четвъртък, март 19, 2009

15 000 лева и 15 000 подписа за още една надежда

На няколко места в София вече се събират подписи за участието на партия "Зелените" в предстоящите европейски избори.

Кандидат за евродепутат е неуморният Богомил, с когото сме зе борили заедно по много каузи на информационното общество — против подслушването, за отворени формати, за електронно правителство и т.н.

За да участва партията в евроизборите, е необходимо да бъдат събрани 15 000 подписа и 15 000 лева, които да бъдат внесени в съответните институции.

Кои са "Зелените"? Въпреки, че са нова партия и не го умеят много политическия маркетинг, те са от най-упоритите и последователни участници в еко-протестите през последните 2-3 години. Те са и сред организаторите на зимните протести тази година (където допуснаха някои грешки, но това е съвсем друг разговор) Ако в България през последните години е запазена природа под обществен натиск, те имат огромен принос за това и заслужават да им се даде шанс.

При Богомил ще научите подробности за акцията. Дайте някой подпис и някой лев, това е благородна кауза.

PS. Понеже получих доста забележки и въпроси от познати по различни канали, обяснявам следното —
1. Не съм обвързан със Зелените по никакъв начин, не ми плащат по никакъв начин и няма да ми върнат услугата по никакъв начин.
2. Зелените са ми симпатични, и съм участвал в техни акции, но вероятно няма да гласувам за тях (няма да се заклевам засега, но в момента това е положението)
3. Зелените трябва да имат право да се състезават за Европарламента, и имат 100% ми подкрепа за включване в състезанието. Достатъчно добре са мотивирани, имат визия какво трябва да се случи, показаха достатъчно последователност до момента. И освен това имам късмета да познавам известна част от ръководството лично. От вас искам да ги подкрепите с подписа си и с един лев, за да участват в избори, а не да гласувате за тях. Решете дали да гласувате за тях, след като се запознаете с техните постижения, с техните лидери и тяхната визия за бъдещето. Тук не ви се бъркам.
4. Богомил е достатъчно активен и известен човек, плюс че го познавам от 6-7 години, така че да му вярвам че има реално желание да променя нещата към по-добро. Дори и в европарламента. Ако имате други въпроси за кампанията му и за сайтовете, по-добре ги задавайте в съответните сайтове.

23 коментара:

Maria каза...

Зелените? Еко защитници? Ами да направя и аз партия - Черно-белите, ще е защитник на културата...

Анонимен каза...

Пак нова зелена. Колко станаха? Какво ще правят в парламента? Ще закрият ли напълно АЕЦ? Всички депутати искат да стават. Не давам нито и една стотинка. Да се включат към екологичната партия на Едвин Сугарев. Тогава ще закрият всички заводи, ще се изтеглят да живеят в пещери и ще водят природосъобразен живот. Не може да си зелен и да ползваш придобивките на цивилизацията.

Bogomil "Bogo" Shopov каза...

За неразбралите коментатори:
http://bogomep.eu/2009/?p=232

komitata каза...

Имам късмета да познавам доста техни активисти и са доста сериозни хора и екозащитници.

Maria каза...

"Зелени отношения",това не го бях чувала. Може да се възприеме двуяко - приема се само в "зелено", което е в разрез с идеята на точка девет. :))
Шегата настрана, идеите са много хубави. Някои твърде незначителни,защото за тях майката му е наказание, а не съзнание.
Други определено си заслужават и имат нужда от подкрепа на високо ниво.

Анонимен каза...

Докато съществува връзка между Зелените и малцинствените фундаменталисти от ЕФА в европейския парламент - никаква подкрепа за зелени партии у нас от моя страна.

АнонименЪ

Belomore каза...

Доста странен призив наистина.

Това е политика, а не медийна благотворителна кампания с смс-и. Който подкрепя съответната кауза - да даде "някой подпис и някой лев", а не по милост.

Спас Колев каза...

Най-обичам да се държат с мен като с идиот: "...аз искам да получавам повече енергия от алтернативни източници. Искам свободен избор и конкуренция и по-малко намеса на държавата в бизнеса." Кое от двете, последно?

