сряда, август 12, 2009

За повече права на полицаите!

Тия дни благоевградската общественост беше възмутена от присъдите над полицаите, утрепали с кубинки лежащ на земята и вързан с белезници престъпник. Министърът на вътрешните работи заяви, че полицаите не са убийци – изобщо не само обществеността, но и държавната власт застана зад петимата юнаци, раздали справедливост над вързан човек.

Законът, разбира се, казва друго и полицаите бяха осъдени на затвор.

Тук очевидно имаме противоречие между съществуващия закон, от една страна, и обществото и правителството, от друга. От последните двама правителството има правомощията да промени закона, а обществеността има право да го обсъди – така че претрепването на вързан престъпник да не бъде повече в противоречие на закона.

Моя милост, като една малко част от обществото, искам да предложа на Министерски съвет няколко промени в законите. Т.к. за щастие нямам досег с наркотрафиканти и убийци (както май е в случая с Чората) то аз няма да прелагам подходящите наказания за този вид престъпления – пък и вече имаме консенсус, че такива като него ще бъдат трепани с кубинки, както лежат на земята с белезници.

Та както казах, нямам досег с пазителите на закона по тези параграфи (наркотрафик и бандитизъм), но пък всеки от нас (и моя милост включително) редовно нарушаваме правилника за движение по пътищата. По този повод искам да предложа на Министерски съвет и лично на Цветан Цветанов в качеството му на министър на вътрешните работи следната промяна в наказанията при нарушаване на правилника за движение по пътищата:

  1. Неправилна употреба на мигач – 1 шамар 
  2. Превишение на скоростта до 10км/ч – 1 шамар 
  3. до 20 км/ч – 3 шамара 
  4. до 50 км/ч – 4 шамара и едно кроше, без избиване на зъби 
  5. над 50 км/ч – избиване на зъби с поне две крошета 
  6. Управление на автомобил без предпазен колан – едно кроше в зъбите и ритник в слабините.
  7. Минаване на червен сигнал на светофара – избиване на зъбите, придружени с онождане, ако нарушителят е хетеросексуален мъж или хомосексуална жена (ако нарушителят е хомосексуален мъж или хетеросексулано жена – не знам какво точно, нека някой от вас предложи адекватно наказание). За целта в личните карти ще се указват сексуалните предпочитания на гражданите.

Мисля, че така предложените наказания като страничен ефект ще стопират корупцията в МВР. Имам и още идеи, но, разбира се, не искам да натрапвам мнението си и оставям въпроса за наказанията отворен за вашите идеи.

(пък ако знаете какви идеи за наказания имам за тези, които ползват интернет за сваляне на mp3-ки... ;-)

И все пак нещо по същество: Когато 5 (ПЕТ!!!) човека убиват с ритници вързан с белезници – това НЕ СА ПОЛИЦАИ, това са петима страхливци. Съгласен съм с министър Цветанов – полицаите не са убийци, те са обикновени п..ки непоръбени. Интересно, ако бяха само трима как щяха да се справят с вързан човек? И още нещо: първият министър, защитил петимата днешни герои се казва Румен Петков. Цветан Цветанов върви уверено по неговия път, което значи, че ще свърши като него, с тази разлика, че за Р5 мога да си спомня, че е от Плевен, пък за ЦЦ едва ли ще спомняме от къде е.

И като за последно: тъй като е ясно, че с Комитата двамата ще ядем бой някъде, то да отбележа, че тази статия не е писана от него, а от мен – Стойчо :-)

53 коментара:

Анонимен каза...

Педалите - затвор без присъда, ако полицай не ще да оножда, все ще се намери някой загорял циганин зад решетките.

Пейо каза...

Нещо против паразителите на закона?

Стойчо каза...

@Пейо, аз само ги подкрепям :-)

dzver каза...

Новина от днес - полицай отказал 5 поредни рушвета.

Коментар към новината - ако имаше още един такъв, щяха да са двама :-)

Ваня Панайотова каза...

