вторник, март 10, 2009

А1 и Велия излъчват българска пропаганда

Този уникален текст в македонския вестник Вечер (Собственик — Драган Павлович Латас) просто не бива да остане непознат за българската публика. Пояснение — А1 е най-гледаната телевизия в Македония (собственик — Велия Рамковски, олигарх), приблизителен аналог на Битиви. По нея в момента върви българският Music Idol. След серийката от Скопие се появиха отзиви в пресата и по блоговете.

А1 и Велия излъчват българска пропаганда

Велия Рамковски има нисък бизнес морал, което се вижда от неговата серия големи дългове. Но, май дълговете на Велия ще ги плати некой трети, щом Велия и А1 си свършат работата, необходима на третия. А1 излъчва телевизионното шоу Идол (Music Idol) - българска продукция в сътрудничество с А1, в която ясно и гласно участници заявяват: Македонците са българи, разделени в две държави и в Македония живее български народ. А1 излъчва това и премиерно, а в неделя и повторения. Така А1 извърши престъпно деяние и получи иск за дело на етническа основа . Ова е логично следствие откакто преди три седмици А1 разкритикува правителството защо слага знамена во Скопие.

Черногорец и българка, които повече от деветнайсет години живеят и работят в Македония, публично отрекоха съществуването на македонски народ. Частната македонска телевизия А1 позволи на дуото Лили & Меланж публично да декларира, че македонският и българският езици са едно и също, и че македонците и българите са един народ в две държави. На прослушването на българския Music Idol, на който по все още непознати причини му се разреши да прави прослушвания и в Скопие, участваше дъщерята на Мариян Кликовац, черногорец, който дълги години живее в Македония и неговата съпруга, българката Лили. И двамата, както декларират себе си, естрадни артисти. Преди изпълнението на тяхната дъщеря, Лили казва, че нямала проблеми с езика, тъй като така или иначе, бил същия като българския. Нейният съпруг, черногорец, по-голям българин и от Тодор Живков, само потвърди тяхната теза, че македонците и българите са еден народ в две държави. Това беше излъчено по А1 без никакви проблеми в праймтайма, в 21 часа. Българите завършиха предаването със заключението, че въпреки намеренията, в Скопие всичко минало без негодувания и протести. На сайта на А1 стои, че шоуто се прави от българската БТВ в сътрудничество с А1.

Тъй като А1 се появява в ролята на копродуцент, защо не попречи на излъчването на пробългарските мнения на дуото, което си вади хляба в Македония? Ако мислят да се защитават с това, че е нарушение на договора, че БТВ ги е надхитрила, защо повтарят предаването? Кой е превеждал частта с пробългарските изказвания, нима А1 не са знаели какво ще се излъчва, преди да се пусне в ефира? Нима всеки може да подхвърли на Велия Рамковски нещо и той да не знае какво са му приготвили?!

ВЕЧЕР вчера се свърза с Мариян Кликовац. На въпроса, дали със своето изявление казано на български, той е искал да каже, че отрича съществуването на македонски народ, той рече:
- Погрешно сте ме разбрали. Аз съм македонец и повече обичам Македония от България. Жена ми е българка, а въпреки всичко, повече харесва Македония. Тук живеем и работим. Исках да кажа, че имаме същите обичаи. Бил съм на сватба и в Македония и в България и православните обичаи се същите - се оправдаваше Кликовац. Той има користна теза за пред българите, а оправдателна теза за пред македонците.

В Министерството на културата казват, че за правене на прослушване в Скопие не е необходимо разрешение. Разрешение от Министерството на културата е необходимо да се получи, само ако чужденци извършват художествена дейност, т.е. имат изпълнение на сцена.

А това не е първият и единствен път Велия да отрича македонската нация. Патриотизмът на Велия се вижда тъкмо в неговата телевизия А1. Пречи му големината на знамената, които правителството поставя из града. Пречи му голямото знаме на калето, знамето на площада, македонският символ на Водно (планината над Скопие), до хотел Континентал, пред Събранието (парламента), в Битоля, в Щип и в Охрид. В телевизионно приложение към новините на А1 се негодуваше, че с гигантски знамена правителството се опитвало да повдига националното чувство.

