понеделник, юли 06, 2009

Преброяване на парламентарните зайци

Който вади мажоритарен мандат, от мажоритарен мандат умира
Стойчо

Изборите свършиха. Време е да се направят изводи, желателно нелицеприятни за съответните участници.

Съзнателно не употребих този блог за предизборна агитация (като изключим една анкета за участието на Зелените в предизборната кампания). Предпочетох, въпреки и под голям натиск да го запазя като трибуна, където всеки четящ и коментиращ да може да прави собствен избор. Отделно, че имам приятели в поне 4 партии, които бяха конкуренти на тези избори и им дадох възможност да продължават да бъдат своето критично аз на този блог дори и по време на тази тежка предизборна кампания.

Сега, веднага след употребата на инструмента на демокрацията, ще поразсъждавам над резултата.

БСП: След „най-успешния“ си мандат БСП се сви като брой избиратели и като процентна поддръжка до размер, по-малък от финала на катастрофалния мандат на Жан Виденов. Защо така. Вероятно защото откровените лъжи за „успехите“ и плашенето на гаргите с брадви, реваншизъм и приватизация не действат дори на българските избиратели, освен на някои много много предани другари. Да не говорим и за мечешката услуга, която президентът Първанов направи на родната си партия с мажоритарните мандати. „Ветрилото от личности“, което влезе в парламента по идея на президента, тепърва ще му създава ядове. Тук се трупат и други грехове — с изхвърлянето на БСМ от активно присъствие в партията и подмяната им с режисьорско-арт-лайфстайл-търговския проект за „млади“ R.E.D., който се провали за всички, освен за тези, които намазаха тежки хонорари от участие в него, с прегазването на вътрешнопартийната опозиция и изхвърлянето от политиката дори на такива верни бойци като Татяна Дончева, с употребата на Нова Зора и подмяната на ентусиазма на активистите с платени пиар мероприятия. Кръчмарят дойде и е време СС да се бръкне много дълбоко за сметката.

ДПС: Въпреки излизането от властта, ДПС увеличава броя на избирателите си. ДПС е тъмна сянка, която покрива все повече територия и граждани на България. Там, където е ДПС няма демокрация, 10 ти ноември не е дошъл, цари феодално управление и дискриминация. Там, където владее ДПС изчезват гори, бягат хора, гърмят скандали за корупция. ДПС концентрира в себе си всички проблеми на българската държавност — немощта на институциите, демографската криза, корупцията, греховете на миналото, дългата ръка на Държавна сигурност. Вече е съвсем очевидна и деградацията на Ахмед Доган като личност и като лидер. Съвсем като в мафиотски филм в неговите „вилаети“ има смърт и далавера, които остават засега извън обсега на закона. И системното противодействие на ДПС е само едно — да се намери политическа воля да стигне демокрацията, просвещението и свободният избор и до неговите избиратели. Много, много трудна задача за спечелилите тези избори. И максимум 4—8 години за решаването и.

ГЕРБ. Победителят на изборите почти повтори успеха на Негово Величество Симеон Сакскобургготски през 2001г. Позитивното е, че той дори няма намерение да прави широки коалиции, привличайки министри от БСП и ДПС за каквито и да е цели. Негативното е, че въпреки огромната подкрепа, която получи в ГЕРБ засега има само две имена — Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Всички останали от ГЕРБ тепърва трябва да доказват, че имат въобще някакви качества, за да управляват. Кадровият проблем в ГЕРБ не беше решен, а резултатът от изборите ще го задълбочи и е вероятно да го направи неудържим. Позитивното е, че от Европа ще гледат зорко накъде върви правителството и ще подсказват правилните решения. Но пак, неизвестните са твърде много, а всяка грешка на ГЕРБ през следващите 4 години ще се отразява директно на всеки български гражданин. Искрено им желая успех.

