сряда, септември 30, 2009

За Полански, любовта и интернета ИЛИ кой е виновен?

Накратко историята е следната: Живяло някога едно момиче. Момичето било ... как да го кажа ... в особена възраст – 13 годишна. За тези, които са забравили – има наличие от неупотребявани първични и вторични полови белези. От друга гледна точка – истинска Жулиета (или тя беше на 14г?).

Историята е съвременна и момичето естествено ползва „Интернет“ (спазвам правописа на следователя, водил делото).
А интернетът, както знаете, е място за социални контакти, а не само за педофили – та момичето се запознава в чата с доста години по-големият от нея студент в местен колеж. Дъра-бъра, естествено никой не споменава възрастта си или пък снимките са фалшиви, но междувременно девойката решава, че е намерила принца и се влюбва. За студента – историята мълчи.

„Телефонна“ любов както знаете работа не върши и нашите хора решават да се видят на живо.
Срещат се...

Представям си ужаса на студента, когато отишъл на срещата, но той казва, че не може да се среща с момиче, което е много по-младо от нея и прекратява връзката. Тук почва трагедията, защото момичето се самоубива от несподелената любов. Бог да я прости!

Въпрос: как би се справил Полански в тази ситуация?

Изобщо: Какво да се прави?

Засега ще запазя мнението си за себе си – искам да чуя първо вас


Повече подробности за историята http://nl.livejournal.com/856917.html - на руски

9 коментара:

Аспарух К. каза...

Ами, честно казано, няма правилен отговор. Каквото и да направиш... все ще е грешка.

Единият вариант е да й обясниш, че трябва да поизчакате, преди да стигнете до "консумацията". Дотогава само целувки и от време на време ръчички на подходящите места. Само че това е супер-идеализъм. В практиката единият, а обикновено и двамата... не издържат и консумират.

Вторият вариант е да се направиш на импотент. Така да се каже... да я разочароваш. Да намериш начин на нея самата да й се отще. Трудничка задача, поне за мъж в нормална половозряла възраст.

Последен вариант... дебнеш отдалеч на мястото на срещата - и като видиш нещо лолитоподобно, плюеш си на петите. Не те е видяла, значи вероятно няма да си посегне. Останал си си виртуален, въображаем секс-герой. Впрочем и това е вариант - виртуалният секс с непълнолетни май не беше наказуем?

Полански обаче не бих го пъхал в този конкретен случай - тук няма добавени транквиланти. Останалото... да. Леко обаче ме съмнява "неговата" 13-годишна да е щяла да се самоубие, ако той не... кхм, ясно какво.

Стойчо каза...

Постави се на мястото на баща й. Какво би предпочел? Полански или студента?

Постави се на мястото на студента? Кавалер или престъпник ще бъдеш?

Постави се на мястото на девойчето? С хормоналната буря в тялото ти?

Benedetto каза...

Както писа Апарух, Полански няма нищо общо.

А в описаната история нищо не можеш да направиш. ОСвен това, за да стигне до акава крайност, момичето едва ли е било символ на емоционална уравновесеност.

За баща й - ако някой (пълнолетен) се заиграва с малолетната ми дъщеря, отива на прокурор отма. Да обяснява после адвоката му, как щерка ми ще се самоубие, ако клиента му не преспи с нея.

Стойчо каза...

Напротив, Полански би могъл да бъде на мястото на студента. Но и тогава не бих искал да съм на мястото на момичето, баща й или майка й

pippilotamentolka каза...

Тази случка само доказва тезата дето си въртя през последните дни в главата, а именно че:
Днес, разглежданото като консуматорско общество е осакатило децата (защото 13годишните ги броя към децата) до степен да са свикнали да получават всичко - от сладоледа до желания партньор.

При тях нещо като "компромис" с търсеното от тях не съществува. Или получаваш "уинкс" или пилиш докато не получиш, или носиш токчета на 10 години или вменяваш вина на родителите докато не ти разрешат.

Или получаваш желаното момиче/момче или зарязваш неотговарящия на критериите ти без да се опиташ да се спогодитие по общите ви неразбирателства и да откриете нещо по-красиво. В крайни случаи биеш или убиваш обекта пораждащ у теб дразнение. На прима виста се сещам за двете момичета от Перник, дето убиха "конкурентката". Тук имаме същата крайност и непримиримост с лишаването от това, което искаме, избила обаче в автоагресия, та чак самоубийство. Тъпо...ама като е била сума ти време "принцесата на тати" и не е научена на реалистични очаквания спрямо действителността това се получава.

Стойчо каза...

Е, освен чисто консуматорския подход бих допуснал и чисто хормонално обяснение на нейната постъпка (в глават й бушуват мисли разни и тялото праща към мозъка непознати усещания). Но за точно обяснение наистина ни липсват доста детайли.

Склонен съм обаче да се съглася, че основна отговорност имат родителите (или поне средата, в която е живяла) – наистина преборването с желанието да имаш всички и веднага на всяка цена е истински признак за „порастналост“ – който признак се възпитава, което е работа на родителите (средата).
Защото точно студентът проявява точно такива качества – и не мога да го упрекна в нищо (освен може би греха, че не си проверява онлайн контактите – не че някой от нас го прави)

Не бих искал да съм на мястото на бащата на момичето.

Atanas Boev каза...

Ахахаха, ще ме убиете вие :)

А може ли студента просто да не я е харесал? Без да е свързано с това тя дали е била на 13 или на 30. Отиват на среща, виждат се, той не я харесва (защото е много млада, защото е много стара, защото е откачена невротичка, и т.н.). Той и казва, че не я харесва, и тя се самоубива. Хм. И какво е "трябвало" да направи той?

Цялата статия е измислена история, не сте ли гледали "Окна"? На тема "може ли да съществува ситуация в която да е оправдан сексът с малолетни?". Отговор - "да, в н-ският град, при орпян в слепоочието пистолет, принудили директора на учиището...". Да бе, да. И истинска да е, пак се търси сензацията там, където я няма.

А, без връзка с темата, "на прима виста" значи след първо прочитане да се изсвири произведение което музикантът не е знаел преди. Не може да се сетиш нещо на прима виста :)

И сега ако взема да умра от смях, ще се окаже, че Комитата е виновен, дето побликува такива статии :)

Комитата каза...

Моля ви, обръщайте внимание на автора ;-) Не искам да ме съдят за убийство

Стойчо каза...

Атанасе, всичко може. Само не мога да си представя 13годишна грозница. Но явно имаме читатели с критерии.


Да разбирам ли, че ти би я спасил от самоубийство? (съдейки по настроението ти)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)