Ако някой от тях се интересува, пишете и мен в черния списък на бъдещи, умилително обществено подкрепени кубинко-шамари, щото бих написала същото като Стойчо

Ana каза...

Нямам думи!

Anton каза...

Не мога да повярвам, че някой, който е с всичкия си, ще застане на страната на полицаите o_0 , а факт, че такива хора се появиха колкото си щеш и то барабар с министъра.

Лошото е, че това с Чората (или какъвто е там) не е изолиран слчай и това всички го знаем. Не става въпрос за убийството, а за това, че ченгетата редовно си превишават правата и решават, че ще са съдници (разбирай - пердашат на общо основание). Докога ми е интересно всички ще си траят по темата ... а да, докато още някой не намери смъртта си от тези "неубийци" в униформи.

Belomore каза...

Не зная какво точно е сторил Миков в "Системата", но сичкото кука очакваше Цветанов като месия. Осъзнавайки това, той с кеф стъпи сам в капана на казуса "Чората" като избра най-лесното - да подкрепи възможно най-популистки "подчинените" си по всички правила на мутренско-махленската етика.

Иначе случката е пределно ясна. Единствената въпросителна за мен лично е точният размер на присъдите, които поне на мен ми се виждат ненужно големи - възпитателният и предотвратяващ ефект (т.нар. превенция) би се постигнал и при осъдителна присъда от 8 г. (никак не са малко).

Да припомним обаче и друго - някой сеща ли се как приключиха случките с Методи Маринов (ако не се лъжа), който почина в РПУ след януарските гюрултии и онзи, когото удушиха с качулката в патрулката?
Най-вероятно няма и да чуем, също както и за Чората, ако чича му не беше виден потурнак от ДПСто.

Спас Колев каза...

Човекът (по въпроса с произхода - май има някакъв корен в Шума, Годечко) няма нужда да му даваш акъл. Вече сменя стоп патроните с бойни - тук долу.

Ana каза...

Не мога да повярвам, че можеш да напишеш толкова тъпа статия, Стойчо. Не мога да повярвам, че при тази анархия в държавата сте седнали да морализаторствате за смърта на един убиец? Не мога да повярвам, а и не е необходимо като имам представа какви са ви професиите, защо стигате до такива заключения. Как си представяте в Англия среща с полицай, а в Италия? Не можеш да ги доближиш, а камо ли да ги удариш...Малко крими хроника - Пишман-шофьорка ударила шамар на полицай... Криминално проявен се издирва, същият е въоръжен... Обрани къщи по селата... Изнасилено и изоставено момиче... нямат край.
Мамино синче с джип, профучава по улицата и сгазва дете, но е оневинено поради "финикийски доказателства". Докога ще се правим на фалшиви демократи и ще защитаваме безредието и анархията?

Зелен Бетон каза...

Нещата би следвало да се формулират другояче:

Ако тия петимата останат с максимални възможни присъди като назидание за колегите си, това няма да реши проблема с полицейското насилие, напротив. То може да придобие по-неявни форми, но в никакъв случай няма да спре. Не бива петимата да се превръщат в символи на борбата за правата на полицая.

Лично аз предпочитам да им намалят присъдите значително - но СЪЩЕВРЕМЕННО в кратки срокове да се видят ЕФЕКТИВНИ присъди по още барем десетина подобни случая (от многото, които със сигурност в момента "отлежават" по съдебните инстанции). За да стане ясно, че няма лов на вещици и обществото подкрепя полицията, но и че при неоснователно превишаване на права няма да има компромиси.

Само така ще има полза за всички. Включително за авторитета на полицията.

"Полицай" трябва да престане да означава "мутра на държавна служба". Като част от процеса на де-мутризация на България. Това е.

Марин каза...

@Ana:
Полицаите (по закон) нямат право да преценяват кой е виновен и кой не. А като знаем какво е образованието и подготовката на част от тях, със сигурност не могат да преценяват. Вързан човек(виновен или не) няма как да им окаже съпротива при задържане.

Стойчо каза...

Благодаря на Ана за искрената оценка.

