събота, май 23, 2009

Кога ще говорим за политика?

Ето, мина се не мина някой месец и останаха само две седмици до изборите за европейски парламент.

Който като мен е бил залепен пред телевизора през 90-те години на миналия век, сигурно помни какво представляваше тогава предизборната кампания — всяка вечер дебати, новините прехвърляха двойно и повече отреденото им време, емоции, митинги и т.н.

Това време вече е отминало, заменено с времето на политическото реалити, дирижирано от имиджмейкъри и пиари, платено по солените тарифи на водещите медии и почти напълно изцедено от ентусиазъм на участниците в политическия процес.

Няма обаче да продължа със заклеймяване на политическата система като цяло.

В българската Конституция е записана една малко архаична формулировка, че народът (а не гражданите, например) е върховният суверен на държавата - върховното политическо тяло, което би трябвало да се интересува от собствената си съдба, защото всяко биологично тяло, което не се интересува от собствената си съдба загива, но изглежда засега на върховното тяло му е все едно какво му се случва.

Няма обаче и да мрънкам за ниската политическа култура на гражданите.

Ще ми се да мрънкам за всичко наведнъж.

Що за демокрация сме, след като най-смислените политически дебати досега по националните медии бяха в недоклатеното реалити шоу "Големият избор"?

Що за демокрация сме, след като медиите са оставили в необясним медиен комфорт едно напълно провалено правителство. Очевидно по добре познатата логика, че щом клиентът си плати (предварително) благодарната медия е готова да му лапне парите и да постави светлия му лик, където клиентът пожелае - отпред, отзад или по средата.

Тоя път ще помрънкам срещу най-близките ми приятели. Вие всичките сте успели хора, с професии, с прилични доходи, четете книги и пътувате в чужбина. Щом ме видите на улицата, знаете че имам близък достъп до много български политици и медии и ми заръчвате неща като "Кажи му на Х да си оправи кампанията, защото хората разбират Y" "Абе ти нали си говориш с М, кажи му да не правят глупости в неговата партия N, защото се излагат" и т.н и т.н..

Казвах, казвах, ама нещо все да ми писва. Момчета и момичета, скъпи приятели. Няма да ви агитирам за кого да гласувате, но ако не ви е безразлично бъдещето — вашето и на децата ви, идете до офиса на любимата партия, преглътнете факта, че ще ви дава нареждания човек на по-ниско интелектуално и професионално ниво от вас (не е правило, но се случва), че в началото няма да ви вярват и ще ви пускат у лево, и използвайте уменията си, придобити в корпоративния свят, за да свършите малко реална, доброволна и напълно безплатна работа - например да раздадете малко листовки, да повисите на шатра, където се събират подписи, и да защитите личната си позиция пред непознати хора, които са напълно разочаровани от политическата система и няма да гласуват.

Натрупаното уважение към моите позиции като обществено активен човек в интернет ми дава възможност напоследък да надниквам и да поназнайвам какво се случва в партийните централи на повече от една партия (и дори в повече от три партии). Там стоят хора, които нямат достатъчно пари, преуморени са, зарязали са работата си, за да осъществят някакви идеи и да работят в името на някакви идеали. И които имат нужда от помощ. За да ви спасят от мафията например, от ченгетата, от презастрояването, от мръсотията, от европейската изолация.

ТЕ ИМАТ НУЖДА ОТ ПОМОЩ, ЗА ДА ВИ ПОМОГНАТ.

А да, и си разходете задниците до урните. То си е за вас — за вашето паркомясто, за вашият изглед през балкона, за вашия плаж на морето, за вашата къща на село и за вашата сигурност вечер, като се прибирате от работа. За данъците, които ви излизат всеки месец от заплатата, да не говорим.

Хау.

33 коментара:

Belomore каза...

Май и ти си се преуморил бая, като гледам... :)

Анонимен каза...

Привет, Беломоре! И аз съм уморена, :-), но ще си продължим приказката с теб в блога ти. Темата ти е интересна и не е никак за пренебрегване.
Комита, дай си почивка, едва ли по-този начин ще ме "запалиш" да гласувам. Знам, че си симпатизант на сините, но за съжаление те доста избледняха, да не кажа побеляха. Старите лъвове немогат да се оплачат от липса на финикйски знаци, а новите, ако даде Бог и те ще си понапълнят джоба.
Комита, твоите приятели нямат ли телефони, та теб ползват за такъв и ти трябва на тоя и оня да се обаждаш! Тоя тип приятели отдавна съм ги разкарала, както се пееше в една песен - "в графа - излишни!".
Виж Комита, незнам дали някй досега ти го е казвал, но живота не е само политика, а и всичко останало, което го прави смислен и пълноценен вкл. и къщата на село, и семейството, и морето и т.н. Така, че не ме укорявай, а си изпълни обещанието! :-)
Албена

komitata каза...

