вторник, септември 22, 2009

Строители на съвременна България

Строго погледнато това, че днес е Ден на независимостта няма връзка с мисълта, която ми мина днес, докато се помотавах из центъра. Т.е.фактът, че е почивен ден в средата на седмицата (т.е.извън обичайните ми планове) само беше възможност да се разходя из града – всъщност в последните години рядко имам работа в града, по простата причина, че не живея в центъра, а и двата ми основни клиента са в двата диаметрални края на София.
Та по този повод се радвам на всяка възможност да мина по Раковска, Графа, Славейков, че и по Витошка да тегля един тегел.
И разхождам си от Славейков към Попа (търсех си книжка за четене – близо до пресечката със Шишман има хубава книжарница и с руски книги). И там някъде по Графа виждам долната снимка на голям постер с подобен текст:


Улица "Самоковска" (днес "Граф Игнатиев") в 1887 г. На заден план се вижда Черната джамия (Коджа-дервиш Мехмед паша),
преустроена в църквата "Св. Седмочисленици" в началото на 20 век.

И снимката и текстът взех от сайта http://www.stara-sofia.com, надявам се, да нямат нищо против

Та горната снимка всъщност предсатвлява поглед по Графа, гледан от Попа в посока Славейков – струва ми се, офицерът и войникът на снимката са застанали точно на пресечката с Шишман. Виждате и няколкото шопи на заден план, точно където в момента се намира пазарчето на Граф Игнатиев, а джамията отзад е днешната църква Св.Седмочисленици.

А виждате ли КАЛТА?

А сега сещате ли се, че това, което е снимано днес е един от НАЙ–СКЪПИТЕ тротоари в цяла България, нали се сещате каква е цената на имотите покрай този тротоар в момента? А сега отново погледнете калта :-)

Пък аз си помислих следното: вижте офицера, вижте войника, погледнете шопите. Те са успели да направят цяла държава от нищото, защо и ние да не се справим?

(и никой не казва, че хората на снимката са герои или че са идеални – нито те, нито ние сме такива)


25 коментара:

legrandelf каза...

Редуцираме ли алчността - успехите (за т.нар. общо благо, вън от клишето) се инкрементират! :)

С две думи - можем... и много приятна разходка си си направил. Все такива мисли да ти идват ;)

Хората понякога имат нужда от... мислозаписвачка. Щото при подобни разходки се раждат интересни идеи :)

Николай каза...

Аз като един (на моменти прекалено голям) оптимист ще кажа - не само можем, но и ще го направим.

hinkoff каза...

Хубава кал.
А като повдигаш темата, замисляш ли се защо София, а не Търново. Пловдив не може, по договорни споразумения.
Това е една огромна грешка на търновската конституция, чиито гласуване всъщност трябва да е национален празник на България 10 април 1878, а не 3 март, рождения ден на онзи цар

Стойчо каза...

Хинков, не сменяй темата – Търново губи с един или два гласа при гласуването. Решаващият глас е на панагюреца Марин Дринов.

Но не сменяйте темата, моля.

hinkoff каза...

Стойчо, ще я сменя темата.
Понеже твоя блог е четен от много хора, та да си кажа мнението.
Както трябва да се смени датата на националния празник 3 март
Тогава не се създава Българска държава, ако погледнем юредически само, това е привременно военно спорзумение.
България се създава, конституционно, на онази дата 10 април.
А М.Дринов и княз Дондуков, кой ги знае колко са пили вечерта

Стойчо каза...

Добре де, знам, че цяла България я боли, че столицата е в София – време е вече да свикнат всички с това. Но не това е темата на постинга, така както и дали Трети март трябва да е национален празник (съгласен съм, че в Трети март има нещо смущаващо и неподходящо), но както казах – не това е темата на постинга.

Bruce Wayne каза...

търново е тясно и баиресто, не става за столица

Търновец каза...

Стойчо, една забележка само - не са шопите от снимката тея дето са оправили калните сокаци и са направили държавата от нищото. Това са такива като оня панагюрец с рещаващия глас ... и мнозината като него дошли в калното софийско равно поле при местните тикви от Елена, Трявна, Габрово, Търново, Котел, Копривщица, Сопот и т.н. ;)

georgivar каза...

снимката е някъде на попа правена или дори още по-надолу към канала. Църквата е доста делеч назад във фона.

Съвременниците на строителите на съвременна българия най-вероятно са още по-далеч назад във фона. Имам предвид, че са се пренесли доста по- на запад. Българския емигрант е новият български селянин - трудолюбив, жилав, истински.

Стойчо каза...

@Търновец, както панагюреца, така и шопа – не се поддавай и ти на провокации :-) Много добре си разбрал какво имам пред вид.

Хесапов каза...

София е столица, защото тогава се е намирала в центъра на страната. Мисля даже, че известно време е наричана и Средец, но не съм много сигурен...
Колкото до риторичния въпрос на Комитата - естествено че можем. Ние в момента правим нашата нова страна, само че от твърде много песимизъм, комплексираност и болезнен индивидуализъм не можем да забележим хубавото, което се случва макар и не толкова бързо, както ни се иска.

Стойчо каза...

@Хесапов, и аз съм по-скоро оптимистично настроен. Но май наистина се искат кръв, пот и сълзи...

Стойчо каза...

