сряда, юни 03, 2009

И Надежда нахрани блогърите. Отлична идея.


След блогърските срещи с Кунева и С. Паси, които пропуснах (а имах планове да се шегувам с Паси на живо), присъствах на срещата на Надежда Михайлова с блогъри, която се проведе на едно страхотно местенце на ул. "Оборище" 63.

Очаквах срещата да бъде за цифровите права, интернет, подслушването и т.н., но се получи един много смислен и много приятен разговор за политика в най-широк смисъл.

Говорихме си за разширяването на ЕС, за приемането на Турция, за ДПС. Но нямаше как да отделим националната политика от европейската. А и, честно казано, не знам нужно ли е.

Стана дума за това, че има остра нужда от наблюдатели и застъпници в изборните секции, особено в провинцията.

Говорихме си за защитата на блогърите от репресии, и за това как бихме могли да получаваме акредитация като журналисти.

Говорихме си за смешната теза на президента и на червените функционери за това, че оплакванията в Европа от българската администрация вредяли на имиджа на България.

Аз лично съм доволен, че успях да предложа три идеи, които Надежда Михайлова си записа, и се надявам да заемат място в личните и приоритети.

След идеята на Иван, която напълно и с две ръце подкрепих - в българските лични документи с биометрични данни да има и валиден цифров подпис, добавих още следните:

  1. Да се автоматизира ваденето на удостоверения за актуално състояние и на свидетелства за съдимост, така че институциите сами, по електронен път да получават тази информация директно от другите държавни бази данни, а не потребителите да плащат по 10 лв за хартийка, да губят време и да издържат безмислена администрация.
  2. Да се премахнат клоновете на банки в сградите на държавната администрация и вместо тях да се върнат касите.
  3. Електронните подписи, издадени от авторитетни световни и особено европейски институции да важат и в България.

Аз съм сигурен, че и другите присъстващи ще разкажат за предложенията и впечатленията си, така че ще ги оставя сами да се похвалят.

Имаше сандвичи, кафе, вода, плодове и вкусни филенца нарязани на тънко ;-)

Разговорът беше толкова интересен, така че почти никой не докосна яденето до последно.

Да не говорим за това, че няколко пъти се опитвахме да приключим, но изскачаха нови и нови интересни въпроси - Македония, например ;-)

93 коментара:

Филип Петров каза...

Аз също останах доволен от срещата. Харесва ми откровеността на разговора. За ралика от Кунева, тук имаше конкретни отговори на всички въпроси. Не чух нито веднъж "ами аз не съм компетентна в тази област" или "на това може да отговори еди кой си, но той не е тук сега...

Анонимен каза...

Н. Михайлова е особено компетентна по "нахранването"!

RoujkaBG каза...

Предложенията, които сте направили са чудесни и дано бъдат приложени.

Имах нужда от служебна бележка, която трябваше да ми издаде МВР и струва 2,50лв, а банка "Пиреус",с която работи МВР ми взе 7лв за банковата услуга!? Обирджийство, нали, което не свършва до тук.

Дипломите също трябва да бъдат написани на български и английски,
/както шофьорските книжки, които са на френски/, защото България е страна членка на ЕС. Хвърлят се грешни пари за преводи, нотариални заверки и легализации във Външно.

Всяка диплома трябва задължително да съдържа и академична справка, а не да се подават молби, да се чакат срокове, и пак преводи, легализации и компликации.Загуба на време и пари.

Дай идея къде можем да правим предложения към СДС.

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Големци сте вие, еййй :D :D :D

fenh каза...

Пак пропуснах:(

доц. д-р Любима Йорданова каза...

За блогърите е важно да имат лични впечатления от политиците, не само да получават информация от втора ръка от медиите.

Няма нищо по-добро от личния контакт и личния диалог. Човек трудно може да прикрие същността си.

И.Е. Станков каза...

А като ви е дошла така под ръка, питахте ли я все пак и някакви по-неудобни директни въпроси, които пресата не би питала? Гаражи, клиентела в СДС, несъстоялото се "проветряване", как възприема КОстов, сега и преди коалицията.

Анонимен каза...

Мдам. Госпожата хранеше журналистите преди десетина години, сега дойде ред и на блогърите. :Р

Иначе предложенията са добри.

LaSombra каза...

Те сините открай време се насочиха към зарибяване на интернет пространството. Някои подозират че това става срещу заплащане, но аз следвам принципа да не търся зла умисъл там, където глупостта е достатъчна като обяснение.

Belomore каза...

Roujka,
за справка - шофьорските книжки (новите) отдавна са на български и английски.
За другото си права.

С риск да ви секна ентусиазма, ще отбележа, че живият контакт си има рисковете, например:
1. При среща с омаен събеседник, може да се получи изкривяване, което неживият контакт предотвратява;
2. Понеже сме възпитани хора, при живия контакт е твърде възможно човек сам да си постави вътрешни прегради и ограничения, далеч по-строги отколкото при умрелио контакт;
3. Докато мериш с шублера дебелината на филето / деколтето / пенснето, можеш да пропуснеш важни елементи от съдържанието.

И за финал - извинете, ама това с журналистически акредитации за блогърите е откровено малоумно.
Нужно ли е да обяснявам защо? :)

marfi каза...

Срещата беше чудесна, за жалост от много приказки си останах гладен :)

Важното е че се задействахме, Комита айде с джипа до дупница, да наблюдаваме как се гласува в ГалевГрад

Ерол каза...

За срещата не знам, но съм и за четирите посочени идеи, които предполагам не са разгледани само за губене на време. Успех.

Анонимен каза...

