неделя, юни 21, 2009

Грешките и страхът раждат зло. Злото ражда още по-голямо зло.

Предварително се извинявам на редовните си читатели, че напоследък ви занимавам само с политика. Няма как. Политиката, като науката, изкуството и умението да управлявам собственото си бъдеще, силно ме интересува. Силно ме интересува средата, в която ще се развивам през следващите 4 години.

Защо в България има такива партии? Защо съотношението между тях е точно такова? Защо?

Всяка грешка се плаща. Затова.

Защо има ДПС? ДПС има, защото през 80-те години част от нашите сънародници бяха мачкани да си променят идентичността. А защо не отмира сега? Защото същите тези наши сънародници не вярват, че ние няма пак да ги изоставим. И играят на сигурно. На нас не ни дреме, а тях пак ги плашат.

Защо има Атака? Атака има, първо защото други наши сънародници, които живеят в етнически смесени райони и в райони, граничещи с градски гета, се чувстват незащитени. До тях не достигат такива благини на държавата и демокрацията, като защита на частната собственост (опитвали ли сте се да отглеждате реколта в провинцията, без да сте физически на полето през цялото време преди и по време на брането?), защита на личното здраве, обществената хигиена, и т.н. и т.н. И гарнирайте това с етническия бонус, който позволява да не се плащат данъци, сметки и т.н.

Защо има "национално отговорни" местни големци, които са на една ръка разстояние от властта? Защо има ЛИДЕР, защо има Ковачки, защо има местни бизнес "партии"? Пак по същата причина. Нашите съграждани, особено в провинцията, за пореден път са незащитени от произвола на работодателите си. От благата воля на няколко местни "величия", които решават вместо тях, кой ще има работа, кой ще има бизнес и кой ще трябва да се спасява в чужбина. Икономическият либерализъм, който носи просперитет не стига до тях. До тях стигат високи монополни цени и ниски монополни заплати. Който е близък до шефа, той ще оцелее? Останалите? Те си знаят.

Защо има РЗС? Защото корупцията е прояла до такава степен държавата, че първо, можеш да си купиш партия и второ, не изглежда като да има човек, способен да спре това. или пък това. (Лично другарят Путин и неговото МВР се притекоха на помощ на другарите си в тежък момент)

Има си причини да съществуват и другите, по-традиционните партии. НДСВ например, е рожба на грешките на лидерите на ОДС, например на самовлюбения президент Петър Стоянов, който беше решил, че е женен за президентския стол. Разцеплението пък на ДСБ и СДС е рожба на пренебрегването на правилата на демокрацията в старото СДС преди разпада (една грешка сега поне е поправена). СДС в зората на прехода беше създадено, защото БКП беше изначално неспособна на реформи (и още е). А БСП съществува, защото някои граждани в България и до ден днешен не са преболедували евтиния субсидиран тодорживков хляб, с който се хранеха кокошките. Зелените съществуват, защото от райската българска природа досега само се взимаше, а не се даваше.

Вината за това, че гражданинът е набутан в ъгъла, и от него се иска единствено да даде гласа си за който заповядва, е първо негов, а второ на всички, които се кичат с ключовите думи "елит", "интелигенция", "патриоти" и т.н. и т.н. Няма как да дърдориш за величието на хановете, гордеейки се с България, като само на няколко километра от тебе хората живеят като животни. А максимум на няколкостотин километра от тебе хората живеят във високотехнологичен феодализъм и се продават и купуват като в гоголевите "Мъртви души". Не ми се говори и за това, че хората с нетрадиционна сексуална ориентация, нетрадиционни религии, нетрадиционни културни предпочитания са толкова жестоко третирани. И от там ще се роди нещо вероятно, зависи колко големи грешки ще се направят.

Някои партии си взимат бележка, други не. Това е животът. Аз лично реших за кого да гласувам.

"Аз не мога", "от мен не зависи", "да ходя да се разправям ли, нали ще ме изядат". Това са много удобни оправдания, защото са почти истина. Ето ги вашите грешки, пак ще влязат в парламента.