Да зададем тогава въпроса така: Най-големият порок в държавата в момента е корупцията. Какво наказание заслужават корумпираните държавни служители и в частност корумпираните полицаи?

Понеже полицаите са близки до сърцето на ЦЦ предлагам това да бъде публично обезкосмяване (един по един). Естествено, ако корумпираният не е полицай, а друг държавен служител или политик предлагам обезкосмените полицаи да го утрепят с камъни.

Ana каза...

Корупцията е дело на всички нас. И не ме иронизирай Стойчо, преди да стигнеш до съда, ще се обърнеш към полицията, щото съдията няма да хукне и гони крадеца.

Стойчо каза...

Ана, никого не иронизирам – обичам критичните мнения.

Не знам дали след случая, при който полицаи убиват вързан човек, ще ми стигне куража да се обърна към тях.

Стойчо каза...

„Корупцията е дело на всички нас“, ЦЦ каза „Всеки можеше да е на тяхно (на полицаите)място“
Продължаваме „Наркотрафикът е дело на всеки“, „Педофилията - всенароден почин“... нещо май куца в тая теза.

Та не чух предложения за наказания за изречението „И к'во праим ся?“

Анонимен каза...

Завчера гледах по ТВ коментари на жената на подсъдимия полицай Писов, и ми стана безкрайно тъжно и тъпо. Защо ли тази иначе приятна жена трябваше да настоява за НЕВИННОСТТА на съпруга си, вместо да заяви че го подкрепя защото й е съпруг, пък бил виновен или не? Това е един безкрайно изтъркан филм дето всеки от нас го е гледал много пъти - в България виновни роднини и познати НЯМА и не може да има. Всички са тотално невинни, според роднините им де. А корупцията и убийствата се случват винаги заради някой друг, който по определение нито ни е роднина, нито приятел. Може ли да има правосъдие в една страна на 'приятелски кръгове'? Където 'полицаите не са убийци' по определение? В 'Нова Земя' на Вазов са добре описани колизиите м/у правото по учебника (което повелява убиеца на един турчин - самия той убиец - да се арестува и съди) и приятелско-роднинското съзнание, което триумфира. В това отношение не сме мръднали и на метър от времето на Вазов.

Инак съм съгласен със Зелен Бетон: "Полицай" трябва да престане да означава "мутра на държавна служба". Но популистките заигравания на ЦЦ не дават основание за оптимизъм по този въпрос.

Към Ана: ако имаме анархия в държавата, то една от главните причини за това е, че полицаите показват бабаитлък като бият вързани хора (или ги душат с качулки), вместо да разследват грабежи, убийства и т.н.. У нас полицаите имат слава на 'статистици' - защо ли? И много граждани не искат да имат нищо общо с тях, защото се шири упорита мълва, че работят заедно с бандитите. Такива като Чората.

Права сте, че полицаите на Запад не бива да се идеализират - и там се случва полицаи да правят гадости и да бъдат брутално прикривани. Но не си спомням в Англия някой да е размахвал лозунги 'полицаите не са убийци', и вътрешния им министър да е оневинявал публично съдени полицаи. Та безредие и анархия у нас ще има дотогава, докато не се наложат правила, които да важат за ВСИЧКИ - и за бандитите, и за полицаите, и за роднините.

Киро

wattie каза...

Хора,

Когато цивилен извърши предумишлено убийство - това е едно престъпление. Когато униформен извърши същото предумишлено убийство - това е много по-тежко.

Представете си този, който отговаря за борбата с корупцията да е корумпиран. Това е страшно! Наказанието трябва да е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТЕЖКО в сравнение с другите!

komitata каза...

неслучайно в по-хуманните съдебни системи по света позволяват на братя, сестри, съпрузи, родители и деца да не свидетелстват един срещу друг. нищо чудно не е казала жената.

Анонимен каза...

Така е Комита, всякоя чест и слава на жената да брани съпруга си. Но изказването на роднини за невинността на роднините им би трябвало да има нулева стойност за обществото и ЦЦ, точно поради тяхната заинтересованост.

Киро

komitata каза...

