вторник, май 05, 2009

Мачо прогноза

Отскоро по кината се върти добре рекламираният български филм "Прогноза"

Най-добрият от трейлърите:По-надолу следва личното ми мнение за филма "Прогноза". Тъй като то е политически некоректно, сексистко и най-вече разкрива подробности от сюжета на филма, моля не го четете, ако не се чувствате подготвени.

Предупредих ви!

Четенето от тук нататък си е за ваша сметка.

Добре бе, майка му стара, каква е тая черна магия, която тегне над българското кино.

Първо позитивното:
— Събирането на толкова тестостерон на едно място е необичайно за български филм и вероятно ще привлече дамска публика в салоните. Ако трябва да го трансформираме в мъжки фантазии, това е като 5 манекенки, които карат сърф, а през останалото време се обличат почти с нищо.
— Асен Блатечки е научил толкова добре македонски, че почти не му личи. Момиченцето, което играе дъщеря му, има още да учи. Това е първото документирано почти успешно превъплъщение на български актьор в съвременен македонец, което е явление не само за киното, но и за българската култура въобще.
— Професионално заснето, някои добри кадри.
— Има елемент на пародия и самоирония, което е отлично, защото липсва в безобразно сериозните и драматични бг филми.

Негативното:
— Чудя се, кога от българските филми ще изчезнат — въздишките по 10 секунди. Паузите по 10 секунди в които камерата не помръдва. Театралното викане на актьорите. Истеричките.
— Неестествените диалози. Защо дори в долнопробните американски филми актьорите говорят и се държат като нормални хора, а дори и в бюджетните български филми всички говорят като на тържествена заря-проверка.
— Излишните кадри и сюжетни ходове.
— Женската насоченост. Въпреки намеренията на авторката да привлече женска публика, Ю. каза, че филмът и е бил досаден, така че и тая задача не е била решена като хората.

Историята (не чети, ако не си гледал филма):
Българска кифла, с амбиции в журналистиката кара велосипед дори по-зле, отколкото кара кола (ако въобще кара). Предизвиква ПТП в Лондон, в което се запознава с топ журналист от балкански произход. Успява много бързо да злоупотреби с доброто му сърце, натрисайки се без покана в апартамента му, а после и в живота му.

Показвайки явлението Balkan Drama Queen в пълния му блясък, тя е направо непоносима, но човекът я търпи, първо заради сексапила, второ заради доброто си възпитание. Нещата обаче излизат извън контрол, тя получава криза, щипва най-любимата му сърф дъска и заминава за България с нея.

Брат и Виктор (Део), също от добро сърце я взима със себе си на турски остров, където е рай за сърфистите. По пътя става идиотски инцидент, който я докарва на ръба на нервна криза.

Сърфистите, разбира се, са отишли на острова да карат сърф, да ядат рибена чорба и да пият. Присъствието на истеричната сестра, която жадува някой да и обръща повече внимание, обърква идеално наредените планове, а липсата на вятър принуждава компанията да стои в лагера и да трупа напрежение, което избива в скандал, който пък придобива грандиозни размери, поради присъствието на журналист в лагера.

Интересна е еволюцията на мъжките персонажи. Уж са мъже, но реагират не като мъже, а като женската представа за мъжете — неуравновесени са, вълнуват се от глупости, изпадат в детинщини.

В дъното, разбира се, е кифлата, която достига до неподозирани висоти на материализиране на истерията си и успява наистина да предизвика голяма драма с международни размери.

В крайна сметка успява да привлече вниманието на абсолютно всички и да им докаже че все пак сърфът не е най-важното, а тя.

За образа на любовника и въобще не ми се говори. Пристигайки на Балканите, човекът напълно променя светогледа си. Драмата с рибарските такъми — о боже!

Хепи енд.

Препоръка: Гледайте го. Българското кино показва признаци на живот, макар че не мърда чак толкова. Подкрепете го.

Саундтракът е понякога съвсем без връзка.

9 коментара:

Аспарух К. каза...

Сценарно ми звучи като импровизация по Baywatch в стилистиката на "Сървайвър". С изкуствено привнесени по сценарен път страсти, които няма как да убедят никого.

За саундтрака си желязно прав, но май и в "Мила от Марс" си беше така. Явно Зорница-СФ си ги избира песните според това какво в момента има в плеъра :)

А кога сценариите ще спрат да бъдат такива? Ами много просто - когато спрат да ги пишат възпитаници на НАТФИЗ. Там закостенялостта в обучението на сценаристите достига такива висоти, които просто е трудно човек отвън да си представи. Същото се отнася и до истеричността, и до крещенето на актьорите. Просто нашенското кино-образование си е на това ниво.

Все си мисля, че сценарий от непрофесионалист извън бранша (за предпочитане спец по къси разкази от рода на бързолитературниците), огладен после от по-опитна стара кримка, би звучал по-реалистично. Но за писане на добри диалози си трябват специалисти, каквито поне у нас няма. Нямаше да е зле да бяха отделили някакъв бюджет за професионален Dialogue Writer, вместо огромни суми за Dialogue Coach.

Май трябваше Зорница да поизчака до догодина, за да не тъне в сянката на "Дзифт" или "Светът е голям...".

Анонимен каза...

Комита, в "Подгряване на вчерашния обед" нито един български актьор ли не е играл роля на живеещ в съвремието македонец?

АнонименЪ

Анонимен каза...

П. п. Между "почти успешно превъплъщение на български актьор в съвременен македонец" и игра на македонски говор има сериозна разлика.

АнонименЪ

komitata каза...

Анонименъ, ти гледа ли Блатечки във филма? Наистина ли мислиш, че не се е справил?

Belomore каза...

Disclaimer:
Не съм гледал още "картината", но някой ден ще си го причиня поради същия ценителски мазохизъм, поради който си причиних "Мила от Марс".

Предвид горното, имам два питания към гледалите, които се породиха веднага в мен, когато чух първите анотации за филмов у медието:

1. Нужно ли е и, по-важното, оправдано ли е да има балкано-обобщаващи претенции във филма (справка - вкл. трейлъра)?

2. Възможно ли е било дори за секунда да не допуснем, че сърбето и фиромето са пичове и балкански симпатяги (ерго брача), докато тъпият хърватин е тъп надут хърватин, говорещ английски?

А иначе какво е станало - кака Зорничка я завели на Гьокчеада, тя се въодушевила, но май пропуснала да види, че има военни бази и че няма да й дадат да снима посмъртно...

Анонимен каза...

Комита, не сполучливостта, а уникалността се имаше предвид. Впрочем след цял сериал, изигран в голяма степен на македонски говори и днес считан за класически, "Мера според мера", споменатото завоевание едва ли би било особено впечатляващо само заради съвременната тема.

АнонименЪ

komitata каза...

Анонимен, айде не се преструвай. Колко българи владеят съвременния жаргон който се говори около Скопие и го говорят така, че да не ги помислят за чужденци?

Lemon каза...

Ами, не мерси, ще кажа. Няма да го гледам. Защото знам, че си прав и защото не съм гледала добър български филм от последните години. И не, още даже и не мърда киното ни.

Valkocompany каза...

Ненадейно защо филма ми заприлича на Любовното лято на един льохман.Визуално и двата филма са като еднояйчни близнаци.А театралността в беге киното ще спре когато се сменят доцентите в НАТФИЗ.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)