сряда, септември 30, 2009

Официално мракобесиеГоспожа Цвета Георгиева от "Атака" разяснява идеите на партията за нов Закон за вероизповеданията. Минимум 5000 привърженици, намеса на "компетентни органи", 200м за храмовете от училища и детски градини, анализ на названията на вероизповеданията и въобще да ни е честит новият консерватизъм. По български.

Ако си мислите, че това лудостта на екстремизма, най-показваният нов министър подкрепя тези идеи.

22 коментара:

Анонимен каза...

Грубо!

Така ли смятат да ме задържат в правата вяра (християнството)?

Смешници!

dimka каза...

Да, работата е ужасяваща.
Първо, както г-жа Цвета, така и БДШНИМ от петък насам поне десет пъти излъгаха публично - и в НС, и вчера при Иван Бедров.
Г-жа Цвета вчера при Иван Бедров излъга, както и БДШНИМ, че сега регистрирането на вероизповеданията става по Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ), което освен лъжа е и правен абсурд. Затова било толкова лесно и по-лесно от регистрирането на партия...
Сега регистрирането на вероизповеданията става по Закона за вероизповеданията, разбира се...
Второ, те двамата не са виждали и през плет сегашния Закон за вероизповеданията.
Трето, четвърто и пето, шесто, седмо и осмо, съм ги написала в коментар 92 към линка кой сте дал от Дневник, от събота.
Най-важното е деветото, последното.
сегашният Закон за вероизповеданията беше приет към края на 2002 г., но беше внесен в НС като законопроект още в първите седмици на ненавижданото от мнозина управление на Царя и колегите-юристи.
Смея да твърдя, че това е един от най-добрите и най-сполучливите закони, които имаме.
Освен това, този Закон, по който са регистрирани вече 101 вероизповедания, беше разлепен на входовете на всички наши православни храмове и стоя на разположение на всички около една година.
Всички, които бяхме съгласни с него, се подписахме в тетрадки и тези стотици тетрадки със стотици хиляди подписи са в Светия Синод, който застана зад отличния ЗВ, който имаме в момента.
Сага, обаче, някакви пишман-патриоти и лъже-православни като БДШНИМ и тази г-жа Цвета искат да отменят закона, който беше приет след едногодишно обсъждане от всички наистина православни християни - от обикновените миряни, които се черкуваме сравнително редовно, до най-висшия клир.
Г-жа Цвета и БДШНИМ лъжат, лъжат и пак лъжат.
Те не говорят от името на православните български граждани, които със стотици хиляди подписи подкрепихме толерантния сегашен ЗВ през 2002 г.
ТЕ ДВАМАТА ЛЪЖАТ и очевидно са се сетили да го играят православни отскоро.
За това ще пиша и на моя блог, но утре.

Стойчо каза...

Мисля, че ги оправя само публично обезкосмяване

firefox каза...

ми честно казано, споменатите неща - 5000 изповядващи го и минимално отстояние на храмовете от училищата, звучат по-скоро разумно отколкото скандално?

ще се изненадам, ако нещо читаво идва от атака, но без други детайли, поне сега не виждам проблем?

Комитата каза...

По конституция всеки български гражданин има свобода на вероизповеданието — може да се кланя на който бог иска и да строи храмове ако се наложи. Ограниченията за 5000 души са в пълен разрез с конституционните права на гражданите. И как точно е определена тази граница. Откъде накъде 4999 граждани няма да имат право да регистрират религията си, а 5001 могат? И каква е връзката с училищата? Приемаме априори, че религиозните храмове са опасни за учениците? Как точно? Що за полицейщина.

firefox каза...

бъркаш религия с църква, даже вяра - вътрешното убеждение на човека, с религия - системата от институции, практики и тн имащи отношение към дадена вяра.

по конституция, човек може да вярва в каквото си иска и това е правилно; регистрирането на вероизповедание като някакъв вид юридически субект обаче е напълно смислено, да е регламентирано, непроизволно и следващо някакъв ценз. или искаш да ми кажеш, че аз вярвайки в собствената си чудесна личност, утре мога да обявя еднолично църква и религия и да съм равностойна пред закона на БПЦ или мюфтийството примерно? ми мерси! а ако моята религия - в която съм централен бог - счита за сериозно накърняване на религиозното чувство да не ми правят път на пътя, мога ли да се позова на религиозната си свобода пред кат? и тн, и тн

връзката с училищата пък е още по-проста! българското образование е светско. носенето на религиозни символи и разпространяването на религиозно учение е забранено. наличието на храм на по-малко от някакво разстояние Х до училище е в пълен разрез с духа на горния регламент.

и така - никаква полицейщина не е, пак казвам - ПОНЕ ДОТУК. може някъде другаде да минават границата, но за мен изброеното е само здрав разум.