Kakvo oshte ima Nadejda Mihailova da vzema ot nashata darjava ta pak se iurna kam politikata,nemoje da se viarva na takav chovek koito ne si e opravil semeistvoto a iska da opravi darjavata na kade varvi gospoja Mihailova da zagrebi neshto koeto e zabravila i Kostov osaznai se glasopodavateliu iska se chisti lica ne stari mucuni koito iskat oshte da vzemat.Horata koito iskat da badad izbrani triabva da sa chisti ,zamojni ,kulturni i da napraviat hubavo za Balgaria a ne da si opraviat tehnite potomstva .Gospoja Mihailova da si potarsi rabota po profesiata si i da raboti i da voidi kak se izkarvat pari a ne na nash grab oshe.Da se mahat starite pushi,tia i Kostov razvaliha SDS da se mahat.

Анонимен каза...

@анонимен,
А кой е с 'оправено' семейство? СерГей ли? Сидеров? Царя (те са си доста голяма рода ...)? ББ?

По товйте мерки всички са маскари ;) Всички са отрасли по комнистическо време и няма как да са културни, ако са въспитани по времето на лагерите в Белене и на други отбрани курорти за интелегенцията.

GombeTo каза...

Ммммммм най-големите блогъри сте били там :)

Филип Петров каза...

Да, зададоха се неудобни въпроси. Научихме няколко пикантни подробности около вътрешната ситуация в СДС. Също така се разбраха доста факти около Яне Янев и РЗС.

FREGATA каза...

"Мдам. Госпожата хранеше журналистите преди десетина години, сега дойде ред и на блогърите. :Р"

Просто няма начин да стане! Пич, или мой човек, или както е модерно сега обръщението, просто забрави! Хората които са в интернет, блогъри, пишещи коментарии, имащи собствени сайтове, въобще не ги бърка дали са нахранени, или не!
Знаеш ли кое ги захранва? Идеята, че могат да кажат какво мислят, без някой да виси на главата им, и да дава ценни указания!

А, и направи все пак разлика между "журналисти" /е верно има и свестни/ и блогъри!

Anton каза...

Някой ще каже ли по-подробно относно акредитирането на блогъри за определени събития ? Какво каза Михайлова по въпроса ?

ekaterina vitkova каза...

Ей, блогъри, внимавайте, че нещо много почнаха да ви зарибяват...

Търновец каза...

"2. Да се премахнат клоновете на банки в сградите на държавната администрация и вместо тях да се върнат касите."

Подкрепям с две ръце. Пресен пример от областния град ***, от миналата седмица - Отивам да регистрирам кола в данъчното, всички документи на лице с изключение на някаква си там застрахователна оценка. Виждам, че на фактурата за покупко-продажба пише "застрахователна стойност - ХХХХ лв." и питам , това не е ли достатъчно. Не, в коридора имало офис на "Интерамерикан" - можело там да ида и да си извадя. Отивам - човека преписва за 3 минути данните от въпросната фактура на лист брандиран с тяхното лого, плащам 12лв. за услугата ... Е какво е това по дяволите ???

Анонимен каза...

Kak e възможно една провалила се министърка да дава обещания? Кой нормален ще й повярва?
Албена

Анонимен каза...

Ти как си представяш положение в което всеки, който поиска ще може да получи твоето свидетелство за съдимост?

Иван

ndmtrv каза...

Цитат:
1. Да се автоматизира ваденето на удостоверения за актуално състояние и на свидетелства за съдимост, така че институциите сами, по електронен път да получават тази информация директно от другите държавни бази данни...

Това вече е уредено в Закона за електронното управление (чл. 2 и чл. 3) и не е нужно да се изисква. По-интересно е защо година и половина след неговото обнародване не се вижда да е направено нещо по темата.

Николай

Анонимен каза...

Kym Albena:

move li po-konkretno da pripomnite s kakwo se e prowalila kato MINISTYRKA, toest kakwo ot rabotata i na ministyr smqtate za prowal! Inache kakwa stoinost ima takyw posting?

Mladen

Анонимен каза...

Единствено хубавото нещо у нея беше визията й, но недостатъчно -явно! Провали се като дипломат по либийският процес. С какво морално право се кандидатира за евродепутат?
Албена

Анонимен каза...

Ешь ананасы, рябчиков жуй,
день твой последний приходит, буржуй.

АнонименЪ

Николай Павлов каза...

Много ми е трудно да схвана смисъла на този блогърски "флирт" с политиците, но вероятно проблема си е мой. Интересно, за какво остана да се кандидатира г-жа Михайлова, след като не бъде избрана и за евродепутат?

Анонимен каза...

"Яж ананаси, с фазани се дуй,
твоят последен ден иде, буржуй!"
Маяковски

Флирт с младите блогъри. Надето търси с трици, маймуни да лови.
Албена

hinkoff каза...

Това обирджийство на банките и техните клонове в съдилищата, КАТ и всякакви държавни учреждения трябва да приключи веднъж за винаги.Това е държавен рекет в полза на частни финансови компании. Или по ясно казано, явна корупция.
А относно срещата. Има някакво непривично за автора кокетиране в този пост, но да се надяваме, че се дължи на единствено на „деколтето„ на Михайлова:))

Ivan-Assen каза...

При капитализма ананаси има за всички, по 3 лв бройката. Маяковски е толкова адекватен на ситуацията, колкото и всичките му червени сълоботомийници.

Георги каза...

Албена и 400 пъти да го напишеш, мнението ти пак си остава малко не на място. Аз лично помня че докато Надежда Михайлова беше външен министър, влязохме в НАТО и получихме покана за ЕУ. Лесно се забравят успехите в тая държава, а всеки гледа кой какво не е направил. А ти какво направи за България ?

