вторник, август 25, 2009

Камерите, очите и съвестта

BBC публикува новина, която получих от няколко места, че една на 1000 инсталирани камери в Лондон помага за предотвратяване на престъпления:

Only one crime was solved by each 1,000 CCTV cameras in London last year, a report into the city's surveillance network has claimed. (тук)

От друга страна,

Камерите на КАТ хващат в нарушение по 1500 шофьори (на ден) в столицата... В момента в София са поставени над 200 камери. (тук)
Какво значи това, че престъпността и безхаберието властват в България а в многонационален Лондон престъпността е на умирачка. Едва ли. Разбира се, има разлика между спазването на правилата за улично движение и криминалната престъпност, но като помислим откъм уважението към закона, едва ли е чак толкова голяма.

За да помагат камерите за разкриване на престъпления и обикновени пътни нарушения, първо трябва да има кой да гледа записите, след това трябва да се вземе решение без да се дискриминира по някакъв признак (например колите с еднакви цифри по номерата, и с регистрации от други градове да се третират различно от масовия тип автомобили), т.е. е и въпрос на съвест и трудова етика. А така става вече твърде високотехнологична веригата, в която камерите са най-малкия проблем.

Очаквам новини от МВР, които да ме успокоят, че не е точно така, както си мисля.

11 коментара:

ekaterina vitkova каза...

Трябва също така да не съществува възможност да си купиш снимката за спомен...

komitata каза...

Сега може ли? Не знаех

Димитър каза...

Ще ти дам пример как е в Лондон - преди 10 дена бях на концерт на U2, посетен от 88 000 човека. Повечето бяха дошли с метрото. При пристигане на станцията на метрото имаше не повече от 20 полицаи, след това на стадиона нямаше изобщо - само стюарди и частни гардове. След това на тръгване имаше също не повече от 30-40 полицаи (10-тина конни), които направляваха потока от хора към метрото (500 метра) и постоянно даваха по мегафони информация как да се придвижваме. Не видях нито един човек да се блъска и да напъва да мине по-напред. Явно трябва да се смени съзнанието както на гражданите, така и на българската полиция.

Belomore каза...

Аз пък ще дам пример как е в София - мой познат от града Х на повече от 200 км от София получава покана да се яви в КАТ Дървеница да му връчат акт заради нарушение по чл. еди-кой-си от ЗДвП. Ако не се яви - санкция по чл. еди-кой-си от Закона за МВР.
Толкоз, нищо повече.
Питам в Дървеница за какво става дума - явно става дума за снимано нарушение. Какво точно - никой не казва. Снимка - никой не дава. Всичко е лично, тъй като и отговорността е лична

Т.е., за да разбере за какво иде реч, човекът трябва да измаа близо 500 км в рамките на един ден и то точно денят, който са му посочили, дори няма "явете се до дата..." или подобно, с опция за гъвкавост.

За сравнение - "провинциалните" катаджии, когато те снимат, пращат на местния ти КАТ по местоживеене цялата преписка със снимката, така че всичко става на местно равнище и не се бъхташ до там, където са те снимали преди Х седмици.

В София обаче не правят така. Защо ли - надали за да пестят пощенски разходи.
Просто на никой не му пука за хората и времето им, бидейки нарушители или не.

Славчо каза...

а ти какво искаш драги ? да му дойдат накрака у тях и дму се помолят видиш ли защото имал неблагоразумието да се прави на джигит.хдом марш в районното другия път да не минава на червено!
иначе не се безпокой и да не дойде ще му го "пришият къмдосието на колата " и като иде заданъци ще си го плати.големи сте мрънкачи бе ей.

Стойчо каза...

какви камери, какви процедури – отдавна предложих избиване на зъбите на място

fen каза...

Те СЕМ дето имат отдел за наблюдение на телевизиите не си вършат работата, ние очакваме от КАТ и Полицията повече. "Горките" не могат да се справят с очевидните и документирани нарушения, камо ли да седнат и да нищят връзки с престъпления. Интересен ще да е отговара на МВР, предполагам изпълнен със суха статистика. Само да вметна, че за миналата година по официален отчет на Софийска районна прокуратура разкриваемостта при противозаконното отнемане на МПС е колосалните 3.26%. Има ли смисъл да коментираме повече.

Belomore каза...

Драги,

Искам да правят както другите РПУ-та - да пратят снимката с поканата да се яви за връчване на акта. Щом другите могат, значи и в Дървеница могат, ама явно не искат. Не защото има някаква причина, а просто защото не им пука.

Искам също в такъв случай документите да се връчват в КАТ по местоживеене, а не човек да трябва да бие 500 км път за единия подпис, който може да положи и пред местен катаджия. Стига му, че обажлването после (ако смята, че не е крив) е пред съда по мястото на нарушението. Не виждам какво пречи на куките да действат като единна администрация, а не всеки за себе си.

Ако предното е толкова сложно, искам поне да не се определя конкретен ден (в случая беше "явете се на ..."), а срок, в рамките на който човек, щото и нарушителят е човек, та да прецени кога и как ще му е най-удобно да дойде от 200 и кусур километра.

Тези три простички конкретни неща искам.
Толкова ли много или неоправдано ти се вижда, драги?

Atanas Boev каза...

"За да помагат камерите за разкриване на престъпления и обикновени пътни нарушения, първо трябва да има кой да гледа записите, след това без да се дискриминира по някакъв признак (например колите с еднакви цифри по номерата, и с регистрации от други градове да се третират различно от масовия тип автомобили), т.е. е и въпрос на съвест и трудова етика."

Както казва Word, "Fragment, consider revising" :)

Славчо каза...

не ,не е много ,но за сметка на това е нагличко. нарушаваш закона и после искаш да ти създават удобства за да си получиш наказанието.един вид съгласен си с него, но само ако ти създадат комфорта за да те накажат,което предпоставя да не ти пука за това което си направил
ако питаш мен катаджийте трябва да ходят с касови апарати червен сигнал бам-бележка,паркиране щрак в компютъра пък ти ако искаш плащай после.като не искаш ,наместо дядо мраз -данъчни ама ще се оправят нещата лека полека.

Belomore каза...

Продължаваме да говорим за различни неща, на различни езици.

Нищо нагло няма.
На етапа, за който говоря, още въобще няма наказание, то тепърва ще се налага, а дали има нарушение е в процес на установяване, дори акт не е съставен.
Пак питам - защо КАТ Габрово (например) може да праща снимката, а КАТ София не може? В различни държави ли функционират?

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)