Само за протокола – в момента, когато София е обявена за столица, градът се е намирал в долния ляв ъгъл на границите на Князжество България – нещо подобно на Сандански в днешно време.
Иначе наистина от Охрид до София е почти колкото от Варна до София.

Но както казахме - това е встрани от темата

Търновец каза...

Много кръв, пот и сълзи ще трябват ...

@georgivar Те и преди най-трудолюбивите, жилавите и истинските са били емигранти - градинари и гурбетчии... само дето сега селата са в кома, пък без тях за къде сме ?

Хесапов каза...

@Стойчо, чел съм че съображението на Великото НС е било еднаквата отдалеченост на София от Варна и Драч. Даже съм виждал факсимиле на общинския печат с надпис "Средецъ".
Това за средното положение на столицата наистина е друга тема и не е чак толкова важна вече.

Стойчо каза...

Точно това е бил един от основните доводи :-) (не само, но един от основните)
Това за печата („Средецъ“) е интересно, защото градът се казва София някъде от края на Втората българска държава и началото на османското владичество – може да е било някаква дан на историчността, но наистина няма идея защо са го написали така.

Кръв, пот и сълзи му е майката, но мисля, че не е невъзможно :-)

Анонимен каза...

Как така от нищото е правена България, в частност София? А къде остават Аспарух, княз Борис, цар Симеон.... Страшно е, ако забравим историческата си памет! Израсла съм в калният добруджански край ми се ще да отхвърля мисълта ти "от нищо правена!" За нас, добруджанци и след 1000 г калта ще си остане символ на живот, а не "нищо"! По-скоро бих наблегнала на онова, което почна Елфа - да загърбим злобата и омразата помежду си. Парите са необходимо условие за съществуването ни, но те няма да ни дадът топлотата на човешките отношения. Albena

Belomore каза...

Хесапов е прав - основният довод за избора на София е положението й спрямо етническите територии на българския народ към онзи момент, а не спрямо територията на Княжеството, както и (вероятно) стратегическата й защитеност откъм релеф - Търново е било супер уязвимо откъм Дунавската равнина, а Пловдив (например - той въобще не е бил в Княжеството) е уязвим откъм Тракийската низина.

София е била сравнително защитена откъм посока Турция (главната заплаха по онова време) заради планините, а откъм Сърбия не се е очаквала заплаха - показателно е, че при Сръбско-българската война релефът сам по себе си е сериозна пречка сръбската армия да преодолее иначе съвсем малкото разстояние от границата до София.

Основното обаче все пак е било близостта до Източна Румелия и Македония.
По памет мисля, че имаше доста подробна информация в едноименната книга на С. Радев.

А иначе калта си е била кал и нищото си е било нищо. Няма каквото и да било лошо или обидно в това. И Атина при възстановяването на гръцкото кралство е била кална дупка с Акропол отгоре, но това не е било повод за отрицания или подозрения, че някой отрича славното й минало.

Стойчо каза...

Беломоре rullz

Анонимен каза...

Започва ново летоброене, понеже няма кого да критикуваме. Най-неподходящо място за Столица е София и като климат и като разположение. От шопския манталитет и диалект никога няма да се отървем. Имали сме и други градове, на които е прилягало да бъдат Столици.

Хесапов каза...

@Анонимен(последен), София има добро място и добър климат, когато природата не се шегува. Пролетите и есените в София са изключително впечатляващи.
Колкото до шопите, чел съм че през 13 век цар Иван Асен ІІ е заселил някакво победено племе в софийско, защото населението било измряло след някаква болест. Май племето се казваше печенеги - родствено с българите от VІІІ век. Печенеги това е някаква родствена дума на баджанаци - родствен народ. Родствен, родствен, но виждаме колко диви и проклети са. Не случайно в софийско няма турски колонисти. Представете си какво са шопите :)!

Анонимен каза...

Интересно колко малко хора си дават сметка, че всъщност живеещите днес в София в огромната си част нямат нищо общо с шопите (поне като предци). То не са македонци, българи от беломорска Тракия, разни преселници, функционери на БКП (но и отпреди това), кво ли не. Реално шопски си остава примерно град Елин Пелин. Даже г-н Комитата имам силното чувство, че не е шоп : )))

А колкото до това, каква мръсна и кална дупка е била София преди 100 години... ми тя и сега е такава. Единствената разлика е, че сега центърът се държи от разни (знайни и незнайни) мутри и мутреси, партийни величия, баби-реститутки, а тогава са си били местни хора (шопи), които отдава вече са пропъдени или асимилирани.

Относно оптимизма: краткосрочно - в близките 15-20 години съм твърдо песимист. Като одъртеем след 20 години, най-вероятно ще са по-добре нещата. Което всъщност не е много оптимистично... по-скоро реалистично :)

Belomore каза...

Искате ли да ви разкрия една голяма тайна? :)))
Текстът, който коментираме, е написан от Стойчо, не от Комитата (оставам с впечатлението, че някои не са го разбрали).

Стойчо, помислете верно за някакво визуално увеличение на бележката за авторството под мат'рялите ви, защото наистина е лесно човек да се обърка кой точно е писал (аз също съм се бъркал неведнъж в началото).

Търновец каза...

Цък :)))

Стойчо каза...

нека четат :-)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)