АТАКА. Атака изгуби главната причина за съществуването си — присъствието на ДПС във властта. Сега освен да ни занимават с абстрактни приказки за българщината и против „турцизацията“ те нямат причина да присъстват в парламента, още повече че върху тяхното присъствие във властта има сериозно вето от ЕС (спомнете си Льо Пен и Хайдер). Това не е много добре, защото те ще търсят да раздухат всеки инцидент на етническа и религиозна основа, за да доказват „полезността“ си. Отделно, ще се занимават и с хората с нестандартна сексуална ориентация и с нестандартни вероизповедания, за да налагат идеите си за „чиста“ нация, което също не е много радостно. Все пак, ако се опазим от сериозни етнически и религиозни инциденти и поддържаме на някакво разумно ниво толерантността в обществото, техният залез е неизбежен. За съжаление, изпитаната рецепта на изгасване на политическите пророци — участието им във властта е неприложим при тях. А и Русия свършва парите. Прогноза — умерено оптимистична.

РЗС е близначето на АТАКА. Предимството му е, че е международно призната „консервативна“ партия, върху която няма вето върху участието и във властта, макар и съставена от доста бивши и сегашни сътрудници на службите. Сега Янето трябва да доказва, че наистина може нещо да направи по въпросите на корупцията, и да показва примерно, последователно и компетентно поведение в парламента и извън него. Звучи лесно, но не ми се вярва за него да е. Все пак там бяха хвърлени големи пари. А големите пари обичат да се връщат. Като прилива.

Синята коалиция почти изпълни плановете си като цели за брой гласоподаватели, които да я подкрепят на Парламентарните избори, но не успя да привлече достатъчно хора от тези, които гласуват само в извънредни ситуации. А сега ситуацията беше определено извънредна. Синята коалиция трябва да покаже ясно на широката общественост, че е реформирана, гледа в бъдещето, но е научила и уроците от миналото и разполага с експертен и политически потенциал и да бъде автентична алтернатива за европейски настроения избирател. Дали ще се случи това ще разберем до Нова Година. Синята коалиция има и да осъзнава консервативно-либералната си същност, да участва по подходящия начин във властта и да покаже добри резултати на следващите местни избори, които следват абсолютно неизбежно поне в София. Също така се оказа, че решението за създаване на коалицията беше единственото възможно. Независимо от взаимните симпатии между отделните партии и личности вътре.

НДСВ изглежда приключи активния си политически живот, но ще мърда още 4 години заради евродепутатите си. Негово Величество Симеон Сакскобургготски вероятно ще се оттегли в заслужена пенсия, а НДСВ ще просъществува още 4 години като малка извънпарламентарна партия. След това, много зависи от това има ли автентично НДСВ или само група по финансови интереси.

Зелените, о Зелените. Зелените взеха няколко много важни решения през 2009-та година. Първо, да не излизат като партия организатор на протестите през януари, а да ги оставят „неполитически“. Защо взеха това решение е загадка за мен и до ден днешен. Вероятно да са по-масови и да привлекат протестиращи и от други партии. В резултат на това решение, както и от непрекъснатия страх да не бъдат „яхнати“, „прилапани“ и „употребени“, както и от отказа да привлекат съюзници още на протестите, протестите угаснаха безславно, но за щастие не безследно. Второто решение, което Зелените взеха — да не се коалират с никого за изборите, за да останат чисти и неопетнени, ги остави в политическа и медийна изолация, която им струваше два депозита за участие в изборите плюс доста енергия на членове и симпатизанти плюс още четири години извън парламента. Дали това е успех или загуба, те тепърва трябва да решат, както и каква да е стратегията им до следващите избори, в които ще участват. Далеч не прости остават и отношенията им с гражданската коалиция „За да остане природа“, която също е поставена пред много тежка дилема — да продължи гражданската си дейност в цялото обществено пространство, взаимодействайки и с други партии, или да бъде инструмент в ръката на Зелените. Това не са никак лесни решения, но аз им желая успех в предизвикателствата.