Всички партии са си навили, че трябва да се целят по целия спектър избиратели с шрапнелен огън. Не може хем да гониш някакви конкретни цели, хем да се мъчиш да не настъпиш случайно някого.

Анонимен каза...

Dori i da podkrepaim zelenata kayza ne bih glasuval za Shopov.Vse pak chovek trabva da ima i nakakva vizia kato etragnal da stava politic.

Bogomil "Bogo" Shopov каза...

Анонимен, по-хубав съм от мис България и това ме радва :)

Анонимен каза...

Браво на Богомил Шопов. Всеки човек, който отделя от времето си за обществени каузи, трябва да бъде подкрепен. Включително и в политическата му активност. Познавам доста политици от последните 5-6 народни събрания. За съжаление по-малко от 10 % от тях имаха някаква представа какво е работа в полза на обществото и я вършиха с желание и неуморимост. За мен един парламент ще бъде ефективен, когато този процент бъде над 40. За да може достойни и мислещи да ни предствят в европарламента, трябва да се гласува за тях, а не за смешниците, чиято първа изява в мрежата бе номинирането им за праламентаристи, и които сега са депутати. Всеки може да провери на сайта на ЕП колко са активни нашите евродепутати. Срам да те хване.

Павел Борисов Николов каза...

В събота съм на София, ако попадна на подписката, ще се подпиша.

ekaterina vitkova каза...

Рано или късно и в България ще има "зелени" в парламента. Малко сме закъснели, но е въпрос единствено на време.

Лъчезар П. Томов каза...

Хора и екозащитници - надявам се, че не са взаимоизключващи се понятия :D

Анонимен каза...

Започнах да чета програмата им. Като вътрешна политика, горе-долу съм съгласен, за зелена партия са ОК. Не е моята програма, но от зелена партия са ОК, да речем, че мога да ги подкрепя.

Външна политика: оппааа, борба с климатичните промени и борба за ядрено разоръжаване. Лошо. За климатичните промени чешкият президент Вацлав Клаус го е казал по-добре, отколкото аз бих могъл, в книгата си "Синя, я не зелена планета". Най-вероятно хората не могат да променят климата така или иначе, а напъните на ЕС в тази посока са тип комсомолска имитация на дейност. Ядрено разоръжаване?! - ако не бяха ядрените оръжия, почти сигурно щеше да има конвенционална трета световна, която почти сигурно щеше да бъде спечелена от империята на злото ссср. В момента ядрените оръжия на цивилизованите държави от Западния свят са гаранция за удържане на агресивните маниаци от Азия.

И накрая чета за енергетиката "Постепенно отпадане на ядрената енергетика, основана на радиоактивен ядрен разпад
”Зелените” се обявяваме за затихване на ядрената енергетика в България."

Няма да подкрепя тези зелени. Както, струва ми се, и никои други зелени, понеже всички са на този акъл. Аз също съм против проекта Белене, но не защото съм против ядрената енергетика по принцип, а понеже обслужва интересите на мафията, във вътрешен план, и на Русия, във външен. Зелените обаче са против ядрената енергетика по принцип. Зеленото скудоумие в Германия е съсипало германската ядрена енергетика, която е била от водещите. Франция примерно няма силно зелено движение (добре за франсетата) и 70% от френското електричество е от ядрени ел централи, което ги прави доста по-независими от капризите на световните енергийни рекетьори---Русия, арабите, персите, Уго Лудия и т.н. А Германия купува ток от Франция...

Накратко, не стават.

Belomore каза...

Последният Анонимен,

къде намери книгата на Клаус, че я издирвам безуспешно - питах в две от големите книжарници, изгледаха ме с интерес, ровиха по някакви компютърни каталози и ми казаха "Ц".

Мерси предварително!

Спас Колев каза...

@Belomore: Опитай тук.

Belomore каза...

Твърде много благодаря! :)
Там не бях проверявал.

Анонимен каза...

