има още повече страдащи Саманти и още повече мераклии, разчитащи ще им се размине.

Стойчо каза...

Беломоре, точно затова казах „като в американски филм“ :-) иначе съм чувал същото това, което казваш за днешните бг заседатели

Bla каза...

Колкото и да ми е неприятно да го призная (мн. харесвам голяма част от филмите му и му симпатизирам заради oтвратителния живот, който е имал като млад), евреинът заслужава килията.

PS Интересно.

Анонимен каза...

Каквато и присъда да има Полански, дори и най-справедливата да е, психиката на Саманта ще остане завинаги наранена.
Албена

Illa каза...

Боже господи! Не защото е евреин! А защото е ужасно да има страдащи Саманти

Bla каза...

Ама разбира се. :)

Анонимен каза...

Самоубила се, сега изчетох и по-старата публикация. При нарушеното й психично състояние е естествен този резултат. И за мен Полански е виновен, независимо, че е прекратил моментанло връзката си със Саманта. Създал е предпоставки по невнимание за предизвикване на смърт. От скоро съм из тези виртуални лабиринти и не съм очарована от ширештата се свободия в интернета.
Албена

Illa каза...

Комита, съвсем off topic - как би коментирал снимката на Брук Шийлдс, направена от Ричард Принс преди еди-колко си години, която(снимка) е отстранена от изложба в Tate Modern по молба на Скотланд Ярд?

Комитата каза...

За офтопика - планирах постинг по подобна тема в скоро време. засега не искам да коментирам.

Виждам в коментарите силно желание да се накаже Полански с цялата строгост на закона. Интересно.

Моето лично мнение е, че ако престъплението е било извършено вчера, нямам никакви колебания да се съглася с вас, но за престъпление отпреди 32 години трябва да се вземе под внимание всичко, случило се през тези 32 години междувременно.

Нацистки престъпници бяха освобождавани от отговорност по хуманитарни причини, поради напреднала възраст или лошо здраве (някои от тях са живи десетилетия след освобождаването си). Това по никакъв начин не отменя обществената опасност от деянията им, които смятам за в пъти по-опасни и по-тежки от тези на Полански.

И кое за вас е идеалното разрешение на случая? Какво ако се случи ще се почувствате напълно удоволетворени.

ss7 каза...

Всичко опира до принципи.

Аз предпочитам държава, която ще вкара в затвора богат и известен човек, за престъпление пред >30 години , пред такава, която ще се чуди как да оправдае, да оневини или да наложи минимална присъда на известен човек . Мдаа - Ставииски, същия.

Едната държава показва, че закона важи за всички и е НЕИЗБЕЖЕН , другата показва, че всичко може да се купи или продаде, най-вече човешкия живот.

Едно от най-важните неша за съдебната система е не строгостта и, а неизбежността . Факта, че няма да ти се размине в никакъв случай предотвратява стотици бъдещи престъпления, докато факта, че можеш да се измъкнеш (ако имаш слава, пари, връзки) , създава стотици бъдещи престъпници

Анонимен каза...

Стойчо би ме изкритикувал, четох по диагонал и умеших образите. Дали трябва след 30 г да се съди Полански? И има ли смисъл от това? Саманта е тая, която има правото да реши този казус. Отнася се за нейната съдба все пак. Изнасилването не е събитие, предизвикващо радост. Законите, Беломоре, може и да позволяват това, но има и морални бариери. Връщайки се към този момент от своя живот, Саманта трябва да изживее всичко наново, а после години наред да се бори с усещането за бруталният полов акт. Този момент е много силен. Аз не бих го повторила. Господ да го съди и неговата съвест!
Albena

Нервната акула каза...

Хм, интересно че сред толкова коментари почти няма такива, оставени от жени.

Belomore каза...

Последно по тази тема, защото склонноста на съвременния информиран за маса ненужни му неща човек към тюрлюгювечизиране на всичко почва да ме изнервя.

Албена,
Личи си, че си чела по диагонал, но явно това не ти пречи да обобщаваш :)
Полански няма тепърва да бъде съден. Той вече е бил съден, направени са били редица компромиси към него, но той е предпочел да избяга от правосъдието. Знаел е риска, да си носи последствието, не е малък. Не е бил малък и когато е пехливанствал с детето.
Случаят "Полански" отдавна е прехвърлил рамките на разследването на едно конкретно деяние, случило се отпреди 30 г. Освен това, както вече отбелязах, ако на въпросната Саманта й е кофти сега, виновникът отново е Полански, а не правосъдието - ако си беше излежал навремето, сега никой нямаше да се занимава с нея.