Другите формации мисля че нямат нужда от анализ или представяне, но поне доказаха едно важно нещо — все още не само парите решават политиката в България, което е повод за оптимизъм.


44 коментара:

И.Е. Станков каза...

Поздравления наистина, че не превърна блога си евтина предизборна пропагандна машина.

Сега друго:
"от Европа ще гледат зорко накъде върви правителството и ще подсказват правилните решения."

Кога ще ни просветне, че правилните за нас решения няма как от вън да ни ги подказват? Те зависят от нас. Правилните за тях - да, това приемам.

komitata каза...

Хаха, виждаме или не правилните решения, от там ще подсказват и то с доста категоричен тон, това е сигурно ;-)

Анонимен каза...

Много се радвам, че правителството ще бъде дясно ( поне на думи ) и ще се подкрепя от Европа. Генералът ако не пребори корупцията, може да стане бодигарт на Барозу, понеже доказано до сега само това умее. Неотдавна Комитата го нарече с една срамна дума, но сега сигурно ще се поправи.
35 години ни управлява прост човек и сме живи, спокойно, и този ще преживеем.

komitata каза...

не помня как съм го нарекъл, но и нямам навик да се отмятам от думите си.

Анонимен каза...

Надеждата ми е за открита, а не потайна политика и споделяне с народа. И да достигнем ниво "ние от Европа", а не сегашното "те от Европа".

Анонимен каза...

БСП и ДПС няма какво да ги мислим - директно на правосъдието, а то от своя страна, за да си измие срама от лицето, като "най-корумпираната институция в Европа" нека вече си свърши работата и осъди престъпниците.
ГЕРБ е мечтата на 40% от българите за конституционна държава без етноконфликти, корупция и мутри, с ефективно полицейско присъствие. Вярвам, че ще успеят!
Нека опазим земята на Аспарух и за бъдещите поколения, а който не желае да се съобразява със законите на страната - светът е голям, а границите - отворени!
Албена

Георги Неделчев каза...

Очаквах да прочета коментар и за Лидер и Новото време.
Очаквах и малко повече оптимизъм за новата власт - не виждам защо да се притесняваме от нея повече, отколкото от възцаряването на Царя през 2001-а, когато той също уж нямаше никакви експерти и опит. А управлението му със сигурност бе успешно за държавата или поне не по-неуспешно от това на Костов или Станишев.
Очаквах и повече критика към Синята коалиция и най-вече към Иван Костов, който демонстрира смешно самочувствие в изборната нощ.

Анонимен каза...

Комита, нарече го ГЪЗ

Анонимен каза...

хахахахха.....

komitata каза...

Какво да кажа за "Лидер" и Новото време. Не беше редно хората да се подкарват като стадо от работното място към урните. Нито пък да се правят други нередни неща.

За самочувствието на Костов. Наистина не знам какво да кажа. Има го, въпреки крехкото парламентарно присъствие.

komitata каза...

въпреки че търсенето на думата гъз в моя блог не открива нищо, вярвам ви. ако съм го нарекъл гъз, съм имал добра причина да го направя.

Анонимен каза...

Mnogo dobur analiz, Komita.
Zelenite ako produlzhavat taka "so identitetot" shte svurshat kato stari momi v politikata. Kohn-Bendit ne se razhda na vsiaka niva, fakt.

Sorry za shljokavicata, no razni obektivni prichini, takvoz, puk mi se komentira, pusto.
A.T.

Асен Генов каза...

Комита,
Поздравявам те! Радвам се, че имам такъв приятел, познат и човек, с когото се съветвам!

Николай Павлов каза...

Комита, поздравявам те и предай много поздрави на работодателите си от СК. Радвам се, че си отделил такова огромно внимание на малката партия "Зелените" в анализа си. Убеден съм, че си напълно искрен, добронамерен и ни желаш бъдещи успехи в самостоятелното си развитие.

Хесапов каза...

Както се казва: "Народът победи". Ето това е смъсълът да се гласува - единствения начин да участваме пряко в управлението!

voxy каза...