Belomore,

Книгата на Вацлав Клаус си я купих от книжарницата до Кристал. Не може да не я знаеш, вървиш по Аксаков на запад, пресичаш "6ти септември" и баш когато си под Кристал, който сега се нарича ресторант Тимбукту или нещо такова, е тази книжарница. Дали още я имат книгата е друг въпрос...
HTH!

Найден Чакъров каза...

все пак нима е без значение, че Клаус си няма идея от климатология? какво тук значи някаква си наука когато имаме един омнискептик!

Светла (една от всичките) каза...

Работейки професионално в областта на екологията, съм стигнала до извода, че изразът "екологична (зелена, природозащитна или както там е наречена) партия" е 100-процентов оксиморон. Екологията като наука се занимава с природни явления. Защитата на природата като приложен дял на тази наука също се занимава с природни явления. А партиите се занимават с пари. Едно зелено движение, в мига, в който се добере до политическа власт, тутакси престава да е "зелено". Защото компромисите са неизбежни - трябва промишленост, трябва енергетика, трябва инфраструктура, на бизнеса му трябват печалби и прочия. А истинските, да ги наречем, природозащитници най-често ратуват за по-умерена или по-природосъобразна (сиреч, по-скъпа) промишленост и енергетика, за разумна, щадяща екосистемите (сиреч, по-скъпа) инфраструктура, значи представляват заплаха за съответните печалби в бизнеса. И цялата им зелена идея на зелените остава само идея и голи лозунги, когато те попаднат в управлението на страната, където трябва да обсъждат и решават в ущърб на природата.

Колкото до глобалното затоплане и "вредните" атомни електроцентрали - и тук не става дума за екология, а за пари, за интереси на определени държави и определени бизнес-кръгове в глобален мащаб. Да, има глобално затопляне, но то е естествено, каквите е имало множество в геологичното минало на Земята. Човечеството, с всичката си индустрия и с цялото си самомнение, не е в състояние (все още) да промени климата на Земята. Обаче това природно явление е удобен повод едни страни да продават на други квоти за парникови газове, едни международни картели да продават на други своите продукти или технологии - и всичко това императивно, задължително, без избор за "купувачите". За ядрената енергетика няма какво да обяснявам - Анонимен на 8:40 AM го е казал.

Така че, без да поставям под съмнение искрената убеденост и способностите на Бого да се бори за опазване на природата, аз не подкрепям идеята за създаването на екологична партия. Бого и останалите природозащитници трябва да намерят друг начин да участват пряко в управлението, за да могат ефикасно да защитават каузата и да насочват политиката в зелена посока.

Хесапов каза...

Скоро слушах по RFI, как някакъв астроном обяснява за изместването на земната ос през последните 20 години. Доста сериозно изместване, което наклонило Земята към Слънцето, така че то ни пече доста повече от преди. Тези колебания били обичайни в историята на планетата и от тях следвало затопляне и охлаждане...
Колкото до зелените, симпатични са ми, но не мога да ги подържам поради принципното им отношение срещу ядрената енергия, пацифизма и омотването им с разни цигански каузи, като тази преди две-три години, когато някаква откачалка пристигна от Страсбург за да спасява циганското гето на завоя на "Константин Величков" и не я знам другата улица....

pabla каза...

Моето мнение е, че независимо дали човек поддържа зелената идея или не, трябва да има повече партии като "Зелените" в България. Не със същите идеи, но да са изградени по подобен начин. Защото старите партии всички виждаме какво правят.
Аз се надявам един ден България да стане една "нормална държава", в която политиците да се чувстват отговорни пред избирателите си (и пред целия народ в частност).
Надявам се създаването на "Зелените" да е една стъпка в тази посока и други партии да успеят се реформират по подобен начин.
А това пак ще стане или с пряко участие на нови хора в изграждането им, или чрез натиск от външни фактори (като например други, вече реформирани и успяващи партии).
В момента явно твърде много хора просто още не знаят какво представлява една нормална и отговорна партия.. е, как партиите да са нормални и отговорни тогава?

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)