сряда, април 15, 2009

Националнобезотговорен хайтех

Ако сте позабравили как беше източена България в края на 80-те години и в каква бездънна яма се наливаха държавните пари тогава — това беше правешките високи технологии (хайтех). Безумни, безобразни "високотехнологични" проекти, които служеха единствено за смучене на пари и облаги от системата. Единственото светло изключение (погрешка) бяха произведените по краден лиценз Apple II (ИМКО-2 Правец-83, Правец-8), които попаднаха сред населението и вкараха няколко случайни лица през задния вход в информационната епоха.

Напоследък в България се появиха отново героите от онова време - преследваният от полицията на цяла Европа (чак до 96-та година!) Бисер Димитров, и усвоявалият милиарди държавни долари по линия на високите технологии по времето на социализма Стоян Марков. И като по чудо, заедно с тях се пръкнаха отново (в 21 век!) безумните инвестиции в държавен хайтех. Искам да напомня на всички читатели - ОЩЕ ПЛАЩАМЕ ЗА ПРАВЕШКИЯ ХАЙТЕХ. Външният дълг на България не се е изпарявал, всеки един български гражданин е отделял от залъка си за това безумие и все още отделя.

И сега всичко това се случва, отново и както обикновено, без търг, без конкурс и без елементарна отчетност.

"На 9 септември 2008 г. от пресцентъра на правителството съобщиха изненадващата новина, че премиерът Сергей Станишев ще открие Национален суперкомпютърен център в сградата на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС). До този момент за подобна поръчка не се знаеше, просто в един ден България осъмна със суперкомпютър IBM Blue Gene/P.

Цената му дълго се криеше, докато Министерството на финансите не потвърди пред в. "Капитал", че става въпрос за 5.4 млн. лв. Сделката с IBM не е минала през търг или обществена поръчка, а се води като разход по проучване и развитие.

екипът, който работи с машината, се оглавява от небезизвестния в социалистическото минало Стоян Марков. Преди 1989 г. той е бил заместник-председател на Министерския съвет и председател на Държавния комитет за изследвания и високи технологии."(източник)
Никой няма идея за какво може да бъде използван този компютър в България, освен да играе шах.
"Правителството реши да се създаде държавна компания "Български нанотехнологичен център", съобщи правителствената информационна служба. Капиталът на дружеството ще бъде 50 млн. лева." (Разбира се, без помен от или обществено обсъждане)

Защо дружество, а не научен институт?!

"Само седмица след като buzzdash.bg започна работа, българският сайт купува своя американски оригинал. ...
Собственици на "Бъз Даш" ООД са Иво Гиздарски и Бисер Димитров. Първият е съдружник и участва в управлението на "Строймаркет", "Аби консулт" и "Сън медиум", показва справка в Търговския регистър. Бисер Димитров е бивш директор на завода за производство на компютри в Правец по време на социализма. Той е известен също покрай ДЗУ и проекта "Нева". "

Успешно и напълно законно изнасяне на първите 500 000 долара зад граница.

А някой ако не го мързи, нека сметне колко пари не достигат за компютърни кабинети и хубав интернет във ВСИЧКИ български училища. За компютри за децата, които не могат да си го позволят. За компютри на учените в БАН (някои от които още работят на ембарговите щайги от 80-те) Или пък за човешки интернет достъп извън София. И да го сравни със заделяните за глупости пари. Аман от високотехнологична крадлива дежавю мегаломания.

30 коментара:

Димитър каза...

Преди 2 години МГУ (Московский Госсударственный Университет) купи Blue Gene за 5 милиона долара, а в Русия има държавна компания за нанотехнологии "РусНано". Както се казва - открийте деветте разлики.

Павел Борисов Николов каза...

Както е тръгнало,току виж пак сме започнали да изнасяме компютри, а след това ще се окаже, че не са компютри, а компоти...

Анонимен каза...

