неделя, февруари 08, 2009

Как да вярваш на МВР?

По идея на Дани (която има усет към тия неща), реших да потърся собственото си ЕГН в Интернет, като добавя едно МВР към търсенето. Просто така, да видим ще изскочи ли нещо от Гугъла.Горният документ, качен на страницата на МВР, привлече вниманието ми.


И да ви кажа — изскочи! Изскочиха личните данни на 440 човека, кандидатствали за работа в МВР.
А сега си представете какво ще стане когато МВР получи възможност да пази данните за вашите електронни комуникации за 24 месеца назад, ЗАЕДНО с вашето ЕГН, адрес и други лични данни.


Ето, полюбювайте се на списъка:

Нарочно заличих данните на кандидат-полицаите, защото нямам право да разпространявам чужди ЕГН-та в мрежата. А МВР има ли такова право?

Как мислите, дали трябва да им вярваме, че могат да опазят личните ни данни? Та те не могат да опазят личните данни на собствените си хора, които евентуално ще пуснат след няколко години да работят "под прикритие" при мафията.

"Прикритието" им е Гугъл ;-)

Как да им вярваш? Как да им дадеш личните си данни дори за 24 часа.
Наредба 40 ли? Закон за електронните съобщения ли?
Божкееее...

PS. Wattie e продължил темата.

11 коментара:

Анонимен каза...

В приходната квитанция на М-вото на финансите задължително се вписва ЕГН и трите имена на клиента, при все че той и се подписва. Това се прави във всяка детска градина, всеки месец при събирането на месечните такси. Защо е необходимо това ЕГН и коя умна глава го е наложила като задължителен атрибут? Албена

Анонимен каза...

Като търся "егн мвр" намирам и следното нещо:
"Предплатените SIM-карти ще се продават срещу ЕГН". Искат ЕГН значи? Нямат проблем, ако искат и сериен номер на win98 ще им напиша :)

komitata каза...

ще трябва да покажеш и лична карта, анонимен 2

wattie каза...

Красоти. Ето моето продължение на темата:
http://kaknese.blogspot.com/2009/02/blog-post_08.html

Анонимен каза...

Мърлящина и безотговорност. Албена

Анонимен каза...

Не може да има доверие в МВР. Те са част оп БСП.

bosof каза...

В Централна поща при изпращане на препоръчани пратки искат лична карта и записват личните данни.Защо е необходимо това като се знае много добре, че всички пратки се проверяват на скенер евентуално за взрив и др.?

bosof

Й каза...

Не мога да ти отрека - страшно изобретателен си, но и ме разсмя добре. Сега, когато смехът отшумява, почвам и да се притеснявам.

Може би не е зле ако имаш време да стартираш една инициатива колко лични данни на хора се "мандахерцат" по страниците на държавната администрация.

Ralica каза...

Това на нищо не прилича, направо съм потресена. Бях чела, че в интернет се "подхвърлят" ЕГН-тата на доста хора, ама на служители на МВР - това го няма никъде, само в България :)

AntiVirus каза...

Да, в случай че не се знае, гугъл чете и ранкира също формати на PDF. А това, че вече и публична информация е друг въпрос, който е малко лош за тези с информацията.

Оги каза...

Абсолютно същото нещо се наблюдава на сайта на Административния съд (София). Водих дело срещу общината, решението излезе в интернет като .doc файл. В този файл са изредени името, егн-то и адресът ми. Честно казано малко прекалено ми се стори. Явно в нашата "Държава" законите масово не се спазват точно от нея самата. А ако ние се възмутим и отидем на протест, рискуваме да ни пребият.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)