неделя, юни 07, 2009

Джимбо Уейлс в София. Уникално.

Не знам дали ще успея да предам на хората, които не са дълбоко в Интернет като начин на живот, вълнението си, когато отивах на лекцията на Джимбо (Джими) Уейлс, един от 100-те най-влиятелни хора в света по всякакви класации, а иначе - основател на Уикипедия и свързаните с нея проекти.

Събитието се проведе в бившия дом на Българо-съветската дружба, където навремето моето училище организираше по-тържествените си събития. Сега е доста добре ремонтирано, но през лятото климатиците издишат и няма много кислород. Сега сградата се казва Модерен Театър ;-)

Във фоайето чакаха тълпи хора за събитието, и залата беше до горе пълна (мисля че и балконите)

И да ви кажа - струваше си, всяка минута.

Джимбо започна с кратка лекция как е стигнал до идеята за Уикипедия, разказа за перипетиите си с Нюпедия, първият негов подобен проект, и за пътя, който е извървял досега.

Някои по-любопитни неща, които той спомена:

1. При много сериозно независимо проучване, сравняващо Уикипедия и Енциклопедия Британика, експертите установяват средно 3 грешки в статия в Британика и 4 грешки в статия във Уикипедия. Но пък се оказва, че статията във Уикипедия коректно цитира книга, която допуска тази грешка.

2. Уикия е проект за малки Уикипедии (по-скоро бази знания?), а аз си мислех че става дума за Интернет активизъм. ;-) Това са общности, които събират факти за някакви много тясно специализирани области - той даде за пример общността на феновете на Мъпет Шоуто (Кукленото шоу), които са успяли да напишат 20 000 статии и са един от най-живите проекти в групата.

3. Силно бях впечатлен от обществената позиция на Джимбо, която спечели моето уважение - той НИКОГА НЯМА ДА НАПРАВИ КОМПРОМИС С КИТАЙ, независимо дали го забраняват там или не. И той май е единственият от топ 5 сайтовете в света, който не е направил този компромис досега.

4. Като съотношение брой статии/ брой население, което говори езика, българската версия се класира много добре, доста по-добре от испаноезичната (!?) например. Което най-накрая ми дава някакъв повод да се гордея със съвременните българи, защото с царете и Левски и баба знае да се гордее.

5. Уикипедия е много популярна в страни като Иран, но не особено популярна в Индия.

Не можах да запомня всичко, надявам се да гледам записа и да си припомня. След лекцията се видяхме с Милко Спайдъра, Мишел и още няколко симпатяги с които отидохме на бира и скара да гледаме мача и да обсъдим резултатите от лекцията.

Уникално преживяване.

3 коментара:

Мария каза...

Благородно завиждам за лекцията!

*Не е честно...всичко е в София...:)*

komitata каза...

Не мога да го отрека ;-)

Michel каза...

Привет,

Ето видео с нелошо качество, което най-после успях да кодирам и да блогна:

www.optimiced.com/en/2009/06/11/jimmy-wales-in-bulgaria-video/

Feel free to copy and/or re-distribute -- видеото е CC-BY-SA! :-)

Поздрави от мен!

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)