И двамата не познахте. Поуморен съм, но още имам сили.

Албена, както забелязваш, не обяснявам за кого трябва да се гласува, освен това нещо май си се объркала - какви телефони и на кой да се обаждам?! Май ме бъркаш с някой друг.

Да, дай си държавата на бандитите, пък се дръж за къщата и морето. Току виж забравили да ти ги вземат.

Стойчо каза...

Ако точно преди избори не е време за политика, то тогава - кога е???

Belomore каза...

Ц, ц, отмори малце, баш си преуморен и си личи, съвсем доброжелателно го отбелязвам :)

Belomore каза...

P.S.
Политиката, Стойчо, е постоянна, не само по избори. На изборите натискаш "спусъка", обираш плодовете на изминалите години - били те сочни или изгнили, и прочие.

Не може "Спасителите на съвременна България" да си чешат десните крачоли четири години и изведнъж да се сетят, че трябвало да се спасява род и родина и да дръпнат тънката струна на демократичната китара.
Не става.

Кампанията за тия избори, като са толкова важни, трябваше да се почне още поне преди година - година и половина, но къде ти, по-нужно беше явно да се чака "до зуко", за да може накрая най-ловко да се наредят коалицийките, а за драгия зрител - цртани филм, при това не особено качествен.

И аз не говоря за конкретни лица и събития.

Събина каза...

Помня кампаниите от 90те, макар да да съм набор '83, пак не работеха. Тия предизборни студия и обръщения по БНТ никой не го гледаше.

А да те питам, не знам дали ще ми отговориш публично, ама и по майл може. Защо не могат да си оправят структурите тъпите партии? Защо отрязаха пътя на всички млади? СДС си съсипаха младежката организация. Около БСП има някаква група млади кариеристчета, но и те си отсвириха младите, които наистина вярват в социализма и искат да правят политика,заради политиката. Лично познавам такива. Има ли според теб друга причина освен желанието да запазят статуквото?

Анонимен каза...

Не съм искала да те засегна Комита, но ти пишеш за засиления си интерес към събитията от 90-те години, а те са с печата на синята партия.
Относно телефонните ти обаждания използвах го символично, сравнявайки те като телефон, пак от контекста: "Тоя път ще помрънкам срещу най-близките ми приятели. Вие всичките сте успели хора, с професии, с прилични доходи, четете книги и пътувате в чужбина. Щом ме видите на улицата, знаете че имам близък достъп до много български политици и медии и ми заръчвате неща като "Кажи му на Х да си оправи кампанията, защото хората разбират Y" "Абе ти нали си говориш с М, кажи му да не правят глупости в неговата партия N, защото се излагат" и т.н и т.н.. "
Чета винаги много внимателно написаното, навик от професията.
В момента съм на айрян, но ако мина на нещо по-силно, може и да те утроя дори. :-)
За кого ще гласувам е мой личен избор и той зависи единствено от делата на кандидатите, както Бог казва: "По делата ще ги познаете!"
Да Комита, може и да ми вземат къщата, защото живеем на Балканите, защото страната ни е брулена стотици години от чужди и свои, успели да ускотят населението й. Липсва ни националната гордост, липсва ни патриотизмът да се обединим около каузата "Да пребъде България във вековете!" А както вървят нещата, може и с много неща да се разделим, не само с къщата и морето.
Албена

Стойчо каза...

Беломоре, политиката както знаеш тука я дъвчем непрекъснато – репликата ми беше към Албена.

Анонимен каза...

Може да се спори дали правителството се е провалило. Коя държава по-леко посреща кризата. Помните ли Мартинчо и Костов как плюеха против фискалния резерв, против излишъците в бюджета. Категорията "комунисти" в съвременния пазарен свят е измислена за критика, която не е нито реална нито вярна. Никой не каза какво би направил друго, повтарят се едни и същи клишета. Дайте идея какъв трябваше да е прехода, какво трябваше да се направи и какво не стана. Слушам думи с 20 годишна давност, които нито увеличиха силите в дясно, нито разшириха тяхното влияние. При Костов стана раздържавяването, който успя забогатя и естествено, както навсякъде ще има много богати и много бедни тъй ще бъде.