Тези, които купуват гласове, нямат интерес цената на гласа да скача. Интерес цената на гласа да скача имат първо гласоподавателите и второ — всички истински граждани на страната. И само заедно, в едно голямо УСИЛИЕ, може да бъде преодоляно това. Иначе очаквайте новите партии-символи на политически грешки.

Може поне да се гласува.

25 коментара:

Иван каза...

Адмирации за мислите, които си изложил. Нямам какво да кажа.

Нека не крещим повече в мрака, а запалим по една свещ с нашите гласове.

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Това е поне две нива над фарса "Булгариаева6а". Поздравления.

RoujkaBG каза...

Комита,
съжелявам, но доста наивни съждения. Точно по този наивен начин бяха овладни емоциите на българите - по пътя на логиката.

Всичките октоподи на БСП, които си изброил са плод на работата на ДС.

За туй Станишев нарича ненормалници, всички които продължават да настояват да се отворят досиетата и да се приме и прилага Закон за Лустрацията, каквито отдавна се прилгат в Маедония и Албания.

Как ще ми обясниш присъствието на немачкани българи в ДПС? Съчувствие и състрадателност към турците, които ще имат удобството да гласуват в Бурса?

И в същото време нехайство към баш българите в Европа, а за двете Америки, Азия, Африка, Австралия да не говорим...

Оправи си понятията. Повече мисъл, за да опрадаеш името на блога си,
и по-малко емоции. Поздрви.

Анонимен каза...

ЗАЩО ИМАЛО ДПС, АТАКА,ЛИДЕР,РЗС,НДСВ,ПА И СДС,И БСП, И ПОНЕ ОЩЕ 10 ДУЗИНИ АСОЦИАЦИИ,ДВИЖЕНИЯ,ОБЕДИНЕНИЯ,РАЗЧЛЕНЕНИЯ, МЕДИЙНО-ФИРМЕНИ ОБКРЪЖЕНИЯ И СПЕЦСЕИТБОООБРЪЩЕНИЯ? И АЗ ТОВА СЕ ПИТАМ? АЛА ЗНАЯ,ЧЕ ИМА И ОЩЕ ДВА ВЪПРОСА,КОИТО ВОДЯТ ПРАВО КЪМ ОТГОВОРА НА ПЪРВИЯ ВЪПРОС.КОЙ ГИ СЪЗДАДЕ И ПРОДЪЛЖАВА ДА ГИ СЪЗДАВА?! И ДРУГИЯТ ВЪПРОС,ИЗВЕСТЕН ОЩЕ ОТ РИМСКОТО ПРАВО,КОЙ ИМА ПОЛЗА ОТ ТОЗИ ПЕРЕСТРОЕЧЕН БЕРЕКЕТ ПО ЗЕМИТЕ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ НА ХЕМУС? НАДЯВАМ СЕ КОМИТАТА С НЕГОВИЯ БОРБЕН ДУХ ДА СТИГНЕ ДО ПО-ЗАДЪЛБОЧЕНО ПРОУЧВАНЕ И ДА ПОЛУЧИМ НЕ САМО ОТГОВОРА,НО И РЕШЕНИЕТО НА КАЗУСА.

komitata каза...

ДС не е могъщ магьосник, който прави магии. ДС умело използва обществените настроения в своя полза, като си създава тая или оная креатура. Представете си ДС, която се мушка като плъх в дупките на общественото съзнание.

славчо каза...

малко офф :
преди малко попаднах на ре:тв
10 минути слушах и гледах ..абе тва някаква мъжка седянка ли е?
10 минути слушах и нищо не чух..
и незнам къде са микрофоните в тази тв ,ама с това ехо извинявам се..
даже и канал3 вече не са така .Пак се извинявам.

Анонимен каза...