Интересно ми е откъде и как си запознат с "кадровия проблем" на ГЕРБ? познаваш хората в ГЕРБ, хората им в столична община, контактите им, срещите им последните два месеца или разчиташ на това което ти се представя по предизборни дебати?

Синята коалиция се провали, плановете й бяха за двуцифрен резултат. 6.7% е най-ниския на двете основни партии досега

Зелените очевидно нямат място в българския политически живот, резултатите го показват

Анонимен каза...

Sinqta koaliciq ne se prowali. Naistina postignahme nisyk resultat, no predi 3-4 meseca i dwete partii zaedno ne moveha da wzemat 5 procenta.

Wavnoto e SK da wodi smislena politika w parlamenta i da garantira stabilnost za dobro uprawlenie na stranata. Towa sme i otredili nie, izbiratelite. Ot towa zawisi i bydeshteto i na dwete partii.

Voxy: samo sled edna godina da ne wikash razpni go! Ima dosta bylgari, koito glasuwat za nowoto chudo, hwalqt i posle rugaqt.... Nadqwam se takyw wariant da ne se slcuhi, zashtoto nqma da e dobre za stranata ni!!

Mladen

Анонимен каза...

Коалицията "За да остане природа в България" взе решение още преди месец по въпроса за политическото си представителство. То доколкото си спомням имаше следният смисъл - съгласно правилата на коалицията участие в инициативи на политически партии се взема с явен вот и подкрепа над 50% на членовете, до момента няма искане от никоя партия, поради което коалицията продължава да защитава политиката си чрез инструментите на гражданското общество.

komitata каза...

Николай, ще предам. Защото така ефвемистично? Говори направо за НЕГО.

Ей тия зелени бе, нито да говориш за тях, нито да не говориш за тях.Винаги ще се обидят.

Георги Антонов каза...

За това как Сините изпълнили плановете си: съмнявам се плановете им да са били да изкарат около половината гласове от тези, които изкараха поотделно през 2005 г. (2005: ОДС+ДСБ - почти точно 500 000; 2009: СК - 285 400.)

Костов на два пъти каза, че се надява на "двуцифрен резултат". Като ги гледам тези 6.7 процента, все едно ми казват "Вие сте затворени елитисти, странни типове, не искаме да имаме нищо общо с вас." Не че "двуцифреният резултат" щеше да означава нещо много по-различно.

Резултатите от тези избори предполагат смирение от страна на сините. Голямо смирение, и внимателен анализ. Имам чувството, че ще се кажат много неща в този анализ, които и преди са били казвани.

komitata каза...

Кадровият проблем на ГЕРБ. След 4 години в местната власт, за кое друго лице на ГЕРБ се сещате, освен ББ и ЦЦ?

Анонимен каза...

Стойчо, очаквам твой коментар и анализ и за ДС+БКП-подразделението с открадната табела "ВМРО"?! И по-точно за бъдещето на ДС+БКП-страшинката "Иван" Каракачанов и неговите ДС+БКП-фатмаци Бойко "Георгиев" Ватев, Ячев, Мурджов, Кънчев, Джамбазки, Райна Дрангович, .....

Стойчо каза...

@Анонимен, благодаря за интереса, а ти кой си?

Георги Павлов каза...

Мисля, че винаги след избори свръхдраматизираме.

БСП загубила много тежко. Хм.

Може би просто избирателната активност беше много висока. Вижте евроизборите - техните резултати са реални. Сега знаем колко са процентите на партиите при 40 и при 60% избирателна активност.

Въпросът е .. какво изкара хората пред избирателните урни? Наистина ли е Доган?

Belomore каза...

Хм...

Първо, не съм съгласен, че блогът не беше използван за предизборна агитация - не и за откровена такава, в полза на конкретна политическа партия (като изключим некои призиви в полза на зелените), но предизборна агитация имаше и то изобилно. В което лошо няма. Нито мръсно.

