вторник, март 03, 2009

Беднякът— милионер и цената на успеха.

"Беднякът милионер" беше натрупал такова количество медиен шум, че бях на косъм от това да го гледам най-рано след 3 години.

Снощи го гледах.

Приятно съм изненадан — филмът е технически перфектно изпълнен, а като история е добре направена сантиментално епична драма.

Филмът поставя много интересни въпроси — за любовта (по индийски), за цената на успеха в живота (много фина, много точна идея, около която е построен целият филм), за омразата (расова, класова, между роднини), за надеждата. За силата на човешката воля. За късмета. За милосърдието.

С доста чувство за хумор, което издава добрия филм.

Сантименталността и бруталността ми дойдоха съвсем малко отгоре (и двете заедно — представяте ли си?). Във филма има няколко култови момента, които в компанията, в която го гледахме, ще си ги спомняме дълги години. Моментът, в който младият герой получава автограф от любимия си актьор — безценно! Развеждането на туристи в Тадж Махал — о, да! "Покажи му какво е Америка" — о, да!

И добре, че филмът не предава миризми, защото със сигурност щеше да има няколко много миризливи момента.

От саундтрака ще излезе поне един хит.

Гледайте го бе, за да можем да го обсъдим ;-)

И ти, Ники Кънчев — трябва много много да черпиш за това, което филмът прави за предаването ти "Стани богат"

21 коментара:

Стойчо каза...

Албена, ето нещо като за дамска публика:-) (нали се оплакваше от прекомерна политика):-)

владо каза...

Абе не показва баш любовта по индийски. Поне не и "традиционната". В Индия тя идва след брака, а не преди него, поради простата причина, че дори в днешно врме 95% от браковете са "нагласени".

Иначе филма е уникално добър, защото е въздействащ и истински, защото те кара да се замислиш и в същото време има всичко, достойно за Оскар.

slumdog millionaire каза...

Филмът е антииндийски. Това е римейк на Трейнспотинг в индийски вариант, много скандално и обидно за индийците.

Анонимен каза...

Убедихте ме, ще трябва да го гледам този филм! Хубава рецензия. Още поне един ЧОВЕК, не медия, писа, че си струва да се гледа "Беднякът-милионер".
Та, като става дума за филми, да кажа едно мнение и за интересен сериал. Аз почти не гледам TV, но понякога се случва да заспивам пред телевизора, а после да се събуждам от него, защото не ползвам дистанционното по предназначение :) Когато гледам, предпочитам комедийните сериали, но неотдавна се събудих на един много приятен турски сериал-приказка от хиляда и една нощи - готин е!

komitata каза...

Айде сега, антииндийски. ;-)
Филмът е правен с доста любов и разбиране според мен. Има и още един момент, който е важен за българите, че показва реално как живеят 5-6% от сънародниците ни.

Анонимен каза...

Филмът струва като замисъл, изпълнение, актьорска игра и пр. Мен ме смутиха само два момента:

> Що пък трябваше точно смотаното шоу "Who wnats to be a millionaire" да рекламират. Те ли са спонсори, що ли?

> Идеята, че можеш да излезеш от гетото само и единствено благодарение на късмета, без да си нито много начетен, нито много даровит, нещо не ми е по вкуса.

komitata каза...

Абе той на практика се беше измъкнал от гетото. С неговите способности така или иначе щеше да успее. А авторите на филма може би се съобразяват с разни индийски философии "Така е било писано" - това го имаше във филма нали. Дори имаше нещо написано на огледалото ;-)

Георги Неделчев каза...

Според мен, при Ники Кънчев се усещат доста осезаемо влияния от филма. В новия сезон на Стани богат той е доста по-разкрепостен и настъпателен към участниците, което внася много динамика в шоуто. Мисля че българското издание никога не е било толкова добро, колкото е в момента.
А този индийският актьор, Амал Капур май се казваше, той си е велик.

Анонимен каза...

Това с автографа ми е любимото от целия филм! Толкова слънчев момент :)

А индийския водещ ми идеше да отида да го нашокам по канчето! Много зъл злодей. Все си мислех, че Ники си харесва или обратното, решава да провали някой, пък то и по-лошо можело да бъде :)

Ваня Панайотова vanyapool@dir.bg каза...

Малко ми е трудно да приема, че със смешни въпроси, можеш да стигнеш до велики отговори. Т.е. използвани са елементарни въпроси в играта, за да разкрият велик замисъл, а това не ми допада... Има и други начини:)

Анонимен каза...

Въпросите може да бъдат доста трудни за някой, който не е запознат със Западната култура,бит,валута. Замисли се ако теб те попитат кой е изобразен на банкнота от 100 рупий дали ще отговориш :) Янина

Ваня Панайотова каза...