... "Светът е кръчма, а ти трябва да плачеш със смях, да се смееш със сълзи и на сън да виждаш лятото на Балканския полуостров. "Щастлив е, думаш, българският народ, щастливи са грешните в мъката, щастлив съм и аз в своята топла соба."... /"Политическа зима", Ботев/
Емоцията - без нея ще е просто скучно! Цифри и факти, писани от робот. ..."Мислиш, мислиш, пък се попротегнеш като философ, прозевнеш се като дипломатин, почешеш се в тила като политик и ако ти позволи жената или ревматизмът да заспиш, то спиш като Крали Марка. Заспиш и сънуваш... Но какво сънуваш?"... И това е Ботев.
Защо се връщам към Ботев ли? - Отговорът е много прост - нищо не се е променило от тогава! Същото овчедушие и безразличие. Та ти не си единствената Ружка, която се дразни от това! Много избягаха, а тези, които остават и те са на две. Разбира се, че ще гласувам! Вярвам, че с гласът си, ще дам шанс за една правова и демократична България.
Ето и линк, ако някой му се прииска да прочете "Политическа зима" http://www.litclub.com/library/bg/botev/publ/zima.htm
Албена

Николай Павлов каза...

А защо я има "Синята коалиция"?
Ами за да има "интелектуалците" и "елитните блогъри" кого да четкат

komitata каза...

Разкрит съм. Това е причина номер едно, наистина. Ако я нямаше Синята коалиция, щяха да скучаят и да не знаят кого да четкат.

А иначе споменал съм в текста защо съществува - за да поправи една тъпа грешка.

Николай Павлов каза...

Е как ще се поправи, като същите тъпаци са си вътре - Костов и Надка.
А между другото, РЗС същестува, понеже Надка вкара Яне в парламента. Тва "интелигенцията" обаче явно го забрави.

komitata каза...

о дааа. о даааа. партиите но СТАТУКВОТО - надка, костов - най-лесните за критика партии на СТАТУКВОТО. и шпицкоманди

Николай Павлов каза...

Като няма кво да кажеш се опитваш да го обърнеш на ирония. Ма не ти се получава. И да , Костов и Надка са също толкова статукво, колкото Доган и Първанов, например. Обаче няма да доживея нещо и с тях да се изгъбаркате в "Пристрастно".

komitata каза...

така е, как иначе, никога няма да ги гъбаркаме, особено илия - най-големият костовист и седесар в групата. или го манипулираме нали така, да говори добре за надка и за костов. защото илия е от шпицкомандата ;-)

Николай Павлов каза...

Добре, че му давате чат-пат и на Илия да се обажда :)Но не прекалявате де

Борис Димов каза...

Да бе, разбира се - пролемът на България са "Костов и Надка". Дрън-дрън.

ЗеУените нещо съвсем не сте оттук и сте за малко в последната седмица.

Стойчо каза...

И да не забравите да споменете с добра дума тези, които самоубиха протестите си зимата, заявявайки, че са „надпартийни“ и нарекоха „боклуци“ единствените си потенциални съюзници. Иначе и аз съм съгласен, че точно Костов и Надето са най-тежкия проблем на страната – в момента, в който ги обесим, ще мирне държавата.

Всъщност достатъчно е да НЕ гласуваме

Николай Павлов каза...

Ами не са нито част от решението, нито част от пейзажа, следователно са част от проблема :)

Калоян каза...

За да се оправят стари грешки се правят нови. Съжелявам, ако досаждам пак с историята с мажоритарния кандидат на Сините в Русе, обаче това е егати очевидния автогол! Накратко, Христо Попов, който напусна парламентарната група на Атака преди два месеца за да се "влее" в ОДС, и поставен за мажоритарен кандидат на Синята Коалиция в Русе. Оставете цялата вмирисана история с Румен Христов и пуснатите парашутисти в Русе. Във Facebook имам връзка с един от кандидатите в пропорционалната листа на СК за Русе, и питах дали има информация как се е родила тази гениална идея. Отговорът беше, че това е "стратегия" да се отмъкнат гласове от Атака, понеже разбирате ли, Христо Попов бил един от основателите на Атака в Русе!!! От Атака ??! Какво може Синята Коалиция да предложи на "атакистите" ? Атака имат имат пресечни точки с ВМРО, РЗС, дори ГЕРБ, но със Сините какво общо имат ? Вие "атакист" вижда ли ли сте да казва "икономическа програма" ? Не е ли очевидно за всички лукови глави в Синята Коалиция, че ресурса е в младите и апатични хора, които не искат да гласуват, отвратени от ставащото до сега ? Там трябва да са насочени усилията, аз тяхното "конвертиране" и приобщаване трябва да се работи.