Помните ли как беше компютизирана нацията? С "Правец" в почти всяко училище, с по-инициативен директор. И че в БАН беше създаден един от най- бързите компютри в света. Много лошо, че Станишев открил някакъв си център. Друго си беше , ако се беше сетил някой "демократ". Правя си извода, че черногледството е метод за критика. Така се побеждава на избори. ЧЕСТИТА ПОБЕДА!

Pavel каза...

Аз започвам да се чудя тогава свалянето на рекламата на Бъз Даш какво е? Опит за съботаж от страна на Бойчеца или просто орташки жест за популяризация от страна на Яне?

Търновец каза...

Баща ми имаше "честта" да бъде част от тая хайтех мегаломания преди 89-та. Млад потомствен инженер, с диплома от чужбина, така и не станал партиен член, както и дядо ми... го бяха бухнали директно на фронтовата линия - да отговаря за пласмента на продукцията. И понеже знаеше и езици, ходеше нон-стоп с разни делегации да сключва сделки по Москва, по Прага и т.н... Да ама, когато започнаха да го карат отгоре да си слага подписа под разни фалшиви документи за (фиктивно)изнесена продукция за СССР да речем, въз основа на които да се теглят пари за предприятието от Външно-търговска банка, а на евентуални въпроси от Русия къде са композициите с техниката, да отговаря, че вероятно са се загубили някъде из степите, нервите и съвестта не му издържаха, не можеше и да спи дори ... и напусна рано-рано системата още през 1985-6 ... Та толкова относно правешките високи технологии - Същата постановка, като с картофите и краставиците на Велко Кънев от "Да обичаш на инат" ...

И наместо тея работи да са известни на широката общественост, най-висшите лица от онова време да са си понесли отговорността за безобразията - днес те се завръщат на бял кон ... Егати абсурда!

Стойчо каза...

От нас зависи да не им позволим връщането на бял кон

Анонимен каза...

Българската политика е срамна тема, лишена от всякакъв смисъл и съдържание .. за това ще коментирам само това, което зная и което ми се струва обнадеждаващо - противно на очакванията много бързо се намериха и то много на брой научни групи, които се опитват да правят истинска и сериозна наука и които вече успешно ползват ресурсите на суперкомпютъра по предназначение .. не за шах г-н smartass .. та .. поне не се изказвайте относно неща които не са ви съвсем ясни .. в тази държава слава богу има и хора които се опитват да мислят и деистват градивно .. вземете пример от тях. Да плюе и философства може всеки .. вземете създайте нещо за разнообразие и промяна в ежедневието ви?

Анонимен каза...

по принцип нищо направено от социалисти не е както трябва,
все пак това с компютрите е може би най-най-малкият им проблем.
лично аз се радвам че го направиха.
все пак може и по-зле, примерно какво направиха в Камбоджа :)
Това че номенклатурчиците станаха бизнесмени е наистина един много печален факт на "мирният преход" към капитализъм :(

komitata каза...

Вече мога да напиша и научна статия колко трябва да изчакам докато се появи носталгичният (задължително анонимен!) фен на комунистическото минало.

Трудно е да се измисли толкова срамен епизод, колкото социалистическото "компютъризиране" и неговата чудовищна неефективност. Само ще припомня на феновете на правешкия хайтех че дискетите трудно оцеляваха след 4-5-то пъхане във флопито, екраните бяха унищожителни за очите на подрастващите (ама грижа за компютъризация, какво да ги правиш), и пълната липса на приложен софтуер, освен пиратски игрички. Да не говорим, че масовото обучение по "компютърна грамотност" беше всъщност обучение по програмиране, което пък си беше пълна загуба на време за 80-90-99% от курсистите.

Същото мога да кажа на анонимния и за т.нар. суперкомпютри.Бил е купен компютъра и изведнъж са се "появили", "научни групи" които искат да го използват. Альоо, така ли се дават няколко мильона - с надеждата че ще се появят групи, които да го използват. Купете едно ферари, оставете го в произволно циганско гето и засечете с хронометъра първите "групи" които искат да го използват.
И така нататък...Фактът че се появиха социалистическите "смукачи" на хайтех средства е изключително показателен.

komitata каза...

