събота, май 09, 2009

Лошо, Гергов, лошо...

Какво ни се случи през последните години и какво всъщност загърбихме.

В Пловдив 45 годишен шофьор се представя за регионален шеф на ДАНС и без повече въпроси бива глезен, яде и пие на корем, бива канен на коктейли и получава скъпи подаръци.

Това не е филмът "Опасен чар". Това е опасният чар на нашето време, което започва да повтаря онези незабравими времена, които се опитвахме да загърбим, ама ни домързя да си свършим работата.

Вие представяте ли си как "елитът" на втория по големина български град се е превивал раболепно пред първия откачен самозванец. Можете ли да си представите картината на нравите в този древен, но млад град. Можете ли да си представите имиджа на чисто новата и неопетнена суперагенция ДАНС сред същия този елит. Аз мога.

Но все пак нещо ми топли душата — представям си как този авантюрист е клатил глава:

"Лошо, Гергов, лошо..."

Ето и оригиналната новина:


“Не ме ли позна? Аз съм шефът на ДАНС, мога да ти свърша услуга, ако пожелаеш... Но какво ще получа в замяна.” С тези думи 45-годишен шофьор на автобус от Пловдив често се обръщал към влиятелни хора в града и околността, като се представял за началник на местната структура на агенцията под тепетата и в Южна България. Хората му вярвали, често го канели на вечери в скъпи ресторанти, викали го на коктейли, подарявали му маркови парфюми.

Близо три месеца комбинаторът ял и пил на корем, докато преди дни попаднал на офицер от запаса. (целият текст)


"Дефицитна радост за населението", "Към изворите на родното творчество", "Тази ренесансова Флоренция на Софийски окръг" (долу има клипче, не го пропускай)

12 коментара:

Васил Колев каза...

В "Задочни репортажи за България" на Георги Марков има съвсем същата такава случка, с един, дето се представил за шеф от милицията...

http://www.chitanka.info:82/lib/text/2898/47#textstart - ей-сега я намерих :) Не е невъзможно и тоя от Труд да я е копирал, подменяйки няколко имена :)

ekaterina vitkova каза...

Ей, браво на Пловдивския ДАНС, бе! Разкрил е един...литературен герой.

Анонимен каза...

"О, Беатриче!" ... хубаво име :-)
Още имало наивници!
Albena

Павел Борисов Николов каза...

Преди няколко дена гледах нова филмова версия на "Ревизор". И ето - същото у нас по наше време.

Иван Бедров каза...

Гражданино следовател, това не беше разпит, а изповед...

Анонимен каза...

Нагаждачество и слагачество пред властта.

Зелен Бетон каза...

Чак ми стана симпатичен тоя :) Сетих се за гражданина Бендер... ако всичката тарикатщина по земите български беше от тоя модел, ехе-е-е... щяхме да сме страната с най-романтичния преход ;)

Лошото е, че масовата тарикатщина у нас е значително по-злокачествена. Даже и Андрешко изглежда като агнец божи пред нЕкои от родните лидери в тази дисциплина.

Георги Павлов каза...

Защо този текст има етикет "попфолк" все пак :-)

Стойчо каза...

Забележете обаче следното „Ангел Стоев каза, че ако агентите го хванат пак да се представя за шеф на службата, ще уведомят прокуратурата и полицията за повдигане на обвинение.“ – това значи, че сега не са му повдигнали никакво обвинение. А сега си го предтсвате не в български, а в американски филм...

пейо каза...

велико е това. с глас се смях. не можем да станем полицейска, защото още сме милиционерска държава.

morrt каза...

" - Аз спазвам гамата на чувствата...
- Ре Минор!"

Стойчо каза...

Ре минор? И хроматична е добре:-)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)