Едва ли точно аргументацията на съпругите на полицаите влияе на Цветанов. Човекът действа в интерес на стадото си, както го разбира. Макар че това води точно до обратното - до спадане на авторитета на полицията след такива изказвания.

pierrot каза...

Първа отметка: не е въобще правилно генерализирането на всички полицаи под една шапка, защото имате доста частичен досег с нас. Но критиката към конкретен случай или хора е нещо друго. Там не изразявам становище.
Втора:действително доказано нарушение ( каквото и да е ) от полицай следва да се наказва по-тежко, тъй като ние следва да спазваме законите първи от всички. Но вие ( конкертно Стойчо ) допускате една генерална грешка - пътните полицаи не са обобщаващи за всички в МВР, въпреки, че са част от лицето му ( тоест най-чест досег с граждани ).
Комита: и у нас НПК регламентира възможността да не се свидетелства срещу роднини.

Анонимен каза...

Прочетете СЪДЕБНОТО РЕШЕНИЕ (има го в Дневник), за да разберете жестокостта на побоя!

Невинни... ?!?!?!

ss7 каза...

Хм, наистина цветанов върви по стъпките не р5 .

Преблема е, че полицията *масово* превишава правата си , като се започне от измисляне на нарушения на ЗДП , отнемане на документи, без необходимата за това заповед (пак по ЗДП) , "преглеждане" на багажници на МПС , пак без сътветната заповед за обиск , та се стигне до поредица от убииства (при Р5 стигнаха, ако не се лъжа до 4-5 загинали човека при досег с МВР)

И всичко ова се прикрива на всякакви нива, като се започне от н-к РПУ и се стигне до министъра. Не знам кой трябва да стане министър, за да разчисти накрая тия авгиеви обори наречени МВР

Стойчо каза...

В интерес на стадото е в него да няма метиляви овце – овчарят трябва да ги отстрани безвъзвратно, иначе се заразява цялото стадо. А и никой на плаща данъци за болни стада – болните стада са радост за вълците.

Боже, колко мъдро звуча;-)

Георги Павлов каза...

Да си го кажем направо:
обществото смята, че правото трябва да бъде инструмент за постигане на справедливост. Някакви изненади в това?

Ако системата не работи, приемат се и други източници на справедливост: мешерето, ВМРО навремето, поступване на асоциални елементи от полицията.

За обществото е много по-страшно срастването на полиция и престъпност (абе вижте какво става с Митьо Очите в "затвора"!), отколкото полицейското насилие.

Не, не е най-големият ни проблем полицейското насилие. Проблемът е, че държавата не оказва съпротива на ежедневната престъпност от всякакъв вид.

Зелен Бетон каза...

@ pierrot:

Прав си - но няма начин да не се генерализира. Просто не е възможно. Полицаите по дефиниция са хомогенна група, поради строгите правила на организация и работа. Точно затова, ако срещне човек един-два боклука измежду тях, автоматично си вади оценка за всички. Не е справедливо, но това е положението. Аз самият си давам сметка, че помня няколкото си контакти с некоректни полицаи, а не много повечето случаи, в които всичко е било както трябва (дори когато са ме глобявали и са ми писали актове).

Единственото решение е обществото да види, че самите полицаи (и самото министерство) правят необходимото, за да се сложи край на полицейския произвол, корупция и т.н. Тогава, ако обикновеният гражданин види превишаване на права от полицай, ще сигнализира. Защото ще знае, че има кой да му чуе сигнала, а няма да се сблъска с криворазбрана професионална солидарност от тип "униформеният винаги е прав".

Затова мисля, че посланието и на протеста в Благоевград, и на реакцията на полицейския синдикат, и на Цветанов не беше точно. Трябваше отчетливо да се заяви: не казваме, че не са виновни, казваме, че смятаме наказанията за неоправдано високи и настояваме да се преразгледат. ТОВА вече е теза, по която може да се дискутира.

Но ако звучи "невинни са, освободете ги" (дори да не е изрично формулирано), дискусия няма как да има. Защото едно оневиняване и освобождаване би означавало, че на полицията й е позволено да прави каквото си иска. А това няма как да се допусне.

