неделя, март 22, 2009

Признаците на кризата

1. Мръсотия и разруха. В началото на 90-те мръсотията и разрухата настъпваха постепенно. Някак неусетно улиците се покриха с дупки, градинките с боклуци, а апотеозът с липсата на вода 3:1 дойде чак през 96-та. Сега ни трябваха само две-три години за дупките и само един ударен месец за боклуците. Тогава — режим на тока, сега — режим на газа.

2. Митинги , протести и необичайни политици. Горби и Обама. Желю и ...?

3. Фалшиви пророци и шарлатани. През 90-та по имахме интересна телевизия, Кашпировски, хора които с една зелена ампулка произвеждаха гориво, лекарства за рак, екстрасенси, йонизатори за въздух, Джуна, Вера Кочовска и ранното СДС. Сега имаме Вучков, Волен и Бойко, всеки от които прави всичко от посоченото по-горе.

4. Магия, психотроника, полтъргайсти и извънземни. Детенце по националната телевиция демонстрираше диалози с полтъргайст. Във вестниците психотроника беше от най-споменаваните думи. Премахването на магии се появи в рекламите с ценоразписи. Сега отварят архивите с извънземните.

5. Голямата далавера в началото. Югославските екскурзии, турските екскурзии, кооперациите, пирамидите, австрийската схема, краденето като за последно — тогава. Сега — заменките, бетонът по плажовете и калта по улиците.

PS. Извинете, забравих 6. Ужасяващите новини. Като тази.

8 коментара:

Хесапов каза...

Комита, сгъстил си боите. Тогава беше мноооого по-различно.
Струва ми се, че като повечето нормални и чуствителни хора би искал простотиите около нас да ги няма, но когато това не се случва или пък се случва в по-малка степен от желаното, отиваш към фаталистично хиперболизиране...
Не трябва да забравяме, че животът е всичко това, което се случва и ще е по-добър, ако сме положителни и работим винаги и навсякъде за подобряването му.
Наздраве!

hinkoff каза...

Много са си добре даже аналогиите за признаците на криза г-н Хесапов и то на типична криза по неповторим, чуден, български, тертип. Комитата добре се е сетил,поздрави за идеята, но И още сравнения сигурно може да се добавят.
Като например, тогава:– Празни от към стоки магазини и хора вътре които хем си броят стотинките, хем няма какво да купят. Сега –магазините пълни със стока, ама празни от към хора, които пак си броят стотинките, макар и да има какво да купят. А и ако не е станало това което казвам, скоро ще стане, кризата се развива бавно, но сигурно и щом лондонските шопинг центрове в събота и неделя са полупразни, представям си какви ще бъдат българските МОЛ–ве след някой и др. месец. Пусти.

Стойчо каза...

Извод: предстои позитивна промяна

(ако не е към добро – не мога ни мисля...)

Светла Енчева каза...

Страхотен пост. Както е казал Георги Фотев, в период на социални трансформации, когато структурите се разместват, идва часът на социалното въображение (оттам и врачките, полтъргейстите, енелотата, оглозганите крака и пр.). Според мен обаче си пропуснал да добавиш нещо - в период на криза се засилва национализмът; колкото повече настоящето куца, толкова повече миналото служи за опора на идентификацията. Та да не се учудваме защо точно сега започнаха да привиждат опасност от исламизация, и то дори мислещи хора като Лонги.

Васил Даков каза...

За съжаление истината е такава. Поздравления за добрия пост!

Сенко каза...

Тогава беше времето на надеждата. Хиляди в цялата страна жадуваха за промени. Обаче дойде време за Мартин да гласуват нищожните 5000 човека. Сега ще ни управлява множество, на чело на което ще бъде генерал и от поведението му си правя извода, че ще въведе полицейщината като метод на управление. Така , че запазете си емоциите за по-нататък.

Селин каза...

За Мартин, ами за Зелените? Защото в тях има доста потенциал за положителни промени, не ги пренебрегвайте.
Логиката на поста е неоспорима. Дали пък няма да преживеем по-леко кризата от лондончаните, примерно - защото вече сме преживявали подобни неща? Така де, опитвам ке да намеря лъч надежда в цялата чернилка, ама май не ми се отдава.
Иначе, не знаех, че Лонги вижда ислямизация, но вижда комунизъм в екологията, което е доста шантаво:РР

Спас Колев каза...

Бъркаш, големият зор с водата беше още при Янчулев (94-95 мисля). (Щото той е кадър на Хидротехническия факултет на ВИАС, нали.)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)