четвъртък, август 06, 2009

Сериозно и несериозно

Връщам се след две бързи и инцидентни морета - непланирани, но с мисълта че през септември я камилата, я камиларя...

Когато човек е на море с роднините си, които обичат да са информирани, му се случва да прочете доста офлайн медии (преса) и то от по-шаренките.

Имах удоволствието да се насладя на "Шок", "Шоу", "Телеграф", "Уикенд", "24 часа" и "Труд".

Напълно подкрепям мисълта, че който не чете нищо, е по-добре информиран от човек, който чете само вестници.

В някои от вестниците всички заглавия завършват с удивителен знак (!). Това е знак, че трябва да им се вярва.

Морските приложения дори на "сериозната" преса представляват дитирамби на "големия" морски бизнес и откровена реклама на хотели, курорти и заведения. Навсякъде ястията са "вкусни", обстановката е "отлична", а попфолкът е знак за качество.

Научих, че братя Диневи имали фамилен герб и фамилен девиз, който спазвали. Събрали няколкостотин души на софра, а Лили Иванова им пяла. В тия няколкостотин души присъстваха и имената на действащи политици (които очевидно с присъствието си одобряват дейността на братята в частност, и презастрояването като концепция.) Нямаше вестник, в който да не са заснети перфектно поддържаните им съпруги, в компанията на манекенки и други "светски" дами. Абе какъв св. Влас бе, хората са родени да царуват в Сен Тропе.

От въздуха св. Влас изглежда като квартал на София. Имаше снимка.

Студентки си докарвали по 6 бона от стриптийз на месец на морето, новина на първа страница, чуждестранната съпруга на мой приятел намери това за възмутително (снимката и новината). След еднодневна екскурзия до Созопол със съпруга и децата си, тя се върна ужасена. От водата, плажа, тъпканицата и обслужването.

Кризата временно забави настъплението на бетона по българското черноморие.

Иначе, последните късчета природа си заслужават все още.

12 коментара:

Антон Трандев Стойчев каза...

Кризата забави бетона, но дупките, арматурата и недостроените хотели са там, а за дивотията по заведенията на морето - конкретно Приморско и Китен не ми се говори. Кафенета с някакви субекти, вероятно споменатите "студентки", танцуващи на кол и на бара, са пълни с малолетни и това е нормално защото танците започват около 20,30 часа.

Радан Кънев каза...

Наслушах се на истории от тази кризисна година, в която загубите от бетонните ж.к. се пренасят върху главите на "летовниците" под формата на измами с ол-инклузив оферти, развалена храна и обслужване, по-лошо от познатия ни безобразен стандарт. Доста разумна политика по привличане на туристи през прогнозно по-кризисната 2010...

komitata каза...

У мен вирее плаха надежда че някои от хотелиерите ще закупят околните 5-6 хотела за жълти стотинки само за да ги взривят и да освободят място.

Стойчо каза...

а у мен вирее плахата надежда, че половината хотелиери ще фалират

Анонимен каза...

Почитаеми, а защо не замениш тези прибрежни апокалиптични пейзажи с планина? Единственото неизменно за лятото условие е да се подбере такава, че продължително време да не се слиза под 1500 метра, тъй като:

Прогноза за България за 07.08.2009
[...]
Максимална температура на 1200 м.н.в около 16°, на 2000 м. 11°.

http://weather.bg/bg/indnew1.php?glaven=progn

На всеки 100 метра денивелация температурата намалява с около 3/4 от градуса. При 35° на 500 метра в София на 2500 метра е между 15° и 20°... Великолепни условия за физическа активност и/или излежаване.
Приятна почивка на всички!

АнонименЪ

komitata каза...

Някой ден може и да ги сменя с планината, а иначе — ей я къде е братска Гърция с безкрайните си и хубави плажове

Стойчо каза...

С риск да се повторя:-)
Пази България, почивай в чужбина!

Belomore каза...

Бре, толкоз оправдания за това, че си прочел няколко жълти вестника! ;)

komitata каза...

няма оправдания. прочетох ги с интерес ;-)

Анонимен каза...

Що си си губил времето с тези клюки, ами не си ловил риба? Албена

Анонимен каза...

@Анонимен

Мутризацията по планините е също факт вече. Току що се връщам от ескурзионно из Рила и Пирин и ми се струва, че стъпка по стъпка простотията налазва и там. Хижарите не са вече планинци хора, а търгаши.

Но ако човек познава добре БГ в това и измерение може да си прекара добре и посредата на целия този кич. Старото Банско си е старото Банско, старият град на Созопол през юни и началото на юли си е старият град на Созопол. Плаж на Аркутино или к-г Градина е по-добре от Гърция даже.

бате ваньо

Лъчезар П. Томов каза...

Мутрите винаги оцеляват, само пазарът не е достатъчен да ги срине, трябва координирани акции за влизане в затвора за неплатени данъци

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)