сряда, април 22, 2009

Късметлиите

"Роди ме мамо с късмет, па ме хвърли на смет" - Народна поговорка

Въпреки страховитите национални катастрофи, които сполитат една след друга България в последните 100-тина години, тук се раждат хора под щастлива звезда, хора, чийто късмет ги пази от всякакви исторически превратности на съдбата.

Иииииии кои са тее!

1. Ванко 1 и Кондьо
През 2006-та година, поправка в наказателния кодекс пуска на свобода рапъра Ванко 1, който е в затвора с 12 годишна присъда за склоняване към проституция, от която е излежал 3 години. Между другото, покрай Ванко 1, от затвора се измъква и друг ангелогласен славей - Кондьо, който излежава 10-годишна присъда за склоняване към проституция.


2. Максим Стависки
На Максим му се пада изключително доброжелателен прокурор, който пледира вместо адвокатите в негова защита.

3. Румен Петков
Бившият министър можеше да влезе затвора, защото разкри самоличността на агент под прикритие на българските служби. Проблемът беше, че гафът беше сътворен пред медиите, т.е. пред очите и ушите на милиони българи. Чудото се случи, когато новоприетият Закон за амнистията влезе в сила дни преди Румен Петков да получи ефективната си присъда. Алелуя!


4. "Братя" Галеви
Благодетелите и филантропите на китния транзитен градец Дупница бяха арестувани по обвинение в ръководене на група за рекет и като че ли нямаше какво да спре строгата, но справедлива ръка на закона, когато се оказа, че поради процесуалните забавяния на делото досега, братя Галеви ще могат да се кандидатират за депутати, а покрай промените в изборния закон, при появата на 31 мажоритарни района, те ще имат възможността да се преборят поне за един от тях. А докато трае предизборната кампания, ще разполагат и с имунитет.


Късметлии са и гражданите, защото в парламента ще влязат ЛИЧНОСТИ!

На късметлиите, честито!

То има и каръци в България - Синята коалиция, Зелените, Костов, Мартин Димитров, студентите, софиянците, земеделците, но няма смисъл да ги съжаляваме.

Update (23-ти април): Появи се още един късметлия - Веселин Георгиев - Батко.
Министерството на финансите демонстрира странна процесуална неграмотност в услуга на бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев-Батко. В Софийския градски съд в сряда започна делото срещу него за злоупотреби при възлагането на обществени поръчки. Ведомството на Пламен Орешарски трябваше да предяви иск за вреди срещу Георгиев от името на държавата.Юрисконсултът на министерството Десислава Димитрова внесе иск, но в него нямаше сума за претенциите към Георгиев. Съдията Георги Колев заяви, че с този дефект няма как да го приеме за разглеждане с наказателното дело.

11 коментара:

Belomore каза...

Ноо ти е кратък и примерен списъкът, ама то - страна чудна, земен рай, късметът се лее изведро, краят няма да му се види, ако седнем сите късметлии да изброяваме...

komitata каза...

Ами това бяха казусите, с които ме обля вдъхновението, ти като си в бранша може да подскажеш още ;-)

Стойчо каза...

Завиждаш им на късмета, а това не е късмет, това са с пот на челото постигнати успехи и заслуги. Изработи си една „Стара планина“ и теб ще споходи късмета;-)

Спас Колев каза...

Като става дума за Стависки, "щастливата звезда" изглежда хваща и при раждане извън България. Или май Ростов влиза в Кубратовата. То и Херсон сигурно влиза...

komitata каза...

Добро допълнение, Спасе!

Търновец каза...

И други такива късметлии има ... може да ги добавиш в списъка си. Цък тука

Делян Делчев каза...

Не забравяй и маргините

Анонимен каза...

Браво! Трябва при всеки компромат, засегнатите да бъдат вкарани в затвора, без съд . Трябва да абонираме Прокоратурата с вестник Капитал ( Дневник) за да им стане ясно кои са престъпниците и веднага да ги отправя там, където им е мястото. Демокрация вече е мръсна дума.

Делян Делчев каза...

Посочените примери не са случайни
по-голямата част от тях са в списъка на странностите на българското правосъдие в докладите на тема правосъдие. Така че не само ние имаме мнение по тях. И тук никой не казва че съдебната система трябва да се прескача. Само се казва че:
1. трябва да е независима (каквото се изисква от нея по закон) а не силно фаворизираща страна
2. законодателството не трябва да се променя в полза на или олекотяването на присъдите за наболели престъпления

Peter Petrov каза...

Много удачно подбран списък.Изводът е - стани богат и БГ системата на правосъдие е на твоя страна. Приема и отложено плащане в брой.

Kalomena каза...

Пропуснал си Людмил Стойков. За Доган да не говорим!

Късметът е случайно събитие, ама не винаги и не съвсем. Мога да предскажа появата на нови късметлии - колкото разследвания и дела, свързани с еврофондовете - толкова и късметлии. Ето, Мургина например. Може да се надникне и в "папките" на Яне Димката.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)