вторник, март 10, 2009

Коалицията на надеждата

Със сигурност не съм единственият гласоподавател в България, който си гледа егн-то и цъка със смесени чувства, че не може да си реши проблемите с политическата система с няколко документа и един еднопосочен самолетен билет. Канада е страхотна държава, малко е хладничко, но пък демокрацията ти е демокрация, чистят снега (който е дори е повече), рециклират боклука и въобще ти дават според заслугите. Т. е. ако си напорист и кадърен, си живееш живота.

Няма да заминавам за Канада, ако не сте вникнали в горния абзац.

„Трябва нещо да се промени. Как стигнах до тук“, вероятно размишлява прасето навръх Коледа, наблюдавайки приближаващите се колачи с лъскави ножове в ръцете и с блеснали от домашен неакцизен алкохол очи.

С натрупването на годинките, стигам до няколко важни извода. Гласуването, дори за най-малко лошата алтернатива е за предпочитане пред негласуването. Също, нищо не пречи на любимата партия да се разпилее като електорален прах, само поради човешките недостатъци на лидерите си и поради сляпата вяра на електората в непогрешимостта на ръководството. Това означава, точно така, че една човешка грешка може да доведе до дълги години страдания на големи количества хора.

Сегашното управление на държавата е абсолютно порочно. Световният икономически ръст и евтините пари му докараха такова самочувствие, че в момента комбинацията от капиталова абстиненция и евромахмурлук го карат да не усеща земята под краката си, да се носи като абстракто тяло от физиката към гибелта си, без да променя скоростта и посоката на движение.

Честно казано, не искам да катастрофирам заедно с това безмозъчно тяло, нито пък искам да катастрофира държавата ми. Няколко поколения, включително и моето, се провалиха напълно в осъществяването на мечтите България да бъде европейска държава. Никога, никога модерна София не е имала този ужасяващ, разбит, овехтял, треторазряден, третосветовен, мръсен, смрадлив, найлонов, кален и бетонен вид.

В цялата тази смрадливо-кална и разбита безнадеждност, се случи все пак нещо, което може би, може би предвещава обръщане на прилива, краят на нощта, отдръпването на зимата.

Отново се появи надеждата.

Най-голямата грешка сега ще е, да въздъхнем с облекчение, връчвайки бюлетината и волята си на новата коалиция, самоосвобождавайки се от отговорността на собственото си бъдеще с едно разхождане до урните. Огромна, чудовищна грешка.

Ако сами не помагаме, сами не се интересуваме, сами не натискаме, обясняваме, организираме, протестираме, формулираме, питаме, действаме, даряваме и изискваме, и този път слънцето ще се покаже само за малко, пролетта ще се скрие отново зад заснежените върхове и мъглата на дезориентацията и деградацията ще се върне. Това не трябва да се допуска.

Помогнете на коалицията на надеждата. Може и с критики, но за предпочитане с нещо позитивно.

25 коментара:

Ваня Панайотова каза...

Чудесно, чудесно написано! Искрено написано! Поздравления! Давам усилието си за нея - Надеждата, и за нея - Коалицията!

Анонимен каза...

Чудесно, Комита. Предложи това същото като статия и в определени вестници.

Анонимен каза...

Tolkova ehubavo da prochetesh neshto koeto vrashta nadejdata. Blagodarai.

Анонимен каза...

Za koq koaliciq da glasuwam? Napisanoto mi hareswa, no ima li gi tiq "balgari", koito mogat da izvedat stranata ot blatoto?
Albena

Анонимен каза...

Благодаря.

Анонимен каза...

Deja vue.

Стойчо каза...

Поздравления за текста!

Mila каза...

Чудничко е написано,само едно малко червейче ми гризе душата.Май привържениците на новата дясна коалиция трябва да престанем да се лигавим,да се правим на обидени и най-вече на интересни, да се стегнем и ако се считаме за дясноориентирани хора едновремено да дадем максимално от себе си и да изискаме абсолютна почетеност и коректност от политиците,за които ще гласуваме.В противен случай ще продължамаме да наблюдаваме през прозореците си огромната купчина боклук,с който сме заринати отвсякъде.

Анонимен каза...

Много поетично! Много въздействащо от литературна гледна точка!

Ако се интересувате от практически препоръки, предлагам нова, здраво прилагана кадрова политика! И, за начало, да се подменят абсолютно всички ръководители и служители на отделите "Човешки ресурси" (само този кръг специалисти досега не бяха подложени на тотална чистка и подмяна!).
Принципите на новата кадрова политика са да се назначават хора според образованието и способностите им, а не заради връзките им, и да не се допуска специалисти с висше образование да бъдат с по-ниско възнаграждение от тези със средно и основно.
Елементарно е! В средновековен Китай всеки кандидатстващ за държавна служба е държал изпит по литература - трябвало е да пише стихове или есе. Тези литературни занимания в нашите училища досега бяха забранени зони и май точно това е причината за тежките проблеми на обществото ни.

За ваше сведение, аз съм инженер - знам как трябва да се правят здрави основи.

Господин И каза...

Комита, много красиво написано, признавам ти. Не бях забелязвал досега, че имаш такъв литературен талант.

НО, едно голямо НО

Думите за надежда са хубави и ми действат и на мен, но в някакъв следващ момент се сещам, че "коалицията" всъщност е събиране на едно отдавна разпаднало се цяло и като такова де факто не е нищо ново.