Анонимен каза...

И какво от това, че Б-я е членка на НАТО? Военен блок без ясна мотивация. От кого се пазим? Турция - членка на НАТО окупира Кипър и създаде Северна кипърска д-ва. България като членка на НАТО кого ще окопира? - Македония ли? Та те не искат да чуят за българите, камо ли да им се забие български флаг. НАТО е мечтата на непорасналите мъже!
Като европейска страна е напълно логично Б-я да е член на ЕС. Тя е част от големият европейски дом и е длъжна да се съобразява с неговите правила.
Ако г-жа Михайлова милее за родината си, едва ли ще й се иска да я "изостави". Чисто и просто жената видимо вече остарява, та предпочита спокойствието пред разбитото си отечество.
Относно, че коментарът ми не бил на местото си: та кое в тая държава си е на местото, та и моят - на своето?
Аз работя и не вдигам шум с работата си. Съвестно и честно си изпълнявам служебните задължения, без излишно театралничане и метани.
Не ухажвам началници, просто работя! Все някой трябва и това да прави, нали?
Албена

komitata каза...

Албена, това е ретроградно разсъждение. НАТО е най-голямата гаранция за нашата териториална цялост и национална сигурност.

А работата в Европарламента може да и даде възможност да се скрие или да свърши нещо - по неин избор.

Честно казано, разочарован съм от възгледите ти. Не върви на активен човек да разсъждава по този начин

Анонимен каза...

Затова ли нямаме армия? Албена

Анонимен каза...

Не се излагайте с коментарите за Кипър, а прочетете малко по темата кой кого и защо окупира. Ако погледнете и проведения референдум, ще видите коя част на Кипър няма желание за съединение. Отнема секунди.

Относно членството в ЕС - много внимателно тр да преценяме и раздаваме политически награди. Процесът на асоцииране не е подпис на хартийка и айде, който подписал - негова заслуга.

А Михайлова може и да е симпатяга, но питахте ли я къде и какво прави, докато я нямаше от звездния небосклон?

Таня Стоянова

Анонимен каза...

Членството в НАТО бе единственият приемлив път. Професионална армия имаме, просто реформирана. Няма и нужда от по-голяма, когато сме част от нещо много по-влиятелно. Този април дори Франция се присъедини към НАТО след огромна пауза на замразени отношения с алианса. Това говори само по себе си.

А за НАТО трябва да благодарите на човека, когото всички блогъри вкупом тръгнахте да плюете, без да му мислите много. Харесвам блоговете, но не и стадния инстинкт, който цари сред много от тях.

Таня Стоянова

Анонимен каза...

Имате изключителна логика Таня! А, ако Родопите си "пожелаят" автономия някой ден, как ще реагирате тогава? И защо ЕС ще поставя условие на Турция, да "изтегли войските" от Севернотурската кипърска р-ка, ако иска да се присъедини към съюза?
Албена

Стойчо каза...

Щом можем да имаме само 35 хилядна (или колкото е там) армия и не се налага да водим война на наша територия или да я браним – това е повече от успех:-)

Албена, служил съм в 100хилядна армия – как смяташ, ако Родопите бяха поискали автономия тогава какво щяхме да правим?

А ако сега или в бъдеще Родопите решат за автономия – с колко голяма армия мислиш, че ще ги спрем? Моят отговор е „няма такава армия“ - това се прави не с армия, а със съвсем друга дейност (по-точно: с политика). Какъв е твоят отговор?

Това е успехът на НАТО - с 35х души можем да сме спокойни. Докато със 100х - не можеше да сме спокойни.

Изобщо предлагам всички любители на военните действия на наша територия първо да послужат в наборната армия.

Анонимен каза...

Здравейте, Албена,

Условието е не на ЕС, а на Гърция. Това е т. нар. предимство на по-ранните страни членки. Ето и затова трябва да се приеме Лисабонския договор - да не може една-единствена страна членка да налага вето заради националните си интереси. Македония също страда от проблемите, които Гърция й налага. И наистина прочетете кой започва агресията в Кипър.

За армията съм напълно съгласна със Стойчо. Това за Родопите и как искали да се отцепват са измислици, по-добро потърсете материали сама (но не от СКАТ или ВАЦ, а изследвания върху помаците) или просто идете там. Да видим дали ще намерите ненормални уахабисти или нормални хора като мен и вас.

Таня Стоянова

Анонимен каза...

А аз пък бих казал, че Македония ТРЯБВА да бъде спряна - докато в нея на власт е агресивен и нереформиран постюгославски елит, който управлява посредством фабрикуване на митове за въображаеми древно минало и поробени малцинства-мнозинства в съседство.
Също така не съм съгласен, че военната сила няма отношение към целостта на държавата. Подобен алтруизъм на Балканите, преддверието на Близкия Изток, е опасен. Грузия (Осетия и Абхазия), Азербайджан (Нагорни Карабах), Молдова (Приднестровие) и Югославия се разпаднаха след военни конфликти, а Турция и Русия задържат Кюрдистан и Северен Кавказ и с тежестта на армиите си. Военната сила не е единствен или достатъчен фактор за целта, но може да бъде един от ключовите фактори.

АнонименЪ

Анонимен каза...

И преди да се започнат ялови обвинения към мен като български националист, вижте какво твърди македонското Министерство на външните работи:


ДИЈАСПОРА

http://www.mfa.gov.mk/default1.aspx?ItemID=341


Документи

"Бројност на македонската дијаспора"

http://www.mfa.gov.mk//Upload/ContentManagement/Files/БРОЈНОСТ%2025.11.2008.doc

Состојба: 25.11.2008 г.

