вторник, юни 09, 2009

Политическата ваканция?

Приятели и познати ми заобясняваха, че не гласували, защото не успяли да се приберат навреме в София. А на входа в София ги чакало задръстване. И как можело през лятото секциите да затварят в 7 часа, трябвало нещо да се направи.

Мили приятели. Вашата наивност не спира да ме учудва.

Въпреки изтичането на конституционния срок, парламентарните избори са насрочени за възможно най-неудобния момент. За големите жеги, когато хората бягат от София, че и от България.

Сегашните управляващи имат шеф, това сме ние, избирателите. Понеже сериозно са се издънили, искат да пратят шефа в отпуска, за да минат метър. Типична бюрократична хватка.

Така че можете спокойно да считате, че ранният час на затварянето на секциите, провеждането на изборите в две различни летни дати, задръстването на входа на София са заговор срещу всеки от вас, да не успее да гласува.

И ако смятате, че вашите гласове нямат значение, един от евродепутатите ще бъде избран с 300 гласа разлика. Вашите 300 гласа от задръстването в София.

Така че за следващите избори ще се наложи да си ЖЕРТВАТЕ уикенда. За да не се наложи да си жертвате нещо по-важно през следващите 4 години.

И това, което може да се направи, е да се ГЛАСУВА.

29 коментара:

И.Е. Станков каза...

2 неща:
1. Ще ми е интересно да отбележиш с какво неизбрания с 300 гласа евродеуптат щеше бъде толкова по-полезен конкретно за твоите приятели от неизбрания, че да си счупят краката да бързат да го избират.

2. След тези резултати, които показаха нагледно, че не народът, а тия които жонглират със секциите, листите и самите избиратели са началникът, е много трудно да убедиш някого колко решаващ е гласа му.

Системата вече не функционира. И всеки се прави на ударен, вкл. и "алтернативите" от "Време е!".

Анонимен каза...

да, наистина! Можеш ли да ми кажеш защо точно Светослав Малинов трябваше да отиде в европарламента? Не е ли това един безсмислен надут човек, който сигурно е добър университетски преподавател, но иначе е истински политически плазмодий.
Освен това - и въпреки всичко - този човек все пак ще отиде от есента там, когято броят на евродепутатите стане 18 и той ще е правоимащ.
Аз не одобрявам и Божковата кучка Антония Първанова, но нейното присъствие в авропарламента илюстрира моята прогноза, с която ти се подиграваше само преди няколко дни.
Все таки: Поздрави за активността ти и съболезнования за загубата
Георги Младенов

Belomore каза...

И двамата сте прави - това е проблемът.

От една страна - на крива ракета задръстването й пречи. Който е искал да гласува наистина, е гласувал. Другото са оправдания. Познавам хора, които чистосърдечно си признаха, че няма да се трогнат за евроизборите, но ще гласуват със сигурност на парламентарните. Дано е така, ще видим.

От друга страна - на крива ракета, лятото й пречи. Който е могъл да мотивира избирателите си - мотивирал. Ето др. Ковачки например - помолил човешки, добра дума железна урна отваря :)
Сичкото напън на СК до какво доведе - до не повече от резултата на ДСБ от 2005та.

Какви са възможните изводи:
1. Народът е ужасно тъп и прост и отново не разпозна и оцени своите спасители - нищо, има време, може да се поправи и да прогледне.
2. Тезата със спасяването и добрите не фърфи. Или поне не от тези хора. Или поне не в този контекст.
3. Рано е за изводи.

Системата, че не функционира е ясно, но това не е единственото обяснение, нито оправдание за конкретните цифри на тези, които ще спасяват България. Толкова могат - ако не им харесва, да се замислят и да променят нещо, за да могат повече.

Belomore каза...

P.S.
Под "двамата" имам предвид Комитата и И.Е.Станков.

Лина каза...

Няма нужда от жертва на уикенда на 5ти юли! Всеки, който има съмнение, че няма да стигне до оригиналната си избирателна секция тогава, да отиде в общината до 20 юни за удостоверение за гласуване на друго място. Тогава ще може да гласува, където и да се намира на 5ти! Аз ще бъда в Каварна тогава.


С горния коментар за Светослав Малинов съм съгласна, BTW.

Стойчо каза...

„Аз нали ви казвах“ – на никого не помага. Още по-малко помага да се взираш в имиджовите, а не във фактическите дефекти.

Ще изберем чуждия „крокодил“ негласувайки, само защото нашето момиче не изглежда като чак като Клаудия Шифър ли?

Не, докато не намерим Клаудия Шифър - никакво гласуване??? И всяка година - „крокодил“???