Комитас,
кое му е интересното? Ти сега да не ни се обидиш затова какви коравосърдечни закостеняли реднекове от южните щати сме :)
Баш ме брига за Полански - също толкова, колкото и него за който и да е мой проблем. Съдбата му по никакъв начин не е свързана с някакво мое лично удовлетворение. Но ако трябва да търся такова, виж коментара на ss7 по-горе, както и доста други коментари, вкл. мои. Да подесетя нещо, което не разбирам защо отказваш да проумееш - случаят "Полански" не е просто случка с нещо, извършено преди 32 г., което тепърва ще се разследва и, евентуално - наказва. Тук имаме хем едно доста грозно деяние, хем флагрантно бягство от правосъдие от човек, който преди това се е възползвал от доста екстри на същото правосъдие - обърни внимание, че е сключил споразумение с прокуратурата, при което са отпаднали доста тежки обвинения срещу него, бил е пуснат да си завърши текущия проект и т.н. и накрая, като разбрал, че ще трябва да полежи малко, повтарям - малко, взел, че духнал. С една дума - той се е подиграл с американското правосъдие, което е подходило към него далеч по-снизходително от очакваното.

Явно очакваш сега всички да се умилят, че имал тежко детство, бил готин пич и минаха години, но рокенрола не умря?

Въобще не държа Полански да бъде наказан тежко. Хич не ме интересува как точно ще го накажат. От собствената си преходна българска камбанария обаче ценявам като много положително това, да се види, че прошка няма, а има закон. Какво ще бъде наказанието и дали въобще ще има такова (притесненията ти за съдбата на Панталонски са доста преждевременни) - има кой да решава.
Бих предпочел също хората да не изпадат в умилителни тюхкания за готини широкоскроени пичове, които лоши тесногръди хора тормозят заради конюнктурни политически и обществени тежнения, както твърдиш ти.

В този ред - извън факта на предполагаемата екстрадиция няма място за сравнения между нацистите и Полански - случките са доста различни - и като процедура, и по същество.

Давайте следващата тема за свободата на изразяване и лошите консерватори от Скотланд ярд, които не разбират от изкуството да снимаш тежко гримирани малолетни :)
Не пропускайте да направите множество паралели - с руски попове, ирански аятоласи и прочие :)

Со здраве!

Анонимен каза...

Беломоре, говорим само за Полански, сякаш Саманта не съществува. Разбира се, че всяко зло трябва да се наказва, но ако то причини ново зло? Ако тази жена, имаща вече семейство и деца се почуства унижена? Ако тя не успее да преодолее шока от изнасилването и посегне на живота си, кой тогава ще поеме отговорност? Полански се е споразумял със съда и избягал от наказанието, нали така? Ами съдиите да си поемат отговорността, че са допуснали това да стане. Не е луд, който изял баницата, а който я дал! :)
Албена

Illa каза...

Беломоре, само не разбрах защо намеси историята със снимката. Вярно, аз я споменах, но изрично подчертах, че това е off topic. Въпросът изобщо няма отношение към казуса "Полански". В единия случай имаме престъпление, в другия - не.
Както и да е. Извинявам се, че затлачих разговора!

Belomore каза...

Извинявай и ти, нищо към теб и самата тема, по-скоро използвах снимката като повод за ненужно нервна закачка с Комитата, който писа, че е планирал постинг по темата.

Illa каза...

Е, Комитата ми отговори на коментара - вината не е негова. Аз го подкокоросах, защото наистина бих искала да науча какво мисли той по темата за снимката.
Поемам вината за недоразумението.

Belomore каза...

Няма нужда - няма недоразумение, няма и вина! :)

Illa каза...

щом казваш
:)

Illa каза...

@Албена,
задаваш правилни въпроси. Но трябва да ги адресираш към професорите по психология. С извинение към психолозите, намирам, че тази дисциплина е, така да се каже, в преднаучен стадий на развитие. Все още няма безспорно изведени закономерности, все още натрупва емпирични знания. Затова няма как да има претенции ученията й безусловно да бъдат взети предвид при създаване на правилата, регулиращи обществените отношения. В психологията все още не се знае от коя трънка ще изскочи заек. И ако изскочи, какъв ще този заек и дали ще е заек.
А в живота не може без правила. Имам ли много опоненти?