БРОЈНОСТ НА МАКЕДОНСКАТА ДИЈАСПОРА

Македонско национално/јазичко малцинство

Бугарија

Според земјата
Попис 1948: 250.000
Попис 2001: 5.071

Минимум
500.000

Максимум
1.200.000

Самопроценка
1.500.000

МНР - проценка
750.000

Забелешка: Koлумните минимално-максимално се изведени согласно проценки за бројот на населението, природниот прираст во соодветната држава, како и настанатите миграции во Грција, Албанија, Бугарија, Македонија и делот на Гора на Косово од 1912, 1924, 1949, 1954 и 1999 година.


АнонименЪ

Анонимен каза...

Малко информация кой колко плаща за въоръжаване:
Държавите, купили най-много основни видове въоръжения за 2003-2007 год. са:
1. Китай – 13 463 млн. дол.
2. Индия – 9 105 млн. дол.
3. Обединени Арабски Емирства – 7 467 млн. дол.
4. Гърция – 7 170 млн. дол.
5. Южна Корея - 5 536 млн. дол.
...
9. Турция – 2 853 млн. дол.
28. Румъния – 1 081 млн. дол.
57. България - 230 млн. дол.

Гърция и Турция продължават със своите колосални, понякога изглеждащи просто ненормални темпове на буквално пресищане на въоръжените си сили с най-модерни, мощни и не само отбранителни, но и нападателни оръжия, бойни системи и военна техника. Главните им доставчици са следните държави:
● За Гърция:
-- САЩ – 40% от военните доставки.
-- Франция – 18%.
-- Германия – 17%.
● За Турция:
-- Германия – 56% от военните доставки.
-- САЩ - 25%.

За България данните се разпределят по години така:
2003 год. – 2 млн. дол.
2004 год. – 12 млн. дол.
2005 год. – 158 млн. дол.
2006 год. – 20 млн. дол.
2007 год. – 38 млн. дол.

Ако през 2005 год. България беше на 111-о място, през 2006 год. на 66-о, през 2007 – на 60-о, сега сме на 57-о. Информацията е на СИПРИ
/Стокхолмски институт за изследване проблемите на мира (СИПРИ)/ за 2008 год. - повод за сериозен размисъл.
Албена

Стойчо каза...

Супер доказателство за ползата от НАТО за нас, благодаря Албена!

Стойчо каза...

Сега се сетих, че Първанов подписа за НАТО и по времето на БСП бяха пуснати американските бази. Ти гласува ли днес против БСП?

Анонимен каза...

Все още не съм, по-късно. Топло ми е сега да се рархождам до секцията.
Стойчо, защо Гърция и Турция, според теб, отделят толкова много средства за нападателни оръжия, бойни системи и военна техника?
Преди няколко години една журналистка беше тръгнала по дирите на песента "Ясен месец ми изгрее", на бълг. е изпълнява Сава Попсавов, Обиколи всички балкански страни и всеки казваше - песента е наша, в Македония трябваше да бягат, ако не искаха да им се случи нещо неприятно. Национализмът на Балканите не е за подценяване, но не бих искала с оръжие да се разрешават проблемите.
Ето и линк към песента: http://svejo.net/home/link_summary/194939-Sava-Popsavov-Qsen-mesec-vech-izgrqva
Ще ви хареса.
Албена

Стойчо каза...

Не ми бягай от отговор, моля:-)

Гърция, Турция, САЩ и България отделят много ПАРИ, за да не отделят много ХОРА за отбрана. Това е принципната разлика между западния и не-западния възглед върху армията.

Та подкрепи ли днес пацифизма на БСП?;-) (всъщност нямаш право да ми отговаряш – не е редно)

Анонимен каза...

Да, гласувах, не е за БСП, за сините, няма защо да го крия, а моята щерка за бат, Бойко! :-)
Албена

Анонимен каза...

"Гърция, Турция, САЩ и България отделят много ПАРИ, за да не отделят много ХОРА за отбрана."

Наистина ли?! Турция е на 9 място в света по численост на активната армия, докато по брой на население е на 17 място:

List of countries by number of active troops

9 Turkey 514,850

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_number_of_active_troops

Пред нея са само Китай, САЩ, Индия, Русия, двете Кореи, Пакистан и Иран, една почти изключително ориенталска компания...

АнонименЪ

Анонимен каза...

До АнонименЪ: Напълно си прав за правителството на Македония. Точно за това те трябва да бъдат оставени на мира - за да се занимаят с вътрешните си проблеми, които са повече от сериозни. А не да се ежат на Бакояни и Караманлис. Докато ние и гърците се дразним с тях, те ще продължават да обръщат внимание на безумни псевдодревни словесни битки и няма да се развиват по европейска линия.

Албена: Не виждам защо изкарвате статистика, какво доказва тя? Точно поради съществуването на НАТО война между членките на алианса не е възможна. Гърция и Турция се въоръжават, за да се сплашат една друга, но знаят, че никой няма да ги остави да си разиграват коня. Никой не е тръгнал да ни завладява.

Относно огромните разходи на Гърция за армията - това е огромната им грешка. Гърците в продължение на десетилетия наливаха пари в инфраструктура и въоръжаване. Загърбиха образованието и ето какво им се случи тази зима. Кризата ги удари и доста по-силно, отколкото нас. Младите хора масово се изнасят оттам.

Таня Стоянова

Анонимен каза...

