четвъртък, юли 02, 2009

Как да се преборим с „екскурзиантите“ в неделя

На вчерашната среща на Мартин Димитров с отворковци от българския интернет изникна един въпрос как да се борим с фалшификации и манипулациите покрай изборите. И се оказа, че от присъстващите съм един от малкото, които имат някакъв опит с участието в изборни комисии. Ще се опитам да обобщя малко опит:

Членовете на комисиите и застъпниците към комисиите могат да предотвратят поне една от изборните измами, а именно – масовото гласуване на чуждо място, когато това гласуване е групово (т.е. една група екскурзианти с хасковски автобус идват в София и се опитват да гласуват първо в едно училище, после в друго, после в трето – описаният пример е реален от предишните парламентарни избори).


НЕ разглеждаме случая, когато купените гласове са местни (примерно – кв.Филиповци масово гласува след 17:30 в кварталното училище без да посещава други общини) – тогава методите са свързани с полицията, а сега искам да ви опиша методите за борба, когато сте само член на комисия или наблюдател.


Връщаме се на нашите автобуси от Хасково. Нямате начин да видите кога спират и къде спират, защото те няма да спрат в непосредствена близост до училището – там само, ако някой местен избирател ги види случайно и ви информира можете поне да се подготвите психически.

Можете обаче да ги забележите, когато влязат в училището – те влизат групово, но не като единна тайфа, но винаги влизат бързо и експедитивно.

Ето някои признаци за разпознаване на „екскурзианти“:

  1. Веднага се образува опашка пред секцията (секциите) – това е първият признак, че имаме „екскурзианти“. Само знаете, че реалната активност в днешно време е такава, че не е реалистично да имате повече от двама чакащи (и те винаги са роднини или познати) пред секцията. Ако се образува по-голяма опашка – това са нашите „екскурзианти“

  2. Втори признак е да ви се появят последователно двама избиратели с удостоверение за гласуване на друго място. Вероятността те да са истински гласуващи на друго място (а не „екскурзианти“) е минимална (освен ако не са мъж и жена – съпрузи. Но те винаги си личат, кои са съпрузи и кои – познати от автобуса). А ако след тях се появи и трети – работата е отекла.

  3. Трети признак – наблюдавайте ВНИМАТЕЛНО членовете и наблюдателите от БСП. Те винаги са повече от един в една комисия с цел непрекъснато присъствие не партията. Когато обаче и ДВАМАТА едновременно отидат за кафе или да гласуват в собствените си секции или на обяд – гответе се! Това значи, че автобусът е спрял близо до училището. Особено се отнася до секции, в които председателите са от БСП. Като цяло представителите на БСП в комисиите са сериозни и изпълнителни хора, които не напускат бойните си постове без причина – един автобус „екскурзианти“ е сериозен повод те да се скатаят. После ще хвърлят вината върху вас и ще бъдат с чисти ръце. Но имайте пред вид моментите, когато БСП отива „до тоалетната“ – бъдете сигурно, че ако се планира манипулация във вашата секция, БСП представителите (особено председателите) ще се махнат, за да не пречат на манипулацията.

  4. Четвърти признак, че имате екскурзианти – казах вече, че се образува малко по-необичайна опашка. Освен това хората в опашката НЕ ГОВОРЯТ с никого, стараят се да не гледат в очите и даже се стараят да не ви отговорят, ако има кажете „Здравейте!“ В общия случай са облечени шарено, но не крещящо – не богато, но и не изглеждат като прошляци пълни. Помислете си – това са хора, които от неграмотност (незнаенето на български също е признал) или сиромашия са продали гласа си и (даже и те го разбират) съвестта си – тогава човек се старае да не говори с другите, да не ги гледа в очите и да мънка.Как да се борим с това явление:

  1. Бъдете усмихнати и учтиви – хванали сте дявола за опашката и трябва да сте „по форма“