Въпреки бунта срещу повдигането на македонското национално самосъзнание, Велия Рамковски чрез неговата фондация, на едро промотираше празнуването на рождения ден на Кемал Ататюрк, бащата на модерна Турция, като държавен празник в македония. Тази кампания на фондацията беше излъчвана по А1. Ислямизирането на Македония Велия започна още със сериала Клон, или популярно позната в Македония като Жаде. Тогава македонките подлудяха по външния вид и екзотичните движения на Жаде. В македонските клубове, кажи-речи всяка вечер атракция бяха кючекчийките, които популярно бяха наричани жадета. С постерите на Жаде, които Велия слагаше във вестниците си, той се опитваше да си качи тиража. Подобен опит имаше с героите от други подобни сериали, както и с дъвките с изтекъл срок на годност.

И три отзива от македонските блогове по темата

PS. Ако са ви интересни различни политически коментари, не само за Македония, хвърлете един поглед на това

35 коментара:

Nicodile каза...

Много впечатляващ коментар. Особено интересно е, че Разрешение от Министерството на културата е необходимо да се получи, само ако чужденци извършват художествена дейност, т.е. имат изпълнение на сцена.

Държавата казва какво може да се изпълнява на сцена ???

Анонимен каза...

Смятам, че е доста показателно сега да се види колко има будна съвест и колко има промити мозъци в тази така наречена държава. Инициативата от Music Idol е прекрасна, тъй като Скопие е един от четирите най-големи български града. Редно е да се покаже, че сме един народ и самите македонци да ни видят, че сме братя, а не чужденци. Аз съм от тези българи, дето имат много роднини в днешна Македония и не съм единствен. Аз съм от тези, които нямат нужда от преводач да се разберат с македонци.

Анонимен каза...

Ти последния си просто един анонимен капут с много добре промит мозък...ако въобще имаш такъв!;-)

Анонимен каза...

За мен е грешка да се прави кастинг в Скопие-повече кандидати от Македония дойдоха след това в София. Не трябва насила да се налага национално самосъзнание, а всеки да има право да се чувства както реши. За обединена Европа това е архаизъм.

Анонимен каза...

A ти най-последния си най-голямата капутка

Анонимен каза...

т.е. предпоследния

Анонимен каза...

Азе виждам защо се впечатляваме от такива коментари. Винаги малките кучета лаят та се късат... вдигат шум.Да сете вижадали вълча порода да лае напразно? Та алегорията е че България е голе и има достоинство и не си заслужава да обръща внимание на пудел, които си лае нека си лае... лошото че вълчата полода ако захапе... "
Инициативата от Music Idol е прекрасна, тъй като Скопие е един от четирите най-големи български града. Редно е да се покаже, че сме един народ и самите македонци да ни видят, че сме братя, а не чужденци." - и съм абсолютно за това мнение. освен това на мен също не ми трябва преводач за македонскиот...

komitata каза...

Браво бе, почти само анонимни коментари, които дори се бъркат вече един друг. Виждате ли колко по-добре е да се подписвате някак?

Димитър Дилковъ каза...

Мъка...

Maria каза...

Хахаха! Анонимните се объркват от две изречения... ами 10? :Р )))
Всеки е с неговата си позицийка и си мисли, че е открил топлата вода, в резултат можем само да се смеем и дори да се просълзяваме (пак от смях).
Има ги и винаги ще има много изгубени в превода...

Belomore каза...

Да бъдем прецизни, със съответната предистория и контекст.

Същата А 1 (ако трябва да сме още по-точни, второстепенният канал, А 2 излъчва МИ) излъчваше сръбския Сървайвър и някакъв хърватски или общоюгославски (не помня вече) вариант на Стар Академи (Операция Триумф).
Тогава вой, разбира се, нямаше, само когато уж-нагласено гласуване прецакало македонския кандидат за звездна слава и триумф.