Анонимен каза...

Samo komentirame....:) Albena

Стойчо каза...

@Нервна акула, на мен по-скоро ми е интересно защо повечето (от наистина малкото) жени в коментарите като че ли по-скоро оправдават Полански. Докато при мъжете като че ли има лек превес на считащите, че трябва да си излежи присъдата.
Баси мъжкаря и той – да си търси партньорки в затвора! Там му е мястото

Illa каза...

Стойчо, как ги изчисли, че са "повечето"? Две сме - аз и Албена. И май става 50:50 :) Щото Акулата искаше само статистическа справка, не изказа мнение по същество
:)

Belomore каза...

Еве я и черешката:
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=157008#msgs

Illa каза...

Ми за мен не е черешка, щом любимецът ми Тери Гилиъм...
Ама какво от това?

Анонимен каза...

Стойчо, как изобщо можеш да допуснеш, че ще оправдаем изнасилвача! Аз бих му резнала "мъжкото достойнство" без грам съжаление. По-горе посочих какви са ми съображенията, да не ги повтарям. На Беломоре, който е от гилдията на правораздаващите, те обаче не му допаднаха и в своя защита прехвърли топката на сценаристите-защитници. Както се казва: "Казали на лисицата, а тя на опашката си"...:)
Albena

Нервната акула каза...

В интерес на истината, на мен наистина ми стана любопитно защо преобладават мненията на мъже по тази твърде щекотлива тема.

Иначе лично мнение: ако е имало престъпно деяние, независимо дали е извършено от мъж или жена, вчера или днес, у нас или в далечния империалистически свят, то затова трябва да бъде потърсена отговорност чрез предписаните законови средства и съответно да бъде издадена справедлива присъда.

Но това е поредния ми утопизъм.

Анонимен каза...

Не, когато се решават чоешки съдби, съдии и адвокати трябва задължително да бъдат и псохолози. Не е необходимо всичко да са преживели, за да стигнат до правилното решение. Трябва да влязат само в образа на подсъдимият, така както постъпват и писателите, така както и Соломон е вземал своите решения - мъдро и справедливо! :)
Albena

Illa каза...

Както практиката показва, в някои случаи прошката може(в смисъл, "възможно е", "никак не е изключено") да бъде купена. Което подкрепя правните аргументи, изложени от Belomore. За съжаление, има много способи жертвата да бъде "стимулирана" да "прости". Точно заради това има прокурори - те не би трябвало да прощават, ако престъплението е доказано. Хипотеза:
http://news.yahoo.com/s/ap/20091003/ap_en_mo/us_polanski_settlement

Стойчо каза...

Аз пък се радвам, че ясно изразихте позицията си, мили дами – иначе хъката-мъката, човек остава с впечатление, че се съобразявате повече с „прошката“ на жертвата, а не с факта, че един дърт пръч е онодил 13г дете. (прошката може и да е купена, но със сигурност я има гордостта, че „аз, таковата, с Роман Полански“ от нейна страна).


Акулата според мен е права. Иначе, акуло, като че ли в блога като цяло по принцип преобладават мъжките мнения – де,да знам, може да пишем с Комитата така, че на мъжете да им е повече интересно. Стараеме се, ама явно не достатъчно ;-)

Анонимен каза...

:))))))))))))))) Albena

Анонимен каза...

Не ми се вижда редно да се говори нито за принципи, нита за справедливост, а за спазване на закона.

Ако е извършил престъпление, това е доказано и няма давност трябва да получи наказание в рамките на възможните законови варианти.

Такава държава едостойно за уважение.

А тезита - давност, даровит човек, прошка от жертвата и прочее няма отношение към закона - те са морални и ценностни.

Ralitsa каза...

Аз подкрепям Полански и намирам за малко подли всички нагативни коментари... Освен ако не сте се борили от 30 години за експулсирането му в Щатите, освен ако не сте подписвали петиции за забрани на "Тес" и "Пианистът", освен ако не сте освирквали всяка негова проява на фестивала в Кан, най-вече когато беше президент на журито или когато получи наградата Златна палма... Линчът на всички тези, които са си мълчали кротко през поседните 30 години, а сега се радват на факта, че американското правосъдие "си върши работата" е леко отвращаващ. Големи кинаджии като него трябва да се подкрепят, или поне, от благоприличие, нека продължим да мълчим...

Стойчо каза...