Селин каза...

Понеделник съм на смяна на щанда на Попа. Не е като да си нямам друга работа, но тези хора наистина имат нужда от помощ. Съвсем малка, кратка помощ, но някаква помощ. Трябва да спрем да гледаме на политиците като на онези там, дето трябва да направят това и това, а да помогнем на тези от тях, които имат възгеди близки до нашите, защото иначе печелят тези от тях, дето нямат възгледи различни от "кради и владей", ама пък вече са окрали достатъчно, че да си създадат комфорта.
А иначе, да, животът не е политика. Има един куп по-приятни и в никакъв случай не по-маловажни неща. Но вмомента сме в предизборен период и е нормално политиката да излиза на по-преден план. А още повече, сме и в кризисен период - не само заради световната финансова криза, а и заради все по-гадните неща, които се случват в страната ни. Затова да загърбим напълон случващото се в политиката не е особено разумно.

Анонимен каза...

Пак ще разбуня духовете, но ще си го река, пък както искате така го приемайте. Голяма част от българите не са съгласни с управлението в страната и излизат зад граница. Не е ли по-добре тези хора да си останат в страната, а тя да се управлява отвън?
Стойчо, чакам твоят отговор! :-)
Албена

radobg каза...

Жалко, че въпросът е само към Стойчо, иначе можеше и аз да дам отговор. ;)

@Селин: Имаш възможност да прекараш част от най-важното време в живота ни. Защо "в живота ни" а не "в живата си" - защото преди всичко живеем в общество, а не в изолирани къщи на село.

Анонимен каза...

Ами то за какво друго да си приказваме Стойчо, ако не за политика - на всякъде и по всяко време все някой политик оправяме :-) и все неоправени си оставяме. :-))))
В никакъв случай да не те притеснява това Радо, ще е интерсно да споделиш мнението си. :)
Фен съм на всичко що е зелено - без значение каква символика крие и в какви нюанси е поднесено.
Албена

Стойчо каза...

Албена, то и Станишев така предложи - да ни управляват директно от европейската комисия.

Само че не е там решението:)

Всъщност в следващите няколко месеца ще ви питат какво искате – ако си мълчите, не се сърдете, че някой друг решава вместо вас:-)

Стойчо каза...

Питат ви: ягоди, краставици или бира искате? Ако си мълчите едва ли ще получите желаното ОТ ВАС

(да, знам, че някои от вас обичат нещо четвърто - тогава съвсем нищо няма да получите накрая)

Анонимен каза...

Не, в никакъв случай отвън да ни управляват! При толкова достойни и умни мъже ще е срам и позор и за тях, и за майките им.

А относно предложението и трите артикула! :-) Като ягодите да са по-червени, краставиците по-зелени, а за бирата - охладена и пенлива.
Албена

radobg каза...

Албена, за мен е съвсем естествено в изборния ден да отидеш някъде да си караш кефа. Има достатъчно други хора, които имат мотивация и ще изберат вместо теб. Ти се отказваш от избора си как искаш да живееш и го поверяваш на нас - тези, дето няма да се откажем. Съответно, това ни дава легитимна възможност да те прецакаме. Как?

Казваш, че обичаш зелено. Установяваме примерно, че хората, които обичат зелено, масово няма да гласуват. Съответно те няма да успеят да изпратят свои представители, които да защитават интересите им. Тогава започваме да лобираме, например, за следното: на хората, които обичат зелено, да им се увеличат таксите и удръжките. Захващаме да те суровакаме без да ти предоставяме някаква смислена услуга и постепенно те лишаваме от удобствата ти, от правата ти. Ти можеш само да се свиваш, защото няма кой да те подкрепи.

Разбира се, сама с един глас няма кой знае какво да постигнеш, но ти вероятно имаш роднини и приятели, те от своя страна имат други приятели и така ставате много.

Лъчезар П. Томов каза...

Гласуването е едно от малкото оръжия на справедливостта срещу силата, единствения начин да се изплюеш в лицето на мутрата и да ти се размине (Без да си Долф Лундгрен)

M каза...

Комита, отлично си го казал. Добрата новина е, че у хората започва да се забелязва промяна:) Не знам дали се дължи на нещо, което аз съм направила, или на предизборния адреналин, но хора, които допреди 4-5 месеца ме молеха да не говоря за политика, сега ме канят да се видя не само с тях, но и с техни приятели, за да им обясня защо точно ще гласуват (в моя случай) за Синята коалиция. Така че... горе главата и продължавай да си действаш по задачите със същия професионализъм и хъс! :)

Анонимен каза...