Комитата каза...

Не, не смятам че бъркам. Религиозните организации трябва да са с максимална свобода на действие, защото са пряко свързани с конституционното право да изповядваш която религия желаеш. Религиите имат правила, които включват създаването и поддържането на храмове. Ако се даде право на отделни хора да изповядват дадена религия, но без да имат право да строят храмове и без да могат да наричат общността си както желаят, това струва точно толкова, колкото демокрацията и изборите по тоталитарно време. Те формално съществуваха и толкова.

А за храмовете — опитай се да се сетиш в селата и в градовете в България колко училища има на ПОВЕЧЕ ОТ 200 м от църкви и джамии. Вероятно не повече от няколко процента от общия брой. Значи ще трябва да се регламентира "заварено положение" да се налага насила православието като "традиционна религия" и всички други красоти. Накратко, чака ни нов възродителен процес, този път религиозен. И с това няма проблем, така ли?

ikew каза...

Не знам как е в момента, но ако има солидни данъчни облекчения за "религиозни" организации (по света, един вид, има), 5000 ми се струва дори прекалено малко.
Също, би ми било интересно да науча малко статистики за сектите, но по-опасните така или иначе вероятно имат над пет хиляди овце.

Аз лично съм ЗА премахването на всякакви права и облекчения, на които се радват само религиите (но не и фирмите) - И премахването на всички ограничения за регистрирането на нови религиозни организации. Да ги оставим да еволюират малко :)

Комитата каза...

Не ми е познато да има данъчни облекчения за религиите.

ikew каза...

Има. Не говоря за вярващите, а за самите организации. Например, от даренията не плащат данъци. В закона от 2002 са предвидени както данъчни облекчения, така и предоставяне на места за извършване на богослужения от страна на местните общности и власти. Т.е. ако си регистрираш фирмата като религия, можеш да изискваш от държавата да ти даде земя за офиса. :)

За ТОВА се налагат ограничения, основно.

Комитата каза...

сегашният закон не върши ли работа? защо трябва да се засилва репресията?

ikew каза...

Може би предприемчиви бизнесмени са се възползваи от дупки в него, не знам. Обикновено за това се сменят законите, защото са се оказали по-малко хитри от онези, които искат да ги заобиколят.

Хубаво е да уточня - не подкрепям атака и като цяло не съм привърженик на репресиите - но просто по някога дадена вратичка трябва да се затвори, защото по начало не е трябвало да я има.

Не мисля, че става въпрос _точно_ за репресия - доколкото си спомням по мое време беше забранено да се отварят интернет кафета около училищата, защото учениците бягат от часовете да циклят куейк 2. Не помогна много, но мога да видя от къде дойде това решение. Основно от безизходица, инерция и неспособност да се проведе ИСТИНСКА реформа.

Павел Борисов Николов каза...

Ами да, ще направят нов закон, ще откажат регистрация например на "Свидетели на Йехова", те ще ни осъдят в Страсбург, както вече го направиха един път, и ще плащаме грешни пари заради разни тревясали и плесенясали мозъци.

dimka каза...

Колега Павел Николов,
не са само едно и две вероизповеданията, които ще съдят бг-то, ако се приеме нов рекетьорски закон за пререгистрация на вероизповеданията.
Вчерашният разговор между г-жа Цвета и Иван Бедров съдържаше шедьоври на култови реплики.
Например, той като я попита колко от сега регистрираните 101 вероизповедания трябва да останат, тя отсече:
"Не повече от три".
Така че, ако това, което те са замислили, стане, бг-то го чакат
101-3=98 дела в Страсбург.
Ха сега, да ви е честито на всички съсипването на ендесевето, демонизирането на най-високовалифицираните наши колеги-юристи и законите, създадени от тях.
Да ви е честита атако-гербаджийската простащина с урфашисткия й профил.
Вие нали си признахте на блога си, че сте гласувал за тях?
Ха сега, радвайте им се и злорадствайте, че сте се разправили с царските юристи и царските богослови.

Павел Борисов Николов каза...

Колежке Димке, благодаря за това, че виждате в мене човек съсипал "ендесевето", което би ме радвало, ако е вярно, но не е, защото "ендесевето" се съсипа само, а най-голяма заслуга за това има "лъжлив дедо"; и една гореща препоръка - ако четете блога ми, четете го внимателно и последователно, за да не пишете глупости, че съм гласувал за "атако-гербаджийската простащина с урфашисткия й профил".
Впрочем, да се излиза от темата на публикацията, за да се обсъждат странични въпроси (кой за какво е гласувал, какво си е признавал и как се радва и злорадства) не е признак на добър вкус. За лични въпроси имам и-мейл на блога си.

Emil A. Georgiev каза...

Г-жа Цвета е наистина много зле. Кой ли я е избирал такава...

dimka каза...