Ралица, Ралица ...

Анонимен каза...

Mалко виагра за застаряващи комити:

Той уточни, че униформените били в командировка във Варна през летния сезон, за да помагат за осигуряване на обществения ред, но "прекрачили границата и извършили неприлични сексуални действия с непълнолетно момиче".

15-годишното момиче потърсило полицаите за помощ, като се оплакало, че неин познат се е опитал да я изнасили на плажа.

Вместо да й помогнат обаче, служителите на реда я завели в бунгало, в което те били настанени. Там правили секс с нея, като заснели извършеното с мобилни телефони.

Комитата каза...

а?

Анонимен каза...

Доколкото знам, самия Полански са го изнасилвали нацисти. Едва ли от човек с толкова сложна и трагична съдба може да се очаква да е морален пример и стожер на обществото. Едва ли и ако нямаше тази съдба (от което произтича и поведение във всичките му аспекти), щяхме да имаме този режисьорски Гений. Казусът е изключително сложен, за да могат да се правят каквито и да е генерализации. В крайна сметка Полански ТРЯБВА да бъде освободен - това, струва ми се, е очевидно за всеки мислещ и чувствителен човек. Включително за самата жертва.

Стойчо каза...

По принцип се счита, че масовите убийци много често в детството си са били обект на насилие (вкл.сексуално). Очевидно заради това трябва да ги освободим от затворите?
Друго – за това, че е насилван в качеството му на евреин в концлагер нацистите напълно заслужено са осъдени и продължават да ги осъждат, а Германия се извинява по всеки повод. Това обаче е много слаб довод Полански да бъде освободен – всеки си носи отговорностите.
Интересно „талантлив режисьор“ вече е индулгенция за обществено-опасни криминални престъпления. Индулгенциите са отменени още по времето на Мартин Лутер (около откриването на Америка и изобретяването на печата от Гутенберг) – явно искаме да се връщаме в края на 15 и началото на 16 век.
Без мен.

Анонимен каза...

Добре тогава, продължавайте да давате морален пример по подобие на една модерна държава, СССР. Полански на другарски съд за назидание на всички свине...опа, мъже. Това ще помогне и на всички жени, обект на сексуално насилие, които с чиста съвест ще могат да загърбят сексуалната тематика.

Анонимен каза...

А майката си правела оргии с Никълсън и Полански, и му завела дъщеря си - какво е очаквала, да я почерпи с близалка?

Стойчо каза...

@ Нервната акула – знаеш ли, май наистина жените са по-склонни да защитават Полански. Интересно защо?

При това свиня е наречен не Полански, а одчвидно другите мъже – забеляза ли?

Анонимен каза...

аз предлагам Полански да дойде в бг, да се кандидатира за депутат, и никой няма да го пипне и посмьртно с каквато и да било присьда и за каквотои да било престьпление.

Стойчо каза...

И не само ще го изберат за депутат, но и очевидно ще ни го дават като пример за подражание

Анонимен каза...

11-годишно момиче от Сливен роди снощи в родилното отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински”, съобщиха от болницата.

Новината потвърди началникът на отделението д-р Соня Михайлова.

Бебето тежи 2,5 килограма. Раждането е било нормално, преминало e успешно и без усложнения. Непълнолетната майка и бебето са добре.

"Това е най-малкото дете, което е родило дете в нашето отделение. Имали сме 12-годишна родилка, а тази е на 11 години и засега е добре.”, каза д-р Михайлова.

Момичето е постъпило с болки в 21,30 ч. на 22 октомври и родило след час. Днес обаче то иска да се прибере, защото тази вечер е сватбата му.

Д-р Михайлова заяви, че не може да поеме отговорност и да пусне родилката, макар и тя да е в отлично здраве, защото от раждането не са изминали 24 часа. Имало вероятност тя да напусне лечебното заведение самоволно.

"Няма никой от нейното семейство, с когото да разговаряме. Родителите й са в Испания, а без тяхно съгласие никой не може да взема решения вместо малолетната майка. Тя няма документи за самоличност, тъй като е твърде малка, за да й бъдат издадени такива”, каза д-р Михайлова.

Бащата на бебето е на 19 години. Неговата майка ще се грижи за бъдещото младо семейство. Бебето ще се казва Виолета.

За случая е информиран Отделът за закрила на детето.

E, Koмита?
или само Полански те възбужда?

Комитата каза...

А това какво общо има с дискусията?

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)