четвъртък, март 26, 2009

Македонската водеща на Мюзик айдъл с български манталитет?


Първо, да ви цитирам едно народопсихологическо наблюдение на Стефан Влахов-Мицов, учен, философ, бивш директор на македонския културен център в София. (също и тук)

В България е изключително популярно пожеланието "бъди жив и здрав!". С него хората се разделят, надявайки се да се видят отново. Това пожелание е традиционно и винаги актуално, имайки предвид многобройните опасности и превратности от всякакъв вид, които дебнат населението. При македонците поздравът е познат като "здрав и жив".

За пропагандистите на общата идентичност между двата народа, фактите от такъв вид са добро доказателство за тяхната теза. Разликата не биха я забелязали дори и външните наблюдатели. Нещо повече - българското "живи и здрави" изглежда по-точно от македонското "здрави и живи", защото ако не си жив, логично няма как да бъдеш здрав. Между другото, в практиката, в един и същ израз българинът и македонецът имат различна философия. Която всъщност е израз на техния поглед и отношение.

За българина животът е основната ценност, приоритет над всичко друго. В името на това той за да оцелее, е готов на всичко - да бъде политически, етнически и верски ветропоказател, да навежда глава пред силните на деня, пред великите сили (германците, русите, американците), да мимикрира през вековете под различна форма и съдържание. Тази особеност накара дори големия български националист, писателят Николай Хайтов, да възкликне: "Българинът когато го притиснат дупе дава, когато го пуснат, дупе иска". Историците и до днес спорят коя е някогашната прародина на този етнос и какво е етимоложкото значение на самия израз "българин" (във всеки от езиците на народите, до който са се докосвали българите, тя има различен смисъл).


За македонците е обратното - на първо място в неговата ценностна система стои здравето, а аргументът е - ако не си здрав, каква е ползата да си жив. В случая става дума не само за физическото ами и за духовното здраве, за необходимостта от запазване на достойнството. Така поставен, въпросът е за цената на оцеляването, за смисъла да се движиш и да се живурка чисто биологически. Неслучайно пред алтернативата да води робско съществувание, македонецът в миналото вдигал бунтове и въстания, избирал е саможертвата. Дори и тогава, когато бил облечен во българско политическо облекло, неговият манталитет и отношение са на македонец. От тук и популярните изрази — "македонски инат" и "лют като македонец".


И ви цитирам интервюто на Саня Николич пред "Утрински вестник":

"Како оди снимањето - правите ли паузи, со каков интензитет се тие и до кога ќе трае ова музичко шоу?

- Снимаме трипати неделно, цел ден ми е зафатен со интервјуа за други телевизии, весници, радија... „Идолот“ ќе трае до 8 јуни, кога и завршува целото шоу. Немам никакви прогнози, многу работи и мене ме изненадуваат и ме дочекуваат неподготвена. Да сме живи и здрави, па да видиме!" (цялото интервю)


Възниква обаче въпросът —
Саня Николич се е българизирала (бугаризирала)? или
Саня Николич има български манталитет — т.е. на етнически и верски ветропоказател, без запазване на достойнството?

И двата варианта показват, че Саня Николич очевидно незабелязано за всички се плъзга по наклонената плоскост.


Саня Николич пропада морално в България


Снимките са от интервюто в "Утрински весник"

21 коментара:

Хесапов каза...

Само за сведение ще дам една "македонска" поговорка, знам я зящото потеклото ми е от там...
Та поговорката гласи: "нек' сме живи, нек' ни ебат". Така че въпросния Мицов има много здраве от бързия влак, още повече този човек не е и от Македония.
Да го питам защо дроби толкова глупости?

Селин каза...

Ахахах, Хесапов ги затапи идеално всичките:РР
Сериозно, що за простотии са това? о.О

Хесапов каза...

Селин, това е поговорка, която съм чувал по татковия край, гоцеделчевско (неврокопско). Не я използвам, защото не си падам по поговорки, пък и не е особенно интелигентна, не ми харесва просто...но съм я запомнил за обща култура. Освен това, в подходяща обстановка мога да привлека внимението върху себе си, когато няма какво друго да кажа :).

komitata каза...