А да и замалко да забравя да повторя пак - Още плащаме за жълтите щайги, наречени компютри, отпреди четвърт век. Много евтино ни излезе правешката компютъризация.

Любомир Попов каза...

Малко подробности и други логически връзки:
Стоян Марков е известен с прозвището си СтенМерк. Както в Дневник отбелязват (за пръв път виждам някой правилно да направи връзката, обикновенно правят връзка с Милен Велчев) е тъст на Георги Велчев. Както също се споменава, СтенМарк е отговарял за изнасянето на пари. Също известен факт е, че Георги Велчев управлява фонд инвестиращ в хотели. Кой е реално собственик на фонда не се знае, но според мен изнесените преди 1989 година пари от СтенМарк да са се завърнали именно с тези хотели.
И сега, така като се знае с какво се е занимавал въпросният господин, може ли да има по-достойна кандидатура за поста от него?

Sgt. Pepper каза...

Мислил съм си за какво е нужен BlueGin. За научни цели не е най-подходящият: ефективен е само при силно паралелизирани задачи, с каквито ние не можем да го натоварим. Най-логичното обяснение е, че ще се използва за следене на електронен трафик в интернет и чрез мобилни комуникации, вероятно в тандем с московския BlueGin.

Гонзо каза...

Айде и още една подробност за "българските" сперкомпятри. Наскоро ми разказаха как в ЗИТ пристига машина IBM, веднага и се махат сините лога и на тяхно място се залебват надписи ИЗОТ нещоси, а служителите подписват декларация, че няма да казват каква е всъщност машината. И после в българия се правели "суперкомпютри"!
Интересно име са избрали за таз държавна компания, сигурно мо аналогия с Microsoft, щом е нано, ще стане много голяма и могъща! Очаквам в скоро време и първия български процесор с големина на транзистора под 1 микрон (демек нано технология за неспециалистите).

Анонимен каза...

Моля, моля! Имам роднина, който е участваше в създаването на суперкомпютъра. Няма нищо общо с вашите твърдения. може да е имало и отклонения, но за компютъра не се отнася. Аз бях малък и помня, че пращаха служители на курсове за компютърна грамотност и се говореше, че в др. страни си е личен проблем. Може да не е било ефективно, но за който е проявявал интерес, сигурно е било полезно

Анонимен каза...

гонзо, нещо ти куца историята ЗИТ и ИЗОТ са различни предприятия. ЗИТ е Завод за Изчислителна Техника - СОфия и машините там имат имена примерно ЗИТ-151, която е по лиценз на Фуджицу(спомням си и една друга Японска фирма Фанук, която прави промишлени роботи, също имаше официално представителство у нас)
ИЗОТ са на друг завод, мисля че се казваше "Електроника" във Велико Търново и ЦИИТ в София.
В селото на Т.Ж. "правеха" Правец. Не твърдя за изчерпателност, но доколкото знам, на нито едно от тези места не са правени компютри по собствена българска разработка, всички са по чужд патент, крадени, или направо внесени от азия.
Имаше и някои много патетични опита да се разработят нашенски версии, не 100% копия...
Примерно имаше клонинги на IBM XT
на завода във Великотърново които
бяха просто смешни.

Разбира се, ако въобще не бяха идвали на власт "другарите", щеше да е най-добре.
Не изпитвам носталгия по "социализЪма", напротив мразя ги, но поне за "компутеризацията" съм благодарен, дотолкова, доколкото иначе щяхме да сме на нивото на Албания или Македония, ако не бяха взели решение в България да се развива такава промишленост като член на СИВ.

Димитър каза...

