сряда, април 29, 2009

Млади политици, но не от моите

По съвет на Илия издържах една серийка от "Големият избор" и вече натрупах впечатления.

Регламентът не ми е много ясен - кой оценява, защо журито се върти и прочее... Нямам и особено любопитство да навлизам в подробности.

Младите политици са интригуващи, особено младите дами. Има две, които са много интересни. Кои са те няма да кажа, защото не е момента да ги оценяваме откъм тази им страна.

През 1989 година сред младежите много трудно се намираха такива с червено мислене (нарочно не говоря за ляво, защото предпочитанието е по-скоро към героите, символиката и партиите с ляв генезис, отколкото към лявата идеология). За 20 години обаче, очевидно нещата са се обърнали. Не знам как е в обществото, но сред тези младежи, които говорят за политика, червените предпочитания определено надделяват. Защо сините нямат силна младежка поддръжка е трагедия, на която тепърва всички ще сърбаме попарата, не само те. След още десет години нещата ще са много сериозни. Колко сериозни ли? Ще ви кажа само една дума - Гърция.

Може ли младите политици да бъдат принуждавани от сценаристите да играят на пейнтбол? Може би са подписали обвързващи договори и няма как да избягат, но аз ако бях, щях да откажа да нося оръжие дори "на ужким" и дори за целите на играта. Политикът, според мен, е човекът който трябва да предотвратява войните а не да се хвърля с пушката сред бомбите. Младият политик — оше повече. Ако е станало време за пушки, значи политикът се е провалил.

И пак тия пишман "консерватори". Аман от консерватори. Не вярвам в убеждения, които не произтичат от личните впечатления, от личния житейски опит. Не може да се започва изречение с "аз съм консерватор и затова ....". Изречението трябва да е точно обратното - "смятам че ... и това ме приближава до консерваторите".

Мрън, мрън.

Е и да се изфукам - в "Големият избор" участва Димо (Демократичния ;-)), който ни гостува в миналото издание на Пристрастно, когато Илия го нямаше.

15 коментара:

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Много недъгави. Онзи, който обясняваше, че има приятели мюсюлмани и приятели българи е "най-расов". По-интересното е, че никой от менторите им, не се сети да го поправи :D

Комита, тези си ги отглеждат за бъдещи властници. Ти искаш ли такива :D :D :D

komitata каза...

За властници не ги искам в сегашния им вид. А за някои и нямам надежди, че ще пораснат.

Анонимен каза...

Тоя 'консерватор' какво е тръгнал да консервира? Комунизма явно! Той е(ценностите му) което за нас в момента се пада traditional values.

Ваня Панайотова каза...

Гледах предната "серийка". Така се хванах за главата, че даже написах чернова на коментар в блога си, но после се отказах да го публикувам. Какво да ги съдя децата - като дърта леля пред щанд с iPod. Има време, ще пораснат. Но дразнещо е, че на всеки въпрос отговарят с едно и също - повтарят като папагали "младите са бъдещето на България", бла-бла, референдум, референдум, бла, референдум, бла, а на всеки по-сложен казус викат, че щели да се допитват до народа!!! Кога ще им остане време да управляват от непрекъснато допитване до народа - не ми става ясно. Докато се допитат, преброят и обявят резултата, то кризата минала и заминала, ний дали сме живи - много важно. Отказах се, защото не съм ги избирала аз, а и не съм убедена, че точно това е "цветът" на младежта!:) Но тези са твърде далеч от истината. Разбрах обаче, че един доста умен, млад, десен младеж са го отрязали на кастинга - рекли му, че бил твърде ... десен!!! Такива ми ти работи...

Господин И каза...

Не разбирам какво очаквате от 18-25-годишни момичета и момчета, които за първи път се появяват по телевизия?

Да са диалогични като Тони Блеър, твърди като Саркози и харизматични като Барак Обама ли?

Ако искаме нови лица в политиката трябва да сме наясно, че това има и някаква доза риск някои от тези нови и необременени хора да не издържат на напрежението и да се провалят, а други ще трябва да се учат "на място"...