Ооо, смяташ, че това е замисълът ли? Е, не бях се сетила, наистина! Въпреки че, няма по-универсална валута от долара... Моето "търсене" е принципно - как да докажеш нещо, тръгвайки от цялото, да минеш през единичното и чрез него накрая отново да обобщиш цялото. Има много добри примери в световната класика. Филмовата. Така си мисля. Поздрави!

Анонимен каза...

Мже ли само да помоля да не споменавате името НикиКънчев Тъпанчев във връзка с този филм

въпреки че шоуто(формата - както модерно да се казва) предполага получаване на знания

НАШИЯТ "водещ" е толкова безумно самовлюбен и ПРОЗТ, че нямам думи

а че е галфон и нагъл тип, който си позволява нецензурни и плитки бЪзици - това едва ли има нужда да го казвам

Valkocompany каза...

Филмът роди точно два велики саундтрака
Mia - Paper Planes
http://www.vbox7.com/play:a00f4ca7
и парчето при финалните титри
http://www.vbox7.com/play:e97d3f32

bubulinka каза...

Много се радвам, че този филм се харесва. Аз лично бях във възторг от него, но очаквах много коментари, че не си заслужава оскарите и тн.
Наистина има много силни моменти, които няма как да подминеш. Напълно съгласна и, че сантименталността и бруталността идват в повече, но това някакси не пречи и едва ли щеше да е толкова въздействащ ако не беше така.
А бе въобще съм доволна, много доволна. И от филма и от това което чета тук.
Поздрави

Yavor каза...

Моя съвет е да се прочете първо книгата по която е направен филма.Има я по свестните книжарници.Тя е още по въздействаща вероятно/поне за мен беше така,още повече, че преди това четох книгата "Богатите", която се разказва за живота на милиардери и милионери с частни реактивни самолети, къщи от по 10 декара нагоре без дворовете,яхти по 30, 40, 60 и над 100 метра които били толкова големи, че не могат да влязат в яхтените пристанища и собствениците им трябва да акостират в търговските пристанища.

Yavor каза...

Моя съвет е да се прочете първо книгата по която е направен филма.Има я по свестните книжарници.Тя е още по въздействаща вероятно/поне за мен беше така,още повече, че преди това четох книгата "Богатите", която се разказва за живота на милиардери и милионери с частни реактивни самолети, къщи от по 10 декара нагоре без дворовете,яхти по 30, 40, 60 и над 100 метра които били толкова големи, че не могат да влязат в яхтените пристанища и собствениците им трябва да акостират в търговските пристанища.

Анонимен каза...

Не съм гледала филма, Стойчо, та немога да взема отношение, а иначе темата си я биваше. Моята майка, в началото на всеки филм, винаги пита: война или любов? И само ако е второто ще го гледа.Добре, че филмите се сещат за любовта, щотo на тоя етап почти не остава време за нея. Албена

Анонимен каза...

Za Stoicho: http://www.youtube.com/watch?v=1_saAYLj-VQStoicho:
Ot gledane polza nqma!
Albena

Iliyana каза...

Филмът го гледах днес на София филм фест. Не просто ми хареса, а го слагам в топ 10 на любимите ми ленти. Сниман е превъзходно, актьорите играят добре и е автентичен, което според мен е сериозно предимство. Ни вярвам обаче в историята, че е правен за DVD и е било несигурно дали ще се радва на добро разпространение. От първите кадри още си личи, че това е хит. Най-вероятно са го задържали, за да "ударят" по наградите възможно най-късно и да го разпространяват едва след като вече е утвърден като хит. А и Дани Бойл не ми се вярва да си снима филмчета за DVD-та...не претендирам, че съм права, но историята за "аутсайдера на Оскарите" хич не ми звучи правдоподобно. Който е гледал филма е видял, че той е едно бижу в киното. Страхотен!!!
P.S. Ники Кънчев е доста симпатичен човек и както се оказа - доста добър водещ. Не знам дали хората, които го обиждат го познават и защо са останали с такова впечатление.

Rumqna каза...

филмът е прекрасен -индийски или антииндийски,ромски ,турски и т.н, какавто и да е той доста поучителен ,в него прекрасно се показва на цената ,на какво той успява да отговори и спечели тези пари.колко от вас са готови да преживеят това и да дадът това за да са богати?:))))))))Замислете се и обърнете внимание на нещата които наистина са важни:))а не защо това шоо са избрали или защо са лесни вапросите ,циганче ли е момчето итем подобни.........филмът е това което искате да видите интриги и клщкарщини или истинското и същественото в живота ,целта на вашия живот....коя е всъшност?

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)