  2. Във ВСЕКИ съмнителен случай (аз бих казал във ВСЕКИ случай) на удостоверение за гласуване на чуждо място – НАПЛЮНЧЕТЕ палеца си и се опитайте да размажате мокрия печат – ако той е наистина „мокър“ той ще се РАЗМАЖЕ макар и малко. Фалшивите удостоверения се правят на цветен ксерокс и не се размазват. (причината е, че удостоверенията са бланки, печатани в обикновена печатница, а мокрият печат се слага в общината – качеството на двете мастила е различно: мастилото от печатницата (за самата бланка) винаги е добре изсъхнало, а мокрият печат винаги е по-суров и се размазва. Ако и двете части – бланката и мокрия печат се размазват – това също значи, че е фалшиво. Мастилата от цветния ксерокс не се размазват. Ако междувременно са се изхитрили да правят размазващи се мастила за цветния ксерокс – то и останалата част (не само копието на мокрия печат) от копието ще се размазва. Така че – мокрия печат се размазва, а останалата част – не се размазва – това е признакът за истинско удостоверение. Фалшивите – или не се размазват и двете (печата и бланката) или и двете се размазват (ако са се изхитрили чак толкова – но това е малко вероятно)

  3. В такава ситуация правите следното: Казвате „Имаме подозрения за това удостоверение, нека извикаме полицая“ (във всяко училище има дежурен за изборите полицай – по време на избори те са много учтиви и конструктивни (изобщо държат се точно като полицаи, а не като милиционери) – така че нямате основание да се притеснявате от тях. Та казвате „Да извикаме полицая“ – ако човекът е с истинско удостоверение ще се притесни, но ще изчака. Във всички останали случаи – съответният човек ще се опита да се измъкне максимално бързо. (абе,като хваната джебчийка в рейса:-) Имайте пред вид, че „екскурзиантите“ освен всичко друго наистина бързат – те имат задачата за два-три часа да обиколят десетина училища и да „гласуват“ навсякъде с ксерокопираните удостоверения – все пак хонорарът им зависи от това. Освен това са гузни – така че всяко забавяне и всеки разговор за тпх са противопоказни и се стараят да се измъкнат максимално бързо. Бъдете настойчиви – в деня на изборите ВИЕ сте ВЛАСТТА.

  4. Възможни съюзници в такава ситуация са колегите ви от другите партии в комисиите – обикновено самите участници в комисиите са достатъчно честни и почтени (е, от БСП са и родени конспиратори, но както казах в такава ситуация те са предупредени и са отишли да обядват). Реални съзници обикновено са застъпниците и членовете от Сините, ГЕРБ (често), НДСВ (често), и от Атака (ако са трезвени). На ДПС не можете да разчитате, на БСП – също. За РЗС и Лидер – мога само да предполагам;-) Кажете на ВСИЧКИ на достатъчно висок глас, че ТЕЗИ удостоверения НЕ ВИ ХАРЕСВАТ. Целта е съответният „екскурзиант“ да се стресне и избяга. Другото е, че показвате на „заговорниците“ във вашата комисия, че следите тези неща, така че те да успеят да информират съответните си централи да не ви пращат екскурзианти.

  5. Веднага се обадете на всичките си познати и приятели по комисии и наблюдатели за това, което се е случило при вас. Уведомете естествено и партията, която представяте (винаги има дежурни по избори)

  6. Информирайте познати с блогове, ако познавате журналист – и него за случващото се. Нали ви казах – екскурзиантите се страхуват и бързат – те избягват забавяния и публичност.


Преди години по тази технология хасковските автобуси се опитаха да гласуват в десетина училища, за които знам, че са се провалили, за да пробият в едно училище в Дружба, където в една секция бяха гласували 400 (четиристотин!) допълнителни „избиратели“


Помнете: в неделя НИЕ СМЕ ВЛАСТТА и сме ОТГОВОРНИ


Успех на всички застъпници и членове на комисии!