Второ, мисля, че в констативно-разсъжденческата част се губи един много важен извод, а именно - че тези избори доказаха отсъствието на каквато и да е пропорционална и друга връзка между количеството блогъри и политспамъри, подкрепящи дадена кауза и конкретните изборни резултати.
Животът "он-лайн" много бързо спомага за късането на връзката с живота "ин-лайн" (т.е. у лАйната на реалността) - това не е проблем за отделно взет индивид, но за политическа партия си е направо драма.
Тук и едните, и другите "цветни" трябва бая да се замислят.

Георги Антонов каза...

@Георги Павлов:

Високата активност не играе роля, защото поражението на БСП е по-голямо спрямо това от 1997 г. не само като проценти от гласовете но и в абсолютна стойност -- като брой гласове.

По данни на ГИСДИ през 1997 г. БСП получава 939 308 гласа (22.07%). Сега са 747 849 (17.70%). Ако ми простите черния хумор, причините за спада едва ли са чисто "механични".

Всъщност, въпрос на изчисления е, но мисля че единствения по-голям изборен срив от този на Синята коалиция е този на БСП.

Анонимен каза...

История се прави от личности, напипали пулса на времето. Когато управляващите не могат да управляват по новому, а управляваните не искат да живеят по старому, настъпва разрив и печели тоз, който успее да улови всенародния зов. Именно това и направи Бойко Борисов.
Албена

Славчо каза...

също и Ленин.

Георги Антонов каза...

Ленин не идва на власт чрез избори. Всъщност, доста малка част от тогавашното руско обществено мнение го подкрепя. Преобладават неодобрение и безразличие. Следват гражданска война и терор над цивилното население, с цел да се наложи новия режим.

А Борисов не е уловил "народния зов" повече отколкото го направи Симеон, лично според мен.

Анонимен каза...

"На база 100% обработени протоколи, неокончателните резултати, изнесени от ЦИК, са следните:

Избирателна активност за страната 60,20% или 4 225 124 гласували.

ГЕРБ – 1 677 870 гласа или 39,71%.
Коалиция за България – 747 849 гласа или 17,71%.
ДПС – 610 831 гласа или 14,46%.
АТАКА – 395 656 гласа или 9,36%.
Синята коалиция – 285 418 гласа или 6,76%.
Ред, законност и справедливост – 174 563 гласа или 4.13%.
Лидер – 137 684 гласа или 3,26%.
НДСВ – 127 340 гласа или 3,01%.
ЗЕЛЕНИТЕ – 21 704 гласа или 0.51%"

Албена

Анонимен каза...

Oт Бойко Борисов едва ли ще стане Ленин, а колкото до филосфията на Ленин, реалността показа, че тя няма бъдеще. Славчо, а ти домати и ябълки ядеш ли?
Албена

адв. Свилен Овчаров каза...

Комита, не виждаш очевидното:
коалиция "ЗаДаОстанеПрирода" не е инструмент на партия Зелените - не стои такава възможност, дори не се обмисля, нещо повече - дори не смеем да си го помислим.

Вярно е обратното:
партия "Зелените" е инструмент на коалиция "ЗаДаОстанеПрирода" - при това своеволия от страна на партията са невъзможни и немислими. Не НПО-тата служат на партията, а обратно - партията е създадена с една-единствена цел - да служи на целите на НПО-тата от коалицията, т.е на природозащитата. Трудното начало за партия без пари също бе очаквано, но още 2007 се взе решение да се тръгне по тоя път поне, за да се постигне принудително "озеленяване" на другите партии, включително на твоята партия.

Мисля, че в светлината на тая малко "вътрешна" информация ще си обясниш всичко и ще намериш отговор на всичките ти въпроси за Зелените.

Longanlon каза...

упорито наричаш Симеон негово величество, при това с главни букви, което ме дразни всеки път като го видя

Славчо каза...

ям. и бахур и въобще всичко.всички ще започнем да ядем всичко след няколко месеца.

Славчо каза...