Не Радо, ще гласувам! Винаги съм го правила и сега ще го направя, но трябва чудо да се случи за да се възкреси "мъртвеца". Съжелявам, че съм цинична, но нещата не са розови. Всъщност те са такива за определени хора, но не и за българите. Много събития се случиха, които промениха хода на бълг. история. Нищо не зависи нито от моя, нито от вашите гласове. Не мен трябва да упрекваш, а всички управляващи от 30 г назад, които проиграха шанса си като такива, да
защитят страната ни. Извинете ме за това черногледство, но когато фактите говорят и боговете мълчат!
Албена

Анонимен каза...

Новоизлюпените политици са като коне с капаци за съжаления. Виждат само това, което им се иска да се случва, без да отчитат миналото и винаги грешат. Никога не бих се хванала на хоро с игроводец - дяволът!
Албена

radobg каза...

Ех, Албена, не успявам да ти разплета гатанките.

Кои са новоизлюпените политици и какво не виждат в миналото?
Кой е дяволът?

На син фон ли се развива действието или на зелен? Или друг някакъв, герберски, да кажем?

Анонимен каза...

Изобщо не съм интересна! Живеем в интересно време и сложен район с много загадки. Всеки по свой начин достига до решението им. Истините могата да се поднасят по много начини. Корабът потъва, вода има за всички!
Албена

Belomore каза...

Виждате ли какво става, когато посланията не са формулирани ясно като съдържание и по отношение на адресатите си?! Това става - безсмислен диалог и КПД = 0.

Дискусията тук е изключително добър пример за това как не трябва да се води кампания - какво имам предвид:

1. Комитата призовава хората от групата Х (или хората въобще) да си "размърдат задниците" и да гласуват, защото от това зависи ... (следва изброяване по избор - вилата, колата, душата).

Въпрос № 1 - кои са хората Х, кого призовава Комитата?
Логичният отговор идва след установяване на комуникационния канал, тъй като той предопределя достижимостта - канал е настоящият блог, следователно, призовани са читателите на блога.
Да, ама по скромната ми преценка, този блог го четат хора, които, ако не всички, то 99 % от тях, така и така ще си гласуват.
Какво следва от това - ефект на може би търсен, но леко излишен мелодраматизъм и ненужно послание в пустото, т.е. КПД ~ 0.

Извод - за да има файда от подобни въздишки (с които иначе съм изцяло съгласен), те трябва да се насочат другаде - към негласуващите, по друг комуникационен канал.

2. Същата група Х е призована да отиде до офиса на любимата си партия и да се хване за листовките, лепилото и плакатите.

Така, пак няколко питания:
Ако човекът У от групата Х няма любима партия (а просто такава за която гласува, без да я люби жарко) и въобще не му иде през акъля да хване нечия листовка или плакат, лошо ли прави чилякът и следва ли да тлее в огъня на гузната си гражданска съвест?
Производен въпрос - ако не е със съответно оцветената кофа лепило в ръка, има ли право човек да критикува една или друга кампания или не?
От Комитата разбираме, че отговорът е по-скоро не. От това следва също, че, докато не запретнете ръкави и не измиете една чиния в ресторанта Z, нямате право да се оплаквате от обслужването в него, вкл. пред хора, които работят със собственика/управителя.
Не мога да приема тази аргументация.
Ако партията А, В или С не ме е мотивирала достатъчно да маам с кофата лепило по сокаците, що да нямам право да коментирам и критикувам кампанията им, вкл. пред лица, за които приемам, че са свързани с нея?! Маането с лепилото на база корпоративен опит, впрочем, на годините ми просто няма как да стане - има си кампании за финансиране, в които може да се помага и без лепило, но досега не съм видял някоя партия да призове явно за подкрепа - явно нямат нужда или пък разчитат само на най-ревностните си фенове.
За сравнение, в САЩ, кой ще събере повече пари по време на кампанията е въпрос доста по-важен от това колко хора ще лепят плакатите, щото, ако има пари, винаги ще се намери кой да лепи плакати.

To be continued...

Belomore каза...

