сряда, март 11, 2009

Има ли нещо добро?

Пейо ми е дал задачка, да опиша нещо позитивно, което е направило сегашното правителство. (Проверка за безпристрастност). Всъщност, има едно такова нещо, което следя като сериен трилър. Става дума за въвеждането на единен критерий за оценка на "мат'риала", който излиза от средните училища — матурите. Разбира се, битката за образованието не е спечелена, има още много докато получим европейско качествено образование, но определено съчувствам на борбата на министър Вълчев. Единният изпит и критерий за оценка е първа стъпка към истинско образование в България.

И разбира се, фактът че успяха за две години да не оплескат влизането ни в ЕС на 01-01-2007.

В тая връзка, един много стар съветски виц.

Надежда Крупская (съпругата на Ленин), разказва на пионерчета колко добър човек бил Ленин.

"Веднъж другарят Ленин се бръснеше. Покрай него минаваше пионерче. Гледаше другарят Ленин пионерчето, гледаше бръснача, гледаше пионерчето, гледаше бръснача, гледаше пионерчето, гледаше бръснача. Накрая въздъхна и прибра бръснача в калъфчето.
А можеше и да замахне!
Ето толкова добър човек беше другарят Ленин."

23 коментара:

Стойчо каза...

Добре, че Пейо не ме е накарал мене да кажа нещо добро – монография ще изкарам :-)

Анонимен каза...

Sega razbrah, zashto dr. Lenin imashe brada. Pionercheto bilo vinovno!
Albena

Nicodile каза...

Вицът е титаничен! Напомня ми за друг от серията "а си го разказал, а си се събудил в Белене".

Дядо разказва как срещнал другаря Ленин:
"Беше зима и аз трябваше да ида пеша село до най-близкия град. След три дни бях премръзнал, храната ми беше свършила, силите ми бяха на изчерпване. Като мираж в ледената пустиня видях топло-осветена къща. Погледнах през прозореца: вътре огромна трапеза - печени меса, пирожки, кани с вино и бутилка водка. На масата сам седи другаря Ленин. Потропах на вратата и го питах: Другарю Ленин, почти съм умрял от студ и глад. Може ли да се постопля до огъня ви, да хапна малко от храната ви и да отпия от водката? Той без да се замисли каза "НЕ!", а очите му топли, човешки..."

Kalomena каза...

"...фактът че успяха за две години да не оплескат влизането ни в ЕС на 01-01-2007" - това е много позитивно! Може да се обърне, макар че тогава няма да е чак толкова "добро", но пък ще е по-точно: "фактът че не успяха за две години да оплескат влизането ни в ЕС на 01-01-2007". За сметка на това успяха , за следващите две години, да оплескат членството ни. Тотално, като крепа, покриващ българската турска тоалетна.

Славчо каза...

Още веднаж Комитата показа че е против, анти. Тази позиция се владее от десни анализатори до съвършенство.
Вместо да натикат левите в зоната на 8-10 процента, показвайки какво десните ще направят за разлика от тях, те са против, анти. С такава позиция се прави безпринципна коалиция за да се влезе в парламента.
В противен случай остава да си говорят сами със себе си и да са си против, анти.

Павел Борисов Николов каза...

И аз смятам, че въвеждането на матурите е крачка напред. Следващата стъпка в тази насока е да се избегне елементът "подсказване и преписване" - на миналогодишните матури се подсказваше и преписваше поголовно с благословията на директори и учители. Въвеждането на видеонаблюдение е добра идея, другото, което мисля, че трябва да се направи - квестори от други училища, а не от училищата на изпитваните ученици.
-----------------------
А двата вица ми харесаха и, за да не остана назад, и понеже имам малко време, ето един и от мене:

В един от лагерите на ГУЛАГ художник разказва как е попаднал там:
- Нарисувах картина - "Ленин в Полша". На картината - поле, сред полето колиба, а от колибата се подават четири крака. Питат ме: "Всичко хубаво, ама чии са тези крака?" "На Надежда Крупская и Феликс Едмундович" - отговарям. "А къде е Ленин?" "Е как - къде е? В Полша..."