Стойчо каза...

А и след като цял мандат дъвчеме политиката и политиците (които са на власт в този момент (вкл.и опозицията), не е ли време да се позанимаем малко е с тези, които са на власт по време на избори – т.е.(не)избирателите? Точно сега е момента, в който (не)избирателите трябва да разберат отговорността си.

СкручЪ каза...

И откриването на риболовния сезон.

Стойчо каза...

Пак ще нахалствам;-)

И в статията става дума за хора, които „искаха“,а не„можаха“.
Как пък не се случи това с работниците на Ковачки? или с „турските“ села? Искаха-не искаха, ама можаха

„О неразумни ЮРОДЕ“ се е отнасяло до хората, които са можели да го прочетат!

Велин Пеев каза...

Много точно!

Peter Petrov каза...

Браво Комита !
Само това да повтарят хората извън кръга "Доган-Зайо" и победата им е в кърпа вързана. На бай Гочо , бай Дочо и съседът им бай Цанко, известен на младини като "Хаирсъзина" това им трябва. Да им се каже в прав текст, че ги имат за будали...
Номерът с отпускарското време няма да мине. Помни ми думата, активността ще е над 70%. Доган ще е с 8,5% барабар с "автобусните българи"...

Спас Колев каза...

Мда, време има предостатъчно.

Аз гласувах няколко часа след началото на изборния ден, пътувах от най-синия до най-червения избирателен район (над 200 километра), огледах набързо как тече гласуването там, обядвах (вече задълбочено), доставих един гласоподавател обратно в София и, след като пресякох града по диагонала, за да стигна до вкъщи, резултатите от изборите все още се публикуваха полулегално (с рибарско-гъбарски метафори).

Анонимен каза...

"Така че можете спокойно да считате, че ранният час на затварянето на секциите, провеждането на изборите в две различни летни дати, задръстването на входа на София са заговор срещу всеки от вас, да не успее да гласува." - Мисля, че грешиш с извода си. Ако искам да гласувам, ще намеря и време, и място. И нито дупките по пътя ще ми попречят, нито задръстването, нито ранното затваряне на секциите. Кокала не е за изпущане, а управляващите не са на ясно със ситуацията, докъде им стигат силите. Тези евроизбори дойдоха като манна небесна, точно навреме.
Все още има шанс да се преобърнат резултатите, а колкото до Клаудия Шифър, не считам, че е изключителна красавица, харесвам Мона Лиза - класика, доказана с времето.
Албена

Анонимен каза...

Стойчо пак пише неграмотно. Пише се дъвчим , а не дъвчеме. Срам и позор за сините, защото тези 300 избиратели попаднаха в задръстване. За другите партии избирателите успяха да пристигнат на време. Като го няма Малинов в Европа може да ни лишат от някои фондове, лошо.

Анонимен каза...

Брей няма една статия за опозицията, в която веднага да не се впуснат да обясняват куп анонимници колко лоши били тез сини.... и то с лозунги или обиди!

Младен Савов

Aria каза...

аз първо гласувах, после се качих на Витоша с едни сладурки, които имаха желание да гласуват на връщане. и не гласуваха, разбира се - стана твърде късно.

редно е първо да бъде работата, после - удоволствието.

Стойчо каза...

Младене, когато нямат какво да кажат те обвиняват, че си софиянец :-)

Стойчо каза...

Албена, ето даже на Клаудия Шифър ѝ намираш ма'ана ;-) А германчето има предимството пред Мона Лиза, че е жив човек:-), а Мона Лиза е образ:-)

Calavera каза...

абе хора, след всичко, което се случи за последните 2! години (не казвам 8 или 20, или 65) какво ви дава спокойствие да не гласувате??? Толкова ли сте приспани, доволни и апатични към собствената си съдба? Разбирам да взимахте големи заплати, родителите ви достойни пенсии, децата ви престижно образование, НО не е така. Ако не намирате пряка връзка между лошите пътища, ниските заплати, смешната образователна система (така мога да продължавам до сутринта) и управляващите в парламента, значи наистина заслужавате положението си. Ако все пак имате малко разум в главите си ще направите избор, поне веднъж на 4 години.

Анонимен каза...

Да беше писал Брад Пит, а ти - Клиудия Шифър? Ами тя не ме вълнува, Стойчо! :-)
Албена

Стойчо каза...

@Албена, явно си ме разбрала:-)

Зелен Бетон каза...

Когато човек се обърка и не може да прецени накъде отива, обикновено се прави нещо много просто: връщаме се към точка с ясни координати. Точка, за която сме сигурни, че е част от избрания път.