Пак казвам: ако САМИТЕ ПОЛИЦАИ покажат воля да се прочистят от хора и практики, които вредят и на работата, и на авторитета им - това ще е начало на действителната спойка с обществото - такава, каквато трябва да бъде. Иначе все ще сме на два лагера, които се гледат изпод вежди. Което е изгодно на престъпността (както и на мераклиите за авторитарен тип власт, между впрочем...)

Стойчо каза...

Да си го кажем направо: никой от вас не ме подкрепи за даване на повече права на полицаите!

Само министърът ме подкрепи – вече ще носят бойни патрони само. Досега резервният пълнител само е бил с бойни, а сега - и този, с който е зареден пистолета при излизане за наряд ще бъде с бойни. За да те утрепят вече не е нужно да се обуват кубинки и да се носят белезници, нито пък да се връзва престъпникът – бам, и готово. Хвала на министър Цветанов!

Зелен Бетон каза...

Сори, Стойчо, някак не мога да ти вляза в тона по тая тема. Много добре си го написал, с удоволствие си го изчетох, ама... нещо ми е по-сериозно и си губя чувството за хумор :(

Може би защото все още не съм убеден, че бат' ни Бойко няма да завие към "кадифена диктатура". А ако завие, полицията ще му е основен (ако не и основнИЯТ) инструмент. Затова ми се изпарява остроумието, като се замисля на полицейски теми. И внимателно следя какви ги твори Цветанов.

Апропо, той наскоро беше изръсил нещо в смисъл, че всички телефонни и Интернет комуникации така или иначе минавали през едно място (в МВР??), само трябвало да му разрешат да взема данните директно от там, а не да чака доставчиците да му ги предоставят, щото се бавели. Не ми стана ясно какво аджеба е това място и откога съществува. Пък не чух някой из публичното пространство да пита. Но да не измествам темата, само давам пример защо разсъждавам скучно.

Що се отнася до бойните патрони, то това е малко таралеж в гащи. От една страна, като знае престъпникът, че пистолетът отсреща не е с гумени, ще се позамисли. От друга, повишава се рискът някой от каубоите (или от новобранците) в полицията да направи някоя беля. Да видим...

Стойчо каза...

Ще ми се да съм лош пророк, но първият загинал ще е невинен човек (да, сигурно ще му намерят една цигара в джоба после)

Divided_Zero каза...

"...да морализаторствате за смърта на един убиец?..."

Опс някой май е гледал много БТВ.. ха сега да видим кой,къде и как е разбрал че Чората е убиец?!?
Хм.. може и да не е бил цвете за мирисане.. хм.. като се замисля може и просто наркоманче да е бил но и дори.. може да е бил добро дете.
За убиец не става дума - убиец е този който убие е го хванат.. като онези чифтове кубинки за които ства дума.
Та г-жа АНА - Как точно Ви хрумна че убитият е убиец?

Divided_Zero каза...

За да разберете колко лоша идея е изпозлването на бойни патрони от полицаите е достатъчно да видите смъртните случаи от огнестрелни рани получени от полицаи в братските ни Щати!! За "случайните" изстрели става дума.. ровете ровете.. очаровани ще останете!

Ana каза...

"На 10 ноември вечерта, около 21:10 ч. е бил спрян за проверка в района на благоевградския квартал “Освобождение” лек автомобил “Мазда”, шофиран от Чората. В колата, собственост на брат му, са открити 5 грама кокаин. Според полицаите това е и причината в момента, в който е видял полицейските автомобили, да се втурне да бяга." - по информация на МВР. Всеки един наркоман е потенциален убиец, но в никакъв случай болестта им не трябва да се "лекува" със смърт. Не защитавам полицаите, те си получиха присъдите.

Belomore каза...