До момента обаче аз съм по-скоро приятно изненадан от коментарите по темата МИ на сайта на А 1. Очаквах много по-злостен вой, а има доста нормални мнения.

Като цяло смятам идеята за подобна съвместна инициатива е повече от добра, а ако се избегнат излишните надменни патриотарщини би могла да даде чудесен резултат.

Belomore каза...

На шести ред от втория абзац да се чете "освен когато", а не "само когато".
Смисълът е, че никой не се нацупи тогава, че шоуто е сръбско. Но и никой не е коментирал сигурно тогава близост и т.н., щото те са ясни по default...

Анонимен каза...

Не разбрах, кой е капутката.

~PakKaramu~ каза...

Pak Karamu visit you

Анонимен каза...

"Чист Karamu гостува на вас" - какво означава това?
Albena

Анонимен каза...

Комитакис, и глупотевините на Латас ли заслужуваат повеќе реклама од „ФокусМокус- Њуз“?

Интересно :)

Анонимчо

komitata каза...

О анонимчо, зборай на бугарски, гледам че го владееш подобро од македонскиот. Разбира се, че са по-интересни. Вътре има интересни неща не само от гледна точка на българо-македонските отношения.

Анонимен каза...

НаИстина ли? :)

И кои се тие интересни нешта во глупотевините на Латас?

А ФокусМокус не ли е интересен од гледна точка на българо-македонските отношения?

Анонимен каза...

Това горе сам аз, Анонимчо :)

Анонимен каза...

Аз македонски не разбирам затова ще ви кажа една истина на български: Когато преди хиляди години е имало македонска нация със съответна култура и всичко както си му е реда, тогава българите не са съществували нито като нация нито въобще като хора тъй като са били все още в своя маймунски период, скачали са някъде по дърветата в Кавказ,и са се опитвали да чупят орехи като са ги удряли в земята понеже са били умрели от глад!;-) Това дето се говори че македонците били българи го разбирам и го приемам до толкова доколкото можем да приемем че са произлезли от маймуните...демек от българите...които за разлика от македонците изобщо не са еволюирали и продължават да са си същите маймуни от онази епоха!:)))

С поздрав Македончо!:)

Селин каза...

Последният коментар ме уби....

Стойчо каза...

Pak Karamu е индонезийски религиозен спам

По темата: Боже, Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!

Elena каза...

Абе ма вас не ви ли писна да спорите за глупости?
Нямате си друга работа... Зарежете ги тия политици, те само ви промиват мозъците и се опитват да ви натрапват модела на водената от тях политика.
Толкова ли не го разбирате, братя македонци? Защо е цялата злоба? Кво искате? И вие не знаете...

Абсолютна простотия е това кой какъв бил. В крайна сметка на вас никой нищо не иска да ви вземе. Живейте си живота :-)

Belomore каза...

Само да уточня, че орехите в Кавказ вероятно са били кокосови.

Точно така е!
Ако, от една страна, македонците са произлезли от маймуните, а, от друга страна, са библейски богоизбран народ, какъвто, както знаем от разни спотчиньа, те са, то изводът е, че татарчиштата са богоизбрани маймуни с не по-малко отговорна библейска мисия.
Това обяснава и термина Caucasian използван в САЩ - очевидно американците са осъзнали вистината, че всички европеиди произлизат от кавказките български маймуни, т.е., от една страна, потвърждава се тезата на БДШИМ, че българските маймуни са първите европейци, а, от друга, очевидно не разбиращия македонски приятел на Дарвин признава факта, че българските маймуни не са татарски такива.

Четейки обаче преждеписалия резултат от еволюцията на немаймуните обаче ми се чини, дека джабе е била еволюциява или дестинациява е била изначално грешна...

Со здраве, постмАймуни!

Анонимен каза...