само да кажа че Ленин не е философ поскоро идеолог.тва за информация на посрещачите..

Анонимен каза...

Грешка -идеолог, минал през философията. Ще стане весело, няма спор.
Албена

Георги Павлов каза...

Георги Антонов:

Продължавам да твърдя, че спaдът на БСП е преувеличаван.

1995г.- 2,262 х.гласа / 43,5%
1997г. - 939 х.гласа / 22,1%
Спад - 1,323 х.гласа / 21,4%

2005г.- 1,129 х.гласа / 31,0%
2009г. - 748 х.гласа / 17,7%
Спад - 381 х.гласа / 13,3%

За 4г. НДСВ губи 598 х.гласа, Синята коалиция - 230 х.гласа.

Без ДПС във властта устремът на Атака и частично РЗС ще спадне. ГЕРБ/СК губят от кризата.

Мисля, че след 4г. БСП ще е над 30%, ако не направи груба грешка. (Например, при избора на лидер.)

Mladen каза...

Георги Павлов: Проблемът е не дали БСП ще бъде на власт, а дали ще има полза от това за България?

БСП ще губи гласове и то най-вече от твърдото си ядро....

Анонимен каза...

Много точен анализ. Първата крачка е направена. Гражданската решимост остави БСП и Доган извън властта и това е добро изпълнение от страна на нас, гражданите. Втората крачка е развитието на гражданското общество в България - с идеи и решения, отправени към законодателната и изпълнителната власт.

Любима Йорданова

Търновец каза...

Мен адаша Мартин Димитров ме притеснява малко с приказките си напоследък. Пък и като цяло, без да се обиждаме, ако беше някой като Петър Москов, поне още 50-60 000 гласа на Коалицията не и мърдаха...

Господин И каза...

Браво Комита - много добър анализ. За първи път ми се случва да съм съгласен 99% с теб. :)

Мненията ни се разминават само за СК, "Зелените" и грешния терним "величество".

Симеон Сакскобурготски се закле пред републиканската конституция на България, с което призна референдума и републиката за легитимни и се отказа от претенциите си за монарх. Така че не би трябвало да го наричаш величество.

Belomore каза...

Г-н И,
след като си съгласен с Комитата 99 %, то очевидно оценяваш значението на СК и Зелените заедно общо на < 1 % :)))

Търновец,
изцяло споделям притесненията ти. МД изплямпа огромно количество безсмислени и неаргументирани ентусиазирани приказки, които, ако не се дължат само на неопитността му, са повод за сериозни подозрения.
Имайки предвид разпределението на мандатите вьтре в СК и цифрите общо, имам некои съвсем осезаеми предчувствия за преждевременна кончина на прясно преродената "Синя идея".
Ще видим.

Въобще, колкото повече плямпа МД толкова повече олеква в очите ми (което, разбира се, си е мой проблем). Когато се появи на синия хоризонт ми беше по-скоро симпатичен (то на фона на всичкото гюбре на Раковска не беше трудно), вече твърдо съм пас.

Анонимен каза...

Пас!.... и аз.
Албена

Селин каза...

Решението на Зелените да не партизира протеста през януари беше принципно. Хората искаха непартиен протест - ОБЕДИНЯВАНЕ, а не разделяне на ПАРТИИ и Зелените УВАЖИХА решението им.
Решението да не се правят коалиции също беше принципно. И двете решения наистина струваха скъпо откъм популярност и избираеми места, но да, спазването на принципи си има цена. И когато отиваш в една партия за идеята, а не за да докопаш облаги, ти държиш на първо място на принципите.
Относно третото гениално становище за превръщането на Коалиция "За да остане природа в България" Свилен вече ти е отговорил, та няма да се спирам и аз, само ще спомена, че съм възмутена от самия израз "инструмент в ръцете" спрямо природозащитниците.
Природозащитниците не са хора, които могат да са инструмент в нечии ръце. Може би точно затова коалиция със СК или с която и да било партия не се осъществи.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)