Ana,
а какво защитавате в крайна сметка?
Чета двата Ви коментара (първия не го броя) и не мога да разбера. Разбирам обаче, че "всеки един наркоман е потенциален убиец", което е несъмнено интересно твърдение.
А откъде сте сигурна, че Чората е бил наркоман? Дори и да е взимал кока (както правят и много ченгета, между другото), това прави ли го автоматично наркоман? Толкова ли сте сигурна, че е бил наркоман, колкото сте сигурна във втория си коментар, че е убиец? Сигурна ли сте, че въпросните 5 гр. кока са били негови, а не на брат му? Или че точно тези 5 гр. кока не са ведомствените за подставяне? :)))

Въобще, мисля, че е пределно ясно, че тук не иде реч за личността на Чората.

ss7 каза...

Ana , някои от нас мислим, че полицията няма право да бие, пребива и убива дори престъпници .

Отделен е факта, че ако чората е бил престъпник е трябвало да бъде в затвора.

Схващаш ли логиката :)

Да обяваваш човек за престъпник, без да е осъден от съд приляга на р5 (а май и на цветанов вече) , но не и на разумен човек.

Ana каза...

Да, прави сте за Чората. Информацията ми е от онова, което е изложено за всички. Нямат право да го малтретират, но и полицаите не трябва да се хвърлят "курбан" на престъпниците. По-скоро подразни ме предложението на Стойчо за "правата" им. Не трябва с такава подигравка да се пише за хората, които неприкъснато рискуват живота си, а "метилявите" ще си получат присъдата.

Стойчо каза...

Ана, радвам се, че се дразниш (т.е. не факта, че се дразниш, а това, че предизвиквам разговор и размисъл). Не само ти – всички се дразниме, когато могат да ни набият защото сме пресекли неправилно.

Мен ме дразни министъра и общественото мнение, че като овце ходят да защитават метилявата овца

btw това за петте грама кокаин не го знаех – но явно съм уцелил с предположението. Мамка му, не искам да съм прав

Хесапов каза...

Повечето от пишещите тук са изключително либерално настроени хора, уважаващи правата и свободите на гражданите, особенно на по-слабите.
Критиците на полицаите винаги са си мислели: "ами и ако на мен ми се бе случило такова приключение. Ако и мен ме бяха пребили петима здрави ушави, само защо съм застанал срещу тях?" Така е, трябва да се стои на страната на свободата, но да не забравяме, че свободата е гарантирана от биячи, наречени полицаи, които са хора и е възможно да излязат извън определените им правила. Тогава критиката би трябвало да бъде срещу нарушението на правилата, а не срещу битността на ченгетата, в случая хора вършещи мръсната работа в обществото.
Имайте милост към полицаите и не ги винете за това, че са такива. Работата на полицията е да бие! Не да съветва.
Не съм солидарен с иронията и критицизма срещу ченгетата. Те наистина ТРЯБВА ДА БИЯТ! Моля Комита и Стойчо не трийте последното.

Стойчо каза...

@Хесапов, работата на полицаите е да хващат престъпниците. Боят при тях е технология за хващане, но в случая битият вече е бил хванат. Нали правиш разликата?

Иначе не се боря за правата на човека – боря се за правото си да имам доверие в полицията, на които им плащам заплатите. Все пак очаквам срещу парите си да не ми строшат врата при неспазване на маркировката.

Просто е, нали?

А въпросът за равенството пред закона е решен още с Френската революция. А има и друго - повече права са свързани с повече отговорности.

Ana каза...

Стойчо, пропущаш една подробност - Чората е излязъл от колата и побягнал. Не защитавам полицаите за деянието им, но все пак е важно, нали знаеш реда за среща с полицията.

Стойчо каза...

@Ана, май почваме да се повтаряме – в момента, в който са скачали на главата му вече е бил с белезници и на земята! ПЕТИМА! Вече е бил хванат и в този момент е трябвало да спрат – вързан с белезници и стоп, до тук – от този момента натам е трябвало да бъде прибран в патрулката и откаран.

Стойчо каза...

Всъщност наистина искам повече права на полицаите – и повече отговорности. Очевидно ситуацията с отговорностите им убягва сериозно. (да, знам, че са неподготвени и необорудвани – но вече това е пряко задължение на министъра на МВР, а не да казва кой е виновен и кой не)

Хесапов каза...

