неделя, юли 26, 2009

Трябва ли да има агенти на ДС в правителството?

Много се надявах, да имам няколко седмици да сложа в ред мислите и живота си след изборите, и да ви напиша няколко яки поста за хубавите неща в живота. Защото лятото е от най хубавите неща в живота (дългите летни дни са седмото нещо което ме прави щастлив). Но няма, нямааааа....

Връзката с реалността на "неформалния" лидер на най-голямата парламентарно представена партия очевидно е съвсем тънка, а неговите "десни" и "реформаторски" възгледи ни карат да мечтаем за нещо по-добро.

Трябва ли Божидар Димитров да е в правителството. Бутафорният министерски пост, който БД заема, означава само едно — ББ му е обещал да го направи министър. На каквото и да е. А БД приема да е министър, на каквото и да е. На каквато и да е цена. Това говори страхотно както за премиера, така и за министъра му без портфейл.

Сега - може ли БД да заема този пост. Формално може и едва ли ще навреди много на реалната работа на кабинета. За един бутафорен пост и конят на Калигула ще свърши работа, камо ли Божидар Димитров.

Синята коалиция обаче се дърпа. Напълно ги разбирам. Щом веднъж са декларирали, че няма да допуснат хора от бившата ДС във властта и са получили доверието на избирателите с тази теза, няма как да се отметнат. Ако се отметнат в името на властта, коалицията и "реформаторското" управление, от техния интегритет не остава нищо, а на техните фенове им остава да си рецитират Вапцаров. Ако СК гласуват за БД, на следващите избори те може и да не съществуват.

Но ето, да кажем,
вий вземете, колко? -
пшеничено зърно
от моята вера,
бих ревнал тогава,
бих ревнал от болка
като ранена
в сърцето пантера.

Какво ще остане
от мене тогава? -
Миг след грабежа
ще бъда разнищен.
И още по-ясно,
и още по-право -
миг след грабежа
ще бъда аз нищо. (целият прекрасен текст)

Проблемът е точно същият като с коня на Калигула. Проблемът е — императорът ще докаже ли на сенаторите и на закона че е над тях, или все пак сенаторите ще му посочат закона и границите на властта му. Иначе казано - гражданите, които са гласували за СК, дали действително са гласували за коректив или за пионка. .

Тежка дилема и за да се излезе от нея трябват здрави нерви и умение да се мисли няколко хода напред. СДС вече направи един ход, който също ни кара да мечтаем за нещо по-добро.

А другият въпрос - трябва ли агенти на ДС да стават министри и да заемат висши ръководни държавни длъжности - твърдо твърдо НЕ!

Първо, дори да си работил най-благородната и безобидна работа в ДС, ти си направил голям компромис със съвестта си, изместил си някой друг, който категорично е отказал да работи за ДС, и си прекарал голяма част от живота си в лъжа - говорел си едно, а си мислел друго, докладвал си хората, които са ти се доверявали (били те и чужденци и чужди професори), а след 10-ти ноември си бил зависим от невидимата мрежа на ДС. Колко морален интегритет ти е останал след тези операции и може ли да се вярва на такъв човек?

Второ, работейки за ДС си ползвал привилегии, допълнително заплащане и протекции от един нечовешки режим, ако си бил добър и съвестен, си легитимирал режима и неговия репресивен апарат, включително изключително мрачното минало на ДС от 40-те и 50-те години на 20-ти век. А ако си бил кариерист, отмъстителен и завистник?

Трето, работейки за ДС си работил за интересите на СССР, и за интересите на България, НО САМО КОГАТО ТЕ НЕ ПРОТИВОРЕЧАТ на интересите на СССР. Ако противоречат, работиш за СССР и против България. Толкова за работата за родината на патриотите от ДС.

Гузно си мълчал 20 години, надявайки се да ти се размине, вместо да се покаеш и да свалиш картите.

И сега - министър? С големия валяк?

Айде не, благодаря.

10 коментара:

legrandelf каза...

Харесва ми абревиатурният контраст :)))

Контраст? На моменти така прелива, че чак се губи (началото [във края]) :)

komitata каза...

Не схванах много, но благодаря ;-)

Анонимен каза...

"Всяка крайност е родна сестра на ограничеността" Висарион Г. Белински

Зелен Бетон каза...