Хесапов, благодаря за аналогията. Ей, няма ли кой да спаси Саня бе, момичето загива в Бугария!

Стойчо каза...

Хубаво момиче, пък така да се даде на бугарите, срам, срам...! Пък тия македончета, дето пеят на тоя бугарски идол – как не ги е срам...

Стойчо каза...

Достатъчно ли ги защитих или още трябва?:-)

Стойчо каза...

А сега сериозно: представяте ли си какво е да се казваш Влахов-Мицов?
Мисля, че цялото милосърдие, което могат да генерират сърцата ни трябва да се прояви.

А иначе мадамата какво да я мислим – и тя като Каролина Гочева...

Анонимен каза...

Абе девойчето така говори македонскиот, че едната поговорка не може да й затрие главата.
Дори сърбизираните ми роднини в Македонията не говорят толкова прав македонски.

Fris каза...

Ае какво ви интересува как говори мацката? Важното е че е страшно красива (не като нашата мис България) и си върши добре работата:)

Emil A. Georgiev каза...

Винаги съм се възхищавал на Влахов-Мицов за умението му да развива изключително подробно псевдотеми по доказани псевдовъпроси.

Стойчо каза...

Мен ме кефи мадамата (както и Каролина Гочева, която получи един смс от мен на конкурса – и това е ценно, защото това е единственият път, когато съм пускал гласуващ смс)

Какво да се прави – с Македония явно така трябва да се прави

Стойчо каза...

А към Влахов–Мицов можем само да проявяваме милосърдие

Павел Танков каза...

Аз намирам идеята на Иван и Андрей за супер сполучлива - да има това предаване с участници от Македония! Това е най-добрия начин за сближаване и за хубави взаимоотношения между двете държави - по културен път (макар и предаването да не е хич културно). Чрез такива мероприятия ще се сближим много повече, отколкото политиците могат да направят.

Стойчо каза...

@Павел Танков – не разбра ли, че македонците казват „здрави и живи“, а българите „живи и здрави“. Как ще се сближим тогава???

Абе, обяснява ти Влахов–Мицов като на човек, а ти не вдяваш! ;-)

Ганьо каза...

Стойчо,
ние тях не можем ги стигна в еволюционният проце, та дори всички изрази да ги изговаряме отзад-напред и обратно...ъъъ объркващо е, ама тя, цялата работа с Македония, винаги е била объркваща...
Да сме живи и здрави, пък другото...

komitata каза...

Ама Ганьо и ти не вдяваш и използваш упадъчни българизми. Не разбра ли, че щом използваш "Живи и здрави", това е израз на етническа и верска неустойчивост и морален провал.

Търновец каза...

Влахов-Мицов ти си цар, бре човече!!!!


Ей не сте хора бе ... Скинахте ме от смях! :))))))

Стойчо каза...

Милосърдие за Влахов–Мицов! Представяте ли си какво му е на горкия човек?

Петър каза...

Колкото и да се смеем на Влахов-Мицов (пълен тъпак), трябва да си спомним, че академичната му кариера е изградена в България. Което води до едни размисли за качеството на академичното образование, които не са много ведри :) Познавам преподаватели, които ръсят сходни глупости, които просто не са македонистки.

Анонимен каза...

А шозначи македонист? И кой въобще го измисли т'ва понятие. Жалка работа. Сойчо е прав - представяте ли си какво е да се казваш Влахов-Мицов. Хмм. Здрави-живи, живи-здрави, Влахов-Мицов, Мицов-Влахов. Хмммммм!!!???!!

Анонимен каза...

Тој јарецот (козелот) Влахов Мицов заедно со нашиот лудак Александар Донски треба под итно да се испратат на лекување во некоја психијатриска установа. Во спротивно, ќе имаме 2 милиона луди луѓе во Македонија заразени од умоболните философии на гореспоменатите.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)