А старото не просто, че не беше идеално, а беше доста уродливо и затова и се разпадна.

Така че поетичният патос е чудесен, но за съжаление аз не съм оптимист за бъдещето на "коалицията"... :)

Сенко каза...

Хубаво написани думи. С много надежди. Нещо не чуваме отсрещната командирска страна. Там приемат явно само варианта, че така се влиза в парламента. До вчера Костов беше единствен и други нямаше. Аз лично на никого не вярвам, защото не съм видял програма, в която да се предлага нещо генерално по-различно. Или да гласуваме пак на доверие. Чакам да легитимират властта на генерала, който страда от интелектуална недостатъчност

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Комита, имам един въпрос към Вас, на който се надявам да отговорите, щото от вашия отговор зависи моето възприятие на горната наистина великолепна статия.

Та въпросът ми към Вас е: Вие лично как (като какъв) по-скоро се самоопределяте, като "политически блогър", като "блогърстващ политик" (подобно на г-н Р.Кънев и И.Марков), като "безпристрастен и обективен политически анализатор" (подобно на г-н Бедров или И.Инджев), или пък като нещо друго, за което в момента не мога да се сетя?

Ще Ви бъда твърде признателен за отговора, много ме интересува във връзка с едно мое изследване. Благодаря!

komitata каза...

Самоопределям се като партийно неангажиран гражданин, който пише за политика. Определено нямам амбиции като политик, не съм сигурен имам ли амбиции за безпристрастен анализатор, и определено нямам намерение да се самозаключвам само в определението "политически блогър" защото ми се пише и за други неща, освен за политика. Горната статия изразява отношението ми към новата коалиция в момента. Благодаря за добрите думи, иначе.

Анонимен каза...

Не разбрах коя надежда? ... Михайлова?

Да г-н Комита, много ми хареса написаното, но бас държа, че много добре си давате сметка за целта на тази коалиция. Със стари к..ви нов бардак не става. Много ми се иска да има надежда - поне за децата ми, но признавам не съм оптимист.

Belomore каза...

Слуховете за поява на надежда извън едноименния ж.к. ми се видят силно преувеличени, особено ако информационният повод е нероден коалиционен Петко.

Тази коалиция за момента е ароматизатор в сервизно помещение, което се нуждае от проветряване. По-добре нещо, отколкото нищо, но само дотук.

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за пълния отговор! Предчувствах, че имаме близост на позициите: аз също съм партийно неангажиран и свободен гражданин, който между другото пише за политика; пък макар и често с пълно отвращение...

Анонимен каза...

Стила добър, съдържанието насилено розово. Тук един спомена, че със стари к...нов бардак не става. Да правиш съюз и ставаш мост на гробокопача на СДС към властта, команданте Костов. Не си за похвала, и СИ е езуйтска полтика на взаимоизгодна основа. Помагай, да си помагаме, па дано се провреме у парламенто. Иначе че го гледаме през кривио макарон и на празна ясла още 4год.
ТЕ ТОВА ГИ СБИРА ТЕЯ С ПОЖАРНИКАРО.

Стойчо каза...

хехехе, боли ги някои хора...
(нямам пред вид Господин И и Беломоре – тях не мога да ги упрекна в злонамереност, въпреки, че те няма да гласуват за десните, независимо от това, дали са заедно или не);-)

Belomore каза...

Ба, Стойчо, интересно как стигна до този извод относно мен?

Дай предположение за кого според теб ще гласувам и, ако познаеш, имаш една бела Болярка (в смисъл на бира, не дама) от мен.
Ако ли пък не, очаквам същото от теб ;)

Друг е въпросът, че към някои потенциални елементи на коалициява може да се окаже, че съм и повече от злонамерен, но е рано да се каже с точност - да видим колко и кои точно надеждници ще се приютят под навеса на надеждата.

Лъчезар П. Томов каза...

Двете най - малко уродливи партии в новата българска история се събраха в името на нормалността. Дано нормалността надделее и в други политически и граждански организации

Belomore каза...

"Двете най - малко уродливи партии в новата българска история се събраха в името на нормалността."

Дотук ОК. Би било чудесно, ако си останеше дотук.

Но...

Нормално ли ще е покрай "двете най - малко уродливи партии в новата българска история" да се наредят:
- ССД;
- Новото време;
- БНД;
- ДП;
- БСДП (каквото и да означава това днес);
- Бакърджиев?;
- няколко бзнс-та;
- кой ли още не - очаквам и Петко Симеонов да се появи отнякъде.

Надежда за какво дават тези гореизброените?
Какво носят в частност? Какви политически ценности? Колко гласа? Получени как?

Въобще не споменавам Мозер, РЗС и "колегата Абаджиев", щото в първите двама от тях може и има някаква "принадена" стойност.

Всяко нещо трябва да е с мярка, вкл. експериментите с егн-тата, търпимостта и търпението на потребителите на надежди.

Стойчо каза...

хехехе, беломоре, ще стане човек от теб, знам аз;-)

(идеята с болярката не е лоша – май трябва да си намерим повод за сбирка,Комита!)

Belomore каза...

Апселутно подкрепям идеята!

komitata каза...

При положение, че сериозни хора със сериозни професии имат желание за бирена коалиция, аз не мога да остана назад. Но съм твърде хаотичен за да го организирам. Най-добре е да изберем бирария на която да гласуваме доверие. И да видим колко човека се събираме.

Belomore каза...

Ке се снайдеме некако.
Ке пуштам нишан некой ден.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)