Драга Таня, едва ли Дора Бакояни е първи и основен фактор за появата и надигането на псевдонаучни пропаганди в Република Македония. Те са пряко наследство на югославската македонска политпросветна и национализираща школа. Да бъде спряно създаването на псевдоисторически пропаганди и иредентистки нагласи в Македония означава да се помогне на македонските граждани по пътя им към ЕС. Малко вероятно е самите македонски власти да се откажат от традиционните си методи без натиск.

АнонименЪ

Анонимен каза...

Да съм казала, че някой ще ни "завладява"? В България няма петрол, диаманти, злато - бедна и ограбена държава, като църковна мишка. Защо ни е тогава да членуваме в НАТО и плащаме тоя голям членски внос всяка година? Че откого се пазим?
... " Гърция и Турция се въоръжават, за да се сплашат една друга, но знаят, че никой няма да ги остави да си разиграват коня"
Сигурна ли си или ти се иска да е така? А какво би казала за терористичните атаки в Западна Европа и даваш ли си сметка коя страна е гарант за да спрат? А какво в замяна иска тя, имаш ли представа, Таня?
Албена

Анонимен каза...

По повод данните на Албена за разходите за въоръжаване и сравнението между Турция и Гърция:


Turkish Armed Forces

Budget $30.936 billion (2009 est.) (Ranked 10th)
Percent of GDP 4.0% (2009 est.)

http://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_Armed_Forces


Military of Greece

Budget €13.5 billion. (2009 est.)
Percent of GDP 3.8% (2006 est.)

http://en.wikipedia.org/wiki/Military_of_Greece

Турция отделя по-голям процент от своя брутен вътрешен продукт за военни разходи, а като общ обем на отделяни средства е на 10 място в света, така че не съм съгласен с някои от твърденията, направени по-горе.
Друг проблем е, че вследствие на модернизацията от последното десетилетие днес гръцката армия е на по-високо технологично равнище от турската, което компенсира количественото превъзходство на турската страна. Не бива да се забравя обаче, че в следващите две десетилетия предстои Турция също да подмени основни сегменти от въоръжението си, например значителен дял от авиацията и немалка част от флота, което сериозно ще повиши разходите й. Естествено, ситуацията изглежда така от гледна точка на днешните военни планове.

АнонименЪ

Анонимен каза...

АнонименЪ, Дора Бакояни (или нека сме по-точни - Дора Мицотакис) изобщо не е първата и последната. Но такива като нея дават основи за платформата, на която стъпват македонистите, не мислиш ли? Ако нападките отвън изчезнат, македонците ще се вгледат по-внимателно в себе си. Когато се присъединиш към общността на нациите с близо 100 години закъснение, цялата история е заграбена за национални цели от съседите си. Всички наоколо са от древни по-древни и натискът върху Македония е огромен. Това е същинската причина. Македонските политици не се раждат от въздуха, а са рожба точно на този процес.
За щастие много млади македонци се осъзнават. За целта не бива да им повтаряме, че са българи, защото не са. Всеки сам определя какъв е. Ние не този, който е в правото да им казва. Нитп гърците или албанците.

Албена, относно "завладяването" - такива бяха коментарите Ви за родопските села и Кипър, там също няма кой знае какви природни ресурси. Мисля, че повечето Ви аргументи са в следствие на насадени от медиите страхове. А Турция е една от най-изявлените противнички на тероризма и многократно го е показвала с действията си. Тя нито е подпомагала такива действия, нито счита, че религията е достатъчно основание, за да се включи. Разликата между шиитските мюсюлмански територии и сунитските такива е много голяма във всяко отношение.

Но това е една необятна тема, можем да се изпишат няколко тома, а се отдалечихме много от темата. За което се извинявам на домакина.

Таня Стоянова

Анонимен каза...

"Дора Бакояни (или нека сме по-точни - Дора Мицотакис) изобщо не е първата и последната. Но такива като нея дават основи за платформата, на която стъпват македонистите, не мислиш ли? Ако нападките отвън изчезнат, македонците ще се вгледат по-внимателно в себе си. Когато се присъединиш към общността на нациите с близо 100 години закъснение, цялата история е заграбена за национални цели от съседите си. Всички наоколо са от древни по-древни и натискът върху Македония е огромен. Това е същинската причина. Македонските политици не се раждат от въздуха, а са рожба точно на този процес."

Цялата история била заграбена за национални национални цели от съседите... Това е неадекватно говорене. Какво предлагаш, и ние на свой ред да изоставим цялата световна научна традиция, разглеждаща Саумил като български цар ли?! Съучастници в това "заграбване" са учени като Константин Иречек, Фьодор Успенски, Стивън Рънсиман, Димитри Оболенски, Генади Литаврин, Сърджан Пириватрич...

АнонименЪ

Анонимен каза...

Таня, с теб говорим на различни езици. С каква цел според теб се изпращат младите "български" турци да завършат средно и висше? Никой няма намерение да напада България. Тя ще падне отвътре. Липсват кадри, които да я измъкнат от тресавището. И ще дойде ден, в който тези турски специалисти ще заемат всички ръководни длъжности. Медиите не ги чета, пряк участник съм в събитията 1984 - 89г. Бих искала този период, никога да не беше го имало. Той предопредели и хода на най-новата българска история, който може да се охарактеризира само с три думи - "Смъртта на България". Това е и последният ми коментар по тази тема.
Албена

Анонимен каза...

АнонименЪ, може би не съм се изразила ясно. Ако опитаме да погледнем обективно, доколкото това е възможно, историята не принадлежи на никого. Или по-скоро принадлежи на всички ни. С появата на национализма, който е изцяло западна идеология, историята става национална. И докато този процес на практика сработва нелошо в Германия, Франция, Италия и Испания, то на Балканите последствията са трагични.