Стойчо, съгласен съм с теб. Срещу парите си трябва да получаваме сигурност и уважение...В предния пост исках просто да призова за някакво по-блансирано и толерантно отношение към ченгетата.

Анонимен каза...

Някъде в Библията бях чела, че човек гарантиращ за друг е глупак. Приемам, че според тази стара книга, а и според повечето четящи тук, позицията ми в случая е тази на глупакът.

Познавам много добре един от полицаите, които са осъдени на 16 години затвор. Вестници, радиа и телевизии приповтарят тезата, приета и от съда, че петимата са ритали вързания с белезници Чора. Само, че това не е било така.

Първо един от полицаите е бил в колата - Иво Иванов.Това не е негово твърдение, а на моят съученик Борис Механджийски, който е трябвало да сложи белезниците. Но това не пречи на съдът да осъди първия на същите години, като на тези пряко участвали в ареста.

Второ съдът приема това за вярно, защото така свидетелстват две момичета - на 16 и 18 години по това време, ученички, наркозависими и едната (тази 16-годишната) любовница на Чората.

Трето - събитието се случва в зона и време (нощ), в която те нямат тази видимост за която твърдят. Проверката на това се случва в съвсем друг час от деня.

Четвърто - съдът приема, че има умисъл за извършване на убийството, но сам признава, че няма доказателства на това (виж съдебното решение).

Пето- съдът приема, че няма данни за престъпна дейност осъществявана от лицето Ангел Димитров, като посочва в мотивите на присъдата:

“Заплахите, които обектът на разработката отправя към тези проституиращи жени не са с цел да ги сведе към проституция, а с цел да изпълнят задълженията си да изпращат пари.”

и друго:

“От показанията на свидетелка и от намерената следа от кокаин в урината на Димитров може да се съди, че той е ползвал или е намирал на други лица по тяхна молба кокаин за лична консумация, но не и че се е занимавал с пласиране на наркотици на много други лица”;

и още:

“Другото пакетче /кокаин/ е намерено при огледа на лекия автомобил на Димитров в джоба на предня лява врата на колата” На база на което съдът прави извод - “Едва ли “изпечен наркотрафикант”, би превозвал на такова видно място наркотик, излагайки се на опасност да бъде арестуван от първия спрял го полицай.”

и тези изводи са, въпреки представените документи – установяващи работата на Прокуратурата на РБ и МВР по установяване престъпната дейност на Ангел Димитров, проведената операция на 10.11.2005 година, както и прилаганите СРС чрез прослушване на телефона му за период от 3 месеца, продължен с разрешение на съда за още 3 месеца, разпитаните служители на МВР и показанията на свидетели.

Шесто (важното за мен в този случай)- Борис Механджийски, както казах вече е мой съученик. Училището е място, където хората в зародиш показват това, на което са способни. Специално Борис бе добряк и страхотен математик (отличник и златен медалист на Математическа гимназия - Благоевград). Защо този прекрасен човек смени данъчната служба с полицейска такава, не мога да кажа. Но в никакъв случай не е бияч, корумпиран полицай или в някаква връзка с Чората, както медиите приповтаряха това последните години. Той живее честно и скромно с малкото си семейство- съпруга и дъщеричка. На негово място, в тази злополучна нощ е могъл да бъде всеки друг негов колега. Веднъж го попитах, дали си е пожелавал в онзи ден да е бил болен, в отпуск или просто да е намерил причина за да се измъкне от този арест. Борис ми отвърна - Ако не бях аз, щеше да е някой друг. А това, което изживявам аз и семейството ми, не го пожелавам на никого от вече бившите си колеги.

Даниела Пулева, подкрепила Борис Механджийски на митинга.

Анонимен каза...

Седмо- мога да приема за вярно твърденията на двете сестри, онези 16 и 18 - годишни момичета, че са видяли петимата да ритат Чората или мога да приема за вярно това, което Борис ми каза, че не е нанесъл нито удар на покойника. Май няма да изненадам никого, че избирам версията на Борис, не само защото от познанството ни знам, че не би наранил нарочно никого, но и защото прочетох доста неща по делото, зададох си много въпроси, а отговорите не бяха в полза на безпристрастността на съда.

