неделя, август 16, 2009

Руските проекти в България, кратък анализ

В последното си седмично предаване "Код доступа" по радио "Эхо Москвы", известната либерална журналистка Юлия Латинина прави кратък обзор на българо-руските взаимоотношения и по-специално на големите енергийни проекти (любими на президента Първанов).

Кажете ми кога за последно сте виждали обсъждане на отношенията ни с България? А в България ситуацията не е много добра. Тъй като България има ново правителство. На българите им омръзна крадливостта на социалистите, защото те отстраниха бившия премиер. Тогава дойде нов премиер. И първото нещо, което направи ново правителство, е преразглеждане на предишните корупционни, както се смята, сделки. И първото, което се преразглежда, са включително сделките с Русия.

Там, например, ще се строи атомната електроцентрала, първоначално поискаха за построяването и три милиарда долара, сега искаме десет, дори и за тази искаме гаранциите на българското правителство. Т.е. историята е същата като тази на самолетоносача "Адмирал Горшков", за завода в Северодвинск, който обеща да рециклира кораба за еднократна сума пари, и индийците имат подписан договор с нас, а след това на следващия ден от Северодвинск заявиха: «Искаме три пъти повече". Ако щеш стой, ако щеш падай. Същото е и с ядрената електроцентрала в България. Този проект е под голям въпрос.

Проектът тръбопровод «Бургас - Александруполис» също е голям проблем. Тъй като това е проект, който е свързан с това, че руският петрол е много по-евтино да се разтоварва в Бургас, а след това да се транспортира по тръбата до Александруполис, защото има дълги опашки с чакащи за преминаване през проливите, един танкер може да чака седмици наред. Този проект е изгоден за Русия, но не е изгоден за България. Тъй като България, ако не греша, за експлоатацията на петролопровода ще получава около 30 милиона евро на година. И ако, да не даде Господ, да се случи нещо с този нефтен терминал - и това е в центъра на курортен район - курортният район ще се покрие с нефт. А все пак, от курортите си България получава милиарди евро на година, те са основния и източник на доходи. И, както знаете, ако нещо може да бъде залято с нефт, то винаги се залива, особено ако това е нефтопровод и нефтен терминал.

Третият проблем - това е същият този «Южен поток», който България трябваше да изгради, включително и със свои пари. И какво става сега с «Южния поток», след като лишихме от газ в България през миналата година по време на газовата война... Всъщност, това е също една от причините за загубата на предишното правителство. Затова, всички българи вдигнаха ръце: как така, ние имаме приятелски настроено към Русия правителство, а те го изоставиха и го оставиха без газ. Така че никой не обсъжда отношенията ни с такава ключова в този случай европейска държава като България.
Пасажът започва в 40 мин 32 сек

15 коментара:

Стойчо каза...

Господ да я пази тази жена!

Анонимен каза...

Комита, знаеш че първата страна в чужбина, като взе властта Вацлав Хавел, посети Русия. Той осигури енергийните доставки за една нова модерна икономика. Доколкото знам чехите не страдат от енергийна зависимост. Единствената партия в Гърция, която не иска Бургас- Александронуполис е Гръцката комунистическа партия, нямам думи. А Южният поток ще стане, ако не през нас, то през Румъния или Турция- Гърция. Вече за това има предложения. Антируските настроения трябва да са с други измерения.

Анонимен каза...

Когато руснаците предлагаха да повишат налягането в газовите тръби, минаващи през България и увеличат подаването за Турция, ние не се съгласихме. Беше построен "Синият поток" през Черно море и до сега не усвоени ползи от нас за над 1 милиард долара, които се трупат. Американците ни похвалиха.

komitata каза...

Нерде Ямбол, нерде Стамбул.
Нерде Латинина, нерде Хавел.

komitata каза...

А да, анонимно потвърждение от Анонимните другари - Латинина води антируска кампания, нали така? Плащат и процент от американския военен бюджет?

Анонимен каза...

Може би плащат, а как иначе ? Жалко, че на тебе нищо не плащат. Защо мислиш, че за това не се плаща, преназначено за такива като тебе? Аз написах истини, не е ли това вярно? Всички, които реално оценяват нещата и пишат в интерес на България са другари, носители на комунистическа зараза. Мерси! Истеричната русофобия няма да нипомагне

Стойчо каза...

Явно плащат :-)

Стойчо каза...

Латинина, Бог да те пази, момиче! Даже в нашия сайт анонимните те мразят

Стойчо каза...

Всъщност първото, което Хавел направи беше да сключи договор с Норвегия за газта (на много високи за тогава цени), ама кой да помни... И после вече преговорите с Русия могат да започнат на малко по-равноправни нива. Словакия не го направи тогава (началото на 90те беше) и тази зима и те духаха супата като нас.
Та Латинина води анти-руска кампания – вярно е, само не мога да разбера защо под антируска винаги се има пред вид тази, която е насочена срещу самодържавието и путкинизма?

Стойчо каза...

Извинете, путинизма :-)

Пък и е нормално гърците да са ЗА – при тях това е забравен от Бога регион, който от гръцко-туристическа гледна точка не е толкова ценен. Докато около Бургаския залив се намират всички плажове от Слънчев бряг до Созопол – разливът на нефт ще има досег до всичките тях.

Е, путинските 30 мил/годишно са повече от българските няколко милиарда от туризъм. Браво! Страшно изгодно!

Преслав Недев каза...

Комита, ще се радвам ако коментираш това мнение от вестник, който едва ли ти минава през ума да погледнеш ;-)

http://duma.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0002&n=2134&g=

komitata каза...

Преслав Недев, какво да го коментирам, това е мнение, а не факти.

Хесапов каза...

Не им ща ни меда, ни жилото!

Преслав Недев каза...

ОК ;-))))) Това е по-готино ;-))

http://www.econ.bg/interviews/article165684/proektut_aec_belene_ima_ikonomicheska_ocenka

Анонимен каза...

Не знам дали някой от коментиращите тук е виждал нефтен разлив (макар и на снимка). Гледката е потресаваща!!

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)