Невъзможно е да разделим границите след 500 века, а историята - още по-трудно. В този ред на мисли - "който сварил, той натварил". Това важи и от териториална гледна точка. По-новите нации винаги ще страдат. Някои от тях все още си нямат държави. С какво тяхното право е по-малко? И за да си го осигурят, дълбаят надълбоко в древността и фабрикуват теории за континуитета на еди-кое си "национално" присъствие. За да си издействат колкото могат. Не смятам, че е редно, но и ние го правим. Направо съм в потрес от последните "трудове" на наши историци за траките.

Не казвам да обявим Самуил за македонец, не. По-скоро да се замислим доколкото той е смятал себе си за българин. Национална идентичност по онова време не е съществувала. Говорим си за мултиетнически империи, в които религията е играла много по-голяма роля. Марк Мазовер, Димиртис Ливаниос, Барбара Йелавич и още куп съвременни историци имат трудове, засягащи въпроса.

И докато изброените от вас учени (изкл. последните двама, не са ми познати) имат изключителен принос, то нека все пак имаме предвид и кога са писали. Двама от тях са известни с негласните си залитания по възраждане на нова Византия в облика на руската православна мощ.

Албена, май наистина говорим на различен език. Вижданията ни напълно се разминават, но въпреки това ми беше приятно да поговорим.

Таня Стоянова

Анонимен каза...

Горе да се чете години, не века, но мисля, че се подразбира. Още не сме чак толкова древни: )

Анонимен каза...

"Не казвам да обявим Самуил за македонец, не. По-скоро да се замислим доколкото той е смятал себе си за българин. Национална идентичност по онова време не е съществувала. Говорим си за мултиетнически империи, в които религията е играла много по-голяма роля. Марк Мазовер, Димиртис Ливаниос, Барбара Йелавич и още куп съвременни историци имат трудове, засягащи въпроса.

И докато изброените от вас учени (изкл. последните двама, не са ми познати) имат изключителен принос, то нека все пак имаме предвид и кога са писали. Двама от тях са известни с негласните си залитания по възраждане на нова Византия в облика на руската православна мощ."

Доколкото разбирам, според Вас Фьодор Успенски и Димитри Оболенски имат нещо общо с възраждане на нова Византия в облика на руската православна мощ (тъй като единственият друг руски медиевист в моето изброяване е сред непознатите последни двама - академик Генади Литаврин)? Много ми е интересно как един учен като Оболенски, работил в Кеймбридж и Оксфорд през втората половина на 20 век, е защитавал такива политически концепции... Сведения за подобна политическа активност не са ми известни и за представителя на по-старото поколение Фьодор Успенски. Във всеки случай техните медиевистични трудове не са силно политизирани. Между другото, Оболенски почина през 2001 година, а Литаврин и Пириватрич са още живи.

Кой от изброените е описвал държавата на цар Самуил като многонационална и същевременно небългарска? И кой от тях е твърдял, че предмодерна етничност изобщо не е съществувала? Доколкото ми е известно, никой. Впрочем и Барбара Йелавич разсъждава с етнически категории в средновековния увод на "История на Балканите XVIII-XIX век", вижте главата "Славяните: Българската и Сръбската държави". И Сърджан Пириватрич не отрича значение (макар и не решаващо) на периода на Самуил за българското етнообразуване в "Самоилова држава. Обим и карактер", глава "Етничка структура". Естествено, не става дума за национална идентичност в днешен смисъл през Средновековието. Налице е обаче Битолският надпис на владетел от рода на Самуил с неговите формулировки "... Йоан, самодържец български... Тази крепост бе направена за убежище и за спасение и за живота на българите... Този самодържец беше българин по род..." Споменът за Първото царство и Самуил се запазва и след 1018 година, като по-късно той бива включен в държавната концепция на Второто българско царство - в писмата на цар Калоян до папа Инокентий III Самуил се поставя в редицата на старите български владетели, а сведения за него се добавят при превода на хрониката на Константин Манасий, направен във времето на цар Иван Александър ("Този цар Василие разби Самуила, царя на българите..." и "От този цар Василий българското царство попадна под гръцка власт чак до Асен, български цар.") Податки за вероятна паралелна трансформация с неясен обхват на името българин и производните му в етноним след средата на 9 век има и във високата традиция (например в Синодика на цар Борил), и в употребата им по отношение на низините (да речем у Теофилакт Охридски). Процесът изглежда силно начупен и многомерен, съгласен съм, и не може да се възприема като проява на национална идентичност такава, каквато я познаваме днес, но громенето на национализма не бива да стига дотам да се отрича или премълчава съществуването на този документален материал и възможните му интерпретации. Въобразяването на въобразяването на нацията е желателно да познава известни предели на въображението...

Надявам се, че ще бъда извинен, но с това мисля да приключа участието си в този спор.

АнонименЪ

Анонимен каза...

"Кой от изброените е описвал държавата на цар Самуил като многонационална и същевременно небългарска?" да се чете "Кой от изброените е описвал държавата на Самуил като мултиетническа и същевременно небългарска?" Простете, пет сутринта е...

АнонименЪ

Анонимен каза...

до АнонименЪ: Не ми се щеше да се включвам повече към тая тема, но простете любопитството ми, провокирахте ме с този късен коментар и ми се прииска да Ви попитам: "Защо до толкова ранни зори будувате? Все пак нощта е да се спи :-), а коментарите може и през деня да се пишат, не е ли така?" :-)
Може и да не ми отговаряте, доста е нахално от моя страна, та и обеснения да ми давате! :-)
Албена

Анонимен каза...