Осмо- един престъпник може да избегне присъдата като адвокатът му отлага 10 години делото (намират се вратички). В този случай за 4 години има три произнесени присъди, без да коментираме фрапиращото по брой години наказание. Ако съдя за останалите четирима полицаи по вярата на Борис, че истината е на тяхна страна и че това съдът няма как да не види, то или те са едни петима глупаци, които не са протаквали достатъчно дълго това дело за да бъде прекратено по давност, или те са петима безподобни наивници.

Девето...Десето...уморих се да изброявам...Извинявам се на всички за различното ми мнение, мнението на една предварително заявила се глупачка.

Стойчо каза...

Сега ще се появи и майката на Чората и сайтът ще стане съдебен състав. Лошо няма.

Зелен Бетон каза...

Случаят "Чората" се превърна в знаков. Защо и как точно - това вече не е от значение. Същественото е, че общественото внимание е насочено много повече към ПРИНЦИПИТЕ, по които ще бъде решен случаят, а не към съдбите на хората, замесени в него. И не смятам, че това може да се промени.

Тоест, подход, основан на съчувствие или симпатия към осъдените полицаи, няма да събере подкрепа. Професионалната полицейска солидарност също не е целесъобразно да се извежда на преден план. Хората се интересуват от принципното отношение към полицейското насилие - и именно в този контекст най-вероятно ще се гледат всички действия на властта.

ss7 каза...

@Анонимен :

Полицията не спазва закона отдавна. Хората, които трябва да защитават законноста открито и нагло я нарувашат, без стах от никой и от нищо.

Убит е човек - някой трябва да понесе отговорност. Твоя съученик защо не се е противопоставил на колегите си биели задържания ?

И не , не си измислям, че полицията нарушава безнаказано закона.

Ще дам пример - в Дупница има един катаджия Васил Уваков, които прилага ПАМ (принудителни адм.мерки) - отнемане на СУМПС, без да е упълномощен за това и без необходимата за това връчена заповед от н-к РПУ.

Тези случаи съвсем не са единични и колегата в момента съди РПУ за незаконно отнемане на СУМПС.

Какво обаче се случва със споменатия КАТ-аджия ? За превишаване на права има член в НК , предвиждащ *затвор* .

Да - познахте - той дори не е уволнен.

Ами как човек да има вяра на полицията, като всички престъпления ( катаджия да ти вземе СУМПС незаконно е престъпление) се прикриват.

Ana каза...

ББ дава указания как трябва да продължи работата на полицията и катаджиите. Отвори и прочети: http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2374311

fen каза...

Тези с изкуствените зъби са на далавера.

Стойчо каза...

@fen - за тях може да приложим „шамар с пукане на тъпанчета“ ;-)

Боже, колко жестоки можем да бъдем, когато решим да сме обществени идиоти (вкл. и себе си)

not каза...

1) Не смятам, че хората трябва да полагат толкова усилия за да защитят един боклук. Полицайте по принцип не са от най-умните в обществото и наистина не биват да предценяват кой е престъпник, но ние добре може да предценим, че в конкретния случай Чората е. И не искам да слушам тъпизми, че ако не защитя днес Чората, утре на мен може да се случи - не искам да ме бъркат с този боклук
2) Цветанов, аз и който и да е има право да критикува решенията на съда. Съда не е свещена крава и това не се води вмешателство, а критика, Конституционно право - не слушайте малограмотни адвокати какво ви набиват в главата.

Стойчо каза...

@not, и аз това казвам – преценяваме с теб двамата, че примерно Комитата (домакинът на блога) е престъпник и му избиваме зъбите и тъпанчетата одмах.

Притеснението ми е, че познавам и баща му и не знам после какво ще ми се случи на мен. На теб, споко, нищо няма да ти се случи, защото
ще избягаш, ама мене ме познава почти цялата му рода и ...

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)