Благодаря ти Стойчо за разеснението, но знаеш, че владея френски, а от английският нищо не разбирам.
Албена

Хесапов каза...

По-интересни от статията са коментариите из македонския инет. Впечатлен съм от интелектуалното ниво и комплексите на пишещите там!
...но някои неща не разбирам. Например защо македонците мислят, че са тема в България? Изглежда ниското самочуствие, което ги кара да се виждат, като Адамовци и Еви ражда вакумът в главите им.

Belomore каза...

Македонците, почитаеми Хесапов, наистина си мислят и вярват, че са тема навсякъде по света или поне в Европа.
Безспорно е (за тях), че всеки обикновен (а) бугаротатарин, (б) грчки педер, (в) резан шиптар от сутрин до мрак крои коварни планове как да им го чопне идентитетот, докато цяла Европа, блудница вавилонска, седи и се чуди, как да отклони вниманието от разпадането и покварата си към чистата македонска земя.

Въобще, цари един етноисихазъм отвсякъде.
В интерес на истината безспорното интернет внимание от българска страна към драмите им подхранва лъжливото им самочувствие, не просто, че са тема в България (което е верно за определени кръгове, към които се числя и аз), а и че са пъпът на света - че защо иначе всички съседи искат да ги ограбят?!
Което не е много далеч от некой конспиративни теории, родени на родна ТКЗС почва...

По-забавна напоследък ми е небивалата симпатия в Македония към Турция като държава, която подкрепя твърдо Македония и която се приема там за архиврагът на Гърция, който рано или късно ке им резне на грчиштава грцмуля.
Нямаш си понятие какъв ентусиазъм цареше из макнета, когато не знам кой си доклад беше обяснил как Турция през 2040 ще е мегасилата на региона - ура, от Багдад до Виена ще шества македонотурското братство & jединство :)))

Можеше да е много смешно.

Анонимен каза...

Македончо, недеј така бе! Какви мајмуни, какви ореви? Па уште и на Кавказ?!? :)

Сепак, успеа да ја свртиш дискусијата далеку од ФокусМокус. Честитанија, што друго да ти кажам.

Анонимчо

Анонимен каза...

Рамковски е обичен профитер.

Проблемот во Р.М. е дека нема демократиjа.

Проблемот и дека секоjдневно се вршат репресалии врз секоj што кажал дека се чуствува Блгарин.

Проблемот е и дека Бугариjа многу малку се интересира од тоа што се случува со Бугарите во Р.М.

Повекето од Македонците знаат дека сме ЕДЕН И ИСТИ НАРОД ...или барем дека сме БИЛЕ ЕДЕАН НАРОД.

Бугарчо од Македониjа.

Анонимен каза...

Работе ФокусМокус, работе... :))))

Анонимен каза...

На претходниот пост сам аз, Анонимчо :)

komitata каза...

Анонимчо, мнение имаш ли някакво или си дошъл да громиш бугарската пропаганда?

Belomore каза...

Проблемот во РМ не баш колку точно како какви се иднетификуваат.

Проблемът е във фундаментализма на общественото говорене и мислене и липсата на толерантност и елементарно възпитание. На тамошното общество му липсват най-вече първите 7, а не само първите 700 или 7000 години. Затова, когато някой излезе някъде и каже нещо, което дори най-малко излиза от шаблона и капаците на историчарската догма, рискува подобно словесно каменуванье като онова момче от Демир Хисар, което взело, че нарушило омертата и казало аууу, страшна и грозна тайна.

Не че тук сме цветя в това отношение, но сме много, ама много много по-напред.

Ще мине време, ще порастнат.
50 г. нарочно-фалшиво градено югосамочувствие не се преодоляват лесно.

Ай со здраве!

Анонимен каза...

Дошол сум заради дружба между народете :)

А си имам и мнение, да.

Анонимчо

Стойчо каза...

Бело море, съгласен съм с теб (ще трябва да черпиш, явно;-)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)