Колега Николов,
Вашият блог бива цитиран достатъчно често от Иван Бедров в "Булевард България".
Иначе, честно казано, ми е неприятно да го чета, но след като някакъв блог се цитира често - значи на него се пишат значими за обществото неща (според цитиращите и подбиращите цитатите).
Разбира се, "значими за обществото", не е същото като "полезни за обществото".
Първо, в ефира на ретивито веднъж беше цитирано Ваше фамилиарно обръщение към ББ, че сте изпили не знам колко си литра ракия с приятели да ги убедите да гласуват за него и т.н.
ТОВА НАИСТИНА БЕШЕ НАПИСАНО НА ВАШИЯ БЛОГ и цитирано от И.Б.
***
После, второ, миналата седмица пак беше цитиран цитат от Вашия блог, който е точно по темата на разговора тук и сега:
по темата за вероизповеданията и православието.
Не знам защо Иван Бедров, който е чудесен журналист, реши да тиражира точно този цитат с Вашите гнусни лъжи.
Вие очевидно никога не ходите на църква.
Ако отидете поне веднъж рано в неделя и останете както на първата сутрешна служба, а после на литургията, ще чуете какво и кога се казва на нов български език и какво - на църковнославянски и защо Символът на вярата и молитвата "Отче наш", например, веднъж се казват по един, а друг път - по друг начин.
Освен това, лъжите от Вашия пост с ругатни по адрес на нашата Църква все някога трябва да бъдат опровергани.
Преди да хулите православието, миряните и клира, защо не написахте, например, че вече от 8 години има нов превод на Новия завет, по който се четат откъсите от Евангелието в църквите?
Защото не го знаете.
Защото не ходите на църква никога и не принадлежите на нашата общност.
Остава въпросът, обаче: защо точно лъжец като Вас, който премълчава факта за съществуването на нов превод на Новия завет от 2001 г. на най-най-най-новобългарски език, когато обижда и клевети нашите богослужения на блога си, после бива цитиран от ретивито?
***
А после се чудете защото фашизмът настъпва...
След като всички медии се преструваха, че не забелязват промените към добро както в Църквата, така и в законодателството за вероизповеданията, сега да посрещнат с привествия фашизма.

dimka каза...

И още нещо по темата за вероизповеданията и намеренията на БДШНИМ и "Атака" да задължат чрез нов закон всички да се пререгистрират.
***
Уважаеми колеги-блогъри и читатели на блогове,
Миналата година нашата Църква проведе църковно-народен събор на две сесии, през май и през октомври в Рилския манастир.
Там се прие нов Устав на БПЦ.
Освен това, веднъж на две седмици излиза "Църковен вестник" - официален орган на Светия Синод на БПЦ.
Освен това, има достатъчно добре списвани православни портали като "Двери на православието" и "Православие.бг", в които всеки ден има по няколко нови публикации.
Никога никой нито веднъж през последните години не е продумал дума и не е написал нито едно изречение за необходимостта от нов закон за вероизповеданията и за пререгистрация според такива фашистки изисквания.
Защото това, което г-жа Цвета и БДШНИМ предлагат, си е чист фашизъм.
Техните фашистки идеи нямат нищо общо с православието и неговите хартиени и онлайн издания.
Всеки може да провери това.
Напротив, миналата година на две сесии - пролетна и есенна, най-после се проведе църковно-народният събор в Рилския манастир и бе приет новият Устав, защото всички вече сметнаха (уви, погрешно), че всички брожения и сътресения около регистрациите по закона от 2002 г. най-после са приключили.
БДШНИМ и г-жа Цвета не говорят от името на Църквата и православните християни у нас, а от фашистките си позиции.

Павел Борисов Николов каза...

Колежке, Димке! Един колега казваше (на диалект): "Тапото си е тапо". Та явно и Вие. Не само не четете, но явно и не слушате както трябва. И си фантазирате яко. Много яко. Хайде, сбогом, безсмислено е да Ви обръщам повече внимание.
Комита, извинявай за отклоненията от темата, това е за последно.

Стойчо каза...

Скъпи учители, винаги е полезно за нас учениците да научим как да се псуваме, говорейки си на Вие – само да знаете, че аудиторията се кефи.;-)

Павел Борисов Николов каза...

Ами така си е; по принцип не се ловя на провокации, но и аз понякога затъвам в греховност човешка. А Вие-то от моя страна е ирония, нищо повече.

Асен Генов каза...

Комита, надявам се, няма да "спреш" коментара ми. Това, което чувам е идиотщина! Тази лелка бръщолеви на моменти абсолютно неверни неща. Тези дни, ако имам нерви, ще коментирам основните моменти от казаното от Цвета Георгиева, но, вярвай ми, един от нас е идиот, най-вероятно и не съм аз...

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)