За всички останали: Хора, в неделя сме на власт! Употребете я! Това е единствения ден, в който можем да им объркаме сметките и да им е.м м.та!


Актуализация: Твърде вероятно е да има екскурзианти на предстоящите в неделя избори особено заради „мажоритарните“ кадидати, където ВСЕКИ ЕДИН ГЛАС Е ВАЖЕН

31 коментара:

legrandelf каза...

Харш чалга!

:)

Селин каза...

Много хубав и полезен пост.
Веднага изпращам на една приятелка, която ще е в комисия.
Благодаря!

Анонимен каза...

Големи дяволи...малко е живи да ги дереш!
Албена

Sergo Hakerini каза...

чини ми се, че можеш да имаш далеч по-голямо доверие, че герберите ще са на твоя страна :-)

Георги Антонов каза...

Много полезни съвети. :) Ако съм тук в петък, ще те потърся на срещата в 18:00 за още напътствия.

Анонимен каза...

Много ти благодаря за съветите, Комита. Ще се възползвам от тях. И аз съм в комисия в неделя.

Успех! На тебе и на България! Дано успеем да променим нещо.

Любима

Ivan-Assen каза...

На евроизборите наблюдателите от ЛИДЕР в София бяха тълпи съвършенно clueless момиченца. Т.е. не активно зли, но в никой случай не може да очакваш подкрепа.

Анонимен каза...

Абсолютна тъпня.Много филми гледаш пич.

Анонимен каза...

Това, което ме обезверява, не е ДПС, БСП, СДС, Атака и т.н. Не е политическата зомбираност на "твърдия електорат". Най-много ме обезверяват, младите хора в интернет. Хора грамотни, с позиция, с желание за промяна...И всичко, което могат да измислят е гласувайте за Костов и сега плюмчете печатите на удостоверенията. Трагедия.

Анонимен каза...

"плюмчете печатите"

Както се казва, не питай за лудото, то само се обажда.

В съвременен вариант, ще познаете комуноида по неграмотността. Потомците на свинепасците си остават плюМчещи (sic) свинепасци. Генетика :)

Анонимен каза...

Гласуващите повече от един път дали не могат да бъдат излавяни по ЕГНтата? Нали в протоколите се нанасят ЕГНтата? В края на изборния ден данните от протоколите не се ли нанасят в база данни? За компутура е нищо работа да открие съвпадащи ЕГН от различни гласувания.

Анонимен каза...

Обезвереният анонимен с плюмката иска да прави гагинг ^_^

Анонимен каза...

Ей сега вече съжалявам, че не дойдох вчера! Съгласна съм, че на някои места фалшификации стават, но нещата далеч не са толкова едностранчиви, колкото ги описваш.Въпросната схема може да става в по-малки населени места, но в големи градове, на територията на България, далеч не е толкова лесно. Възможностите за някаква фалшификация, нейните размери и цвят зависят от редица фактори като големина на населеното място, местни първенци и управници и т.н.
И това го казвам като редовна СИК-аджийка от 2001ва насам (била съм член, секретар зам. и председател на комисия, тази вечер година обаче реших да се пенсионирам ;) ) Малко повече реализъм, така да се каже, вече не сме началото на 90те :)

Анонимен каза...

А защо просто в удостоверението за гласуване не се отбележи, че вече избирателят е упражнил правото си на глас и точка.

Анонимен каза...

Най-добре е да се въведа избор чрез писмо, който не може да си гласува в секцията, да гласува чрез писмо и това да се отвележи в избирателните списъци. И никакви удостоверения за гласуване на друго място

Анонимен каза...