А това, че лявото се завръща сред младежите (след 60-годишно прекъсване може би) вещае само добри неща за развитието на обществото ни. :)

Хесапов каза...

Комита, защо взимаш на сериозно телевизионните простотии. В страната има една-две свестни новинарски (обществени) телевизии и всичко останало е пълна измамама.
От лични наблюдения мога да кажа, че по-младите хора са политически некултурни, объркани и повърхностни. Тези, които са активни са екологисти или националисти...но не са червени...
Не е добра работата!

Ivan-Assen каза...

Хесапов, "екологистите" са толкова червени, че Господин И е като Маргарет Тачър в сравнение с тях.

Господин И каза...

Ахахаха, приемам го като комплимент последния коментар. И освен това ме разсмя искрено и шумно. :)))))

ekaterina vitkova каза...

Това предаване, което е ужасно скучно /аз лично не можах да издържа едно цяло/, не е измислено заради младите политици, а заради старите политици. Да има къде да дадават акъл и да блеснат със своя опит, мъдрост и неотразимост. Та затова не става за гледане...

Селин каза...

Ох, пак се почна.
Какво им е червеното на "екологистите" пак да попитам. Защото отговорът е кратък и ясен: нищо. И не ми празправяйте как били против частната собственост, задето протестират за посегателството върху природните паркове, които между другото са ТРИ ПРОЦЕНТА от територията на страната. И не ми обяснявайте, че "екологистите" са против цчастната инициатива, задето изискват някакво елементарно съобразяване с природата, чието разрушение би докарало самоунищожението на същата тази частна инициатива, но за това кой ти да мисли. Твърдението, че българските природозащитници са червени, само по себе си показва политическа некултурност, обърканост и особено повърхностно отношение.
Уф. :/
И да, това "Големия избор" съкс. :Р

komitata каза...

Спорът еколозите дали са червени или не е безумен, съгласен.

Господин И каза...

Как са червени като уж са зелени? (Малко като вица за сините сливи, нали го знаете...)

Дали са леви обаче - няма две мнения по въпроса. Навсякъде по света "зелените" партии и движения се свързват с левия спектър на политическото пространство.

Ivan-Assen каза...

Не са червени в смисъл свързани със БСП, ДС и т.н.

Българските зелени и българските им зелени каузи са ми симпатични (с малко изключения) - у нас нещата толкова силно са задрали в обратната посока, към бетона и булдозерите, че трябва доста да се "озеленят". Между левеещи зелени и мутри-хотелиери предпочитанията ми се категорично в полза на зелените.

Зелените по света... тема на друг разговор. "Елементарно съобразяване с природата" ли са драстичните ограничения на въглеродните емисии, които европейските зелени искат да наложат на европейската икономика?

Peter Petrov каза...

Споделям гледището на Екатерина Виткова. На мене "референдум" по БНТ ми звучи като подигравка спрямо нормалните хора. На фона на яловото законодателство, слаба опозиция и липсата на плурализъм в обществото.

А младите винаги са били ще бъдат леви - защото болшинството са бедни т.е. с по-революционни нагласи. Като понаправят парички и като се настанят в обществената ерархия идва моментът да станат консерватори - да искат стабилност и статукво.

Зелен Бетон каза...

И аз погледах малко. Да видя, да не би пък нещо по-различно да излезе оттам... :[

Най-тъжното знаете ли кое е? Че в предаване, където би следвало да видим хора със заявка за политическо МИСЛЕНЕ, гледаме хора със заявка за политическа РЕАЛИЗАЦИЯ. Хора, стремящи се да станат не политици, а политически занаятчии. И неправещи разлика между едното и другото.

Хора, за които очевидно реализацията е водеща, а мисленето е детайл.

Виж, за реализацията трябва "да дадеш всичко от себе си". Даже да се стреляш на пейнтбол. Може би и да влезеш в къщата на ББ, знам ли...

Ово е стандарт, уважаеми другарки и другари. ТОВА е разбирането за приоритетите на политическото поприще, което неотклонно се насажда от две десетилетия насам.

Е, насади се вече. "Голям избор", няма що...

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)