понеделник, април 27, 2009

Антиказарма - Браво, Богомиле за P2P конференцията

Прекарах уикенда във Велико Търново, на P2P конференция, организирана от неуморния Богомил Шопов (запомнете това име!).

С една дума - жестоко!

Страхотни лекции, дискусии, готин купон, запознанство с интересни хора — пълна антиказарма, както казва Дзверът.

Най-кофти моментът в пътуването ми в петък беше измъкването ми от София в продължение на 1 час. Да живее енергийният Сирищник(*), който беше блокирал града за два дни! Да живее българското градостроителство!

На входа на Търново има безумни табелки, обясняващи промени в движението. Fail.

Отседнах в хотел "Лъки".

Вечерта започнахме с почерпка в Свети Георги - любимата кръчма на местните англичани (което предполага английски и индийски манджи в менюто, мноо яко!). Два вида бира свършиха и заведението видимо изнемогваше под натиска на биролюбителите и малко бавно ставаха нещата. Очевидно не бяха готови за IT десант.


Chicken tikka masala - толкова е вкусно, че не знам кога в тая кръчма ще ям нещо друго

Хотелчето ми е супер и предлагат супер безжичен интернет, но стаята ми се оказа точно над пътя откъм Царевец и точно под прозореца ми минава цялото движение през центъра на Търново. А като мине камион или автобус, се включват алармите на колите, паркирани пред хотела. Идилия. Особено в 6-7 сутринта.

Откриването на другия ден беше в залата на общината. Superhosting ни нагости с прекрасна ограмотителна лекция за хостинг услугите, а един младеж от InitLab ни обясни мечтата си да си направи комуна с програмисти — идеята накратко е, те да си живеят живота и да си програмират и да ги оставят на мира. Прекрасна идея, стига някой да дава пари.

Суперхостинг разказват за техните продукти

След първата част, някой враг на интернет общността беше пуснал метереологичното оръжие, и почти веднага след началото на събитието времето стана абсолютно отвратително (немско време със ситен дъждец и силен вятър - така е през лятото в Германия и през зимата в Истанбул ;-))

В хотел Панорама продължихме с панела, посветен на блоговете.

Няколко думи за хотел Панорама - хотелът е продукт на строителното безумие на българския преход. Етажите на хотела вървят отгоре надолу (от 0 до -6), но това са особености на терена, така че са простими. Но пък най-горната точка на асансьора е два етажа под земята, а от ниво 0 до ниво -2 има само стълби. Хитро.

Залата в която се провеждаше панела беше доста задушна и се оказа, че няма безжичен интернет. Т.е. имало кабелен, но само за един компютър. Още по-хитроо!

За съжаление Богомил не е имал избор, защото нали помните, че Путин трябваше да получава "доктор хонорис кауза" от ВТУ, та подходящите хотели вече бяха резервирани. А той дори не дойде

Гледката откъм стълбището беше уникална!

На Ники Бачийски лекцията беше супер, но беше твърде програмистка за моя вкус, Сашо Кръстев беше доста изчерпателен за връзката между политиците, блоговете и публиката им, Веско Дзверо изнесе много интересна лекция за средностатистическия блог-пост, имаше един малко странен спор дали има корпоративни блогове или няма (WTF, who cares!), Адвокат Кискинов разказа за борбата си за нормална електронна търговия, както и обясни за правните рискове от публикации в Интернет, а Богомил припомни, че борбата за достъпа до лични данни с правоохранителните органи е много далеч от завършена.

Веско Дзверо направи страхотна лекция, дребните технически грешчици не се броят

Толкова бях изморен, че се прибрах в хотела, затворих очи в 18,00, след миг ги отворих и беше вече 18,45. Я, машина на времето!

Видях се с Боян Бонев, с който не се бях виждал подробно от 7-8 години. Оказа се, че е обиколил целия свят, споделяйки българския опит за изграждане на LAN мрежи за доставка на интернет - и ний сме дали нещо на света (сериозно).