ами как ще гласува на няколко места,нали им записат имената под чертата! Това се прави поне от 2006 год. когато съм бил застъпник, на всички с удостоверения се записват имената. После нали ще остане документирано че в различни секции е гласувал един и същи човек. Не се прави така и изобщо по скоро са фантазии на Сидеров и СКАТ,които винаги преувеличават.
По ефективно е да наблюдавате застъпниците на ДПС пред секцията , дали дават инструкция на неграмотен избирател по бюлетината образец и му показват кое квадратче да зачеркне. Те нямат това право! Но за целта ви трябва местен съюзник ,който да ви подава сигнал, за да не стоите постоянно там(ако сте в комисия) Или дръжте застъпника на ДПС под око, хич нищо друго да не правите ,това е нещо много съществено. Тогава казвате на председателя че еди кой си застъпник инструктира еди кой си и го пишете като жалба, кратко и ясно ,писмено , само фактите,двете имена и часа. председателя е длъжен да го отстрани, ако не, казвате на ченгето че настоявате този застъпник да бъде отстранен. Ако се случи повторно-пишете втора жалба-тогава вече му ебавате майка,на него и на председателя и на ченгето. Заплашвате че ще приложите жалбите към протокола, и ако се наложи наистина го правите. Но то няма да се наложи , просто и председателя и ченгето ще се изплашат от това ,те са длъжни да изгонят застъпника .
Друг номер е на бюлетината образец да са задраснали квадратчето на ДПС. Срещу това протестирате енергично и настоявате да се задрасне като образец квадратчетата на няколко партии ,по един и същ начин.
това с гласуването на няколко места е пълна глупост. Но ако има много голям процент гласували с удостоверения,над 2%, тогава казвате на председателя че ще напишите особено мнение. Ако той е в заговор с екскурзиантите(а вероятно е ) ще се притесни и ще им каже да не идват повече. Това е което може да се направи.
Друг супер ефективен начин е да се разхождате с камера пред секцията и вътре. Така че всички да видят че е камера и да не разберат че не е включена! А наистина не я включвайте, защото даже нямате право :) Но те може да не го знаят,както при мен беше и даже аз не знаех че нямам право да снимам. Но аз не снимах ,не заради друго, ами не разбрах как да я пусна:) Обаче се правех че снимам постоянно и че тя е включена. Такава паника настана сред ДПС че нямам думи, потиха се,пъшкаха ,вдигахйа ръце и се отказаха от номерата си. Един на друг се оправдаваха с това, че имам камера и за това не действат. Накрая като казах на нашия човек от комисията че камерата не работеше ,тя се побърка от смях, 10 минути не престана да се смее. Беше свидетел как дпс-арите са гипситрани от камерата и си мислеше че наистина снимам :) Това беше в едно депесарско село за втория тур на президентските избори и просто знаех че на първи тур са биле много нагли и взех такива специални мерки.
Може да разчитате на представители на БСП, по принцип са най свестните . Не са в заговор с ДПС, това са глупости и излишна параноя, измислена пак от воленчо. Просто се дръжте спокойно и уверено. Като им обясните кое според вас е нарушение те ще ви подкрепят. Това са обикновени и честни хора. Ако ДПС-ари правят номера те са се погрижили председателя да е техен човек. Това може да ви послужи като сигнал, където има председател на ДПС там пращайте по отракани застъпници.

Стойчо каза...

Пипилотке, така е мила, но случката с хасковските автобуси се случи точно в твоя район (предполагайки къде точно си била член на СИК;-)) – т.е. в този район ги изгонихме, пък те отидоха в Дружба:(

Пък и май споменах, че описвам един от методите срещу една от измамите

Анонимен каза...

Ооо, извинявай Стойчо. По инерция съм решила, че автор е Комитата :)
Член на секция не съм била в нито едно от постоянните ми местоживеения. В близост до цигански квартал съм отбивала гражданския си дълг. А иначе коя година е било това с автобусите и от къде сте ги изгонили?
Сядам и аз да драсна няколко реда по въпроса, пак заради гражданския си дълг ;)

Стойчо каза...

На предишните парламентарни беше. А ги изгоднихме от наш'та махала и те отишли в Дружба...

marystaneva каза...

Анонимен каза...