Според мен най-добрата реакция на СК би била да кажат: Бойко, много добре знаеш какво мислим по въпроса. Като искаш да си поемаш отговорността за професора, поемай си я - но не ни подхвърляй подобни глупости, няма да се занимаваме с тях. Вместо това (примерно) ето ти един списък с въпроси по приоритетите на бъдещото правителство, на които искаме да ни отговориш.

Защото Б. Димитров е мюре. Примамка, дъвка, залъгалка. Неговото участие или неучастие в правителството няма да реши по никакъв начин никой от проблемите, свързани с влиянието на остатъците от бившата ДС върху властта. Нито от този изолиран казус ще произлезе някакъв чудодеен национален катарзис от отношение на "наследството" на/от ДС. Чудя се кога ще поумнеем и ще престанем да се хващаме на такива елементарни въдици.

Човек не хуква да си защитава принципите и интегритета срещу всеки, който му пуска фитили. Тук става дума за взаимоотношения между политически партии, а не между квартални банди от тийнейджъри. И който иска да изглежда сериозно като политик, трябва да може да прави разликата.

И да му личи, че може.

Всичко друго би било възприемане на махленско-бабаитските начин за правене на политика. А това не бива да става.

Kiril каза...

Има и един друг, чисто научен аргумент който обяснява защо Божидар Димитров не бива да бъде министър, а и за лустрацията по принцип:

Когато един човек е таен агент на специална служба с всичките тези псевдоними, тайни явки, алибита и т.н. за него лъжата и двуличието са не просто препоръчителни а задължителни (професионални задължения). Затова те се обучават, тренират, изпитват да бъдат добри лъжци и двуличници. И ако го правиш това достатъчно дълго (както е в случая с Божидар Димитров от 1973 г. до след 1989 г.), лъжата и двуличието стават част от него и неговият характер. Ето това е професионалното изкривяване на един таен агент.

vassilev12 каза...

вече 20 години не можем да се отървем от политическите ченгета, които стъжниха живота на поколения хора.
Представяте ли си колко години след следващото управление ще се опитваме да се отървем от двупръсточели мускулести ченгета, които ще налязят властта до трети заместник и пети братовчед...
Но в БГ си избираме "най-доброто" за момента.
Нали?

Анонимен каза...

Siciliq na Balkanite. :(

Анонимен каза...

#Kiril: Това означава ли, че и актьорите не могат да бъдат министри? Нали и те цял живот "лъжат" публиката, че са някой друг.

Вчера гледах част от предаването "Референдум" именно на тази тема. Най-добро впечатление от участниците ми направиха Димо Гяуров и Янаки Стоилов.
Изненада! По този въпрос и двамата имат почти еднакви позиции.
За мен важното е да има някакви принципи и последователност по този въпрос. Лъчезар Иванов само в едно изказване премина от "безкомпромисно ще премахнем всички агенти на ДС от отговорни постове" до "Божидар Димитров е изтъкната личност и може да бъде изключение". Това увъртане не мога да понасям.
А най-приемливата позиция беше: "Има различни категории 'агенти' и към всяка категория и към всяка личност трябва да се подхожда индивидуално. Най-важната цел на лустрацията е да се предотврати оказването на натиск (изнудването) върху някой влиятелен политик или министър чрез неговото агентурно минало."
А иначе вече ми писна от това ДС. То не съществува от 20 години, а всички говорят за него все едно, че си стои непокътнато и върши същото, което е вършило и преди плюс управлението на държавата.
Интересно ми е какво е мнението например на американците към агентите на ФБР, ЦРУ, НАС и други подобни организации, които в момента изпълняват същите функции в САЩ, като в някои отделни случаи и със същите средства.

ПС: "Цитатите" по-горе са само по смисъл и в някои случаи са комбинация от различни изказвания.

Стоян Стоянов

Ana каза...

"Живот ли бе - да го опишеш?
Живот ли бе - да го разровиш?
Разровиш ли го - ще мирише
и ще горчи като отрова." Вапцаров
Давид Черни изрисува България като турска тоалетна, Вапцаров също преди 80 г. го е казал ясно и категорично. "Какво да правим?" - би попитал Чернишевски.
Да мрем е рано, да търпим - глупаво!

Анонимен каза...

А дали може СК да крепи премиер-министър, който е преподавател във "висшето" училище обучавало кадрите на ДС.
А дали съветският курсант от едно "секретно" поделение на Съветската армия може да подкрепя същият премиер.

Не благодаря Коце.

пс
Не, че е важно , но да кажа, че не съм бил агент на ДС...и на КГБ също...И на ГРУ също, но това едва ли важи за съветският курсант.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)