Ами къде е Михайлова ли? Аз лично я засякох, и то чрез медиите на три места. Първото беше, когато се хвалеше как всяка нощ чернокожия Колин Пауъл й звъни от САЩ и правели телефонен секс. И това в някакъв вестник. Второто беше, когато я видях по политическия канал Евронюз как Йошка Фишер я пипаше по дупето (абе направо си я опипваше) с многозначителни съпричастни и щастливи погледи и то на официална среща и третото я видях разголена до някакъв зид в списание-побрат на "Плейбой" с почти свалена ризка. При всеки случай открадените коли от държавния Гараж на комунистическата партия са един добър фон за секс-снимки и -дейности. А, тя не може да не е добра домакиня. При толкова горещи романси със Западняци трябва да се е научила да им реже филенцето.

Анонимен каза...

А пък Западняците - да й смучат Сиренцето :)

Анонимен каза...

А еврейчето Соломон Паси има нужда от шеги наживо. Много се е осериозничил сега, когато каза, цитирам Соломон Паси: «24.06.2009...Ако има някаква международна инструкция за неговия арест, това означава, че тази инструкция е политическа отживелица, отразяваща реалностите отпреди едно десетилетие, коментира той. Смятам, че е обидно да бъдат арестувани достойни хора, борили се за оцеляването на народа и свободата на родината си, добави Соломон Паси.»
News.bg

Значи според Соломон паси да убиеш близо 700 души било дело на "достойни хора". И арестуването на убийци било "отживелица". И тоя човек се кани да управлява НАТОто. Ми той ще унищожи 6 от 7 милиарда с такива приспивни приказки. Без око да му мигне!

Анонимен каза...

По-горния цитат от Соломон Паси е относно съпричастността му с незаконовото нарушение издирването и законите на Интерпол на великоалбанския терорист и геноциден убиц на 700 невинни души Чату на границата с България. Значи Соломон ПАси защити геноцида на военнопрестъпника Чату и се изкефи на смъртта на 700 души. Големи шеги падат с него, няма що!

Анонимен каза...

Упс, Чеко. Касае се за Агим Чеку - военнопрестъпник и убиец на 700 души. А не Чату е името. Извинете ме!

Анонимен каза...

Как да не зарибяват блогъри. Жълтите и сините се издъниха. Показаха си истинските рога - че не уважават слободата на словото в БГ а само собствените си икономически слободии и дупелизие на НАТОто. Сега дойде време да се извиняват и да се подмазват на блогърите, та дано изтрият народната памет. Та включиха Гейшово-курвенската тежка артилерия, докато не се е съвсем сбабосала, нали и блогърите преди всичко са мъже, по стар натовско бомбардировски модел. Ама то като да наливат от пусто в празно. Паметта си е памет!Жалко, че тая коза 10 години мълчи за 20-кратния скок на левкимии и онкологични заболявания в БГ. Що не я попитахте как да си соли сандвичите с обеднен уран и полоний, който ни докара по плана си "Подкова" и до колко милиарда години подкова българската нация и останалите балкански народи с радиоактивно разпадане на особено опасния обеднен уран плюс и полония, за който още не се е "сетила" да изплюе камъчето. Хубава тровителка.Благодарим ти за радиоактивната смърт в близките 5,6 млрда години естествен полуразпад на урана, г-жо Надежда Михайлова? Къде беше урановата солница? Отляво или отдясно???

Анонимен каза...

С уран да те натровят. Но от Курва от Класа да дойде. Облечена в люксозно синьо костюмче. ДемуКрадЦйъ!!.

Анонимен каза...

Да, членството в НАТО ни постави в Арената на Бойните действия, според американските военни експерти. В театъра на бойните действия без противоракетни чадъри. С такива курвета толкова се постига. Гъмжи от мозък. Цицотопките й са пълни с мозък. Тече по кориците на "Плейбой". Утре ще станете храна за котките пък тя ще гледа сеира от апартаментчето на тъпкача й Колин Паул от Манхатън на кафе и сладки. Ха да ви е честита НАтовската саможертва за Убавото Путе.Глупав е българския мъж, глупав.Тц тц тц

Анонимен каза...

При капитализма в България ананаси има по около 6-7 лв бройката. Но детските надбавки са ок. 30 лева. А пенсията на родителите ми е 100. Хубави пропорции!

Анонимен каза...

Да, съгласна съм с докторката за предимството на личните срещи у тази профс гейша-дипломатка. Друго е око да види, ръка да пипне... Ръка да я пипне. На това се крепи цялата й Костовска специализация.

Анонимен каза...

КАква "гарандция" било Натото? Това е Натото, не Надето, български глупави мъже!
Натото за сега единствено ни докара заплахи от ядрени удари от руските дипломати. Но тая пуйка сигурно не е отворила спермената си човчица и за тях, както и за урана, с който ни зарази питейната вода. Но вашата вода тя е купила сигурно пие единствено минерална и с такава, предполагам и кани приятелите си.

komitata каза...

какво анонимно разнообразие на мненията!

Анонимен каза...

Къде са дамите? Защо е поканила само мъже?

Анонимен каза...

Оказа се, че и българският блогър-МЪЖ мисли само с оня мозък в кривата Патка... Нахранения стомах отключва симпатиите. Макар и това да е проява на чиста благотворителност от "преуспялата бизнесменка" Михайлова.

Анонимен каза...