...
И за финал:

3. Разбираме също как в повече от три партии едни добри хора искат да ни спасят от това или онова.
Малко множко ми идат спасителите, ако трябва да съм честен. Ако в рОдината имаше толково добри и безкористни същества, застанали едно до друго, ех, щеше да е настанал отдавна такъв живот, че само да си викаме данооо...
В постановката за спасяването има един основен проблем, всъщност два:
А) За да приема одма, че Спасител може да е партия А, В или С, аз очевидно трябва да имам изначално сериозно доверие в нея - следователно, спасяването като аргументация на вота върви предимно при твърдия електорат, но не и като метод за привличане на нови гласоподаватели, т.е. отново отиваме към КПД ~ 0;
Б) Спасяването е категория кризисна, а като такава е ирационална, тъй като в кризисна ситуация не се преценява рационално, а първосигнално - оттам и избор на Спасител с по-големи мускули, защото е нормално човек да си мисли, че издърпването от блатото (като приоритет № 1) е зависещо от мускулатурата - оттук може да се окаже, че отиваме дори към отрицателно КПД.

Същите проблеми с формулирането на съдържанието и адресатите на посланията имаше и при протестите от януари тази година - затова и доведоха до вековечното КПД ~ 0 (с удоволствие ще се оставя да бъде убеден в противното).

Същите проблеми виждам и сега и на фона на цялото "дайте да дадем" в гражданско-демократичния спектър в страната, т.е. отново - емоционално говорене и изказване на общи истини с КПД ~ 0.

Съжалявам за обема на философстването ми, но вътре се съдържа и косвен отговор на въпроса, защо съм толкова убеден, че Комитата действително се е попреуморил :)

Со здраве!

Георги Павлов каза...

Ох, Коце, как да помагам като не съм уверен ни в тия, ни в ония .. ще гласувам на принципа на най-малкото зло .. не мога и да агитирам по тоя принцип .. не знам, станал съм претенциозен и не се паля вече лесно това е ..

komitata каза...

Да, Беломоре много добре напипа няколко логически лапсуса в мойто изложение. Рядко пиша емоционално, но какво се натрупа междувременно, а блогът трябваше да го понесе —
Няколко пъти ми се случва следното — мои приятели се виждат с мене, и ми обясняват — колко зле били комунистите и как държавата отивала към пропаст, съгласявам се с тях и им обяснявам малко отвътре как стоят нещата с партиите. Приятелчетата започват да философстват как партиите би трябвало да си оправят кампаниите - защо правят това а не онова и въобще дават много от техния юпи, консултански, успешно-бизнесменски, мениджърски акъл и вътре има нелоши идеи. А после въздишат и ми казват "за кой да гласувам?"
Та това е. След 4-тия такъв случай им препоръчвам А. да изберат партия, Б. да помогнат в кампанията. И от политкоректност (може би криворазбрана) не призовавам директно за кой да се гласува. Така че имам конкретна идея кои са спасителите, но държа всеки да вземе сам това решение. Иначе благодаря за анализата.

Валентина Иванова каза...

Мразя да ме спасяват, мисля да се спасявам със собствени сили!

Днес си пуснах отпуска. Утре отивам в Синята коалиция!

Анонимен каза...

Защо няма да гласувам за Синята коалиция? - не ми допада политическият семеен бизнес на Иван и Елена Костови: http://www.eurochicago.com/modules/newbb/print.php?form=2&forum=2&topic_id=3600&post_id=5148
Кой от сините фенове ще ме убеди, че тези факти са неверни? Защо г-н Костов се дистанцира от либииският проблем с медсестрите и дори има нахалството да ги обвини, че без причина едва ли ще са в затвора.
Логично се снижи, по живковски, за един 8-год. период, като се надява на бял кон да влезе в Парламента. Поне да беше си избрал по-добър оратор, напр. някой артист, който да говори с жар и патос и да не повтаря по два пъти едно и също изречение. Все пак политиката, както казва царят, е вербална полемика с участието на избирателите, а не шекспиров монолог.
Албена

Анонимен каза...

"Добрата новина е, че у хората започва да се забелязва промяна:) Не знам дали се дължи на нещо, което аз съм направила, или на предизборния адреналин," - Мария, не вярвай на хората! И тук е в сила римският девиз: "Хляб и зрелища".
Аз винаги знам какво съм правила и каква ще е съответната реакция на хората около мен, а ти си твърде млада за старческа деменция.
Албена

Анонимен каза...

Защото съм ляв ще гласувам за Костов, защото не отвори досиетата, разби дясното на радикали, свободни демократи, силни демократи, само демократи и т.н. много други. Изгони ерудитите.Трябва му още малко власт да унищожи дясното изцяло и като дойде това време ще ви напомня.

Анонимен каза...

Супер! Ще идеш ли да агитираш в сайта на БСП за това?

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)