Запознах се и с "Кака Сийка" (longanlon, Петър Стойков), който е човек с голям талант, но обречен да живее сред подрастващи. Той е много готин, хора, еееей, не му се връзвайте!

Дискотека JACK в Търново е много яка, само не знам диджеят каква музика пуска, когато заведението не е пълно с програмисти. Вътре беше мноооого забавно — хвърчаха сини слонове, дишахме хелий от балоните и говорихме, пихме, танцувахме...С М. и Радо открихме, че сме учили в едно и също училище и цяла вечер прекарахме заедно в интересни дискусии. За политика и за още нещо.

Много лесно надушвах кой ми чете блога редовно и кой не. Щом някой се изненадваше на цитата ми за това, което свързва Тодор Славков и Сергей Станишев, знаех, че не ме чете редовно. Четете бе, хора, изпускате исторически открития!

Полуумрял за сън се стоварих в леглото и се сетих че трябва да намеря време да направя презентация за понеделник сутринта. 1 час се борих с дрямката и с OO Presentation, но оцелях. PS. Днес показах презентацията и всичко мина супер!

Неделята беше посветена на Web 2.0 и на полезни съвети за уеб. С огромен интерес изслушах всички лекции, макар че някои лектори полагаха специални усилия да ме приспят (като младежа от IBM, например).

Видяхме се с М., iffi, Марфи, Станислав, Радо, Калоян, Милко Георгиев, Жустин, Веско, Божил, Кака Сийка и още десетки други много готини хора.

Единственото за което съжалявам е, че не можах да си поговоря с всички хора, с които исках да си поговоря, не успях да разгледам Търново по светло, не успяхме с Богомил да пийнем биричка на спокойствие и не успях да се наспя. Накратко, времето не стигна. Предлагам на търновци да спрат да канят Путин, за да можем да идем някъде на широко и зелено.

А Богомил е машина за конференции. Браво, Богомиле!

7 коментара:

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Longanlon каза...

тва за подрастващите беше яко тънък намек хехехехе ;)

komitata каза...

Охоо, всичко ще изплува!

Стойчо каза...

Тия промени в движението в Търново са поне от миналата есен и наистина са толкова безумно обозначени, че всеки път, като минавам от там, това става по различни пътища.
Купи си GPS – измъква много добре в такива ситуации – пробвано е:-)

Търновец каза...

Хехех, St. George беше едно време механа "Мечата Дупка" :))) явно след като собственик и е стана британец класата се е вдигнала. Голям карък с хотела обаче ... Изобщо, чудя се как го построиха точно там, че и на 20 метра надолу има още един нов, от другата страна на улицата, която е с ужасен трафик... Залата на общината е яка :) Едно време там см получавал дипломата си за средно образование, но пък хотел Панорама, отново влиза в графата "каръшка работа". Едно време това бяха едни изоставени стъпала, оставени така след като са построили кооперацийките на мястото на сваличището. Не ми се споделя, за задоволяването на какви естествени нужди сме го използвали аз и приятелите ми, на прибиране от някоя забава в стария град :))) Иначе гледката от там е божествена, особено по това време на годината, когато всичко е девствено зелено и разцъфнало :)

Сега започвам да съжалявам, че не успях да присъствам на събитието ... но какво да правиш, след като съм вече семеен човек с бащински отговорности, свободното време става кът. :)

Иначе за Путин, обеца да им е на ухото на местните тъпунгери. Великата рекламна кампания дето уж щеше да се състои се оказа пълен провал :)))

Симеон каза...

Chicken Tikka Massala e tipichno anglijsko jadene (v smisql, che v India e doshlo ot Anglija, a ne obratno). Dosega ne me e vpechatljavalo kato vrqh na kulinarnoto izkustvo. Utre sqm na objad v indijski restorant i shte mu dam oshte edin shans na toja chikan.

Supermag каза...

макар времето да не е било достатъчно, все пак е било полезно прекарано :) А иначе.. още една причина да посетиш чудесно Търново.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)