Да ама разбирате ли, в Русе нямало шанс така или иначе шанс за мажоритарен мандат, и заради това Христо Попов бил ОК. И какво, Сините правят евала на ГЕРБ в Русе ли ? Понеже това е следващият най-добър избор след Попов. Въобще какво са си мислили от Синята Коалиция - че дори и магаре да сложат за мажоритарен кандидат, нали е от Сините, и ние ще гласуваме за него ?! Ама наистина ли ? В СДС и ДСБ в Русе толкова ли не можаха да намерят по-добър вариант от депутат, напуснал продъдениа кораб на Атака два месеца перди края на парламента ? На предните парламентарни избори Христо Марков беше втори в пропорционалните листи (след Елеонора Николова) - ето един отличен пример за мажоритарен кандидат! Русенец е, лесно разпознаваем е, има авторитет, олимпийски шампион, успешен треньор и т.н. и т.н.... А "Синята Коалиция" какво направи - сложи насран пикльо от Атака за мажоритарен кандидат в Русе ;)

Стойчо каза...

Калояне, не се ядосвай – в Русе ще спечели Герб, независимо кои са другите кандидати (евентуално Д(ПС)Б). За к'во се пенявиш? (а съм сигурен, че нямаш и идея на прима виста как се казват кандидатите им).

Калоян каза...

Стойчо, имам "идея" - на БСП мажоритарния кандидат е Руденко Йорданов, който е русенец, лекар, и депутат от 40 НС, и нещо като "избора на народа", поне доколкото съм чувал за русенското БСП. На ГЕРБ е Пламен Нунев, който в града е синоним на ГЕРБ от както го има (бивш полицай е), а на ДПС е Емел Етем Тошкова, която на последните няколко парламентарн избори все е водач на листите на ДПС в Русе. И тримата са супер емблематични за партиите си, за разлика от самотлюпилия се от Атака Христо Попов.

От друга страна Пламен Нунев и Емел Етем са водачи и на пропорционалните листи, докато при Синята Коалиция и БСП са различни: за червените е Плугчиева, а за сините е Михаил Михайлов.

А това че ще спечели ГЕРБ означава ли да се слагат кухи кандидатури като тази на Христо Попов? Шибана мръсна глупост.

Стойчо каза...

Глупост е да гориш одеяло заради въшка, глупост е.
Глупост е да избираш чуждия крокодил на конкурс за красота само защото нашето момиче не е чак като Клаудия Шифър.
Хайде да не си отварям аз устата по темата за глупостта, че е доста глупаво да обиждаш ей така. Че каква глупост беше зелената простотия през зимата да се правят на „обективни“ и надпартийни, пък сега се хвалят с факта, че са събрали 50 бона... и мнозина други

Калоян каза...

Стига бе, какво горене, какви пет лева ? Това със зелените какво общо има тук - на принципа "и вие биете негрите" ли ? Зелените не ме интересуват, защото моите фаворити са Синята Коалиция, и към тях съм хипер взискателен ;) Ти какво казваш - да си затворя очите и да гласувам за магарето, които са сложили за мажоритарен кандидат, само защото е издигнат от тях? Защо е необходимо избирателите на СК да се поставят пред такава дилема - защото в Русе няма шанс за мажоритарен мандат ли ? Ти ако си от потенциалните избиратели на Синята Коалиция ще се почустваш ли представен от парашутист-"атакист" ? Поне аз не се чувствам така. Ще е интересно да се види колко гласа от Атака ще успее да "отлепи" Христо Попов, и дали СК в Русе са си направили правилно сметката.

А защо си помисли, че си нямам на идея кои да другите кандидати ? Оставям неправилно впечетление ли ;)

Стойчо каза...

Спомни си крокодила, който беше избран на един конкурс през тази година...

Davidov каза...

Аз ще обърна внимание на друго. Поста на Комитата е публикуван във вестника „Синята Коалиция – Парламентарни Избори”. Признание за всички блогуващи!

komitata каза...

ха, не знаех! ще си взема един вестник, мерси за информацията.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)