Явно доста от коментиращите са млади и не познават точно историята и фактологията. ДСО (Държавно Стопанско Обединение) ИЗОТ обединяваше няколко завода, в това число ЗИТ, ЗЗУ В. Търново и ДЗУ Стара Загора, както и ЦИИТ като "развойна база" (в която се правеше reverse engineering на ембаргови машини и локализация на пиратиран от Запад софтуер). ИЗОТ произвеждаха основно клониниги на VAX PDP 11 и IBM 360/370. Към края на социализЪма почнаха да правят клонинги на IBM PC.
До ЦИИТ в София се намира ИМПТ (гнездото на Правешкия хайтек). Те бяха известни с копирането на Apple ][ - Правец 82, а по-късно и с копирането на IBM PC под името Праве 16. Мониторите се правеха в Михайловград (Монтана), а флопитата - в ТКЗС в Чирпан. Може да си представите качеството. На ИМПТ и "Правешкия хайтек" дължим недоносчето, наречено "фонетична кирилица", тъй като в знаковия генератор на Правец 82 върху малките букви бяха директно нашляпали главните букви на кирилицата - така се правеше "интелигентната локализация" и развойна дейност тогава. Софтуерът се разработваше локално в окръжни изчислителни центрове и в Интерпрограма (българо-съветско предприятие). Излишно е да казвам, че в цялата тази дейност не бе създаден никакъв оригинален продукт - всичко беше крадено.

Гонзо каза...

Тъкмо щях да кажа, че може и да се бъркам в конкретните имена и съкращения, и Димитър е обяснил по-подробно.

rraycheva каза...

Клюка: Бисер Димитров е женен за сестрата на Пламен Вачков, който беше шеф на Правец, а сега е шеф на Агенцията за хай-тек

Bruce Wayne каза...

не, тоя суперкомпютър е за Веско Топалов, да тренира момчето :)

komitata каза...

Заблуда е, че Албания и Македония са драстично по-зле от нас. Би трябвало поради излетите милиарди ние да сме в челото на Източна Европа, а не сме.

Ivanov каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Ivanov каза...

е да, ние сме драстично по-зле от Япония. Македония и Албания, в този мащаб, не са драстично по-зле от България.
Аз обаче се радвам че не съм албанец или македонец, а българин. Ходил съм по работа в и на двете места, не говоря наизуст.

Анонимен каза...

"много бързо се намериха и то много на брой научни групи, които се опитват да правят истинска и сериозна наука"

г-н анонимен smartass, под такова твърдение е уместно да се каже:

[citation needed]

посочете, ако обичате, кои са тия "много на брой научни групи", които правят истинска и сериозна наука, използвайки въпросната техника.

мерси предварително

симо

Лъчезар П. Томов каза...

Защо просто не обявят национални проекти, в които да участват учени от цялата страна? Малко на хай - тек мяза така

Стойчо каза...

Това раздаване на пари напомня „националните проекти“ на путинска Русия

Анонимен каза...

"г-н анонимен smartass, под такова твърдение е уместно да се каже:

[citation needed]"

Господи! Той владее английски! Какой шарм, какие манеры, какой интеллектуал!

АнонименЪ

Анонимен каза...

Защо просто не обявят...


Ми и аз това питам. Ама вместо ответа па сусчеству, таварисч анонимката се впуска в развален руски ад-хоминем ;)

Слаба работа таварисч анонимка, очень слаба работа.

Анонимен каза...

Комитакис, не ви е до толку трагична ситуацијата. Кај вас барем имало извесен период во кој сте се спасиле од „хај-тех“ човечињата, сте ги испратиле во чужбина за сега да ви се вратат на бел коњ. Кај нас, никако не ни успева да го испратиме најславниот кадар на македонскиот хај-тех еквивалент „Семос“, познат под иницијалите Б.Ц., на барем пет години надвор од државава. :)

Аз обаче се радвам че не съм албанец или българин, а македонец. И аз съм ходил по работа и на двете места, не говоря наизуст :)

Анонимчо

Лъчезар П. Томов каза...

Стойчо,

национални програми и грантове има по - цял свят, стига да са прозрачни конкурсите и програмите да са част то стратегия, защо не?

Стойчо каза...

@Лъчезарe, точно защото по света има грантове с конкурси, казвам, че специално този случай ми прилича на руските национални проекти:-)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)