И ето че резултатите не закъсняха. 2 часа по-късно блогърите се отплатиха за шармантното посрещане и другарските взаимоотношения с дамата на високо дипломатическо западно ниво, посвещавайки й цяла плеяда от похвални слова и други предизборни рекламни атрибути. А Надежда- тя просто търсеше нов евтин Пе еР канал за предизборната си кампания. Благодарете, че не се знае кога пак ще ядем на сит стомах в Синя Натовска България... Глогинките и киселецът омръзват. Все пак.

Анонимен каза...

Властта се подркепва

Анонимен каза...

Много жалко е, че и Надежда Михайлова подкрепи генодидния албански терорист-мародер и убиец на 700 невинни цивилни Агим Чеку! Доказа на практика дори 10 години след бомбардировките с главната й помощ от операция "Подкова", отнели живота на 3500 югославски невинни цивилни, наново ЖЕСТОКОСТТА СИ. Но тя да знае, че Бог бави, но не забравя. Ако не на нея, нали има деца?

Анонимен каза...

ТОВА "ХРАНЕНЕ" Е ЕДИН ВИД К О Р У П Ц И Я. АМА ТО НАШИТЕ ДЕМОКРАТИ НА ДРУГО НЕ СА НАУЧЕНИ.

Анонимен каза...

dA, be, da,
Balgarija stana edna obrazzova, bogata, demokratichna, chista darzava za chudo i prikaz otkakto vleze v EU i NATO. Ogledajte se naokolo (ako imate kasmet njakoj ziganin s kuka da ne vi zamaze glavata i smeete da se ogledate)

Анонимен каза...

Na tija nemski domakinski majstorlazi g-zata Mihajlova se e nauchila v Germanija ot gadzeto si Jozka Fisher (spravka - v memoarite mu) :;)

Анонимен каза...

Какви гаражи? Да не е луда? Държавните гаражи на компартията с Волгите до колкото си спомням Надежда Михайлова ги подари на мъжа си без никакви търгове нито обяви. Това е то да си външна министърка. Дори спечели хиляди долара и от друга акция. Беше приватизирала държавен минерален извор. После си намери адвокат който плати неустойка на майка й от споменатата тук сума, за "грешката". За грешката на Михайлова - дъщерята, следователно. Това е то да си външен министър - хем да грешиш, хем да ти плащат за "грешките". Или извор - или неустойка - загуба няма!

Анонимен каза...

Михайлова никога не е на загуба. Шепа спермичка да е или телефонен секс. Все ще грабне нещо. Крадлата си е крадла.

Анонимен каза...

Umnata Lisana. Pak hvana Tapazite v Kapana!;))))

Анонимен каза...

Така ли? И Паси ли се е срещнал с Простаците си?

Анонимен каза...

Хранят ги за да ги опознаят. Сигурно ги регистрират в Черните си списъци. После утре тоя другиден оня ще изчезне. Мафия. В БГ хората така си чезнат заради лошите хора де. Не от друго.

Анонимен каза...

NATOto zatova j plashta s ziliste v Mahnatan i dozivotni stipendii. Soros iska spisak na prijateli i neprijateli. Horata se prodadoha tuka za 1 leka zakuska.

Анонимен каза...

Е, блогъри,
кажете сега по нещичко и за НЕУДОБНИТЕ ви въпроси. Какво ви отговори михайлова на тях?
Или си ги пазите в тайна?
Колективни ли са ви тайните вече?

Анонимен каза...

E, i kakvo ni dokara NATO?
Strah ot Iranski raketi?

Za tova li da blagodarim na Nadeto - che straha v sveta se e uvelichil???
Ako naziite bjagat ot voenni blokove i tarsjat suverenitet. Nie vse se navirame s Fatalni Zeni pod Shamarite.

Mazohisti li ste balgarskite maze?
Az ne. No az sam zena.

Анонимен каза...

Позволявам се да отговарям вместо Албена.
Провали се като министърка че вкара България във война, подари въздушното й небе без референдум и я зарази за 5,6 млрд години ест. полуразпад на урана в природата с левкимии за веки веков амин, и че отне живота на 3500 невинни дечица, като на 3-годишната Милица Ракич, която тая особа Михайлова уби с касетъчна бомба в главата по време на къпане в бащиния й дом.

Да й заседнат в гърлото детските костици и изкривените от радиация човешки органи дано, тая Блудница, Пиратска разгонена Курва.

Анонимен каза...

I kakwo kaza g-za PAchavrata za MAkedonija? Do sega malchi kato Pukal, dokato shiptarite ja zagrabiha polvinata. I neja li podari na albanskija si ljubimez A. 4etu i na ebacha na Albright - Hacim Taci?? Velikoalbanska Kurwa e tja. Ne e nikakva Demokratka. No kakvo j puka. S nejnata Soroska stipendija. I az da sam. Manhataaan... Manhaatannn is best in the world and i know English so pretty spoken by me, CNN, I am best I am English - chuhme ja i j se i nasitihme i po amerik televizija. Govno si Nadezda! Prodazno lajno. Mjastoto ti e v zatvora, a ne po barovete da servirash na maze za da te traem na vlast!

Анонимен каза...

Тая скоро ще почне да храни всеки здравомислещ българин, който й разнищва тъмните сделки...

Анонимен каза...

Сега чичо Джорджио Шорош като е оставил половин милион долара на Костов и Надето облажи пак от големия пай. Евтино е минала. Ще се задържи в политиката. Големия Задокеански брат налива в нейния PR. Искайте си поне уиски другия път. Много евтино ви зариби.

Анонимен каза...

Анонимен, а какво ти е мнението за БСП и ДПС?
Албена

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)