(Картина не, но съветски филм "Ленин в Полша" наистина имаще.)

Слави Трайков каза...

Нищо хубаво не са направили самите комунисти. Даниел Вълчев е от квотата на НДСВ, не забравяйте.

komitata каза...

Не знам защо трябва да съм "за", дай ми причина, Славчо. Защо трябва да съм "за" управлението на БСП?! Заради смешния английски на Станишев ли? Не виждам рационална причина. И как си представяш принципната коалиция и натикването, айде поразкажи.

Слави Трайков, знам от чия квота е Вълчев. Той е част от коалицията и от управлението, все пак.

Анонимен каза...

do P. Nikolov
Предполагам имате в предвид колибата на финл. граница, Ленин доста време е живял нелегално в нея. Самата колиба се намираше в гора, а екскурзията ни беше в края на есента и през цялото време валя пороен дъжд. Albena

luchko.net каза...

http://luchko.net/2008/06/06/%D0%BC%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8/

komitata каза...

благодаря, лъчко, полезно впечатление

Павел Борисов Николов каза...

Анонимен, не аз, а авторът на вица (той е руски, още от времето на СССР) знае за коя колиба става дума. Може и финландската да е, въпросът е, че вътре се търкаляли (пак според вица) Крупская и Дзержински, а Ленин се намирал в Полша.

Анонимен каза...

do P. Nikolov
" ..... и жените общи" - призива на bolshevikte. Албена

Стойчо каза...

Да бе, общи! Та всичките да имат претенции и на всичките да угаждам – No passaran!

Анонимен каза...

Ne vsichki mislqt kato teb, za nqkoi e chest da sa zaobikoleni ot mnogo jeni. Albena

Стойчо каза...

Заобиколен – да, но всичките да са мои ми е малко в повече;-)

Стойчо каза...

Албена, съдя от коментара ти, че си привърженичка на общите жени?

Анонимен каза...

Edna jena sred mnogo maje e carica, a edin maj sred mnogo jeni e magare! Ne obijdam majete, predizvika me, a i nqma opasnost za men da se prevarna v maj, nali taka? Albena

Анонимен каза...

kam Stoicho : 'Hemos pasado' («Мы прошли> Albena

Стойчо каза...

А? Не разбрах идеята?

Анонимен каза...

Няма никаква идея, а по-скоро яд към цялата образователна с-ма. Работя в детска градина, отглеждаме деца, във всяко едно от тях влагаме и частица от себе си и когато прочета, че юноша наръгал друг или още по-зловещото тийнейджърка пребила друга, заради прическа, едва ли ти се приисква да се гордееш с такова м-во. А всъщност може и да имам идея - явно имаме нужда от някой като Франко, който да разчисти тая "управленческа измет". Албена

Божо каза...

Баш матурите трудно бих приел като положителен пример.

Всъщност ето моето мнение по въпроса:
http://www.webkeybg.info/the_cave/?p=54

Анонимен каза...

Лично за мен сред малкото позитивни неща, които направи правителството... мх, по скоро Петър Мутафчиев (единствения министър, който става за нещо и се справя прекрасно с бюджета си - колкото еи малък да е той):
- пускане на фериботна връзка Варна - Кавказ, не съм русофил, но след влизането ни в ЕС трябва още да разширим пазарите до които има достъп България (Азия, Южна Америка и т.н.)
- първа копка на нов терминал на Летище Пловдив направена през февруари 2009 - крайно време беше
- изгодната (според мен) концесия на Летище Варна и Летище Бургас
- леко увеличаната средна възможна скорост на българските железници
- пускане на новия терминал на Летище София - тогава правителството се караше с компанията строител за пари... тази караница можеше да продължи с години, добре че Петър Мутафчиев им каза вие го пуснете, а после ще се разберем с парите, хората не са виновни.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)