Когато някой много, ама МНОГО внимава "да не го използват", със сигурност бива използван. При това (обикновено) не само от едного, а от повече мераклии.

Та затова си мисля - може би е време да престанем с тези сметчици на дребно от типа "кому выгодно". Да престанем да гласуваме, мислейки за проценти и политически конфигурации. И да се върнем към простото съждение, че

когато имаш някакво право, то следва да се използва.

Не напразно е наречено "право". Възможно е да не спечелиш кой знае колко, ако се възползваш от него. Но ако не го ползваш, можеш САМО да загубиш.

Или, иначе казано: НЯМА КАК да се откажеш от дадено ти право и да спечелиш повече, отколкото ако го използваш. Без значение дали ти е ясен целият механизъм или не.

Имаме право да гласуваме. Отиваме и го използваме. Който - както. За тази точка можем да сме СИГУРНИ, че е част от пътя към демокрацията.

Както се казва в творенията на чичко Били, това е last known good configuration.

Анонимен каза...

Идеята с танца е отлична. Много женствен и красив е ориенталският танц. Е, сега вече си имам и врагове, но хубавото си е хубаво! Нали така, Комита? А Стойчо няма да го питам, той си пада по валсовете. ;-)
Албена

Хесапов каза...

Един път на четири години трябва да развалиш съмнителното си доволство от мига и да гласуваш! Лошите разчитат на твоето епикурейство, че няма да се откажеш от безвкусното задоволяваоне на егото и тялото си и ще ги оставиш да те шибат!
Мисля, че ако си отговорен - към себе си главно, ще жертваш тъпата си нирвана от неясния миг и ще гласуваш! В 6.30, но ще.
Всички доводи против говорят за безотговорност и глупост в крайна сметка.
...да, Костов е високомерен, Малинов е надут, но трябва да избираш, най-малкото за да си критичен след това.
..Трябва да се гласува!

Анонимен каза...

Искам само да направя едно уточнение, относно предпоследният ми коментар. Отнася се към изчезналият линк: http://www.youtube.com/watch?v=LLpo9Njv9Ts&feature=channel_page, публикуван най-долу "Създаване на връзки". :-)
Албена

Анонимен каза...

И аз не мога да разбера тези връзки, как се появяват и защо изчезват после? Това не е ли trackback - не че разбирам много, но аз при мен като сложа линк, той не изчезва...

Както и да е. Някъде вече коментирах по същата тема и колкото повече думи изписвам, толкова по-малко виждам смисъл да го правя, защото всичко отдавна е казано, като например:
По-доброто е враг на доброто.

The man who insists on seeing with perfect clearness before he decides, never decides.

Единственото, което е нужно на злото да победи, е добрите хора да не правят нищо.

Хората, които не гласуват, не би трябвало да мрънкат после. Но те винаги мрънкат. Защото искат да получат, без да дадат.

И какво като системата вече не функционира? Стоим със скръстени ръце и чакаме някой да ни оправи ли? не можеш да се оплакваш, ако поне малко не се напънеш да промениш ситуацията.

Понякога ме изпълва такова безсилие...

Славчо каза...

на мен пък не ми харесва през тези 20 години нито едни какво и как го правят ,защо мисля че е ясно. и какво правим тогава?
всеки път е едно и също- зайците след избори се превръщат във вълци.
после пак обличат кожата с дългите уши и пухкавата опашка и така нататъка..
Когато видя един цял затвор пълен с цъфнали задници на хора с имущество "несъответстващо на доходите им" , точно тогава ще ми видят гласа!

Зелен Бетон каза...

@ Славчо:

Гласуването е задължително условие, но то само по себе си не оправя нещата.

Оправя ги непрекъснат тормоз върху избраните политици от страна на гражданите - от първия до последния ден на мандата. Непрекъснато гледане под лупа. И при всяко съмнение - натиск. Никакъв комфорт. 20 години граждански комфорт стигат.

При това без значение дали парламентарното мнозинство и сформираното от него правителство е "от наште" или не. Даже ако са "от наште" - пак. Профилактично, да не вземат нещо да се разсейват.

Според мен този път на правителството, каквото и да е то, не трябва да му се дават даже и 100 дни. Днес не знам как е, но навремето в казармата почваха гонката още от портала - и така даваха ясно да се разбере, че нещата са сериозни и няма да има шест-пет.

Анонимен каза...

и предложи конкретно действие:
Отписване за гласуване по постоянен адрес и отиване за гласуване в Кърджали.
Аз лично ще отида там да гласувам за Вежди, като се надявам, че моят глас ще бъде този +1, който ще "набие" Доган като мажоритарен кандидат
Камен

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)