"ами как ще гласува на няколко места,нали им записат имената под чертата! Това се прави поне от 2006 год. когато съм бил застъпник, на всички с удостоверения се записват имената. После нали ще остане документирано че в различни секции е гласувал един и същи човек."

И какво от това? Нали не мислиш, че живеем в правова държава?
Да, ще се разбере, но доста време след като вече са били обявени резултатите. Законът е направен по такъв начин, че нищо да не може да се направи след окончателното обявяване на резултатите. Ще разберем, ще знаем, ще псуваме, но битият ще си е бит, а е..ният - е..н. И те го знаят - нали те самите нарочно са направили закона по този начин. Тогава сигурно ще трябва с революция да оспорим изборите...

Анонимен каза...

И какво от това, като се открият повторно гласувалите. Как ще се разбере за чия партия са техните гласове и да се анулират? Това е много по-интересно.
Албена

Анонимен каза...

също така ако мястото за гласуване е малко и видите автобуса, направете снимки, гледайте да запишете и номерата.

ако видите автобуса, обръщането към чичо полицай е задължително ;)

/още по-подозрителен/

Стойчо каза...

За кого е гласувано по този начин е въпрос на разследване – темата тук е как да го предотвратим.

Анонимен каза...

"И какво от това? Нали не мислиш, че живеем в правова държава?
Да, ще се разбере, но доста време след като вече са били обявени резултатите."

ами такова че ще остане името на престъпника черно на бяло!
Никой не иска да му остане името като престъпник. И за това така не се прави , няма такава практика. Има я само в медийните манипулации, фантазии и в кратуните за заблудени фенове.
Някои хора си живеят в измисления филм на коспирации и заговори и таласъми и за това стават лесна плячка на политически арлатани .

Анонимен каза...

Ще има екскурзианти и ще гласуват щом закона го позволява,но доколкото разбрах си имат достатъчно секции в турция.А и не виждам с какво българските политеци са по-добри от турските,дори крадат повече, няма по-лошо и крадливо от българската администрация.Така че какво ви пречат екскурзиантите-пречат станишев,костов,царя и другите отрепки ,срещу тях да ви се насочи недоволството разбирам ,ама срещу някакви екскурзианти - е наивно и тъпо.

Анонимен каза...

най-добре ще се преборим,като хоратарндтшд не са в списъците и са гостир да им се вземе личната карта,или на всички лични карти да се отбелязват по някакъв начин при гласуване и изчистването на белега да се премахне,не по рано от 1-2 дни,или дайте някаква идея,та можем да спрем тези мръсници.

Владимир Стоянов каза...

Ако успеем да изгоним ДПС от парламента, чрез висока избирателна активност (нещо в което трудно бих повярвал, докато не видя), ще сме направили една не малка крачка в правилната посока.

Ако паралелно с това лишим и БСП от властта, в комбинация с горното, ще сме направили една наистина голяма крачка напред.

Оттам насетне ще го мислим. Но това е първото, което можем да направим след малко повече от 24 часа.

Затова - гласувайте, но не за БСП или ДПС. :)

Анонимен каза...

Комита, много си се прочул. Сега се връщам от секцията, подготвяхме я за утре и ми връчиха този твой материал. Когато казах, че е на Комитата и аз снощи съм му благодарила за указанията, човекът се позачуди, а аз без много да обяснявам, му отговорих "така му казваме", за името ти, де.

Любима

komitata каза...

Моля ви, четете по-внимателно. Авторът е Стойчо! Иначе благодаря за добрите думи.

Анонимен каза...

А аз се връщам на предложението, при което върху всяко предоставено удостоверение за гласуване изписвате "гласоподавателят е упражнил правото си на глас", удряте печат и му го връщате. Или просто му се взима. Виж, ако е с няколко удостоверения за гласуване е по-сложно.

Анонимен каза...

Наи после да вида блог в които дава мнение реален участник с опит в даден процес.Браво.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)